Şimdi Ara

Samsung’un çip gelirleri çakıldı, TSMC ile fark daha da açıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Samsung’un çip gelirleri çakıldı, TSMC ile fark daha da açıldı
    Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC ve Samsung Foundry (Samsung’un yarı iletken bölümü) 2023 yılının ilk çeyreğinde yarı iletken gelirlerinde bir miktar düşüş gördü. TSMC ve Samsung'un bantlarından çıkan çipler akıllı telefonlardan tutun da otomobillere kadar her alanda kullanılıyor. Öte yandan sektördeki tüm firmaların yaşadığı bu düşüşü en çok Samsung hissetmiş gibi görünüyor.

Samsung çakıldı, TSMC pazar payını artırdı

Pazar araştırma firması TrendForce verilerine göre Samsung Foundry'nin pazar payı 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 12,4'e geriledi. Bir önceki çeyrekte ise Samsung Foundry'nin pazar payı yüzde 15,8’di. Bu arada TSMC, 2022'nin 4. çeyreğinde yüzde 58,5 olan pazar payını 2023'ün 1. çeyreğinde yüzde 60,1'e yükseltti.

Samsung’un çip gelirleri çakıldı, TSMC ile fark daha da açıldı
    Gelir bazında baktığımızda ise Samsung, 2023'ün 1. çeyreğinde 3,45 milyar dolar gelir elde etti ancak bir önceki çeyreğe göre gelirlerde yüzde 36,1 gibi devasa bir düşüş var. Firmanın bir önceki çeyrekteki geliri 5,39 milyar dolar seviyesindeydi; bu da şirketin sadece bir çeyrekte 2 milyar dolar kaybettiği anlamına geliyor. İlgili dönemde TSMC'nin üç aylık geliri neredeyse 5 kat daha yüksekti. TSMC'nin 2023'ün 1. çeyreğindeki geliri yalnızca yüzde 16,2 oranında düştü. Samsung'un yanında, yarı iletken devi 2023'ün 1. çeyreğinde 16,7 milyar dolar ve 2022'nin 4. çeyreğinde 19,9 milyar dolar gelir kaydetti.

Ayrıca Bkz.Eski Samsung çalışanı Çin'e çip teknolojisi sızdırmakla suçlanıyor

TrendForce, Samsung'un çeyrek bazda %36,1'lik şaşırtıcı gelir düşüşünün, şirketin 8 inç ve 12 inç yonga plakası kapasitelerinin daha düşük kullanım oranlarına sahip olmasından kaynaklandığını söylüyor. Samsung’un 3nm sürecinin devreye girmesiyle gelirlerini artıracağı da raporda belirtiliyor.

2023 yılının ilk çeyreğinde TSMC açık ara pazar lideri olurken, onu Samsung Foundry ve GlobalFoundries takip etti. Global Foundries pazar payını bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,2'den yüzde 6,6'ya yükseltse de bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,4'lük bir gelir düşüşü yaşadı. Aslına bakılırsa, ilk 10 listesindeki tüm dökümhanelerin çeyreklik gelirleri düşerken, en büyük darbeyi Samsung aldı.

Kaynak:https://www.trendforce.com/presscenter/news/20230612-11719.html
    Kaynak:https://www.sammobile.com/news/samsung-foundry-lost-couple-billion-dollars-revenue-one-quarter/

• Diğer tüm rakipleri toplasan bir TSMC etmiyor farklı bir ligde adamlar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • TMSC nin tekel olması kendisi dışındaki herkes için çok kötü bir durum :(

• Eskiden GlobalFoundries epey aktif rol oynuyordu fakat sonradan havlu attı.

• DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Nereye oynuyordu, AMD'den fabrikayı aldıktan sonra yaptıkları zorunlu satın alma yüzünden aynı aksaklıklarla AMD'ye zarar ettirdiler AMD paçayı zor kurtardı, arka plandaki işleri yapıyorlardı onlarda da geriye düştüler şuan pek iyi durumda değiller.
    Fabrikayı satan AMD işletmeciliğini beceremediği fabrikayı ekibiyle beraber satmış olacak ki yıllardır geri plandalar.
    Bir ara ekipman satıyorlardı değişim sürecine filan girmişlerdi sonra haberler kesildi. pandemi sürecinde yonga kıtlığında çok iş aldılar demekki :)))

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

Tamam işte ben de onu diyorum. Hiç olmasa üretim falan yapıyordu. Sonra bir kenara çekildi.

• gun kullanıcısına yanıt
    Hepsi de Philips sayesinde. Eski halinin esamesi bile okunmasa da elektronik sektörünün ilerlemesindeki en büyük itici güçler Siemens ile Philips. Özellikle de yarı iletken firmaları hakkında yaptığı yatırımlar ile Philips TSMC, ASML ve NXP'nin temelini oluşturuyor.

Intel neden yok haberde onu anlayamadım. Almanya yolculuğu kısa bitti maalesef. ABD'nin kurulmasında etkili olduğu TSMC rakibi çip geliştirme takımı nasıl iş görecek onu merak ediyorum (Samsung, Ericsson, IBM, Intel)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 14 Haziran 2023; 00:54:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Samsung'un yonga dökümündeki beceriksizliği hâlâ sürüyor mu? Bir ara ürettiği çipler problemli filan deniyordu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hiç bir şey anlamadım bu neye göre çip geliri listesi belirli bir lokasyonun falan mı? Sanırım cirolara göre bir liste o zaman qualcomm broadcom intel amd nvidia vs nerede gerçekten biri aydınlatsın arm apple falan sormuyorum bile bu gün alkolü fazla kaçırdım galiba diyeceğim de genelde yatar uyurum o durumlarda tsmc lafım yokta 3. den sonrasının adını bile duymadım görmedim bele vaziyetin içine soxum

• Pandemi bitti, çip krizi bitti, gelirler azalmaya başladı. Pandemi ayağına iyi kırbaçlıyorlarmış müşterileri. :D

• O kadar kazık fiyat yaparsa çakılır tabi iyi olmuşSamsung’un çip gelirleri çakıldı, TSMC ile fark daha da açıldı 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.