Şimdi Ara

Sadece Linux kullananlar ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
3.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Debian GNU/Hurd güncellik / performanstan cok yeni şeyler denemek için. Ayrıca yüzlerce Unix paketini sıfırdan yazan GNU topluluğunun kernel yazma girişimi açısından anlamlı bir çalışma. Zamanım olunca eski PC'mde mutlaka denemek istediğim bir kernel.
    Hocam ben hurd hiç zaman tamamlanmadı diye biliyordum eğer şuan kullanılabilir durumdaysa denemek zevkli olur.
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    GNU lideri Richard Stallman Emacs ve GNU C Compiler gibi 2 popüler paketi yazdığı için Hurd kernel geliştirmesine tam odaklanamadı fakat yine de %90+ tamamlandı deniliyor zaten Debian Hurd kernel sürümünü yayınlıyorsa o işin kabası tamam, ayrıntıları kalmış demektir.

Benim eski PC'de (512MB SDRAM + 16MB GPU RAM) zamanında FreeBSD kurmuştum ve GNOME masaüstü harika çalışmıştı. FreeBSD de Linux'tan farklı çekirdek kullanır. O zamandan beri Linux harici kernellere ilgim vardır. Şimdi aynı PC'de Hurd cekirdekli Debian kuracağım, zaman bulabilirsem...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

GNU lideri Richard Stallman Emacs ve GNU C Compiler gibi 2 popüler paketi yazdığı için Hurd kernel geliştirmesine tam odaklanamadı fakat yine de %90+ tamamlandı deniliyor zaten Debian Hurd kernel sürümünü yayınlıyorsa o işin kabası tamam, ayrıntıları kalmış demektir.

Benim eski PC'de (512MB SDRAM + 16MB GPU RAM) zamanında FreeBSD kurmuştum ve GNOME masaüstü harika çalışmıştı. FreeBSD de Linux'tan farklı çekirdek kullanır. O zamandan beri Linux harici kernellere ilgim vardır. Şimdi aynı PC'de Hurd cekirdekli Debian kuracağım, zaman bulabilirsem...
    Evet BSD çekirdeğini bende denemek istedim ancak BSD lisansının saçmalığını öğrendikten sonra hep nefret ettim, bir kere bile denemedim herhangi bir BSD dağıtımını.
    BSD özellikle sunucu uygulamaları için ideal. System Requirements kısmına uzun süredir bakmadım fakat son baktığımda 128 yada 256MB RAM diyordu :) Default kurulumda GNOME KDE gibi masaüstü ortamı veya window manager gelmiyor, herşeyi kendin kuruyorsun. Gereksiz hiçbir şey kurulu gelmiyor. BSD lisansındaki sorun nedir?
  • Hocam sorun şu ki bildiğiniz üzere GPL lisansında açık kaynak kodlu yazılımın kodunda istediğiniz kadar değişiklik yapıp kendi yazılımınızı oluşturup bu yazılımı dağıtabiliyorsunuz. Ancak 2 koşul ile 1) Bu oluşturduğunuz yazılım para ile satılamaz, ticari kaygı güdemez 2) kaynak kodları paylaşılmak zorundadır. Ancak BSD lisansı altındaki açık kaynak kodlu bir yazılımı alıp üzerinde istediğiniz değişikliği yapıp, kaynak kodunu paylaşma zorununluluğu olmaksınız uygulamayı para ile satabilirsiniz. Yani uygulamayı kapalı kaynak kodlu sahipli bir yazılıma dönüştürebilirsiniz. Misal apple'ın BSD çekirdeğinde bazı düzenlemeler yapıp darwin adında mac os'te kullanması. Yani tamam özgür yazılım özgür yazılım ama bu kadarı biraz fazla sanki. Açık kaynak kodlu yazılımları sömürüye açık hale getiriyor.
    BSD lisansı o kadar da kötü değil. Apple BSD'den Darwin OS yaptı fakat tüm kaynak kodlarını yayınlamak zorunda ve yayınlıyor. Darwin OS üstüne inşa ettiği Cocoa Framework vs kapalı kaynak onları tabi ki yayınlamıyor, fakat Darwin OS açık yayınlanıyor. Fakat Apple, macOS'de DarwinOS dışında birçok paketi de açık kaynaklı projelerden aldığı için macOS'nin kendisini de lisans anahtarsız yayınlıyor ve örneğin macOS'yi PC'ye kuranlara hiçbir şey demiyor. Tabi ki GPL gibi hiçbiri olamaz fakat BSD lisansı o kadar da olumsuz bir sonuca yol açmıyor
  • 2 aydir sadece Xubuntu kurulu kulustur bilgisayarimi kullaniyorum. Core 2 duo, 2gb tirt ram, nvidia 9400gt ekran kartim var. Oncesinde macOS kullaniyordum. Kaldirdim attim aleti. Simdi elimi bile surmuyorum. Bilgisayara SSD (Samsung EVO 860 SATA) taktim, swap kullanimm oranini da artirdim (swap 6gb) SSD'yi ram gibi kullaniyorum neredeyse.

Spotify + Firefox (3 sekme) + Telegram = %70 RAM %25 Swap yiyor su an. Kasma yok.

Gorsellik cok da dert degildi, Plank panel kurdum sadece ekstra.
    Nvidia driver'lari duzgun calisiyor. Binary driverlari kurdum elbette nouveau yerine.
    Fontlar duzgun calisiyor. Yazilimla ugrastigim icin hacker fontlarindan kurdum biraz. Ligature'lari yoluna koyamadim bir tek (VSCode'da sikinti yaratmiyor da kalan her yerde dert.
    Ses suruculeri duzgun calisiyor.
    Logitech mouse'um vardi makro tuslu falan dert olur diyordum olmadi hic.

Benden 10/10 kazandi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KaramazovX

2 aydir sadece Xubuntu kurulu kulustur bilgisayarimi kullaniyorum. Core 2 duo, 2gb tirt ram, nvidia 9400gt ekran kartim var. Oncesinde macOS kullaniyordum. Kaldirdim attim aleti. Simdi elimi bile surmuyorum. Bilgisayara SSD (Samsung EVO 860 SATA) taktim, swap kullanimm oranini da artirdim (swap 6gb) SSD'yi ram gibi kullaniyorum neredeyse.

Spotify + Firefox (3 sekme) + Telegram = %70 RAM %25 Swap yiyor su an. Kasma yok.

Gorsellik cok da dert degildi, Plank panel kurdum sadece ekstra.
    Nvidia driver'lari duzgun calisiyor. Binary driverlari kurdum elbette nouveau yerine.
    Fontlar duzgun calisiyor. Yazilimla ugrastigim icin hacker fontlarindan kurdum biraz. Ligature'lari yoluna koyamadim bir tek (VSCode'da sikinti yaratmiyor da kalan her yerde dert.
    Ses suruculeri duzgun calisiyor.
    Logitech mouse'um vardi makro tuslu falan dert olur diyordum olmadi hic.

Benden 10/10 kazandi.
    macOS bırakılır mi hiç hocam. İmkanım olsa başka OS kullanmam uzun bir süre Kod yazarken fark olmuyor fakat Aqua GUI o kadar hoş geliyor ki bana cihazı kullanmak büyük zevk veriyor. Arkadaşımın Macbook Air'ında takılıyorum bazen. 900p ekran olmasına rağmen çok keyifli.

Ubuntu ve Mint kullandım, performanslarını beğenmedim. Zaten Windows yüklü bilgisayarım olduğu için sadece kod yazmak için kullanacağım. Seri çalışması çok önemli. 1st gen. i7, 4GB ram ile Ubuntu'da performans düşmesi oluyor. Debian daha lightweight bir dağıtım. Belki ona geçerim.

Bir bilgisayarım daha var. AMD tek çekirdekli CPU ve 256 MB ram var. Ona antiX Linux kurmayı düşünüyorum. Belki daha yüksek performans alırım yukarıdaki cihazdan

• quote:

Orijinalden alıntı: gen2

Gentoo da kernelimi tekrar derlemem modülleri ayrıca ell de dahil 10 dakikayı geçmiyor, ne yaptığını bilirsen sorun yok.

ayrıca ben hem windows hemde linux kullanıyorum.
    Keşke sizin gibi birisi Gentoo için sesli videolu bir kurulum rehberi hazırlasa. Arada heves edip kendim kurmaya çalışıyorum ama bir müddet sonra tıkanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gen2

Gentoo da kernelimi tekrar derlemem modülleri ayrıca ell de dahil 10 dakikayı geçmiyor, ne yaptığını bilirsen sorun yok.

ayrıca ben hem windows hemde linux kullanıyorum.
    Keşke sizin gibi birisi Gentoo için sesli videolu bir kurulum rehberi hazırlasa. Arada heves edip kendim kurmaya çalışıyorum ama bir müddet sonra tıkanıyorum.
  • Dual boot Linux + Windows kullanıyorum. Fakat Photoshop ve Illustrator'daki işlerim hariç gerikalan tüm vaktimi Linux'ta geçiriyorum.

Arch Linux - KDE tavsiyemdir herkese.
  • Bana hic linux'tan aldigim keyfi veremedi ya, neden bilmiyorum. Baslarda cok guzel evet arayuz cok hos tasarimlar cok hos her sey guzel. Sonra baymaya basliyor. Ozellikle sistem guncellemesi zart zurt cikardigi seyler. Satip kendime yeni bir bilgisayar toplayacagim.

Ubuntu ve Mint'te sorun genelde desktop environment'ta oluyor. Xubuntu kurdum dedigim gibi ubuntu olmasina ragmen sikir sikir ve cok az kaynak tuketiyor. Xfce gibi minimal ve hizli olmak icin tasarlanmis seyler kullanabilirsiniz. Manjaro i3 de kullandim, o da Xubuntu'ya benzer performans veriyor. Gnome ve KDE'den uzak duruyorum ben olabildigince. i3, Openbox, Xfce, LXDE gibi seyler kullaniyorum. Zaten isimizin cogu terminalde ve kod editorunde geciyor. Cok janjanli DE'lere ihtiyacimiz yok.

antiX 256 mb RAM'de at kosturur ama internete girmeyi unut

• loradon L kullanıcısına yanıt
    Linux Darwin kernelinin kaynak kodlarını yayınlıyor mu ? Benim bildiğim yayınlamıyor ve yayınlamak zorunda değil. Lisansı dışında diğer bir sorun da benim için, desteklenen yazılım ve donanım eksikliği. Linuxte alıştığım her şey bulunamayabiliyor. Yine de bir sanş vereceğim ancak günlük kullanım ve geliştirme ortamından ziyade dediğiniz gibi server için daha uygun olabilir.

@loradon Bu arada dün gece harddisk tamamen silip sadece Arch kurdum, bir kısmınıda boş bıraktım farklı dağıtımlar vs. denemek için. Windows'a toptan elveda dedim yani.
    Ahhahah geçmiş olsun hocam. Bir daha ardına bakmayacaksın emin olabilirsin.

Bense şu sıra kde den sıkılıp hangi masaüstü ortamını kurcalasam diye düşünmekteyim cinnamon çok az kullandım belki birşans veririm yada openbox bilemiyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Onca distro var ama hepsi bir tane windows etmiyor. Sunuculuk falan dışında ciddi bir işimiz yoksa Linuxçuluk oynamak için ideal bir ortam. Yapacak bişey yok maalesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: loradona

Bense şu sıra kde den sıkılıp hangi masaüstü ortamını kurcalasam diye düşünmekteyim cinnamon çok az kullandım belki birşans veririm yada openbox bilemiyorum
    Hocam masaüstü ortamından sadece windows managera geçebilirsiniz eğer komfor alanınızdan çıkmayı düşünürseniz. Benim tavsiyem herhangi bir tiling window managerdır ben uzun süredir i3 kullanıyorum gayet memnunum.
    Ya hocam kodlama ile ilgili bir projen ilgim yok i3 bu konuda çok yardımcı oluyor gibi. Bir ay falan i3 kullandım ama bana anlamsız geldi açıkcası tiling işi 😂

Birde neden sadece bir wm ye geçebileyim ki? Arch kullanıyorum ve sadece paket ailesini kurmak istediğimde herşeyi kuruyor 😂 plasma yı bozmayı çok takmazsam sorun yok gibi

• quote:

Orijinalden alıntı: loradona

Ticari yazılımların, Linux karşılığı yok. Sadece Windows üzerinde çalışan bir ton yazılım sayarım. İhtiyaçlara göre işletim sistemi seçilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KaramazovX kullanıcısına yanıt
    Text editor ile Python ve kütüphaneleri ile iş yapayım yeterli. Machine learning için çok kas gücüne ihtiyacım olmuyor fakat deep learning için aws kullanıyorum.

Arkadaşımda macbook var. Yüksek lisans tezini onunla yazdı. Linux’u arada bir kullanıyor. Ama zevkler renkler tartışılmaz diyorum hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.