1- Şarbon bakterileri toprakta yıllarca yaşayabilir. Bu nedenle şarbon hastalığının yaygın görüldüğü bölgelerde hayvanlara aşı yapılmalıdır.
2- Hayvanlarda şarbon vakasına rastlanıldığında kesinlikle sağlık birimlerine haber verilmeli ve bölgenin karantina altına alınması sağlanmalıdır.
3- Karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
4- Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, derisi ya da postu yüzülmemelidir.
5- Şarbondan ölen hayvanlar yakılarak imha edilmeli ya da yaklaşık 2 metre derinliğinde çukurlar açılıp üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.
6- Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları araçlar dezenfekte edilmelidir.
7- Hasta hayvanların temas ettiği yemlikler ve gübreleri yakılarak imha edilmelidir.
8- Şarbonun yaygın olduğu bir ülkeye seyahat edildiğinde mümkün olduğunca hayvan ve hayvan derileriyle temastan kaçınmalıdır. Ayrıca iyi pişirilmemiş et yenmemelidir.
9- Hayvanlar ve ürünleriyle temasta olanlar beden temizliğine özen göstermelidir.