Şimdi Ara

■■■Sadece SOKAK Fotoğrafları Paylaşım Başlığı■■■ (70. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.563
Cevap
37
Favori
66.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: ValarMorghulis

Sarkastik bir cümleydi benimki yalnız

hocam ben bu işi unisi okuyup üstüne yüksek lisans yaptım fotograf... Dr. açılmasını bekliyorum.. Sarkastik olabilmen içinden benden bu konuda öteee olman lazım öyle olmadıgını düşündüğümden de kaale almadım yani o yönde bakmadım :) Bu konuda benden ötedeysen de haklısın usta derim laflarını dikkate alırım diğerlerinin benim laflarımı dikkate alması gerektiği gibi ,dalga geçecek küçümseyecek sarkastik olacak bir durum yok yani :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devian -- 16 Nisan 2015; 14:49:28 >

• Yok dalga gecmek degil tabi ki farkettim isin egitimini aldigini. Yine farkettigim bu tip bir cevap atacagindi.O yuzden didikledim :) Zaten farkettiysen fotografcilikla alakali bir sey demedim, soyleminle alakaliydi. Ben fotografci degilim amator bile degilim bu iste.
    Kaale almadim demen bile ayni kibirle harmanlanmis bir bakis acisi. Elbette egitimini almissin,yetkinsin. Ama burasi forum universitede ders vermiyorsun. Oradaki neredeyse mobbinge kayan yaklasimdaki hocalarinizdan gordugunuz sert, sadece bu ulkeye has kuralci bakis acisini ve bunun ustunuzde biraktiklarini, senin de dedigin gibi ekseriyetle hobi ici yapan insanlara yoneltmeni elestirebilirim pek ala ;) kimse not ya da proje baskisi, korkusu icinde degil burada rahatta. Sen de rahatla at artik o stresi ustunden.:) Isin kuralini ogren diyorsun ya yetkin bir bireyin bilgilerini aktarirken hangi uslupta olmasi gerektigi hususunda burada fikir edinebilecegin o prof dedigin insanlar var. Hatta o yuzden genelde o usluptaki arkadaslari "kaale" aliyoruz biz hobi olarak yapmaya calisanlar ;)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ValarMorghulis

Yok dalga gecmek degil tabi ki farkettim isin egitimini aldigini. Yine farkettigim bu tip bir cevap atacagindi.O yuzden didikledim :) Zaten farkettiysen fotografcilikla alakali bir sey demedim, soyleminle alakaliydi. Ben fotografci degilim amator bile degilim bu iste.
    Kaale almadim demen bile ayni kibirle harmanlanmis bir bakis acisi. Elbette egitimini almissin,yetkinsin. Ama burasi forum universitede ders vermiyorsun. Oradaki neredeyse mobbinge kayan yaklasimdaki hocalarinizdan gordugunuz sert, sadece bu ulkeye has kuralci bakis acisini ve bunun ustunuzde biraktiklarini, senin de dedigin gibi ekseriyetle hobi ici yapan insanlara yoneltmeni elestirebilirim pek ala ;) kimse not ya da proje baskisi, korkusu icinde degil burada rahatta. Sen de rahatla at artik o stresi ustunden.:) Isin kuralini ogren diyorsun ya yetkin bir bireyin bilgilerini aktarirken hangi uslupta olmasi gerektigi hususunda burada fikir edinebilecegin o prof dedigin insanlar var. Hatta o yuzden genelde o usluptaki arkadaslari "kaale" aliyoruz biz hobi olarak yapmaya calisanlar ;)

sen beni yanlış anladın.. kaale almadıgım "sarkastik" cevap verdim demendi.. Sarkastikin anlamı "alaycı" dır... ( "iğneleyici* , alaycı davranmak, kırarak bir öc alışın yakıcı* ) o lafına "sarkastik oluşunu" kaale almadım dedim.Birine sarkastik cevap vermek güzel etik birşey değildir.Ben eğer burdakilere bir yol gösterme cabasında bulunduysam sede buna sana sarkastik cevap verdim diyorsan normal yani "kaale almadım" demem , değil mi ?Yoksa lafım asla buradaki insanlara fotograflara yorumlara değil.. Senin "sarkastik" lafına idi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devian -- 16 Nisan 2015; 15:26:45 >

• ;) peki

• sindem09 S kullanıcısına yanıt
    Nikon D610 ve 50mm 1.4G
  • Herkese gunaydinlar

Bu konuyu acarken belirttigim kurallae vardi, bunlara lutfen uyalim, uymayan arkadaslari da uyaralim:)

Ikinci olarak evet her paylasim bir ortalamada seyretmiyor, eksikler var fakat dogru paylasimlari yayarak ve arttirarak konuya ve sokak fotografciligina katkida bulunabiliriz.

Yorumlariniz da, daha iyi fotograflar uretme konusundaki azminiz de cok kiymetlidir arkadaslar. Seviyeyi ne kadar yuksek tutarsak birbirimizin gelisimine de bir o kadar katki saglamis oluruz diyip:) bir tane de fotograf paylasim:

■■■Sadece SOKAK Fotoğrafları Paylaşım Başlığı■■■

• quote:

Orijinalden alıntı: skid_row

Candit'e devam

■■■Sadece SOKAK Fotoğrafları Paylaşım Başlığı■■■

izninizle bir soru sormak istiyorum,bu fotoğrafı izinsiz çekmeniz ne kadar doğru,o an sorsanız büyük ihtimal izin vermeyecek ve resmi silmenizi isteyecek,tamam sokakta güzel fotoğraflar çekilir ama insanların özgürlüğünü kısıtlamak gibi geliyor bana izinsiz çekilenler,en azından çektikten sonra durumu anlatıp izin verip vermediğini sormak daha doğru bir davranış gibi geliyor,yanlışmı düşünüyorum bilmiyorum ama tanımadığım hiç kimsede fotoğrafımın olmasını istemem,bu fotoğrafın sahibide istemeyebilir,bir taraf özgürce istediğini yaparken diğer tarafın istekleri nasıl göz ardı edilir?,böyle durumlarda dava açma hakkı varmıdır acaba,amacım tartışmak değil empati kurmak sadece,ve belki ailesinden birisi görüp yanlış anlayıp tartışma çıkaracak,yanlışmı düşünüyorum.

• skid_row' sormuşsunuz gerçi ama benim de içine girdiğim tartışmalardan olduğundan yazmak istedim

Bahsettiğiniz mevzu uzun süredir tartışılagelen bir durum. Bu işin ustaları bile kendi aralarında henüz anlaşamamışlar maalesef. Belli ülkelerde kısıtlamalar ve yasal düzenlemeler mevcut bu konuda bir ara araştırmıştım. Hatta bir forumda ciddi tartışmalar içine de girmiştim. Bu çerçevede ana başlıklar halinde,

1.İzin almadan kesinlikle fotoğraf çekilmemeli
    2.İzin alarak fotoğraf çekmek, sokak fotoğrafçılığına aykırı (Doğallık vs çerçevesinde bakıyorlar.) Kamuya açık her yerde izin almaksızın fotoğraf çekilebilir.
    3.Evet önceden izin alarak fotoğraf çekmek doğallığı yok ediyor bu nedenle fotoğrafı çekip daha sonra izin almak gerekir.

Ben genelde 3.kategoride hareket ediyorum. Tabi zaten fotoğraf çekilen kişi farkettiğinde, olumsuz bir reaksiyonda da bulunmuyorsa sıkıntı yok. Hele bol fotoğraf çeken, insan ilişkileriniz kuvvetli biriyseniz neredeyse hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz. Yine yukarıdaki görüşler çerçevesinde insanları nasıl durumda çektiğiniz de söz konusu. Orada kendinizin zaten en başta sahip olması gereken bir emniyet sibobu olmalı. Mesela son derece ıssız bir koyda, üstsüz güneşlenen kadın elbette kamuya açık bir yerde olsa dahi fotoğrafını çekebilir miyiz? (İzin olmadan) Sevişen,öpüşen, yahut çok samimi olan bir çifti yüzleri görünecek şekilde izin almadan çekmek etik midir? (Benim tartışmaya konu olan olayım buydu mesela). Engelli, belli problemleri olan bireyleri çekmek etik midir? Gibi sorular bolca tartışılıyor. Mesela katıldığım eğitimlerden birinde ben fotoğrafımı çeker geçerim arkadaş, ancak asla engelli, yardıma muhtaç bireyleri çekmem demişti usta. Bunu söyleyen biri zaten otokontrolu olan biridir. Ama ya diğer herkes? Mesela metroda terlikle kitap okuyan elemanı çeken ve bunu o şekilde paylaşanlar ne olacak? Malum fotoğrafçılıkla fotoğraf çekmek çok farklı şeyler. Nihayetinde her telefonun fotoğraf çekme kabiliyeti var. Ve her şeyi ama her şeyi çekiyoruz.
    Yine izinsiz çektiğiniz bir fotoğrafın yazılı ve görsel yayınlarda kullanılması, bundan çıkar elde etmeniz (Yarışmadan ödül almış olabilirsiniz vb) durumunda iş değişiyor. Bununla ilgili zaten kararlar mevcut yargıtay tarafından da.

Aslında bu tartışmalar hep vardı (mış) ancak asıl tepe yapmasının nedeni tahmin edeceğimiz gibi internetin bu kadar yaygınlaşıp, bir "şeyin" (Fotoğraf,video,program,döküman vs) inanılmaz hızlı ve büyük kitlelerce görülüp,paylaşılabilmesi. Ve asla kolay kolay dijital izini yok edebilme şansınızın olmaması. Bu noktadan bakınca "bence" biraz daha katı bakmak gerekiyor izin konusunda. Ancak şu an baskın olan, "Ben fotoğrafımı çekerim arkadaş, o zaman birey sokağa çıkmasın dolaşmasın, ulu orta öpüşmesin, ya da çekineceği eylemde olmasın." yaklaşım. Bu arada bu yaklaşımın tüm dünyada (Tartışıtığım yerde aynen o cümleyi sarfetti yabancı bir kaç fotoğrafçı.) olduğunu belirtmek isterim. Bize ait sıkıntılardan değil yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GullyFoyle -- 17 Nisan 2015; 17:51:00 >

• bersis576 kullanıcısına yanıt
    Oncelikle bu fotografta bir insanin, ailesinin,cevresinin rahatsiz olmasini gerektirecek husus nedir?
    Izinsiz paylasim mi?
    Kullandiginiz cep telefonundaki fotograflar nereye yukleniyor? Haberiniz olmadan ozelinize ait bilgiler nerede tutuluyor ve kimlerin bunlara erisimi var biliyor musunuz? Insanlari teknoloji kullanmaya mecbur birakip sinsi bir onay zorunlulugu koyarak butun bu haklarindan, ticari maksatlar nedeni ile yararlanmak ne denli etiktir? Mobese kameralari her yerde, uydu goruntuleri her yerde.. simdi bir de bu goz ile sokakta(asagilayici, alay edici, kucuk dusurucu, utandirici, ticari vb maksat tasimadan) gordugunuz goruntuyu, okudugunuz bir kitaptaki alintiyi paylasir gibi paylasmanin nesi kotu diye objektif bir sekilde dusundunuz mu hic?
    Sorunuzun hukuksal boyutuna iliskin cevabini bir avukata danismaniz gerekir, ben yukarida ahlaki boyutunu ve maksadimi ozet bir sekilde kendi bakis acimla degerlendirdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skid_row -- 17 Nisan 2015; 17:39:56 >
  • Bu fotoğrafta zaten bir şey yok bence de. Keza farketmiş çekilen şahıs. Gizli saklı bir durum da yok. Ayrıca kişisel özgürlükler ve özel hayatın gizliliği çerçevesinde fotoğrafçılığa gelene kadar o kadar çok ihlal var ki. Mobeselerin çoğu yüksek çözünürlüklü olanlarla değiştiriliyor her geçen gün. Görevliler oyuncak gibi oynuyorlar haberimiz bile olmuyor.
    Mesela fuji workshop unda bir kestane satan eleman vardı cektim fotoğrafını tam gidip izin alacağım baska biri tuttu kolumdan, sil onu birader dedi. Kimsen sen cektigim sahıs karar verir ona simdi ona gidiyordum gördüğün üzere dedim o esnada geldi eleman. Sordum arkadaş ne ayak diye. Akrabaymış. E sana sormaya geliyordum zaten bak deyince, özür diledi ve mavzuyu anlattı.
    Aynı arkadaşı meğerse bir üniversite öğrencisi projesi için çekmiş. (Ancak çekerken anladığım kadarıyla bir proje değil de ödevmiş gibi yansıtmış elemana) Aradan 1 hafta geçmeden zabıtalar gelip adamın arabasına el koyup ceza yazmışlar. Arabamı çek istediğin gibi yüzüm de görünmeyecekse çek ama yüzüm görünürken arabayı çekme abi dedi. Eyvallah dedim sildim fotoğrafı, gösterdim hafıza kartının içindekileri vs.

Otokontrol bence bu işin temeli

• Kesinlikle
    Bu herkesin basina gelir, karsidaki insanin rahatsiz oldugunu anladigin fotografi cekmis olsam ve silmemis olsam bile kesinlikle paylasmam. Bunun gibi cok ornek verilebilir, son donemlerde insanlar bir takim ihlaller yaparken fotograflandiklari ve bunun karsiliginda herhangi bir eyleme/cezaya maruz kaldiklari icin tepkili olabiliyor. Anlayis gostermek zorundayiz. Cekilen fotograflardan bazilari onlarca belki yuzlerce sene sonraya ulasacak :) ve belkide su an bizim ici. magralaradaki cizimlerin tasidigina benzer anlamlar tasiyacak. Fotograf butun dunyanin konustugu tek ortak dildir, bunu da unutmamak gerekir...

• Aynen öyle hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: skid_row

Kesinlikle
    Bu herkesin basina gelir, karsidaki insanin rahatsiz oldugunu anladigin fotografi cekmis olsam ve silmemis olsam bile kesinlikle paylasmam. Bunun gibi cok ornek verilebilir, son donemlerde insanlar bir takim ihlaller yaparken fotograflandiklari ve bunun karsiliginda herhangi bir eyleme/cezaya maruz kaldiklari icin tepkili olabiliyor. Anlayis gostermek zorundayiz. Cekilen fotograflardan bazilari onlarca belki yuzlerce sene sonraya ulasacak :) ve belkide su an bizim ici. magralaradaki cizimlerin tasidigina benzer anlamlar tasiyacak. Fotograf butun dunyanin konustugu tek ortak dildir, bunu da unutmamak gerekir...

Odağınızda belirli bir insan ve onun belirli bir pozu varsa izin almak gerekir.Hukuki olarak da bu böyledir

MADDE 134. - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır.
    Kişilerin huzur ve sükununu bozma

Ama sokakta gruplar halinde belli belirsiz insanlar sorun olmaz.

• sokak fotoğrafının bu konuda her zaman sıkıntısı oldu ama, yasalara tamamen uymak gerekiyorsa sokak fotoğrafı diye bir şey kalmaz ortada :) bir de elin mahremiyet hakkını düşünecek kadar duyarlı olan insan hayatın geri kalan konularında da bu kdar duyarlı mı ona bakmak gerek. ayrıca bu bağlamda düşündüğümüz zaman yakın zamanda nerede idi, bir ülkede selfie tamamen yasaklandı, sebebi selfie çekilirken arka planda çıkan kişilerin mahremiyet haklarının ihlal edilmesi idi. aynı mantıkla burada da böyle bir yasak koymamız gerek :)

fotoğrafını çektiğiniz insanı absürt duruma veya küçük düşürecek bir şekilde resmetmediğiniz sürece yaptığınız sanatta bir sakınca yoktur diye düşünüyorum.

burada tabii, sokak fotoğrafçılığının doğasının tam olarak anlaşılması gerekiyor. birçok arkadaşımız candid fotoğraf çekeceğim diye acemi casuslar gibi garip garip hareketler yapıyor veyahut insanların yüzlerine lensleri "dayıyorlar" tabiri caizse. tabi dışarıda kötü bir algı bırakıyor bu.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Devian kullanıcısına yanıt
    TCK 134. Md :) açık ve net olarak Özel Hayat tanımını içeriyor, umuma açık bir yer olan sokakların özel hayat olup olmadığı aşikar. Yine de bu konuyu uzmanlar yorumlasın derim, insanları yanlış yönlendirmeyelim.
    Diğer taraftan yasalar ile korunmasa bile fotoğrafının çekilmesini istememek her insanın hakkı. Dolayısı ile istemeyen veya tepki gösteren insanların fotoğraflarını yayınlamamak yerinde olur.
  • Her ATM'de, her AVM'de, süpermarkette video kaydımız yok mu sanki? O ne pek iyi, onay soruyorlar mı bize, kadın pedi alan var, condom alan var. Abisinden gizli sinemaya gelen var, her şey kayıt altında. "Abisi onu görmez, kimseye vermiyorlar" di mi? Ya abisi güvenlikte çalışan adamın kankası ise ne olacak, "kardeşini bizim avm'de bir oğlanla sinemada gördüm kameradan" demeyecek mi? Kızın özel hayatı ne oldu?

Ayrıca hayatımda bir şey çalmadım, niye hırsız muamelesi görüyorum, sürekli kameralar üzerimde?

Mobeselere ne demeli? Polis adam vururken hepsi havaya dikiliyor, onun dışında saat kaçta nerdeyiz, hangi caddedeyiz, hepsi kayıt altında, devletin bilgisi dahilinde. Özel hayat diye bir şey varsa önce devlet buna saygı duysun.

Sokak fotoğrafçısından kimseye bir zarar gelmez. Kimseyi girip evinde, tuvalette, tele ile uzaklardan üstsüz güneşlenirken çekmiyoruz. Bunu meslek olarak yapanlar var oysa, onlara etik, yasa vs yok mu?

İşin bir etiği varsa, önce tüm avmlerden kameraları söksünler, mobeseleri kaldırsınlar, sonra ben izin alırım fotoğrafını çektiğim insandan.

Bir de şu var, girdin ayasofyanın içine, onlarca kişi var, geniş açı ile çekiyorsun mekanı, hepsi çıkıyor işte. Hem de gayet net çıkıyor, 36mp sağ olsun, kaç kişinin onayını alıcan?

Basit bir konu değil bu...

•  ■■■Sadece SOKAK Fotoğrafları Paylaşım Başlığı■■■

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sindem09 -- 18 Nisan 2015; 12:48:35 >
  • TCK'da şikayet esastır bir çok konuda. TCK 134 de bu çerçevede ele alınabilir yine. Umuma açık alanda da bu yasa geçerli bu arada. Bir iki yargıtay kararı o yöndeydi bulursam paylaşırım.
    Ancak şu durum var biraz objektif bakmalı, mobese, atm, hatta avm ve benzeri yerlerdeki kamera görüntüleri vs NŞA da facebook ya da diğer sosyal medya araçları yoluyla biz vatandaşlar tarafından paylaşılabilecek şeyler değil. Onu pek aynı kefeye koymamak gerek. Elbette tabi ki yukarıda arkadaşlar yazmış zaten hangi özel hayat neyin gizliliği. O konuya %100 katılıyorum. Memleket olmuş BBG. Dünya da öyle. Yine bahsedilen mobese, AVM içindeki kameralar vs tüm dünyada tartışılan durum. Tabi oralarda yine de belli kural ve kaideler söz konusu bizden farklı olarak.
    Onun dışında çektiğiniz fotoğraftan para kazanıyorsanız ya da kazanacaksanız zaten tamamen ayrı mecra, bunun hukuki yaptırımı zaten var.
    Mesela Hüsnü Atasoy ilginç bir şey söylemişti, eğer sokakta birine gidip sizin fotoğrafınızı çekiyorum deyip, o kareyi çekecekseniz, o sokok fotoğrafı olmaz, sokakta fotoğraf çekmektir gibi bir şeydi. Ki bu adam son derece değişik ve zor şartlar altında fotoğraf çekmiş insanlardan.

• Sonucta karsinizdaki insan cekingen olabilir ki ben surat ifadesinden rahatsiz oldugunu anliyorum,sokak fotografi cekilir ama izin almadan paylasilmamali siz kime zarari var desenizde bunu bilemezsinizki belki olur belki olmaz,tamam dogrudur marketlerde mobeselerde kameralar var kac tanesi internete yukleniyorki onlarin amaci guvenlik cikipta guzel bi kare yakaladim diye internete koyamazlar,olayi cok yönlü dusunmek gerekir ben kesinlikle karsiyim kendi fotografimin cekilmesine cunku inanilmaz sacma seyler insanin basina gelebiliyor sapik insan cok cunku,ben sosyal medyaya yukledigim verilere dikkat ediyorum sanal aleme guvenmedigimden dolayi internete sadece cektigim doga fotoğraflarını yukluyorum,yoksa icloud un bile hacklendigi internet dunyasinda kisisel verilere erisilmiyor demek sacma olur,bunun bilincindeyim ve verilerimi internetsiz ortamda sakliyorum,amacim tartisma degil ama aile yapisi kultur orf adet bakiminda cok farkli insanlar var,benim tepkimin tek sebebi sapik insanlardir siz bu fotografi iyi niyetle yuklediniz belki ama hatun diye bahsetmeniz bile yanlis bence,kaldiki bu fotografta bence hukuki boyut kadar kul hakki boyutuda vardir inanan birisi icin en azindan izin almak gibi bir incelik olmasi gerekir,fotograf altindaki yorumlarinizdan izin almadiginizi anliyorum,amacim tartismak degil sadece farkli dusunce sekillerini ogrenmek ve farkli dusunen insanlarla empati kurmak ve kendimi gelistirmektir,herkesin gorusu farkli olabilir umarim bu yuzden sizinde basiniz agrimaz,saglicakla kalin.

Duzeltme:hatun diye siz soylememissiniz ozur dilerim aklimda oyle kalmis.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bersis576 -- 18 Nisan 2015; 0:48:37 >

• 
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.