Bildirim
SAMSUNG GALAXY NOTE 3 [ANA KONU] (39. sayfa)
KOBB KB100 12Volt 100 PSI Analog Göstergeli Hava Pompası, Kırmızı/Siyah : Amazon.com.tr: Spor ve Outdoor
https://www.amazon.com.tr/KOBB-KB100-G%C3%B6stergeli-Pompas%C4%B1-K%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1/dp/B08BGGM48F
3 yıl önce paylaşıldı
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
Giriş
-
ve ikinci ek olarak da note serisine has olan
S-Pen Çalışma Prensibi
Cihazımızın diğer telefonlardan ana farkı olan S-Pen'in nasıl çalıştığını en az bir kere hepimiz merak etmişizdir. İşte bu yazı bunu açığa kavuşturmak için hazırlanmıştır.
İlk önce biraz teorik bilgi verelim.
Kapasitif ekranlar dokunuşları kondansatör şarjından verilen kaçak akımdan tespit ederler. Bu durumda bir "kutbu" telefon ekranı, diğer "kutbu" ise insan vücudu oluşturur. Telefonunuzun ekranının arka tarafına iletken materyallerden yapılan ince şeritler uygulanmıştır (direk ışığa doğru tutunca bunları görebilirsiniz)
Resim 1: Kapasitif ekran sensörü ("H" şeklinde olana mini kondansatörler ve aralardaki iletkenler.)
Sensör ekranın kontrolörü saniyede birçok kez kondansatörleri doldurup boşaltır ve her seferinde kapasitelerini kontrol edip hafızadaki değerlerle karşılaştırır. Ekrana dokunduğunuz anda kondansatörler için şarj edilmesi gereken bir nesne olarak algılanırsınız ve akım çekmeye başlayacaksınız. Ekran kontrolörü ise bu aşırı kaçak akımını tespit eder (kondasatörler sınırlı akımla şarj olur, oysa insan vücudu çok daha fazla akım çeker) ve ekrana dokunduğunuzu anlar.
Birkaç kondasatörden gelen verilere göre karmaşık formüllü hesaplardan sonra dokunuşun yeri ve alanı tespit edilir. Veya birkaç dokunuş aynı anda tespit edilebilir. Tek seferde gerçekleştirilen dokunuş sayısı sadece kontrolör ve ekran boyutlarıyla sınırlıdır (3" içine 20 parmak sığdırmayı deneyin bakalım).
Bu teknolojide bir takım sınırlayıcı durumlar var. İlki, elementleri birbirine çok yakın şekilde konumlandıramıyorsunuz (saydamlık azalıyor), camın sınırlı iletkenliği ve pazazit sinyal eşiği (rastgele ve kısmi dokunuşlar, kir vs) bu durumda minimum algılama alanı 5x5mm sınırlandırılmış oluyor.
Ayrıca ekrana dokundurulan obje insan vücudunun iletkeliğine yakın bir iletkenliğe sahip olmalıdır, bu da eldivenle ekranı kullanamayacağınız anlamına geliyor (eldivenlerin direnci vücut iletkenliğini algılama eşiğin çok altına indiriyor) ve çok büyük stylusları (kalemleri) kullanmak gerekiyor, ayrıca kalemler galvanik olarak insan vücuduyla etkileşimli olmalıdır (bunun için çoğu zaman metal gövdeye sahipler)
Peki habgi giriş sistemleri stylusları kullanıp, basınç derecelendirmeye ve net pozisyonlamaya sahipler? Bunlar elektromanyetik antenli sistemlerdir ve birçok çizim tablette kullanılmaktadır.
Resim 2: Wacom markalı grafik tablet ve kalemi
Bu tabletlerin çalışma prensibi de çok karmaşık değil. Stylus (kalem) belli frekansta sinyal iletiyor, tabletin içindeki anten ise bu sinyali algılıyor. Kontrolör dokunulan yerleri karmaşık antan yapısı sayesinde net algılıyor ve basınç derecelendirme ise frekans veya kod iletimiyle belirleniyor.
Resim 3: Grafik tabletin içindeki karmaşık anten yapısı
Aynı sisten Samsung Galaxy Note serisi telefonlarında da mevcut. Üst tarafta cam, camın arka tarfında kapasitif sensör, onun altında ekran ve ekranın altında kalem için alıcı/verici anten bulunmaktadır.
Resim 4: Samsung Galaxy Note serisi telefonların yapısı
Bu da herşeyi kontrol eden, sensörlü ekranın Wacom markalı kontrolörü (mavi) ve anten iletişim kablosu (yeşil)
Ancak yukarıda verdiğimiz teknolojinin kısa çalışma prensibi bize yetmez ve kalemin içinde neler var diye merak ediyoruz. Altta verilen kalem fotografları microsin nick'li arkadaşa aittir.
Resim 5: S-Pen yandan görünüşü.
Kalem gövdesi zımparayla aşındırldı, pil görünmüyor, demek ki enerjiyi kalem ekrandan alıyor.
Resim 6: Alıcı/verici bobin yakından görünüşü
Resim 7: Kalem gövdesinden çıkarılmış halde
Resim 8: S-Pen anakartı
Elektrik şeması çok basittir
Değişken rezonans frekanslı basit dalgalanma devresi. Frekans değişimi kapasite değiştirilerek (ek kondansatör tuş vasıtasıyla bağlanır ve tuş basmalarını algılar) veya indüksiyon değişmesiyle (bobinin sarılmış olduğu çekirdeğin iki parçası arasındaki aralık boyutu değiştiğinde) elde edilir.
Resim 9: Dokunuş sertliği algılama prensibi
Aralık boyutu ise kalem ucuna basınç artarken değişir. Basınç yumuşak silikon contaya iletiliyor ve conta ezilerek aralık boyutunu değiştiriyor.
Resim 10: 1- Silikon conta, 2- Çekirdeğin ikinci parçası, 3- Kalem ucu
Kalem ucu da iki kısmdan oluşuyor. Plastik temelin üstünde floroplastik uç.
İşin ilginç tarafı bu yapıya sahip olan bir kalemin, dokunuşu gerçekleştirmek için ekranın kendisine ihtiyacı yoktur. Kalemi ekrana yaklaştırıp, kalem ucuna tırnakla bastırdığınızda telefondaki kntrolör dokunuşunuzu algılar.
Kalem ucunu bantla sabitlediğiniz anda, ekrana hiç dokunmadan kalemi havada oynatarak resim çizebilir veya yazı yazabilirsiniz. (Bazı kişilerin şikayet ettiği "sorun" bu değilmiydi?)
Şimdi ise öğrendiklerimizi toparlayalım:
Ekranın altındaki alıcı/verici anten impulsları üretir (tahmini frekans aralığı onlarca kHz), resimde bunlar ana frekans olarak gösteriliyor (turuncu ok). Bu impulslar, kalemin içindeki dalgalanma devresinde bulunan indüksiyon bobini tarafından algılanıyor. Bu devre "dalgalanmaya" başladıktan sonra belli bir süre depolanan enerjiyle kendi rezonans frekasında dalgalanmaya devam eder, bir kısım enerji ısı ve ışınlama olarak dışarı çıkar. Tabi bu bahsettiğimiz ısı ve ışınlama değerleri çok çok düşüktür, ışınlar etkisi birkaç santim uzağında kaybediyor zaten. Harcanan enerji de çok düşüktür, mühendisler sağlam bir verimlilik çalışması yapmışlar.
Dalgalanma devresi kendi rezonans frekansta ışınları gönderir, devrenin frekansı ise bobin indüksiyonuna (o da kalem ucu pozisyonuna) ve kondasatör kapasitelerine (tuş basmaları) bağlıdır. Devrenin ışınları alıcı/verici anten tarafından algılanır ve antende elektrik akımları oluşturur.
Artık anten içinde karmaşık yapılı bir akım dolaşmaktadır. Bu akım iki frekanstan oluşuyor, sabit "verici" frekansı ve kalemden alınan değişken "alıcı" frekansı. Kontrolör antendeki gerilim uç noktalarını tespit edip, o noktanın merkezini buluyor ve bu merkez kalemin dokunuş noktası olarak tespit ediliyor, ardından "verici" frekansını eleyip kalem durumunu sorguluyor (tuş basıldı mı? basınç setliği ne kadar?).
İşte dersimiz bu kadar. Okurken sıkılmamışınız umarım :)
Resimlerin orijinalleri picasa albümünde görebilirsiniz
Orijinal metin: vvzvlad
Çeviri: Chronos1121
-
lütfen yukarıdaki büyük veya çok resim veya video içeren mesajları alıntı yapmayı, CEVAP seçeneğini kullanın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chronos1121 -- 5 Eylül 2013; 9:55:54 > -
quote:
Orijinalden alıntı: guguk
quote:
Orijinalden alıntı: Chronos1121
4K video testi (youtube player video kaliteleri arasında "original" seçin)
http://www.youtube.com/watch?v=WScs1Nutr28
veya indirip izlemek isteyenler için
http://yadi.sk/d/15zqoAph8jppe
Benim bilgisayar kasılarak gösteriyor dona dona izledim benim bilgisayardan daha iyi galiba bu note 3
Bende note2'ye indirip denedim. Ses var görüntü yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ka ka ka ka
.istediğim tek şey şu özelliklrin note 10.1 e gelmesi ki inşallah gelur
Ben de note 10.1e gelmesini çok isterim. Umarim bizm cihazara da gelir
Samsung un verceegini düşünüyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: nero67
Cebe rahat girseler problem olmaz o kadar ama cebe sığdırması problem biraz
Cebime koymaya kıyamam zaten -
bilgiler için teşekkürler dostum.. -
Kategorisinde tek olduğu için her konuda en iyi oluyor zaten, tek phablet bu değil mi? -
-
quote:
Orijinalden alıntı: AVSEQ01.DAT
quote:
Orijinalden alıntı: guguk
quote:
Orijinalden alıntı: Chronos1121
4K video testi (youtube player video kaliteleri arasında "original" seçin)
http://www.youtube.com/watch?v=WScs1Nutr28
veya indirip izlemek isteyenler için
http://yadi.sk/d/15zqoAph8jppe
Benim bilgisayar kasılarak gösteriyor dona dona izledim benim bilgisayardan daha iyi galiba bu note 3
Bende note2'ye indirip denedim. Ses var görüntü yok.
ben bilgisayara indirdim ses var görüntü yok
-
bilgisyaraları çöpe atın, Note 3 size yeter -
Samsung işi biliyor valla note 2 den sonra s4 aldım fakat ilk düşürmemde ekran gitti 550 TL masraf çıktı çok sinirlendim çok kızdım ilk alanlardan olduğum için 2000 tl de para verdik bidaha samsunga bulaşmam dedim ama çıkartıncada dayanamıyorum bu sefer kendimi biraz frenleyip kampanya ya da yurt dışı kovalıycam -
-
telefon büyük diyenlere çözümü söylüyorum. ALMAYIN VE YAZMAYIN BAŞLIGA.. bu kadar basit yani :) -
dirennote3 plastik ve cok buyuk yaeee' neremize sokucuz' culara gelsın -
quote:
Orijinalden alıntı: genelsekreter
dirennote3 plastik ve cok buyuk yaeee' neremize sokucuz' culara gelsın
hocam beyaz daha guzel görunuyor siz hangi renk alacaksnz..?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
selamlar hocam bu sefer beyaz benım hosuma gıttı sızın gıbı. note2 griydi, bu sefer beyaz alırım ınsallah. arka tarf da önde şık bence. -
quote:
Orijinalden alıntı: Leskodjerquote:
Orijinalden alıntı: yinesacmaladim
quote:
Orijinalden alıntı: Rampage
Türkiye'de ne zaman satışa çıkacak?
ekimde çıkacak .
16 ve 25 eylül lafları dönüyordu, 1 haftayı gelme payı olarak siz mi eklediniz yoksa satış tarihi ekim olarak netleşti mi?
Alıntıları Gösterquote:
16 ve 25 eylül lafları dönüyordu, 1 haftayı gelme payı olarak siz mi eklediniz yoksa satış tarihi ekim olarak netleşti mi?
1 aya çıkar anlamında , 25 eylülde geliyorsa daha ne isterim..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CE73730B4 -- 5 Eylül 2013; 10:33:34 >
-
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X