Şimdi Ara

SAMSUNG D5000-D5500 LED TV KULLANICILARI KULÜBÜ (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.258
Cevap
21
Favori
347.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 46d5500rw için 1009.1 surumu nette vermişler fakat otomatik olrak yukseltmeyi bulamıyor
    ..
  • Güncellemeleri samsung.com adresinden bir türlü UE40D5000 serisini bulamamıştım. Neyse samsung.com.tr adresinden buldum.

Pc'den indirerek güncelleme nasıl yapılır.

-http://www.samsung.com/tr/support/main/supportMain.do adresinden tvnizin model numarasını giriniz örnek "UE40D5000PW"

- İndirme merkezindeki alt bölümündeki sürümü tıklayın.

-
    simgesi olan yere tıklayın ve pc nize .exe uzantılı bir program inecektir.

- Flash belleğinizi pc ye takın ve .exe uzantılı simgeye tıklayın, ve çıkan dosyayı usb'ye atın.

- Usb'yi tv'ye bağlayın

- Kumandada sırasıyla ana menüden destek, yazılım yükseltme kısmına gelin ve ilk çevrim içi yazana gelin.

Bundan sonra usb taranıyor ibaresi çıkacak, daha sonra da güncellemeleriniz bulundu güncellemek istermisiniz diye sorulacak ve güncelleme bittiğinde tv kendini yeniden başlatacaktır...

• quote:

Orijinalden alıntı: alicakmak34

46d5500rw için 1009.1 surumu nette vermişler fakat otomatik olrak yukseltmeyi bulamıyor
    ..

Sitede D5500 serisi için yeni 1009.1 sürüm yazılım çıkmış ama dediğin gibi internetten otomatik güncelleme yapmıyor. Bu sürüm 17 Mayıs'ta çıkmış acaba çok yeni olmasından mı bilmiyorum ama PC'ye indirip USB'den güncelleme yapmayı düşünüyorum. Üşenmezsem birazdan yapacağım, sonucunu paylaşırım.

Ekleme:
    Az önce yeni sürüm yazılımı USB'ye atıp güncelleme yapmaya çalıştım fakat yine olmadı. "Yükseltilecek yazılım yok..." gibisinden bir uyarı veriyor. Nedense televizyon bu sürümün yeni olduğunu düşünmüyor.
    1-2 gün sonra yeniden denerim artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dkelleci -- 19 Mayıs 2011; 0:39:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RaptorFX

evet 1018 sürümüyle ciddi bir iyileşme söz konusu. Bu hızla giderlerse 2 ve ya 3. update de görüntü şahane bir hal alır.

ilk aldığım sürüm oldukça rezil bir haldeydi...

yeni sürüm yazılım ile ne gibi değişiklikler oldu bariz iyileşmeler varmı
  • quote:

Orijinalden alıntı: figment

@K_Storm Dostum sen 5500 ile 5000 'un ikisini de seyrettin mi hiç? bu bahsettiğin işlemci farkı (5000'in bir alt model olması) hızlı sahnelerde 5000 açısından bir sorun oluşturuyor olabilir mi?

hocam işlemcinin versiyon farkı onun düşük hz çalıştığı ya da görüntü işleme ünitelerinin sayısının azlığı manasın gelmez. bunu diyebilmek için işlemci firmasının vereceği teknik bilgilendirmelere bakmak gerekir ki firmanın sitesinde böyle bir teknik bilgilendirme yok. kanatimce d5500 lerde smart tv olmasından ötürü işlemci ufak bir revizyonla buna uygun hale getirmişlerdir.ben samsung bayisinde ikisinide gördüm. d5000 d5500 arasında görüntü farkı yoktu.bunu şöyle düşün aynı kasa ve motora sahip klimalı ve klimasız araba gibi.motor aynı motor. işlemcinin modeli farklı fakat performansları aynıdır.aynı mimariyi kullanıyorlardır. hızlı sahnelerde 5500 göre farklı bir sorun olmaz.sorun olursa ikisinde de olacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: RaptorFX

evet 1018 sürümüyle ciddi bir iyileşme söz konusu. Bu hızla giderlerse 2 ve ya 3. update de görüntü şahane bir hal alır.

ilk aldığım sürüm oldukça rezil bir haldeydi...

zaten upgrade etmenin mantığı budur.önceki sürüme göre daha fazla performans alabilmektir. görüntüde iyileşme olması güzel bir durum.
  • yeni sürüm olan 1009.1 indirdim ve usb den sorunsuzca yükledim.internetten otomatik kendisi bulmadı.sanırım server atılmamış yeni sürüm.bakalım yeni sürüm nasıl
  • quote:

Orijinalden alıntı: K_Storm
    yeni sürüm olan 1009.1 indirdim ve usb den sorunsuzca yükledim.internetten otomatik kendisi bulmadı.sanırım server atılmamış yeni sürüm.bakalım yeni sürüm nasıl

Enteresan!!!
    Ben de Samsung'un sitesinden dosyayı indirdiğim gibi USB belleğe atıp televizyona taktım ve USB'den güncelleme seçeneğiyle yapmak istedim ama 3-4 kez denememe rağmen "yükseltilecek dosya yok" deyip duruyor!
  • quote:

Orijinalden alıntı: karaf
    Enteresan!!!
    Ben de Samsung'un sitesinden dosyayı indirdiğim gibi USB belleğe atıp televizyona taktım ve USB'den güncelleme seçeneğiyle yapmak istedim ama 3-4 kez denememe rağmen "yükseltilecek dosya yok" deyip duruyor!

İndirdiğiniz .exe uzantılı dosyaya pc nizde çalıştırın içinden klasörler çıkacaktır, o klasörleri usb'ye atarak güncelleme yapacaksınız, direk .exe uzantılı dosya ile güncelleme yapmaz. Bunu yaptınız mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Devushka

quote:

Enteresan!!!

İndirdiğiniz .exe uzantılı dosyaya pc nizde çalıştırın içinden klasörler çıkacaktır, o klasörleri usb'ye atarak güncelleme yapacaksınız, direk .exe uzantılı dosya ile güncelleme yapmaz. Bunu yaptınız mı?

İşte, ben bu küçük detaydan haberdar değildim malesef!
    Şimdi dediğiniz gibi yaptım güncelleme başarılı bir şekilde gerçekleşti. Teşekkürler.
    Bu arada bu sürümle birlikte yapılan değişiklikler neler acaba bunun bilgisine ulaşabileceğimiz bir yer var mı? Samsung'un sitesinde pek gözüme çarpmadı.

• quote:

Orijinalden alıntı: doktorsabah

quote:

Orijinalden alıntı: atari800xl

PS3 ses sorunu yaşayan arkadaşım, ses gelmeme durumu ps3 ün kendi ayarlarından düzeliyor ben de aynı sorunu yaşamıştım menüde ses verirken oyunlarda veremiyordu ama ayarlardan düzeldi

Nasıl yapacağım konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim...

tam hatırlamıyorum ama biraz kurcalamıştım ps3 menüsünde ses verirken oyun içine geçiş yaptığında vermiyordu.Ben şu an benim ps deki ayarlarını söyliyeyim belki yardımcı olur.options/sound settings - 1) audio output settings / hdmi / automatic / 2) audio multi output - off
  • d5000 sahiplerine bir sorum var.bu tv de dvb-c dahili tuner var mıdır varsa hd görüntü sunabilir mi?
    teledünya kullanmak istiyorum da set top box kullanmadan hd kalite alabilir miyim?
  • Ben de dün 40D5000 sipariş ettim, 2 gün sonra teslim edilecek, ödemeyi kapıda nakit yapacaktım fakat bir dostum bu D5000 panel konusunda beni uyarınca tereddüte düştüm.
    Panel refresh hızı 50 Hz'miş. Etikete yazdıkları 100 Hz CMR (clear motion rate) Samsung'un kendi yarattığı bir ölçü birimi olup 3 ayrı parametre kullanılarak hesaplanıyormuş. Resim işleme + panel refresh hızı + backlight parametreleri...http://www.samsung.com/us/article/clear-motion-rate-a-new-standard-for-motion-clarity

Yani ürün etiketine 100 hz yazarak aslında 50 hz olan panele 100 hz havası veriyorlar. Tamamen pazarlama stratejisi. (tabi ben buna üçkağadı diyorum zira insanlar CMR 'yi refresh rate sanıyor)
    Ayrıca Samsung'a hiç yakıştıramadım bunu. Sony mağazasına baktım, aynı ayardaki led tv'lere adamlar dürüstçe panel rate=50 yazamışlar.

Bunu görünce verdiğim sipariş konusunda tereddüte düştüm çünkü 1080p bilgisayar mönitörüm bile 60 hz'ken bu LED TV'nin 50 hz olması içime sinmedi.
    Burada bazı kullanan arkadaşlar kareketli ve scroll eden görüntülerde ghosting'den şikayet ediyor. Sanırım bu CMR işlemcisinden kaynaklanıyor. Hareketli görüntüyü daha akıcı yapmak için görüntü karelerinin arasında geçiş kareleri yaratıyormuş. yani izlediğiniz film kareleri 1-2-3-4-5-... diye ekrana gelirken CMR ile 1,5-2,5-3,5... gibi önceki ve sonraki iki karenin birleşiminden oluşturulan bir kare yaratıyormuş falan...

Konuyu bilenler daha iyi açıklar tabi ama ben tereddüte düşüm. Acaba bu 50 hz meselesi hakkaten D5000 'ten vazgeçmek için geçerli bir neden mi sizce?
    Bir de anladığım kadarıyla D5000 deki işlemci alt sınıf olmasından dolayı altialias yapmıyor gibi... Sanki hep game modunda, gelen görüntüyü hızlı işliyor ama kalite düşük... Zaten yukarıdaki bir mesajda latency'nin 20 ms olduğu yazıyor. Gaming response skorunun yüksek, lag'ın düşük çıkıyor olması da bunun ispatı olabilir mi?
    Hani oyunlarda da texture kalitesini düşürüp anti aliası kapatınca görüntü mozaikleşiyor ama performans artıyor ya.. aynı hesap...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noisywan -- 20 Mayıs 2011; 1:41:13 >

• Arkadaşlar bu ne ya! Herkez Hertz konusuna kafayı takmış, gidiyor. Bu durum bu kadar büyütülecek bir durum değil, eğer elinizde wdtv live gibi bir media player varsa tv'ye video sinyalini istediğiniz hertz, çözünürlük ve interlace, progresive ayarlarda görüntü yollayabiliyorsunuz, ve şunu söyleyeyim piyasada 60 hert üzeri sinyal yaratan ne player nede uydu receiver var ama herkez bu konuda subjektif yorumlar yapıyor.

Ben bizzat 46c650 lcd ve 32d5500 led ile evdeki insanlar üzerinde denemeler yaptım deneyim 4 yetişkin insan üzerineydi, Televizyonlara 1080p videoyu değişik çözünürlük 24 hertzden 60 hertze kadar değişik hertz kombinasyonlarında oynattım sonuçta kimse görüntüler arasında bir fark bulamadı. Sadece interlaced ve progresive görüntülerde interlaced görüntülerde hemen ardı ardına yapılan karşılaştırmalarda kalitesizlik görüldü. İşin ilginç yanı 720p 1080p ayrımını kimsenin yapamaması. Bu durum 1080p full hd ayağına çok fena keklendiğimizi gösteriyor sanırım. Bunu yazmam 720p televizyonların aynı olduğu anlamına gelmiyor elbet 720p panellerde eski bir teknoloji kullanımı var ama burda demek istediğim 1080p ye gelene kadar birçok başka faktörün ve video sinyal kalitesinin sonuçta önemli olduğunu gösteriyor. Aynı şeyler hertz konusunda da geçerli,

Özet olarak Mevcut ürünlerde kalite farkını yaratan en önemli faktör video sinyal kalitesi, özellikle tv receiverlarının ve türkiyedeki dijital paket kalitesi gerçekten çok kötü. Elimde BBC prime HD' yayınından kaydedilmiş belgesel görüntüleri var ve o kadar yüksek kaliteli ki blueray versiyonu ancak bu kadar olur diye düşünüyorum. Bu yüzden televizyonları karşılaştırırken ve değerlendirirken tv yayınlarını değil bir media player sinyalini baz almanız faydalı olur (Burada özellikle media player diyorum çünkü televizyonların kendi usb leri üzerinden oynatılan videolar her modelde ayrı sonuç verebilir) Eğer video sinyali konusunda bu tür bir standartlaştırma yapar ve ürünleri karşılaştırırsanız seçiminizi ona göre yaparsınız. Ben bunu yapabildim ve 32d5500'ü tercih ettim, benim kendi kanaatim bir led tv olarak aman aman bir fark yaratmıyor oluşuydu diğer 32'' tvlere göre biraz daha fazla para verip almamın sebebi smart tv özelliğiydi. Özellikle hızlı internetiniz varsa vimeo.com daki hd videoları smarttv den izlemek çok keyifli. d5500 serisi fiyatına göre oldukça iyi sonuç veren bir seri, alanlar güle güle kullansın.

• quote:

Orijinalden alıntı: polaris

Arkadaşlar bu ne ya! Herkez Hertz konusuna kafayı takmış, gidiyor. Bu durum bu kadar büyütülecek bir durum değil, eğer elinizde wdtv live gibi bir media player varsa tv'ye video sinyalini istediğiniz hertz, çözünürlük ve interlace, progresive ayarlarda görüntü yollayabiliyorsunuz, ve şunu söyleyeyim piyasada 60 hert üzeri sinyal yaratan ne player nede uydu receiver var ama herkez bu konuda subjektif yorumlar yapıyor.

Ben bizzat 46c650 lcd ve 32d5500 led ile evdeki insanlar üzerinde denemeler yaptım deneyim 4 yetişkin insan üzerineydi, Televizyonlara 1080p videoyu değişik çözünürlük 24 hertzden 60 hertze kadar değişik hertz kombinasyonlarında oynattım sonuçta kimse görüntüler arasında bir fark bulamadı. Sadece interlaced ve progresive görüntülerde interlaced görüntülerde hemen ardı ardına yapılan karşılaştırmalarda kalitesizlik görüldü. İşin ilginç yanı 720p 1080p ayrımını kimsenin yapamaması. Bu durum 1080p full hd ayağına çok fena keklendiğimizi gösteriyor sanırım. Bunu yazmam 720p televizyonların aynı olduğu anlamına gelmiyor elbet 720p panellerde eski bir teknoloji kullanımı var ama burda demek istediğim 1080p ye gelene kadar birçok başka faktörün ve video sinyal kalitesinin sonuçta önemli olduğunu gösteriyor. Aynı şeyler hertz konusunda da geçerli,

Özet olarak Mevcut ürünlerde kalite farkını yaratan en önemli faktör video sinyal kalitesi, özellikle tv receiverlarının ve türkiyedeki dijital paket kalitesi gerçekten çok kötü. Elimde BBC prime HD' yayınından kaydedilmiş belgesel görüntüleri var ve o kadar yüksek kaliteli ki blueray versiyonu ancak bu kadar olur diye düşünüyorum. Bu yüzden televizyonları karşılaştırırken ve değerlendirirken tv yayınlarını değil bir media player sinyalini baz almanız faydalı olur (Burada özellikle media player diyorum çünkü televizyonların kendi usb leri üzerinden oynatılan videolar her modelde ayrı sonuç verebilir) Eğer video sinyali konusunda bu tür bir standartlaştırma yapar ve ürünleri karşılaştırırsanız seçiminizi ona göre yaparsınız. Ben bunu yapabildim ve 32d5500'ü tercih ettim, benim kendi kanaatim bir led tv olarak aman aman bir fark yaratmıyor oluşuydu diğer 32'' tvlere göre biraz daha fazla para verip almamın sebebi smart tv özelliğiydi. Özellikle hızlı internetiniz varsa vimeo.com daki hd videoları smarttv den izlemek çok keyifli. d5500 serisi fiyatına göre oldukça iyi sonuç veren bir seri, alanlar güle güle kullansın.

Hocam tespitlerine içtenlikle katıldığımı belirtmek isterim, gerçekten bu tarz teknolojik ürünleri alırken aslında çok da farkına varamayacağımız detay özelliklerin arasında boğuluyoruz.
    Memleketteki yayın teknolojileri bu televizyonların çoğu özelliğini anlamsız kılıyor malesef. Umudumuz çok yakında daha kaliteli yayınlara kavuşmak dileğiyle. O kadar para verdiğimiz Digiturk ve D-Smart'taki HD kanallar iki elin parmağı kadar ancak!

• Samsung'un AllShare programını kullanmadan TV'den bilgisayarımdaki dosyalara nasıl ulaşabilirim bu konuda yapmam gerekenleri kısaca özetlerseniz sevinirim.
    AllShare programıyla yapmıştım ama onun ürettiği şu .mta uzantılı dosyalardan sıkıldım o yüzden bir denemek istiyorum.

Klasörleri paylaşıma mı açmam gerekiyor? Denedim ama bir sonuç alamadım tam olarak!
  • quote:

Orijinalden alıntı: noisywan
    Ben de dün 40D5000 sipariş ettim, 2 gün sonra teslim edilecek, ödemeyi kapıda nakit yapacaktım fakat bir dostum bu D5000 panel konusunda beni uyarınca tereddüte düştüm.
    Panel refresh hızı 50 Hz'miş. Etikete yazdıkları 100 Hz CMR (clear motion rate) Samsung'un kendi yarattığı bir ölçü birimi olup 3 ayrı parametre kullanılarak hesaplanıyormuş. Resim işleme + panel refresh hızı + backlight parametreleri...http://www.samsung.com/us/article/clear-motion-rate-a-new-standard-for-motion-clarity

Yani ürün etiketine 100 hz yazarak aslında 50 hz olan panele 100 hz havası veriyorlar. Tamamen pazarlama stratejisi. (tabi ben buna üçkağadı diyorum zira insanlar CMR 'yi refresh rate sanıyor)
    Ayrıca Samsung'a hiç yakıştıramadım bunu. Sony mağazasına baktım, aynı ayardaki led tv'lere adamlar dürüstçe panel rate=50 yazamışlar.

Bunu görünce verdiğim sipariş konusunda tereddüte düştüm çünkü 1080p bilgisayar mönitörüm bile 60 hz'ken bu LED TV'nin 50 hz olması içime sinmedi.
    Burada bazı kullanan arkadaşlar kareketli ve scroll eden görüntülerde ghosting'den şikayet ediyor. Sanırım bu CMR işlemcisinden kaynaklanıyor. Hareketli görüntüyü daha akıcı yapmak için görüntü karelerinin arasında geçiş kareleri yaratıyormuş. yani izlediğiniz film kareleri 1-2-3-4-5-... diye ekrana gelirken CMR ile 1,5-2,5-3,5... gibi önceki ve sonraki iki karenin birleşiminden oluşturulan bir kare yaratıyormuş falan...

Konuyu bilenler daha iyi açıklar tabi ama ben tereddüte düşüm. Acaba bu 50 hz meselesi hakkaten D5000 'ten vazgeçmek için geçerli bir neden mi sizce?
    Bir de anladığım kadarıyla D5000 deki işlemci alt sınıf olmasından dolayı altialias yapmıyor gibi... Sanki hep game modunda, gelen görüntüyü hızlı işliyor ama kalite düşük... Zaten yukarıdaki bir mesajda latency'nin 20 ms olduğu yazıyor. Gaming response skorunun yüksek, lag'ın düşük çıkıyor olması da bunun ispatı olabilir mi?
    Hani oyunlarda da texture kalitesini düşürüp anti aliası kapatınca görüntü mozaikleşiyor ama performans artıyor ya.. aynı hesap...

Bir çok kere yazmıştım ama tekrar edeyim.

LCD TV lerin hepsi (100hz diye satılan) zaten motion plus ya da benzeri yazılımlarla 50 hz'i 100Hz 200Hz e vs vs çıkarırlar. Amaç LCD lerin kendi zayıflığı olan hareketli görüntülerdeki bulanma ve atlama titreme olaylarını en aza indirmektir. Bunu da yazılımla 2 orjinal karenin arasına yeterince ek kareyi yazılımla eklerler.

Bunu bilirseniz daha iyi karar verebilirsiniz. Yoksa 100Hz 200Hz yayın diye birşey olmadığından bilgisayar monitörlerindeki gibi gerçek 100 kare gösterim yapılamaz.

Bu arada TV yayınları da aslında Pal de 25 ntsc de 30 karedir. 50/60 hertz TV de aynı kareyi iki kere gösterir.

Filmlerde 24 kare vardır bu yüzden araya fazladan kare eklenir. Bu da atlama yapar ancak bu atlama motion plus yazılımlarıyla ya da gerçek 24P gösterebilen TV lerle ve bluray playerlar'la çözülür. Tam akıcı film bu şekilde sağlanır aslında.

en basit şekilde film karelerini örnek verirsek:

50HZ: 11 22 33 44 kareleri verir.

100HZ: 1XXX 2XXX 3XXX gibi gösterir. X ler yazılımla oluşur.

200HZ: 1XXXXXXX 2XXXXXXX ...

3D tvlerde bu fazladan yaratılan karelerin yarısında sağ göz yarısında sol göze film karesi bulunur. O yüzden 3D TV ler 200 Hz dir basitçe.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 20 Mayıs 2011; 13:08:20 >

• quote:

Samsung'un AllShare programını kullanmadan TV'den bilgisayarımdaki dosyalara nasıl ulaşabilirim bu konuda yapmam gerekenleri kısaca özetlerseniz sevinirim.
    AllShare programıyla yapmıştım ama onun ürettiği şu .mta uzantılı dosyalardan sıkıldım o yüzden bir denemek istiyorum.

Klasörleri paylaşıma mı açmam gerekiyor? Denedim ama bir sonuç alamadım tam olarak!

Allshare programını kullanmadan tv üzerinden bilgisayardaki dosyalara erişmek mümkün değil, ayrıca ben allshare üzerinden mkv'de oynatamıyorum, yani sonuç olarak ben bu televizyon serisinin bazı internet özellikleri dışında hiç bir ağ özelliğini kullanabilmiş değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi polaris -- 20 Mayıs 2011; 14:18:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: polaris

quote:

Samsung'un AllShare programını kullanmadan TV'den bilgisayarımdaki dosyalara nasıl ulaşabilirim bu konuda yapmam gerekenleri kısaca özetlerseniz sevinirim.

Allshare programını kullanmadan tv üzerinden bilgisayardaki dosyalara erişmek mümkün değil, ayrıca ben allshare üzerinden mkv'de oynatamıyorum, yani sonuç olarak ben bu televizyon serisinin bazı internet özellikleri dışında hiç bir ağ özelliğini kullanabilmiş değilim.

hocam kendim pc ye samsungun bu programını hiç kurmadım ve bu programıda dolayısıyla kullanmadım. çünkü gerek yok. tv internete bağlanan bir tv. bu da mac adresi ve ip adresi kullandığını bu adresler sayesindede programa gerek kalmadan pc ile tv senkronize olabileceği anlamına geliyor.pc-pc arasında paylaşım için ağ olması yeterli.tv bu özelliği ile pc gibi. ben kendim öyle kullanıyorum. gayette memnunum.evim de 2 dizüstü ve bi masaüstü var.hepsinide tv ayrı ayrı görüyor.source tuşuna tıklandığımda orada bilgisayarların adı gözüküyor. ben sadece tv den menü-ağ-allshare -medya açık şeklinde ayarladım.medya açık seçeneğinin altında pc ler gözüküyor ve izin ver seçeneğine getiriyosun.hepsi bu kadar. ben video ve resimleri bu şekilde bir çokkez açtım. hatta masaüsü bilgisayarım farklı bir odada. airtiesın kablosuz usb aygıtı ile bağlanıyorum. bir çok filmim orada. pc açıp salona geliyorum ve tv den istediğim filmi seçip izliyorum. hiç bir şekilde ağda bir takılma bile olmadan zevkle izliyorum. program kullanmadığım içinde bende videolar ikinci bir şekilde mkv uzantılı gözükmüyor.

• 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.