Şimdi Ara

santral + enerji

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar aklıma bişey takıldı.. diyelim bir santral var.. 10w üretiyor biz ise 3 watt çekiyoruz.. geriye kalan 7 watt ne olur? bence yokolur ama hiç bişey yokolamaz. depolanamaz.. yardımcı olursanız ve kısaca açıklarsanız sevinirim.

• santral 10 w üretiyor olabilir bu santralin maksimum 10 w verebildiği anlamına gelir. sen 3 w çekiyorsan santralde 3 w üretir. benim görüşüm böyle yanlışım varsa düzeltin
  • fakat hocam alternatör döndüğünde bi enerji ortaya çıkar ve bu sabit değil midir? yani santral 10w'ı üretir 3w kullanılır ama geriye kalan 7w boşa gider...

ama dediğinizde doğru olabilir hiç böle düşünmemeiştim..
  • İki doğru akım motorunu kafa kafaya bağla. Sonra motor olarak çalışana enerji ver, diğeri de dönsün. Sesi dinle. Sonra üreteç olarak çalışanı kısa devre yap, bir anda devir düşecektir. Yani bir üretece bağlanan yük arttıkça, üretecin ihtiyaç duyduğu güç de artacaktır. Aynı gerilimi üretmek için (6kV) santraldeki üretece yüksüzken 400bar (basıncı tam hatırlamıyorum) verilirken yük binince (kullanım artınca) 500bar vermek gerekecektir.
  • Bir üretecin 10W üretmesine rağmen ondan 3W çekilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz, çünkü biz 3W çekiyorsak o da 3W üretiyor demektir. (İç direnç üzerinde güç kaybı olmadığını varsayıyorum.)

Bir dinamo düşün. Onun ürettiği gücü nasıl hesaplarsın? Gerilim x Akım, değil mi? Peki akım nasıl oluşur? Ancak yük bağlarsak oluşur. Yani biz dinamoya bir direnç bağlamışız, akım oluşmuş, bu akımla gerilimi çarpınca üretilen gücü bulmuşuz. Peki yük kaç Watt'lıktır? Yükün üzerindeki gerilim çarpı akım, değil mi? E, yükün üzerindeki gerilim zaten dinamonun çıkışındaki gerilimdi, akım ise aynı kolda oldukları için aynı, bu durumda dinamonun ürettiği güç ile yükün tükettiği güç her şartta aynı çıkmayacak mı?

Demek ki neymiş? Ne üretiliyorsa tüketilen de odur, ne tüketiliyorsa üretilen de odur.

• Evet tumra ya katılıyorum. Devrin düşmesinin nedeni de F=Bxİxl den İ nin artıp dolayısıyla ters kuvvetin artmasından dolayı sanırım.
  • 10 W'lık santral maketi, televizyonun üstünde güzel durur Abicim yazdığın harflere para mı veriyorsun sen de 10MW de ben diyim on bin milyon Giga Watt ki tutar bizi ya Tasarrufun böylesi, sadece örnek olacak nasıl olsa 10 W'lık olsun! Fabrikaları ampül gibi değerlendiren hocalarımız bile yapmadı böyle yav
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tumranin dedigi dogru.
    Ders kitaplari dilinden anlatirsak, pratikde kullandigimiz kaynaklar gerilim kaynaklaridir. Ic dreclerini ihmal edersek cikis gerilimleri sabittir. Kaynakdan cekilen akimi yuk belirler. Yani yuk 3W talep ediyorsa kaynakda 1 Voltluk kaynak 3 A akim verir.

Eger kaynagimiz akim kaynagiysa, o zaman cikis akimi sabittir ve kaynak gerilimini yukun empedansi belirler. Ama transfer edilen guc hala ayni olur. Yani yukun empedansi ne kadar guc talep ediyorsa kaynak o gucu verir.
  • peki kömürü yaktığımızda aynı enerji çıkmazmı? tabii ki sayaç 10 w yazmıyazcak.. ama kömür veya herhangi bi enerji kaynağından ürettiğimiz enerji ile çekilen enerji farklı - ki ben çekilenin az olduğu durumu soruyorum.. -
    sonuçta bi birim köümürü yaktığımızda çıkacak enerji joule olarak - toleransları saymazsak- sabittir. ama çekilen değişkendir
  • P=3VIcosq dersek burda V sbt, Cosq sbt olduğuna göre çekilen gücü akımı değiştirerek değiştirebiliriz. yani ben 3 w çekersem santralden 3 w'a göre akım çıkacak dolayısıyla 3 w üretecektr. ama gerilim sbttir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: malinbay

peki kömürü yaktığımızda aynı enerji çıkmazmı? tabii ki sayaç 10 w yazmıyazcak.. ama kömür veya herhangi bi enerji kaynağından ürettiğimiz enerji ile çekilen enerji farklı - ki ben çekilenin az olduğu durumu soruyorum.. -
    sonuçta bi birim köümürü yaktığımızda çıkacak enerji joule olarak - toleransları saymazsak- sabittir. ama çekilen değişkendir

Enerji diyorsun? 1 Ton kömür yaktığımız A santrali ile 1 kömür yaktığımız B santrali aynı güce mi sahiplerdir? Sorulması gereken soru bu santrallerin bu kömürleri ne kadar sürede yaktıklarıdır. Yani A santrali 1 saatte, B santrali 2 saatte yakıyor olabilir, ki bu durumda A santrali, B santralinin 2 katı güce sahip demektir.

Mesela yük sabit (1 MW), gerilim sabit (220V), üretilen güç sabit (tabi ki 1 MW) (kayıp yok diyoruz), bu haldeyken santralde 1 ton/saat hızla kömür yakılıyor. Tam böyle işler düzgün düzgün giderken yükümüzün yarısı devreden çıktı. Ancak, kömür yakma hızımız aynı kalıyor.

Sen bunu soruyorsun, değil mi?

İşte bu durumda yük devreden çıktığı için santraldeki üreteç, daha az "zorlayacak", böylece daha hızlı dönecek. Bu durumda da 6kV değil 8,5kV üretecek. Böylece gerilimimiz 220V'dan 311V'a sıçrayacak. [(220^2)/R=(311^2)/2R] O zaman da lambalarımız patlayacak, televizyonlarımız gümleyecek, kendimize yeni bir bilgisayar alacağız ama yine de çekilen güç aynı olacak.

Umarım anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 12 Temmuz 2006; 22:29:15 >

• KEndi adıma söylüyorum.Bence çok iyi anlatmışsınız. Benim öğrenmediğim soruların cevapları da cevap bulmuş klavyene sağlık
    quote:

Orjinalden alıntı: tumra

quote:

peki kömürü yaktığımızda aynı enerji çıkmazmı? tabii ki sayaç 10 w yazmıyazcak.. ama kömür veya herhangi bi enerji kaynağından ürettiğimiz enerji ile çekilen enerji farklı - ki ben çekilenin az olduğu durumu soruyorum.. -

Enerji diyorsun? 1 Ton kömür yaktığımız A santrali ile 1 kömür yaktığımız B santrali aynı güce mi sahiplerdir? Sorulması gereken soru bu santrallerin bu kömürleri ne kadar sürede yaktıklarıdır. Yani A santrali 1 saatte, B santrali 2 saatte yakıyor olabilir, ki bu durumda A santrali, B santralinin 2 katı güce sahip demektir.

Mesela yük sabit (1 MW), gerilim sabit (220V), üretilen güç sabit (tabi ki 1 MW) (kayıp yok diyoruz), bu haldeyken santralde 1 ton/saat hızla kömür yakılıyor. Tam böyle işler düzgün düzgün giderken yükümüzün yarısı devreden çıktı. Ancak, kömür yakma hızımız aynı kalıyor.

İşte bu durumda yük devreden çıktığı için santraldeki üreteç, daha az "zorlayacak", böylece daha hızlı dönecek. Bu durumda da 6kV değil 8,5kV üretecek. Böylece gerilimimiz 220V'dan 311V'a sıçrayacak. [(220^2)/R=(311^2)/2R] O zaman da lambalarımız patlayacak, televizyonlarımız gümleyecek, kendimize yeni bir bilgisayar alacağız ama yine de çekilen güç aynı olacak.

Umarım anlatabilmişimdir.

• quote:

tam olarak bunu soruyorum evet...

iyide bunu engelliyemiyorlar mı? yani bu bi bakıma çok tehlikeli bi durum. biraz önce bir elektrik bölümünde arkadaşla konuştum o bi çeşit "elektrik havuzları"ndan bahsetti. bu havuzlar bi şekilde enrji depoluyolarmış. ama bu bilgi benim değil...
  • VOltaj akım sınırlayıcı ya da regülatör tarzı bir şey vardır bence.
  • Üretilen güç fazlasını ihtiyaç duyulan başka yerlere yönlendirmek veya tam tersi için santraller arasında bir güç ağı var, enterkonekte sistem dedikleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 12 Temmuz 2006; 22:43:02 >
  • elektrik havuzu dediğiniz olay şöyle gelişiyo bildiğim kadarıyla. bilindiği üzere gece saatlerinde çekilen yük iyice azalıyo we üretilen enerji fazla veriyo. bu enj israfını engellemek için gece saatlerinde hidrolik santrallarda su ters yonde pompalanarak tekrar yukarı çıkarılıyo ve bu iş sabaha kadar böyle devam ediyor.fazla olan enj böyle kullanılıyor. böylece o sudan öğle saatlerinde tekrar enj elde edilebiliyor.
  • quote:

quote:

tam olarak bunu soruyorum evet...

iyide bunu engelliyemiyorlar mı? yani bu bi bakıma çok tehlikeli bi durum. biraz önce bir elektrik bölümünde arkadaşla konuştum o bi çeşit "elektrik havuzları"ndan bahsetti. bu havuzlar bi şekilde enrji depoluyolarmış. ama bu bilgi benim değil...

O elektrik havuzunu duymadım. Ama kesin birazdan bahsedeceğim şeyi kastetmiştir.

Buhar, kazandan alındığı gibi türbine gitmez. Arada bir oda vardır, oradan geçer. Diyelim yük bir anda azaldı, bu durumda saniyenin binde biri süresinde ölçüm alan devir ölçerlerden "devirde artış olduğu" yönünde bir bilgi gelecek. Bu durumda devrin artmaması için o bahsettiğim odanın çıkışındaki vana kısılacak, türbinin hızının aynı kalması sağlanacak, bu arada o odadaki buhar artacak ama kazana giden kömür zamanla azaltılacağı için bir yerden sonra oradaki buhar da normal seviyesine inecek, böylece anında cevap verilmiş olmakla birlikte kazanın ısıl gücünü azaltmak için yeterli vakit kazanılmış olacak.

Arkadaşının bahsettiği "enerji havuzu", benim bahsettiğim "o oda" dır kesin. Yoksa enerjiyi elektrik olarak depolamak söz konusu değil.

• quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Üretilen güç fazlasını ihtiyaç duyulan başka yerlere yönlendirmek veya tam tersi için santraller arasında bir güç ağı var, enterkonekte sistem dedikleri.

Ya ne yapıyorsun sen? Dur Allah aşkına bir de onu katma, nooolur :D
  • sağolun zaten bende bu havuzu çözememiştim ve bu konuyuda çözdüm gibi..

bu konuya national geographicin petrolden sonra makalesinde geçen "gece vakti oluşan artık enerjiyi hidrojene çevirelim" gibisinden ortaya çıktı. ama bu ng bikaç kere çuvallamıştı.herhalde buda onlardan biri...

herkese teşekkürler.
  • Arkadaslar,
    Elektrik havuzu ile enerji depolama arasinda hic bir alaka yok. Enterkonnekte sistem yani havuz, ulke capinda guc akisini ve dagitimini duzenlemeke icin kullaniliyor. Depolama gibi bir gorevi kesinlikle yok.

Santrallerdeki korumaya ve guc kontrolune gelinc:e su sekilde bir karuma mekanizmasi var.
    Termik santralde turbune buhar puskurten vanalar kisilarak turbune buhar girisi azaltilip devir azaltiliyor. Boylece kapali cevrim bir kontrol sistemi ile hiz artinca buhar azaltiliyor, hiz azalinca ise buhar artiriliyor. Boylelikle alternatorler hep ayni hizda donuyor dolayisiyla cikislarinda ki frekans hep 50 Hz civarinda. Hidrolik santrallerde ise su vanalariyla ayni kontrol meknaizmasi kurulmus.

Yani baska bir deyisle alternatorlerin hizini hep sabit tutmaya calisarak artan yada azalan guc talebine gore ayar yapiliyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.