Şimdi Ara

Şarj Pili Tam Boşaltmak İÇin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
2
Favori
10.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Şarzlı kalem piller hakkında bir takıntım var sizlerle paylaşmak istedim
    Sony DSC - P93 Dij makine
    Farklı zamanlarda alınan;
    2 ad orj sony Şarjlı pil ( 2100 Ma ) Mak ile geldi
    2 ad Gema Şarjlı Pil ( 2500 Ma )
    4 ad GP Şarjlı pil ( 2300 Ma )

Sony orj şarj cihazı var
    Makinenin pil kullanımı gayet iyi
    En az 300 resim çektiğimi hatırlıyorum
    Makine, pil zayıf hatası verdiğinde veya pil makineyi çalıştırmadığında
    Ölçü aleti ile pilin voltunu ölçtüğümde 1,2 Volt veya altında gösteriyor
    Aynı pili Kablosuz fare ile kullandığımda en az 2 ay kullanıyorum
    Pilleri her durumda tam bitmeden şarj etmek zorunda kalıyorum

Biliyorum ki tam bitmeden yapılan şarj pilin ömrünü azaltıyor
    İhtiyaç olmadığı müddetçe pilleri boş bekletiyorum
    Sadece kullanımdan 24 - 48 saat önce dolduruyorum

Bu durumda pili tam boşaltmak için 1 adet El feneri aldım
    2 ad Kalem pil ile çalışanlardan 1,5 YTL
    Hem lazım olduğunda fener görevi görecek
    Hem de pilleri bitirmek istersem 30 dk lambayı açık bırakarak pili bitirecek
    Ondan sonra şarz ediyorum
    Evde kalem pili çabuk bitireceğim başka bir alet bulamadım

Fenerin lambası sönmeye yakın zamanda pili ölçtüğümde 0,6 Volt gösteriyor

1 - Bu yöntem sizce mantıklı mıdır?
    2 - Pilin tam bitmiş olması demek 0 sıfır volt göstermesi demek midir?
    3 - Şarjlı piller için tekrar şarj etmenin elektriksel olarak belirli bir zaman veya volt değeri var mıdır?
    4 - Şarjlı kalem pil kullananlar makinedeki yarım pili nerde kullanıyorlar? Yoksa önemsemeden şarja mı takıyorlar?

Teşekkürler

• Dostum tek kelimeyle harika bir olaya değinmişsin. Bende kullanıyorum ama hiç aklıma gelmemişti böyle birşey. Pil makinede bitince hemen şarja takıyorum bende. Sanırım söylediklerinde haklısın pil bitmeyincede yeniden şarja takmak pilin kullanım ömrünü kısltıyor. El feneri pillerini bitirecek en etkili buluştur. Çünkü bir radyoya falan taksan mümkün değil o kadar çabuk tüketemezsin. Aklıma radyo, tetris, miniorg, yada şarjlı çocuk arabaları geliyor ama en etkili (gürültüsüz) yöntem bence radyo. Tebrikler dostum bende aynı şeyi uygulaycam.

• Selam, pilleri tamamen boşlatmak için kullandığın yöntem gayet uygun. Aslında, deşarj özelliği olan bir şarj aleti kullanmak daha iyi olur. Pilin cinsi NiMh ise, tam bitirmeden de şarj edilebilir. NiCd ise, tamamen bitirmeden şarj edilmemelidir. Ama bana kalırsa, tüm pilleri tamamen bitirip, ondan sonra tam şarj yaparak kullanmak gerekmektedir. Pilin ömrünü değiştirmez ama performansını kesinlikle değiştirir. Tam bitmeden şarj olan pillerde tembellik oluşuyor. Belli bir yerden sonra kullanılamaz hale geliyorlar. Dolayısıyla mesela 2500 miliamperlik bir pil, asla 2500 miliamper kullanılamıyor. 1700-1800' lere düşüyor. Tam tersi, düzgün şarj-deşarj edilerek kullanılan piller ise, olduğundan daha yüksek miliampere ulaşabiliyor. Bu da daha uzun ömürlü olmaları demek. Bunları bizzat yaptığım ölçümlere dayanarak yazıyorum. Pillerin ömrü ve performansı, tamamıyle şarj aletinin kalitesiyle doğru orantılıdır. 500 miliamper - 1 amper arası şarj edebilen şarj aletleri iyidir. Daha düşük olursa şarj süresi çok artar. Daha yüksek olursa da, pillere fazla yüklenir ve çok ısınmalarına sebep olur. Ayrıca mutlaka peak detection özelliği olması gerekiyor. Yani en üst şarj noktasında, şarjı otomatik olarak kesmesi lazım. Bazı aletler zamanlıdır, 3 saat sonra veya 4 saat sonra fişten siz çekersiniz, kendisi şarjı kesmez. Asla bu tip şarj aletleri kullanmayınız. Fiyat olarak kaliteli bir şarj aletine fazla para verebilirsiniz ama pillerin ömrünü ve performanslarını düşündüğünüzde mutlaka verdiğiniz paranın karşılığını alırsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: isigollu

Selam, pilleri tamamen boşlatmak için kullandığın yöntem gayet uygun. Aslında, deşarj özelliği olan bir şarj aleti kullanmak daha iyi olur. Pilin cinsi NiMh ise, tam bitirmeden de şarj edilebilir. NiCd ise, tamamen bitirmeden şarj edilmemelidir. Ama bana kalırsa, tüm pilleri tamamen bitirip, ondan sonra tam şarj yaparak kullanmak gerekmektedir. Pilin ömrünü değiştirmez ama performansını kesinlikle değiştirir. Tam bitmeden şarj olan pillerde tembellik oluşuyor. Belli bir yerden sonra kullanılamaz hale geliyorlar. Dolayısıyla mesela 2500 miliamperlik bir pil, asla 2500 miliamper kullanılamıyor. 1700-1800' lere düşüyor. Tam tersi, düzgün şarj-deşarj edilerek kullanılan piller ise, olduğundan daha yüksek miliampere ulaşabiliyor. Bu da daha uzun ömürlü olmaları demek. Bunları bizzat yaptığım ölçümlere dayanarak yazıyorum. Pillerin ömrü ve performansı, tamamıyle şarj aletinin kalitesiyle doğru orantılıdır. 500 miliamper - 1 amper arası şarj edebilen şarj aletleri iyidir. Daha düşük olursa şarj süresi çok artar. Daha yüksek olursa da, pillere fazla yüklenir ve çok ısınmalarına sebep olur. Ayrıca mutlaka peak detection özelliği olması gerekiyor. Yani en üst şarj noktasında, şarjı otomatik olarak kesmesi lazım. Bazı aletler zamanlıdır, 3 saat sonra veya 4 saat sonra fişten siz çekersiniz, kendisi şarjı kesmez. Asla bu tip şarj aletleri kullanmayınız. Fiyat olarak kaliteli bir şarj aletine fazla para verebilirsiniz ama pillerin ömrünü ve performanslarını düşündüğünüzde mutlaka verdiğiniz paranın karşılığını alırsınız.
    bende ne kalempille çalışan fener ne de başka bişi var. ben eski walkmane takıyorum bide FW a bastımmı hızlı sarıyo 20 dk da filan bitiyor

• quote:

Orijinalden alıntı: RaYNoX

bende ne kalempille çalışan fener ne de başka bişi var. ben eski walkmane takıyorum bide FW a bastımmı hızlı sarıyo 20 dk da filan bitiyor

Alıntıları Göster
    Gp nin hem deşarj özelliği olan, hemde pil dolduğunda otomatik şarjı kesen makineleri var. Ben onlardan kullanıyorum. Dediğin gibi fenerle filanda deşarj yapılabilir ama uğraştırıcı iş gerek yok..
  • quote:

Orijinalden alıntı: out

Gp nin hem deşarj özelliği olan, hemde pil dolduğunda otomatik şarjı kesen makineleri var. Ben onlardan kullanıyorum. Dediğin gibi fenerle filanda deşarj yapılabilir ama uğraştırıcı iş gerek yok..

Alıntıları Göster
    Walkman pilleri çabuk bitirir alo ama tam anlamıyla içindeki enerjiyi bitirmez. Ama el feneri pilleri tamamıyla boşaltır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: @sL@N

Walkman pilleri çabuk bitirir alo ama tam anlamıyla içindeki enerjiyi bitirmez. Ama el feneri pilleri tamamıyla boşaltır.

Alıntıları Göster
    Bu konuda fener ve motor dondurucu cihazlar en hızlı desarjı saglayacak pratik seyler. Fener de yuksek wattlı ampul kullanılırsa desarjı cok daha kısaltacaktır. Sonucta rezistans dusuk omajlı kısa devre gibi calısır.
    Bazı foto makinalarında pilleri full desarj etme fonksiyonuda bulunmakta. Ben tam otomatik varta cihaz olmasına ragmen fotograf makinasında desarj edip, oyle sarja takıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 18 Temmuz 2006; 14:44:47 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Bu konuda fener ve motor dondurucu cihazlar en hızlı desarjı saglayacak pratik seyler. Fener de yuksek wattlı ampul kullanılırsa desarjı cok daha kısaltacaktır. Sonucta rezistans dusuk omajlı kısa devre gibi calısır.
    Bazı foto makinalarında pilleri full desarj etme fonksiyonuda bulunmakta. Ben tam otomatik varta cihaz olmasına ragmen fotograf makinasında desarj edip, oyle sarja takıyorum.

Alıntıları Göster
    Aylar önce ben de böyle bir konu açmıştım. Şarj cihazının kullanma talimatında pilleri tam olarak bitirmeden şarj etmemek öneriliyordu. Ama şarj makinesinin deşarj özelliği yok. Ben de arkadaş gibi küçük bir el feneri aldım ve fotoğraf maknesinden çıkarttığım pilleri bununla boşltıyorm. İlginçtir tamamen boş bir pili 9 saatta(makine üzerinde tevsiye edilen seviye bu) doldururken tam boşalmamış bir pilin dolum süresi 13-14 saat civarı sürüyor. Bence pillerin ömrü ve performansı için dolumdan önce tam olarak boşaltmak iyi. Bu arada fotoğraf makinesinin boş olarak kabul ettiği pillerde yine de 1.4 V gibi değerler olmasına rağmen çalıştırmaması sanırım pilin amper değerinin düşmesi ile alakalı. Tabi tam olarak bilemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: kigabuma

Aylar önce ben de böyle bir konu açmıştım. Şarj cihazının kullanma talimatında pilleri tam olarak bitirmeden şarj etmemek öneriliyordu. Ama şarj makinesinin deşarj özelliği yok. Ben de arkadaş gibi küçük bir el feneri aldım ve fotoğraf maknesinden çıkarttığım pilleri bununla boşltıyorm. İlginçtir tamamen boş bir pili 9 saatta(makine üzerinde tevsiye edilen seviye bu) doldururken tam boşalmamış bir pilin dolum süresi 13-14 saat civarı sürüyor. Bence pillerin ömrü ve performansı için dolumdan önce tam olarak boşaltmak iyi. Bu arada fotoğraf makinesinin boş olarak kabul ettiği pillerde yine de 1.4 V gibi değerler olmasına rağmen çalıştırmaması sanırım pilin amper değerinin düşmesi ile alakalı. Tabi tam olarak bilemiyorum.

Alıntıları Göster
    Demekki en doğru yontemi uygulamışız

• quote:

Orijinalden alıntı: TiSKE

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: tiske

evet güzel yöntem ama fenerin haricinde daha hızlı bitirecek bir şey lazım bize.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: tiske

evet güzel yöntem ama fenerin haricinde daha hızlı bitirecek bir şey lazım bize.

Alıntıları Göster
    Bence piller için bu kadar zahmete gerek yok arkadaşlar.
    Cihazınızı çalıştıramayacak kadar tükendiğinde, ki bazen biraz bekledikten sonra tekrar çalışmaya devam ediyor, başka bir şey yapmadan kendi şarj cihazında doldurup kullanmaya devam etmek ve pilin ömrü vefa ettiği sürece kullanmak ve değişim ihityaç olduğunda da yeni bir çift pil almak en sağlıklısı..

• quote:

Orijinalden alıntı: serkan1661

Cihazınızı çalıştıramayacak kadar tükendiğinde, ki bazen biraz bekledikten sonra tekrar çalışmaya devam ediyor, başka bir şey yapmadan kendi şarj cihazında doldurup kullanmaya devam etmek ve pilin ömrü vefa ettiği sürece kullanmak ve değişim ihityaç olduğunda da yeni bir çift pil almak en sağlıklısı..

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: serkan1661

Ama dostum şarj tam bitmeden piller tam boşalmadan yeniden şarja takmak sana mantıklı geliyorsa bilemem. Ama boşalttıktan sonra doldurmak performansı daha da arttırır. Senin dediğin şekilde yaparsak 1 yıl kullanırız. Ama deşarj+şarj yapıldığı zaman bu süre iki katına çıkar diyorum kesinlikle.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: serkan1661

Ama dostum şarj tam bitmeden piller tam boşalmadan yeniden şarja takmak sana mantıklı geliyorsa bilemem. Ama boşalttıktan sonra doldurmak performansı daha da arttırır. Senin dediğin şekilde yaparsak 1 yıl kullanırız. Ama deşarj+şarj yapıldığı zaman bu süre iki katına çıkar diyorum kesinlikle.

Alıntıları Göster
    Bende de fener var pili gündüz takıyorum fenere akşama kadar bitmiş oluyo akşamda şarja takıyorum sabaha şarj olmuş piller kullanıma hazır

• quote:

Orijinalden alıntı: Jedi-Knight

Bende de fener var pili gündüz takıyorum fenere akşama kadar bitmiş oluyo akşamda şarja takıyorum sabaha şarj olmuş piller kullanıma hazır

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Jedi_Knight

En iyi yöntem

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Jedi_Knight

En iyi yöntem

Alıntıları Göster
    peki AAA pillerde ne yapıcaz? (mp3 playerde kullanıyorum)

• quote:

Orijinalden alıntı: fredoom

peki AAA pillerde ne yapıcaz? (mp3 playerde kullanıyorum)

Alıntıları Göster
    dostum belki onlarıda bu yöntemle boşaltabilirsin. işte TÜRK usulü pil boşaltma yöntemi. normal fenerimiz iki büyük pil alıyo bende bunu düşündüm. en son da walkmene takıyorum 1 dk da tam olarak bitiriyor

• quote:

dostum belki onlarıda bu yöntemle boşaltabilirsin. işte TÜRK usulü pil boşaltma yöntemi. normal fenerimiz iki büyük pil alıyo bende bunu düşündüm. en son da walkmene takıyorum 1 dk da tam olarak bitiriyor

Alıntıları Göster
    güzel ...

• quote:

Orijinalden alıntı: fredoom

güzel ...

Alıntıları Göster
    canavar gibi kuvvetli ışık veriyo 5 dk fln, sonra mum gibi seri bağlıyorum diye kısa oluyo ömrü paralel bağlasam daha uzun süre verir kuvvetli olmaz ama uzun sürer. gerçi burada yaptığım şeyi karanlıkta kullanmayacağım için amaç pilleri boşaltmak. o yüzden seri tercihimdir yani gidipte 1.5 lira verip bi fener almak yok illaha ewdeki elimizdeki imkanları kullanıp bişiler üreticez

• quote:

canavar gibi kuvvetli ışık veriyo 5 dk fln, sonra mum gibi seri bağlıyorum diye kısa oluyo ömrü paralel bağlasam daha uzun süre verir kuvvetli olmaz ama uzun sürer. gerçi burada yaptığım şeyi karanlıkta kullanmayacağım için amaç pilleri boşaltmak. o yüzden seri tercihimdir yani gidipte 1.5 lira verip bi fener almak yok illaha ewdeki elimizdeki imkanları kullanıp bişiler üreticez

Alıntıları Göster
    Dostum süpersin valla. Yahu onunla uyumlu bir el feneri alamadın mı? Yada ne bilim Walkmen falan. Neyse el feneri mi çabuk bitirir walkman mi?

• quote:

Dostum süpersin valla. Yahu onunla uyumlu bir el feneri alamadın mı? Yada ne bilim Walkmen falan. Neyse el feneri mi çabuk bitirir walkman mi?

Alıntıları Göster
    seri bağladığım için 4 ünü dediğim gibi 5 dk da bitiriyo fener walkmen de daha uzun sürüyodu. bi de 2şer 2 şer takma imkanım oluyodu walkmanle anca. fenerdeki ışık tamamen bitince walkmene takıyorum 2şer kombinasyonlarda çok kısa bi sürede tamamen ölüyo piller ya diyorum işte gidip fener mi aricam piyasada şimdi (tembelliğin bu kadarı) ama bunlarla uğraşıyorum işte enteresan bi insanım ben ya sonuç olarak testlerde gördümki fener daha çabuk bitiriyo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RaYNoX -- 21 Temmuz 2006; 12:03:46 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.