Şimdi Ara

SAGOPA VE CEZA NEDEN KAVGA ETTİ? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
0
Favori
103.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: TaskayA.ppb

Ne salak işler ya kavgalıysa kavgalı napabilirim

napabılırm derken bıle bu topıge gırıp mesaj atıosun. hic bisey yapmadan bu topıcı es gecebılırsın mesela !
    madem ılgılenmıosun neden gırıp sacma sapan mesajlar atıosun ? senın gıbıler yuzunden kırlendı bu forum !
  • quote:

Orjinalden alıntı: TaskayA.ppb

Ne salak işler ya kavgalıysa kavgalı napabilirim

saçmaysa ,lglenme bire kardeş.benim kafama takıldı diye soruyorum.şimdi sana bişey derdim ama neyse. hadi yoluna git sen.
  • Disstortion ep parçasını sago yazmadı. bi kız yazıp sagoya göndermiş sagoda düzenleme yaparak okumuştur..
  • quote:

Orjinalden alıntı: dnzakyz

Disstortion ep parçasını sago yazmadı. bi kız yazıp sagoya göndermiş sagoda düzenleme yaparak okumuştur..

he.

• quote:

Orjinalden alıntı: Mr.Blacksmith

winning elevenda penaltı kullanırken sago cezanın eline bakmış bütün kavga burda çıktı diye biliyorum

süpersin
  • quote:

winning elevenda penaltı kullanırken sago cezanın eline bakmış bütün kavga burda çıktı diye biliyorum

maç sonucu noLmuş acaba
  • quote:

Orjinalden alıntı: LsR

quote:

maç sonucu noLmuş acaba

sago aldı
  • hayal gücü insana neler yazdırıyor
    http://www.milliyet.com.tr/2007/06/17/pazar/paz02.html
    eleman nerden uydurmuş anlamadım her iki tarafla konuşmuşmu?
    bu davada herzaman sagopa yı haklı buldum ama mahkeme olayını bende desteklemiyorum tamamen yanlış bir olay.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crauser -- 24 Mart 2008; 19:12:05 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: S3RC@N

cogu yanlıs yorumlar
    iste dogrusu !

ceza album cıkartmak ıcın sagoyu beklemedı falan hepsı yalan

çok komik bi savaş.

ceza, türkiyenin en iyi flowlarını yapan ama sayın yüce rapçilerimizin underground olarak tabir ettiği, kime gore neye göre ölçüsüyle belirlenen sınırı aştığı ilan edilen kişi. sagopa'nın anlattığına göre kuvvetmiradan ilk kovulan kişi.

sagopa kajmer, herkesin bildigi mc.

gerek sözlükte gerek çeşitli "15 yaş altı" forumlarda bu ikili hakkında karşılaştırmalar göze batmakta. fakat bu fan-forumlarda olması bi yerde doğal karşılanırken, sözlükte yok efendim "sagopa cezanın mına koyar", yok "sagopa cezanın ağzının payını verdi" şeklinde o müthiş fantastik betimlemelerle durumun izah edilmesini küçükken yapılan "benim babam senin babanı döver" ifadelerine benzetmekte ve bu kişilerin başucu eserlerinde tuttuğu rapçi (o ne demekse haha)nin şarkı sözlerini görmek durumun vahimiyetini daha açık göstermekte. zira artık sözlükte türk-rap tayfasındaki yaprak dökümünün sebebini daha iyi anlatmakta bu durum.

konumuza dönecek olursak;
    iki rapçi arasındaki çatışmalar başka ülkelerde olduğu gibi bizde de bulunmakta. fakat bu durum 2pac şakur'un öldürülmesi kadar büyük boyutta değil, daha yeni yeni filizlenmekte olan grup'tan* ayrılıklar şeklinde ortaya çıkmakta.

tabii ki bu çatışma-söz düellolarının amaçları arasında "başkasına bok atarak gündemde kalmak" en büyük yere sahip. fakat bu iki taraf için de yadsınamayacağı için bunu es geçip durumu incelemek daha mantıklı.

ceza ve sagopa arasındaki söz düellosu, şu zamana kadar sadece karşı tarafın anlayabileceği şekilde lyriclerin arasına serpiştirilen gizli kelimelerden ibaretti. mesela sagopa'nın bir pesimistin gözyaşları albümündeki 52 denklemli introsunda "nankör=bilgin" demiş, cezanın soy ismini(bilgin) çaktırmadan kullanmıştı.

ikili arasında mürekkep doldurdum - disstortion ep olayları yaşanıyor. ayben'in cezanın kardeşi olduğu ve kolera'nın da sagopa'nın eşi olduğu gözönüne alınırsa bu iki bayan da bu meselelere dahil edilip incelenmelidir:

- sagopa, ceza'nın nankör olduğunu ve daha önce özellikle med cezir albümü için harcadığı emeği belirtiyor. "yediğin tabakları tekmeledin" diyor.
    - kuvvetmira, cezanın lolipop yaladığı reklamları hatırlatıp "yerli yalaka sensin" diyor. para için yapmayacağın şey yok benzeri ifadeler kullanıyor.
    - sagopa, ceza'ya bücür diyerek boyuyla (ceza da koleranın boyuyla dalga geçmişti), askere gitmemesiyle dalga geçiyor.
    - underground olmadığından söz edip "sokak sanatından bihabersin" diyor.

öncelikle artık bayatlamış sataşmalar bunlar. ceza başına gelecekleri biliyor ki lolipop yalıyor. koz veriyor karşı tarafa bir nevi kullanılsın ve gündemde kalsın diye. oltaya da çok rahat takılacağını biliyor karşı tarafın. reklamın iyisi kötüsü olmaz mantalitesinde. bunu başarıyor da, sırf böyle akıllıca davrandığı için saygıyı hakediyor.

sıra en önemli noktaya geldi. o da şu: ceza belirtilen parçasında(mürekkep doldurdum) sagopa'ya diss atmamıştı. hatta sagopa hakkında "filozof" dışında ifadeye rastlanmıyor şarkıda. sagopa, daha sonra kendisinin de yaptığı bir duyuruda "ben dinlemedim sadece anlattılar" şeklinde olayı ifade etmiş kulaktan dolma bir şekilde öğrendiğini doğrulamıştır ceza'nın şarkısını. bu da diss'i sagopa'ya aktaranların hayal gücünün sınır tanımadığını göstermekte.

ilgili parçada ceza, kolera'ya diss atmış, sagopa da eşini koruma içgüdüleriyle onu sahiplenmiş ve bu disse kendi deyimiyle "cezanın rap hayatını bitirebileceği" betimiyle cevaplamıştır. böylece ikili arasındaki asıl savaşı ceza değil sagopa başlatmış olup, sago haksız yere düşmüştür. zaten asıl problem ceza'nın geçmişini inkar edecek kadar nankör olmasından değil; sagopa'nın kendisini tanrı ilan etmesi ve herkesin kendisine tapması gerektiğini belirtmesinden kaynaklanıyordu her zaman.

aslına bakarsanız ceza, kolera'ya diss atmakta haksız da değil, çünkü kolera şu an kendine özgü bir stil yaratmaktan uzak, sadece ergen kızları hedef almış "sagopa'nın kadın versiyonu"ndan başka bir önem taşımamakta, bunu hepimiz biliyoruz. hatta sagopa da bunun farkında ki disstortion'da kolerayı korumak yerine ceza'ya sataşıp meseleyi ceza'nın nankörlüğüne çevirerek işin kolayı ile haklı çıkmaya çalışıyor.

sagopa, "2 senelik diskografinizle.." şeklinde ifade kullanıyor ceza'nın kardeşi ayben için. fakat bu ifade şarkıda çelişki yaratmakta zira kolera'nın rap geçmişi 2 sene etmiyor bile.

sagopa'nın diss'inde bulunan diğer kuvvetmira elemanlarının ise parçalarda ne işi olduğunu anlamadım. yani kusuruma bakılmazsa şöyle sormak istiyorum: "ne s...m yapıyosunuz lan siz orda?". bu yeni elemanların, yokluğunda lyrical anlamda sagopa'nın yerini doldurmak dışında pek bi özellikleri bulunmamakta. ama bulundukları yere bakmadan sagopa'nın verdiği fırsatla çok rahat cezaya b.k atabilmekteler. bu da disstortion'un başlı başına çelişkiden ibaret olduğunu bir kez daha kanıtlamakta.

ikili arasındaki söz düellolarında yangını körükleyen ceza'nın kardeşi ve sagopa'nın eşi olmak üzere iki kadın. pek şaşırtıcı olmamakla beraber, erkeğin arkasındaki kadının önemini tekrar anlamamızı sağlıyor bu durum.

entymi sevdiğim bir forum'dan konuyla ilgili alıntı yaparak bitiriyorum:

"ya ne dis mis bırakın delikanlı olsalar cıkar yumruklaşırlar"

NOT : ALINTIDIR
    kaynak :http://sozluk.sourtimes.org/

böle bişi olamaz hatta imkansız

bu açıklamaya gore ceza koleraya diss atmış ne zoru vardı diss atmada afferdersiniz ama biyerinemi batıyodu koleranın kuvvetmirada olması?

• millet kavga ediyor, tasası bize düşüyor
  • arkadaşlar öncelikle şunu söyleyeyim beni ilgilendirmez diyen cevap yazmasın.böylece gerçekten onu ilgilnedirmemiş olur.!!!

bide bişey daha vardı. ceza koleraya diss attı sonrada soga'da cezaya diss atarak bu savaşı sago başlattı denilmiş. peki hangimiz sevgilimize,eşimize laf söylettiririz ki?. bence sago haklıydı. !!!
  • Kavga etmeleri neyse de "Neyim var ki" Türkçe rapin gelmiş geçmiş en iyi parçası kaldı geriye.İkisi içinde dinlediğim en iyi şarkı ama ne yazık ki bir daha asla böyle şarkı yapılamayacak
  • quote:

Orjinalden alıntı: The souls migration

kafkef' den sonra LAMMİM geliyor olmasın, arap alfabesinden iki harfin yanyana konulmuşu ve türkçe yazılıp okunuşu olsa gerek.
    sago' ya gelince, zagor' un kardeşi olabilir mi?
    kajmer, t harfinin üstten kesilmiş ve alta eklenmiş ve hafiften kıvrılmış versiyonu ile ortaya çıkmış gibi geliyor bana. üç isimden en popüleri gibi geldi bana.
    olayın vuku bulduğu zaman epey uzak mesafede kaldığı için forumdaki yeni nesil bilmez. sen onu bence mewluth' e sor. fiilen bu işin içinde yeralmıştı hatırlamıyorsam.. di mi mewluth.

Yazık be evladım harcanıyorsun buralarda sen git kedi kes...

• Sagopa ve kajmer kelimelerinden birisinin anlamı gizli güzellik diğerinin anlamı da gizli güzelliği ortaya çıkaran kimse demektir.Bir dergide okudum.Sago kendisi söylüyordu bunu.

Ayrıca Sago kendini Tanrı falan ilan etmedi.Sago gibi inançlı birisine bu iftirayı atmak çok saçma ve çirkin.

@S3RC@N:Bu kavganın bu olay yüzünden çıkmadığını bilsem de senin yazdıklarına göre cevap veriyorum.
    Düşün ki bir arkadaşının albümünün çıkmasına yardımda bulundun.Hatta albümün yarısını sen yaptın.Sonra bu arkadaşın senin kız arkadaşına laf attı.Ne yaparsın?Zaten Sago Disstortion E.P.'de bundan bahsediyor.
    "Ey kör!Albüm kapaklarını aç da adımı gör...

Bence Sago sonuna kadar haklı olmasa da haklı olan taraftır.

Bir de size bir tavsiyem var.Bir işi yaparken bir Ceza'nın şarkılarını açın bir de Sagopa'nın.Bakalım hangisinde işinizi daha kolay yapabileceksiniz.Hangi şarkıların sizi hiç rahatsız etmeden akıp gittiğini göreceksiniz?

İlk dönem kimyam 1'di.Dün gece sınava Sago'yla hazırlandım ve sınavdan en düşük 3 bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Flavis Ruber -- 2 Nisan 2008; 17:48:45 >

• @PeSSiMiSTi¢ o yazı benım degıl altında alıntıdır yazıo. gidin bakın ek$isozluge gorursunuz aynısını. bende sagodan yanayım ceza gitti nankorluk yaptı ama yazı cok ıyı hazırlanmıs ve emek harcanmıs bende begendım buraya koydum. bi daha soyluyorum o yazı ALINTIDIR
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nikola Tesla

cogu yanlıs yorumlar
    iste dogrusu !

ceza album cıkartmak ıcın sagoyu beklemedı falan hepsı yalan

çok komik bi savaş.

ceza, türkiyenin en iyi flowlarını yapan ama sayın yüce rapçilerimizin underground olarak tabir ettiği, kime gore neye göre ölçüsüyle belirlenen sınırı aştığı ilan edilen kişi. sagopa'nın anlattığına göre kuvvetmiradan ilk kovulan kişi.

sagopa kajmer, herkesin bildigi mc.

gerek sözlükte gerek çeşitli "15 yaş altı" forumlarda bu ikili hakkında karşılaştırmalar göze batmakta. fakat bu fan-forumlarda olması bi yerde doğal karşılanırken, sözlükte yok efendim "sagopa cezanın mına koyar", yok "sagopa cezanın ağzının payını verdi" şeklinde o müthiş fantastik betimlemelerle durumun izah edilmesini küçükken yapılan "benim babam senin babanı döver" ifadelerine benzetmekte ve bu kişilerin başucu eserlerinde tuttuğu rapçi (o ne demekse haha)nin şarkı sözlerini görmek durumun vahimiyetini daha açık göstermekte. zira artık sözlükte türk-rap tayfasındaki yaprak dökümünün sebebini daha iyi anlatmakta bu durum.

konumuza dönecek olursak;
    iki rapçi arasındaki çatışmalar başka ülkelerde olduğu gibi bizde de bulunmakta. fakat bu durum 2pac şakur'un öldürülmesi kadar büyük boyutta değil, daha yeni yeni filizlenmekte olan grup'tan* ayrılıklar şeklinde ortaya çıkmakta.

tabii ki bu çatışma-söz düellolarının amaçları arasında "başkasına bok atarak gündemde kalmak" en büyük yere sahip. fakat bu iki taraf için de yadsınamayacağı için bunu es geçip durumu incelemek daha mantıklı.

ceza ve sagopa arasındaki söz düellosu, şu zamana kadar sadece karşı tarafın anlayabileceği şekilde lyriclerin arasına serpiştirilen gizli kelimelerden ibaretti. mesela sagopa'nın bir pesimistin gözyaşları albümündeki 52 denklemli introsunda "nankör=bilgin" demiş, cezanın soy ismini(bilgin) çaktırmadan kullanmıştı.

ikili arasında mürekkep doldurdum - disstortion ep olayları yaşanıyor. ayben'in cezanın kardeşi olduğu ve kolera'nın da sagopa'nın eşi olduğu gözönüne alınırsa bu iki bayan da bu meselelere dahil edilip incelenmelidir:

- sagopa, ceza'nın nankör olduğunu ve daha önce özellikle med cezir albümü için harcadığı emeği belirtiyor. "yediğin tabakları tekmeledin" diyor.
    - kuvvetmira, cezanın lolipop yaladığı reklamları hatırlatıp "yerli yalaka sensin" diyor. para için yapmayacağın şey yok benzeri ifadeler kullanıyor.
    - sagopa, ceza'ya bücür diyerek boyuyla (ceza da koleranın boyuyla dalga geçmişti), askere gitmemesiyle dalga geçiyor.
    - underground olmadığından söz edip "sokak sanatından bihabersin" diyor.

öncelikle artık bayatlamış sataşmalar bunlar. ceza başına gelecekleri biliyor ki lolipop yalıyor. koz veriyor karşı tarafa bir nevi kullanılsın ve gündemde kalsın diye. oltaya da çok rahat takılacağını biliyor karşı tarafın. reklamın iyisi kötüsü olmaz mantalitesinde. bunu başarıyor da, sırf böyle akıllıca davrandığı için saygıyı hakediyor.

sıra en önemli noktaya geldi. o da şu: ceza belirtilen parçasında(mürekkep doldurdum) sagopa'ya diss atmamıştı. hatta sagopa hakkında "filozof" dışında ifadeye rastlanmıyor şarkıda. sagopa, daha sonra kendisinin de yaptığı bir duyuruda "ben dinlemedim sadece anlattılar" şeklinde olayı ifade etmiş kulaktan dolma bir şekilde öğrendiğini doğrulamıştır ceza'nın şarkısını. bu da diss'i sagopa'ya aktaranların hayal gücünün sınır tanımadığını göstermekte.

ilgili parçada ceza, kolera'ya diss atmış, sagopa da eşini koruma içgüdüleriyle onu sahiplenmiş ve bu disse kendi deyimiyle "cezanın rap hayatını bitirebileceği" betimiyle cevaplamıştır. böylece ikili arasındaki asıl savaşı ceza değil sagopa başlatmış olup, sago haksız yere düşmüştür. zaten asıl problem ceza'nın geçmişini inkar edecek kadar nankör olmasından değil; sagopa'nın kendisini tanrı ilan etmesi ve herkesin kendisine tapması gerektiğini belirtmesinden kaynaklanıyordu her zaman.

aslına bakarsanız ceza, kolera'ya diss atmakta haksız da değil, çünkü kolera şu an kendine özgü bir stil yaratmaktan uzak, sadece ergen kızları hedef almış "sagopa'nın kadın versiyonu"ndan başka bir önem taşımamakta, bunu hepimiz biliyoruz. hatta sagopa da bunun farkında ki disstortion'da kolerayı korumak yerine ceza'ya sataşıp meseleyi ceza'nın nankörlüğüne çevirerek işin kolayı ile haklı çıkmaya çalışıyor.

sagopa, "2 senelik diskografinizle.." şeklinde ifade kullanıyor ceza'nın kardeşi ayben için. fakat bu ifade şarkıda çelişki yaratmakta zira kolera'nın rap geçmişi 2 sene etmiyor bile.

sagopa'nın diss'inde bulunan diğer kuvvetmira elemanlarının ise parçalarda ne işi olduğunu anlamadım. yani kusuruma bakılmazsa şöyle sormak istiyorum: "ne s...m yapıyosunuz lan siz orda?". bu yeni elemanların, yokluğunda lyrical anlamda sagopa'nın yerini doldurmak dışında pek bi özellikleri bulunmamakta. ama bulundukları yere bakmadan sagopa'nın verdiği fırsatla çok rahat cezaya b.k atabilmekteler. bu da disstortion'un başlı başına çelişkiden ibaret olduğunu bir kez daha kanıtlamakta.

ikili arasındaki söz düellolarında yangını körükleyen ceza'nın kardeşi ve sagopa'nın eşi olmak üzere iki kadın. pek şaşırtıcı olmamakla beraber, erkeğin arkasındaki kadının önemini tekrar anlamamızı sağlıyor bu durum.

entymi sevdiğim bir forum'dan konuyla ilgili alıntı yaparak bitiriyorum:

"ya ne dis mis bırakın delikanlı olsalar cıkar yumruklaşırlar"

NOT : ALINTIDIR
    kaynak :http://sozluk.sourtimes.org/

Tamamen yalan.Hatta 2 tarafta kabul etti albüm olayı yüzünden olduğunu.Sadece Ceza İsviçreli prodüktörlerle para için anlaştığını kabul etmedi o kadar.

Geçen sene bu yazı kadar bir yazı yazdım ama o konunun nerde bilmiyorum şimdi.Olayın tüm detaylarını anlatmıştım.Kısa bir özet.Ceza'nın ses telleri bozulunca(bozulma dediğim ameliyat gerektiriyor en az 6 ay şarkı söyleyemez gibi birşey diyor doktor) Sagopa albümü çıkartmak istiyor.Ancak Ceza şarkı sayısını çok az buluyor ve beklemesini istiyor.Sonra tartışmalar çıkıyor Ceza gidip İsviçreli prodüktörlerle anlaşıyor.Ve bu prodüktörler Sagopa'nın verdiği paranın yanında çok daha fazlasın veriyor.

Olayın kısa özeti budur.

• Asıl mevzu ne oldum delisi olmaktan ibarettir bence. Sago Ceza' nın prodüktörlüğünü yaptığından ötürü kendisinin biraz daha ilerde tutulmasını istemesi, cezanında ilerlediği bu yolunda tek gitme anlayışından ötürü çıkan sonralarda ise kolera adlı sinsi kişi ortalığı iyice bulandırmıştır. Bir arkadaş nankör=bilgin demiş uydurmadır o nankör=bilgi dir doğrusu. Ki burda cezaya laf yoktur bilginin tazelenmemesi ve keşfedilmemesinden ötürü nankör demiştir.
    Aralarındaki bu husumeti kendi başlarına çözecekken milletin ara gazlarıyla iyice içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bir röportajda sago ben rapin direğiyim bana saygı göstersinler demiştir. Hatta soruyu soran kişi ceza ile aranda sorun var mı diye sorduktan sonra bu kimseyi ilgilendirmez insanlar neden bunları merak ediyor diyip veryansın etmiştir.Destek vermeyen diğer mensuplarada gönderme yapmıştır. Daha sonra kolera ayben ve roka birbirlerine diss atmışlardır. En son olarak ceza Mürekkebi Doldurdum adlı parçayla sago ve koleraya direk gönderme yapmıştır. Sago da ceza ve tayfasına diss atmıştır. Ama ne hikmetse mahkemeyede vermiştir cezayı koleraya küfür ettiği için. Sagopa eleştiriyi kaldırabilen bir yapıya sahip değildir ki bunuda kendisi söylemiştir. Yorumda kendisinin forumları ve interneti takip etmediğini söylediği çünkü bir eleştiri gördüğünde sinirlendiğini ve kaldıramadığını belirtmiştir. İşin özü şu. Sago ve Ceza şu an içinden çıkılmaz bir haldeler.Sagonun etrafında tayfa olarak pek fazla kişi kalmamıştır lakin Ceza küs olduğu Fuchs ve Fuat ile bile barışmıştır. Ama cezanında eksi yanı rap' i tanıtıacağım ayağında saçma sapan programlarda boy göstermesidir. Sago da son zamanlarda kendini sakallı biri yapıp şarkılarında dindar bir insan profili ağırlıkla geçmektedir. Bpg albümündeki şevki tekrar kazandırması dileğiyle.

• Olay Kolera'nın başının altından çıkmaktadır.İşte kavga nedeni kimse haklı bulduğu tarafı aklamak için bir tarafından sebep üretmesin.Her iki taraf da aynı derecede hatalıdır.Şunun hatası daha fazla demek sadece kendi görüşünü yayabilmek isteğidir.Her iki taraf da hatalıdır ve suçludur çünkü bir arada çok çok güzel işler yapabilirlerdi.Efsane şarkılar çıkabilirdi.Bırakın taraf olmayı her iki taraf da bu kadar birbirine bok atıyorsa o kadar sene niye birlikte çalıştılar ve tutmadığınız taraf bu kadar boksa zamanında niye o kadar dinlediniz.Dinlemedim demek de sadece kendini haklı çıkarmak için atılacak bir yalandır he gerçekten dinlemediyseniz o zamanlarda o zaman konu hakkında pek bir bilginizin olmağını gösterir.İlla sabit bir düşünceyle bir tarafı tutacaksanız da insanların verdiği emeği yaptıkları işi kötülemeyin bunlar ekmek parası kazanıyorlar.Dünyadaki en aşağılık şey de insanların ekmek kazandığı işlere laf atmaktır.İşte tarafların ağzından kavga bundan sonra da sallayıp durmayın.

http://www.gecekahvesi.org/rap-merkezi/71237-sagopa-ceza-ayben-kolera-sahtiyan-rocka.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogunNnN -- 11 Temmuz 2009; 12:16:03 >

• Arkadaslar cezanın rocco reklamları dönerken tv8 de bi programa katılıyor kolera orada ceza'ya lolipop rapçisi diyor her sey ordan başlıyor zaten ceza nın dissinde söylüyor lolipopum hiç yakışmamıs o agzına diye basslıyor sallamaya .. Ama nerden bilebilirki sago dan hiç küfürsüz böle diss gelebilecegini ..
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.