Şimdi Ara

Sabancı nasıl bir üniversite? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
1
Favori
2.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Saçma sapan konuşma. Bilkent farkı var ortada.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aç bi hocalarına bak. Bu bölüm bilkentte 2 yıllık açmak istemedikleri için 4 yıllık açılmış bir bölüm. Hocaları anadolu üniversitesi seviyesinde.

2020'ye kadar 50-60k seviyelerinden alan bi okuldu bilkentte düşük puanlı bilgisayar mühendisliği denilerek insanlar tercih etti şu an çok yüksek bir sıralaması var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurtçu Restrop -- 10 Haziran 2024; 10:23:46 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kurtçu Restrop kullanıcısına yanıt

şimdi ikisinin de avantajı ve dezavantajı var.

Bilkent farkı yadsınamaz, objektif olun bu ülkede üniversiteye benzeyen tek okul bilkent.

Bölüm tamam çok iyi değil ama sektör realitesine göre iyi eğitim veriyor, sabancı'da 350 bin ea sıralaması ile ceng yazan tipler şu anki hiçbir ctis öğrencisinden iyi seviyede olmayacak. Öğrenci profili ciddi sorun, baba parası ile gelen bir sürü low iq olacak.

mesela sabancı ceng ile bilkent cs'i asla kıyaslayamazsın ama bilkent ctis ile nispeten kıyaslanabilir.

• orientis O kullanıcısına yanıt

bilkentliyim, koç daha önce üniye yerleşmiş birini kabul etmiyor.

• Sabancıda da 350 bin ea ile bilgisayar yazılmıyor ki. Zaten şu an sanırım sabancı'ya o ea sıralamasıyla girilemiyor. Girsen de cs okuyamıyorsun sayısalın 300.000'den iyi değilse. Ayrıca sektörde çalışan şey senin yks sıralaman değil, alan bilgin. (Sektördeyim) hoca profili genelde öğrenci profilinden daha büyük sorun. Eğitimi derse gelmeyen sorumsuz öğrenci değil hoca veriyor.

ne üzerine çalışıyorsun hocam

• Veri bilimi/yapay zeka. Bahsi geçen iki okulda da okumadım.

yapay zeka, ml vs. için bizim bölüm çöp zaten.

amazon'da ai researcher olarak çalışan birine, bu alanlar için phd mi lazım diye sordum şunu dedi

"bircok sirkette bu pozisyonlar icin sadece phd basvurusu kabul ediyorlar. amazon'da research-based master ile applied scientist olan da var ancak hem sayica cok azlar hem de bir alt seviyeden (l4) basliyorlar."

ne düşünüyorsunuz

• Benim şu an çalıştığım yer çok harika bir yer değil (türkiyede) ama burda bile ekipte yüksek lisans var çoğunda (beni sayma yarı zamanlıyım)

Amazondaki tanıdığının dediği doğru ama şöyle de bi durum var phd yapan adamın ms sonrası direkt başlayan adama kıyasla bi 4 yıl daha fazla okuyor fazlası alması normal. Ben de okul bitince amerikaya en kötü parayı basıp yüksek lisans düşünüyorum. Sonrasında phd olarak ilerlemeyi düşünüyorum.

Burda Data Scientist olarak bir kaç yıl çalışıp yurt dışına yine gidebilirim fakat burdaki işte tam olarak istediğimi bulamıyorum.

hocam ben de para verip abd'de master düşünüyordum da araştırmalarıma göre masterdan sonra kalma ihtimali %10 civarıymış, h1b vizesi kolay kolay çıkmıyormuş (kura çekiliyor). bu mevzuyu araştırdınız mı? quora ve reddit'te okuduğum şeyler hiç iç açıcı değildi.

• Eğer vizene sponsor olacak şirket bulursan (çok zor) kalabiliyorsun. E burda da gene ne kadar iyi olduğun yatıyor masaya milyon tane okul var rasgele birisinden mezun olursan kendine de çok katmadıysan şansın zor.

Giderken de amerika olsun çamurdan olsun dememek lazım bana kalırsa. Doktoramı yaptıktan sonra Türkiyeye dönsem de problem olmaz benim için. Zaten masterı tamamladıktan sonra en kötüsü bile avrupada bir yerlerde iş buluyor.

• Daha iyisini türkiyede bulamazsın sağlam ünidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • birincisi sabancıda ceng yok cs var, ikincisi kaç sıralamayla girdikleri önemli değil burssuz girip pek çok arkadaşım harika yerlere gittiler üni sınavlarındaki başarıyla hiç alakası yok. baba parasıyla gelen aptal öğrenciye denk gelmeniz düşük ihtimal çünkü baba parası dediğin kavramla okulda boş boş gezen tiplere çok denk gelmezsin. üçüncüsü sabancı öğrenci düşmanı politikalara sahip, pek çok hocanın artık darlandığı sadece computer science endeksli bir üniversiteye dönüştü. kampüs şehre inanılmaz uzak, shuttle yemek pahalı. CS tercih edecek insanlara Özyeğini öneriyorum. Üniversitelere ders veren bi kurumda çalışırken her üniversitenin müfredatlarına ve ders içeriklerine bakma şansım oldu, özyeğinin müfredatı ve eğitim kalitesi çok iyi. Sabancı düşüşte olan, maalesef son senelerde "kâr" edem bir üniversite. pek çok öğrenci düşmanı politikalarına karşı yine de "ceng" diyen elemanların vizyonundan fersah fersah ötede yurtdışında daha geçerliliği olan bi cs eğitimi alırsınız.

Birde alıntıladığım arkadaş gibi muhtemelen buralarda bulunmamış kişileri çok fazla dinlememenizi öneririm. herkes verdiği kararı iyi hale getirebilir veya getiremez. bu sebepten iyi karar ve kötü karar verdim gibi bi algıya gerek yok. "baba parası" tatavası yapan kişi maalesef beyaz yaka kurumlarda da o kültürü alamaz köylülüğe devam eder. Sabancı bursu size 1+4 yıl verirken bilkent akademik sürenizi kapsar. sabancı öğrencisine zerre yardım etmez ama bilkent eder. lakin ankara ve istanbul farkı o kadar ağır ki sabancı sadece bu yönde tercih edilebilir. Onun haricinde sabancı üniversitesi, alıntıladığım arkadaştaki gibi work,work,work kafasında ayt tytci elemanlarla da doldu. önceden çok niş insanlar uğraşılar vs. varken son seneler IC full çekiyor ve enteresan insanla tanışma ihtimaliniz çok düştü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zafenate Paneia -- 10 Haziran 2024; 16:54:40 >

• yazılım mevzusuna gelirsek arkadaşlar, iş aramış biri olarak da konuşuyorum ponzi, patladı patlayacak. Borsadaki gibi bir şey peak yaptığında satın alan insanlardan farkınız yok şu an yazılım seçerek. ne seçiyorsanız en detayını seçmeye çalışın. yazılımdaki rekabeti kaldırabilecek asperger bi yapınız varsa buyrun savaşın. yoksa ruhunuz tükenir. ABD'de ablam çalışıyor ve pek çok MIT mezunu arkadaşı Spotify'dan, Meta'dan işten çıkarılıyor pasta küçülüyor. AI ile birlikte daha da küçülecek. Spesifik bi amaç edinmeden dümdüz yazılım okuyayım, Unilevere daha çok şampuan sattırayım ya da Trendyol'da başlarız bi şekilde diyorsanız zor girersiniz işe veya çok hızlı burnout olursunuz. idealize edilen kavramların size ait olup olmadığını düşünün.

• Zafenate Paneia kullanıcısına yanıt

hocam alıntıladığınız ve konuyu açan kişi aynı kişi yani benim. sanırım karıştırdınız. Şu an bilkent ctis'te okuyorum, ea derecesi gelecek, geçiş yapayım mı diye sordum.

hiçbir şeye ilgim yok, analitik zekası yüksek biri olduğumu düşünüyorum. bir şeyde başarılı olmak için illa sevmek mi lazım? yeşil dolarları ve euro'yu seviyorum bu yeterli olmaz mı yani 

• oppurtunity cost'unu hesaplaman lazım durumların. CS'de inanılmaz rakiplerin var, o bahsettiğin CTIS, MIS bölümleri son yıllarda parladı açıkçası fikrim yok. Para kazanmak için iyi okul okumayı düşünmek cost olarak doğru bi yaklaşım değil. Dümdüz para kazanmak istiyorsan üniversite drop-out olup çok para kazanan yazılımcı arkadaşlarım var ama otizm seviyesinde ilgin olması gerekiyor. CS yeni mezunları gerçekten Dream Games, Peak, Trendyolda falan çalışmıyorsan 2x asgari civarına başlarsın ki iş bulabilirsen tabii ki. Sabancıya geçtiğinde o önem verdiğin title kavramın yukarı çıkmaz ama bölüm olarak CTIS ve MIS mezunlarının piyasada nerelerde olduğunu görmek için yeterli zaman geçtiğini düşünmüyorum. Obsesifsen ve sürekli kendini ömrün boyunca geliştirmeye adayıp maaşlı şekilde çalışmak istiyorsan Sabancıya geçmen mantıklı bi tercih ÇAP opsiyonları ve ders programındaki bütün dersleri senin seçmen özgürlüğü ile daha spesifik bi transcript elde edebilirsin. ve kibrini bi kenara bırak. hiç kimseye tepeden bakmaya gerek yok kendine gereksiz sorumluluk yüklersin kendimden biliyorum. Ama ve lakin sabancı depresyondur, sabancı belirsizliktir, izolasyondur. seveni vardır ama yurtta arabayla kalcam diyorsun mesela, arabayı aldığım an eve çıktım. sabancıda yurtları türkiyenin en iyi yurtları lakin kampüs rehavet ve depresyon getirir. Ruh halini sakın ola küçümseme. Ve evet senin bilkentte okuduğunu sonradan gördüm, kurumsal şirketler kaç bursla girdiğine vs. bakmazlar. baba parası vıdı vıdı yapmak batı kültüründe komik bi durum. İşe girdiğinde seni zorlar. kapsayıcı davranmaya çalışarak, hangi kararı verirsen ver içini doldurmaya çalış. İnan şu an doğru bulduğun değerler belirli bir hype ile tutunmak istediğin hayal bile olmayan sıradanlık arzusu. Boğaziçinde ingilizce öğretmenliği okuyan bi dostum bitirmeden Trendyolda software engineer olarak başladı işe. Yani demek istediğim senden beklenen şey aradıkları beyaz yaka kültürüne, terbiyesine sahip olman.

Bireysel olarak konuşacak olursam, EA'dan zamanında %75 burs ile girdim ve senin kafada of title, of kariyer dolaresler dedim ama herkeste her şey çalışmıyor. Title kavramını kişiliğinin üstüne değil altına koyarsan ne okursan oku, ne yaparsan yap zaten para kazanacaksın. sadece severek obsesif yapabileceğin bir işi bulman yeterli. analitik zekam yüksek diyorsan ki, AYT TYT asla analitik zeka kanıtlamaz, sen nereye gidersen git bi yolunu bulup istediğini yaparsın. kararlarının hayatın üzerinde etkisini sen yönetirsin. Çok uzun yazıyorum biliyorum, ben sabancının bireysel olarak bana attığı kazıkları burda anlatsam destan olur açıkçası ama mesela "bana" attı. çoğu arkadaşım severek üstüne koya koya mezun oldu, negativiteleri umursamadı bile. Yani bir üniversite hakkında bakacağın veriler tamamen imkanları ve hocaları. İşe girerken sana spesifik bazı dersleri kimlerden aldığını ve ne ile verdiğini soracak kadar detaylı bakacak bi camia mühendislik camiası. Projende şunu bunu neden yaptın mevzusunu en sonuna kadar soran teknik mülakatlar var. İnanılmaz derecede zeki otizme yakın insanlarla kurumsalda yarışmak için CS okumak bence para kazanmak için saçma bi tercih. Eğer yaratıcı da bi insansan sürekli projeler üretip en azından kendine büyük bir proje havuzu yaratırsan okuduğun okulun önemi kalmaz. Kafandaki kurumsaldan para kazanam hayalleri için de projelerin önemli, onun haricinde yatırımcı arayıp start-up kurmak için de. Start-up kurmadan, sana ait bi ekonomik organizasyonun olmadan sınıf atlayamazsın beyaz yakalı olarak, o devir bitmeye çok yaklaştı.

Dediklerinin bir kısmına katılmakla birlikte özyeğin CS ile sabancı CS'yi karşılaştırman noktasını eleştiriyorum. İki okul çok farklı kulvarlarda. IC'nin full çekmesini de olumsuz değil aksine olumlu buluyorum, öğrenciler derslerine önem verdikleri için üzerine düşüyorlar. Eskisi kadar iyi olmasa da şu anki eğitim kalitesinin yaklaşık olarak aynı seviyede olduğunu düşünüyorum.

Öğrenci dostu olmaması noktasında bence biraz ağır bir eleştiri olmuş. Sabancı'daki çoğu hizmet paralı olsa da yeri gelince öğrencilerin istek ve talepleri yerine getiriliyor, rektörlük ve dekan ile uzlaşmak mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 10 Haziran 2024; 17:31:30 >
  • Egon_Krenz E kullanıcısına yanıt

Sabancı'da bursum biterken tekrar sınava girip bursumu devam ettirmek istediğim sene bu uygulama kaldırıldı. Bölümümü geç tercih ettim ve bana dayatılarak bir hafta içinde seçmem istendi ki zaten psikolojik bi buhranım vardı. ilk seçtiğim meka bölümüne beni ilk deklarasyonum olmasına rağmen ek-1 ile geçirdirdiler ve tekrardan sayısal başka bölüme geçme imkanı vermediler. ve bu mevzu benim girdiğim yıldan sonra çıkmasına rağmen. burs mevzusunda 2 yıl önce verilen bursla 8 yıl önceki arası arasında fark yoktu o kadar enflasyona rağmen. Okulun yönetim kısmından kovulan insanların bazı skandalları var burada paylaşmak istemiyorum. Dediğim gibi ben sorunlu bi adamdım ve sabancı'dan çok darbe aldım eğitim hayatımda elimden tutmadılar yani. Attığım maile şu cevabı aldım ben tekrardan %50 kazandım derslerimi sayarsınız değil mi diye sorduğumda, hayır burssuz tercih edersen sayarız diyen bi üniversiteye öğrenci dostu diyemezsin. Bitirme projesi derslerinde GPA'in düşük ise yandın mesela, hocalar sana asla projelerinde yer vermek istemez, saçma sapan bitirme projesi tercih edersin. Sabancı Üniversitesi önceden çok fazla özgün ve yetenekli insanın olduğu bi okul iken maalesef yaptıkları inanılmaz zamlar, nihat berker sonrası kötü bir yönetim ve belirli bölümler dışında 0 kaynak harcayan bi üniversiteye dönüştü. Yemek fiyatları hem summer hem fall'da zam alırken kimsenin sesi çıkmadı, sadece shuttle mevzusunda rezervasyon olayında ben ilk defa adım atıldığını gördüm. onun haricinde hiçbir zaman o cc'ye düştüğümüz "toplu mail" taleplerine anlamlı geri dönüşler olmadı. Kapasitesinin üstünde öğrenci kabulü sebebiyle otopark sorunu, ders seçme problemleri de cabası. iyi yönetilmediğini açıklayabileceğim çok daha fazla örnek var ancak dediğim gibi seni ne kadar darladığına bağlı mevzuların. darlamıyorsa zaten ok bi üniversite. ama o eski inovatif top university olcaz kafası, koruma ile gezen rektörle olmaz.

Daha geçen sene linkedinden hoca ilanı vermek zorunda kalan bi üniversitenin iyi gittiğini söylemek bana hayalperestlik gibi geliyor. ama üstte de uzun uzun anlattığım gibi her öğrenci kendi yolunu her yerde çizebilir, sadece sabancı o bahsettiği program özgürlüğü, kampüs etkinlik çokluğu vs. yönlerini kaybediyor. Cultural Studies bölümü tak diye kapandı. Psikolojide bi tane bilgisayarlı oda koyup labımız var diyemezsin. Okulun en "spekteküler" diyebileceğim oluşumu ise SUNUM ve material science. kalan kısımlarda CS konusunda hiç koçun veya özyeğinin course offeringlerine baktın mı? sabancıda o kadar özelleşmiş dersler yok ve evet özelleşmiş derslere ihtiyaç var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zafenate Paneia -- 10 Haziran 2024; 17:47:56 >

• Beni pek darlamıyor açıkçası, kişiden kişiye değişir tabi. GPA yüksek tutmak şart, 3.5+ çok olağan dışı değil sabancıda

Kaynak mevzusu doğru olabilir, Mech tarafına hakim değilim.

Özyeğin dışarıdan muhteşem gözüküyor içine girince sıkıntılarını görüyorsun tam bir öğrenci hayatı yaşatmıyor.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.