Şimdi Ara

Sac Tava Kullanımı ve Pişirme Teknikleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
9
Cevap
2
Favori
80.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sac tava, evlerinizde rahatça kullanabileceğiniz ve size mükemmel lezzetler sunma kapasitesi olan ucuz maliyetli ve güzel bir yardımcı alettir.
    Eminönü gibi yerlerde 15-20 TL fiyatlara rahatlıkla bulabilirsiniz ancak marketlerdeki daha çok farklı malzemelerden yapılmış boya kaplı olanlarına aldanmayınız.

    ALIRKEN
    Sahte aluminyum benzeri olanlardan boyalı malzemelerden değil gerçek demir malzemeden el yapımı olması lazım ki zaten büyük marketlerde pek bulunmuyor.
    Metal değil de ahşap saplı olanını almanız daha iyi çünkü sürekli ateşte kızgın olarak kullanacağınız ve sürekli karıştıracağınız için sap kısımları hayati önemli.
    Kenar köşesini kontrol ederek demirin ele batan kısımları olmamasına bakın.
    Büyüklük olarak ocağınıza sığabilecek kadar geniş olanını almaya çalışın. Sürekli karıştırarak kullanılacağı için küçük olanlarda malzeme kullanımı daha sınırlı kalacaktır.
    Döküm ve sac tavaların en büyük düşmanı pas. Hiçbir tarafında pas olmamasına dikkat edin. Satış öncesi yağmur, nem gibi şartlar altında kalıp pas tutmuş olmamalı.
    Kesinlikle sadece demir malzemeden, kaplamasız, boyasız doğal sac tava olduğundan emin olun.
    Şekil olarak eğik büyük olmasın, ocak üzerinde sağlam durması gerekli.

    KULLANIM ÖNCESİ
    Tamamen el yapımı ve demir malzeme olduğu için alır almaz kullanıma hazır olmadıklarını belirtmek gerek. Zaten elinizi değdiğiniz anda is/pas benzeri kiri farkediyorsunuz.
    Bu kirden kurtulmak biraz çaba gerektiriyor. Ben nemli kağıt havlu, sünger ve sıcak su ile defalarca ovarak çıkarabildim. Başka kolay yolu var mıdır bilmiyorum ama baya yorulduğumu söylemeliyim.
    Önlü arkalı olarak kağır havlu ile kontrol edip demir lekesinden eser kalmayıncaya kadar uğraşmanız gerekiyor.
    Ayrıca kenarlarında köşesinde ve sapında ele batacak rahatsız edecek çıkıntı var ise törpülemekte fayda var.

    KULLANIM
    Döküm ve sac tavalar her zaman ön ısıtma ile ve yüksek ateşte sıcak olarak kullanılmalı. Başka yağlar yerine kullandığınız etin yağlı bölümlerini ilk olarak
    tavada gezdirerek ilk yağlamayı yapmak lezzet açısından daha çok tercih edilir.

    Sac tavanın karekteristik özelliği, oval şeklini kullanarak yüksek ateşte, az yağda ve sürekli karıştırarak pişirme yapılmasıdır. Ancak bunun dışında yine dilediğiniz gibi bol yağda balık
    kızartma, ters çevirerek tüp üzerinde gözleme pişirme gibi diğer şekillerde de kullanabilirsiniz.

    PİŞİRME TEKNİKLERİ
    Gerçek sac tava lezzetini yakalamak için yüksek ateş şart. Ayrıca yüksek sıcaklığı pişirme süresince muhafaza etmek önemli.

    Bu nedenle kullanacağınız malzemeleri sırayla ve bekleyerek ilave edin.

    Yine sac tava lezzetini yakalamak için klasik bol yağda kızartma yerine, daha kuruca ve malzemelerin sac ile temasına izin verecek şekilde sadece arada bir ince yağ gezdirme şekilde yağlayarak pişirin. Yağı
    tavada eşit şekilde bir tur dönerek kenarlardan ortaya akacak şekilde gezdirin, böylece tüm malzemeler aynı miktar yağ ile buluşmuş olsun. Bu işlemi pişirme sırasında arzuya göre tekrarlayın ama barbekü
    tadını yakalamak için sürekli karıştırarak yiyeceklerin belli oranda ve yüksek ateşte sac ile buluşmasına imkan tanıyın.

    Tavanın boşta kalan yerleri sizin için bir hazinedir çünkü yeterince sıcaktır ve o bitirici "coss"lama sesini duymak istediğiniz yiyecekleri hemen kaydırın.

    Sulanma ihtimali yüksek olan mantar, kapri biber gibi yiyecekleri ise tavadaki malzemeleri bir kenara alarak yalnız pişirmeyi tercih ederseniz ısı düşmeden ve sulanmadan hızlı pişmelerini sağlayabilir sonra
    diğer malzemeleri tekrar ekleyebilirsiniz.

    Ayrıca etlerin sulanmasını engellemek için deniz tuzunu öğüterek kullanmak faydalıdır.

    Kullanacağınız salça, soya, black bean, hardal, köri, acı sos gibi sosları pişirmenin sonuna doğru ve azar azar ekleyerek hızlı karıştırırsanız yine sulanmayı önleyebilirsiniz.

    Domateslerin iç kısımlarını ayırmak da sulanmayı önlemek için gerekli.

    Mümkün olduğunca tahta spatula kullanın.

    Sonlara doğru tavanın dibinde oluşan yanık tabakayı çok kazımayın.

    Su eklemek isterseniz mutlaka kaynar su ekleyin.

    Noodle kullanacaksanız önceden yeterince yumuşatmadan eklemeyin ki lezzet bütünleşmesi bir an önce oluşabilsin.

    Çok mecbur olmadıkça kabak, domates gibi piştikçe dağılan malzemeleri bence sac tavada kullanmayın. Bu sadece görüntü açısından tabii.

    Karnabahar gibi sert sebzelerin çabuk yumuşaması için bir süre kapak kapatarak bekleyin. Bu sürede saplarından tutarak karıştırmayı sürdürebilirsiniz.

    Kekik, biberiye gibi baharatları ocaktan almaya yakın atarsanız hem yanmayı önlersiniz hem de baharatların aromasını daha çok yakalarsınız.

    TEMİZLİK ve SAKLAMA
    Döküm ve sac tavaların düşmanı nem ve sudur çünkü yüzeyin pas tutmasına sebep olur. O yüzden işiniz tamamlandığında sac tavanıza sıcak su koyarak içinde ısıtın ve tahta ya da demir spatula ile
    kazıyarak bir fırça yardımıyla temizleyin. Deterjan kullanmayın. Fazla yağı sökmek isterseniz biraz karbonat serperek az sirke ile ovabilirsiniz. Durulayarak hemen ocakta ısıtmak suretiyle tamamen kurumasını sağlayın.

    Son olarak bir kaç damla zeytinyağını fırça yardımıyla heryerine sürerek kaplama yapın ve bir poşete sararak kaldırın.

    Tekrar kullanacağınız zaman bir kağıt havlu yardımıyla üzerindeki yağı biraz silmeniz yeterli olacaktır.

    Diğer yöntemler ve farklı tarifler için katkılarınızı bekleriz.

    Afiyet Olsun.
     Sac Tava Kullanımı ve Pişirme Teknikleri
     Sac Tava Kullanımı ve Pişirme Teknikleri


     Sac Tava Kullanımı ve Pişirme Teknikleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 3 Haziran 2016; 10:19:56 >







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Sac Tava Kullanımı ve Pişirme Teknikleri

    Yeni Bir Sac Tavanın İlk Kullanımı

    Sac tavalar, dayanıklılıkları ve eşit ısı dağılımları ile bilinir. İlk kullanımdan önce tavayı hazırlamak için şu adımları izlemelisiniz:

    1. Tavayı sabunlu suyla yıkayın ve iyice durulayın.
    2. Tavayı ocağa yerleştirin ve orta ateşte ısıtın.
    3. Tavada duman çıkana kadar az miktarda bitkisel yağ sürün.
    4. Soğuduktan sonra tavayı kağıt havluyla silin.

    Sac Tavaların Temizliği

    Sac tavalar, diğer tencerelerden farklı bir temizlik yöntemine ihtiyaç duyar. İşte izleyebileceğiniz adımlar:

    1. Tavayı sıcak suyla durulayın.
    2. Yumuşak bir sünger veya fırça kullanarak tavayı temizleyin.
    3. Ağır kirler için karbonat veya limon suyu gibi doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz.
    4. Tavayı iyice durulayın ve kurulayın.

    Sac Tava ile Et Sote Arasındaki Fark

    Sac tavalar ve et sote tavaları benzer görünse de bazı önemli farklılıkları vardır:

    • Malzeme: Sac tavalar demirden yapılırken, et sote tavaları genellikle alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılır.
    • Isı Dağılımı: Sac tavalar eşit ve hızlı bir şekilde ısınırken, et sote tavalarında sıcak noktalar olabilir.
    • Pişirme Yöntemleri: Sac tavalar hızlı ve yüksek ısıda pişirmeye uygundur, et sote tavaları ise yavaş ve düşük ısıda pişirmeye daha uygundur.

    Sac Tava Kullanma İpuçları

    Sac tavalardan en iyi şekilde yararlanmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

    • Tavayı önceden ısıtın: Bu, yiyeceklerin eşit şekilde pişmesini sağlar.
    • Az yağ kullanın: Sac tavalar doğal olarak yapışmazdır, bu nedenle çok fazla yağa ihtiyacınız olmaz.
    • Yiyecekleri kalabalıklaştırmayın: Bu, eşit pişmesini engelleyebilir.
    • Tavanızı düzenli olarak çeşnilendirin: Bu, paslanmasını önlemeye yardımcı olur ve yapışmazlığını artırır.

    Sac Tava Zehirli midir?

    Hayır, sac tavalar zehirli değildir. Demirden yapılırlar ve demir vücut için gerekli bir mineraldir. Ancak, aşırı demir tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle sac tavalarınızı ölçülü kullanmanız önemlidir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • güzel anlatım teşekkürler..
  • Başlık büyük harflerle olunca gene Sahrayıceditli sandim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlığımın hakkını vereyim , bir süredir deneyimlerimle oluşturduğum yöntemle yaptığım bir sac tava videomu yayınladım.
    Genelde kavurmalar eti sulandırıp sonra suyunu çektirilerek yapılıyor. Bir de böyle deneyin derim.
    Buyrun.
    Edit: Aylar önce açtığım başlığı tekrar okudum da, o bitirici "COSS" ifadesini çoktan kullanmışım :). Çok güldüm kendime.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 6 Aralık 2016; 15:47:34 >




  • Üstad eline sağlık güzel olmuş, ancak benım sormak ıstedıgım sac tava hakkında.. Sac tavayı gecen yıl aynen soyledıgın gıbı kullandım kızdırdım, kavurdum ama yemekten sonra fark ettım kı dişler grileşmiş sonra dedım kı tavayı ıyı yıkamadım herhalde.. bır sonrakı seferde sac tavayı saglam yıkadıktan sonra sac kavurmayı yaptım yemekten sonra baktım kı dısler yıne grılesmıs bende sac tavayı attım, bır daha da almadım.. Sen hıc bu sekılde bır sorunla karsılastın mı? Karsılastıysan nasıl astın bu sorunu? şimdiden tesekkur ederım ınsallah vıdeolarının devamı gelır saglıcakla kal..

    Düzeltme : Sac tava senın kullandıgın turdendı. O boyalı olanlardan vs degıl.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hologram8 -- 24 Eylül 2017; 0:59:46 >
  • Verdiğiniz bilgiler güzel.

    Özellikle;
    Noodle kullanacaksanız önceden yeterince yumuşatmadan eklemeyin ki lezzet bütünleşmesi bir an önce oluşabilsin.

    bilgisinin kaç kişiye hitab edeceğini merak ediyorum.

    Yanlış anlamayın Ben yazdıklarınızı faydalı buldum.
  • Noodle artık çok bilinen birşey. Sert olarak öylece kullanılmaması gerekir, önceden bir süre yumuşatılır.
    Bu da tabii ki sıcak suyla olabilecek birşey.
  • Üstadlarım saç tava alacağım, tavsiye edeceğiniz bir link var mı? Kullanan arkadaşlardan yardım rica ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: iemir

    Üstadlarım saç tava alacağım, tavsiye edeceğiniz bir link var mı? Kullanan arkadaşlardan yardım rica ederim.
    Döküm malzeme (tava, mangal vs.) satan yerden alırsanız daha garanti olur. Webden bu şekilde aratabilirsiniz. Piknik malzemeleri satan yerlerde de bulabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.