Şimdi Ara

Saz mı Bağlama mı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
14.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Beyler sizce hangisi saz mı bağlama mı.Eloktro olup olmamasının herhangi bir yararı zararı varmı.Yeni başlıyacağım.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Saz mı Bağlama mı: Hangisini Öğrenmelisin?

Saz ve bağlama, Türk halk müziğinde kullanılan, birbirine benzer iki telli enstrümandır. Her ikisinin de kendine özgü özellikleri ve zorlukları vardır. Saz mı yoksa bağlama mı öğrenmek istediğine karar vermeden önce, aralarındaki farkları anlaman gerekir.

Saz:

• Daha küçük ve hafiftir.
    • Uzun bir sapa ve küçük bir gövdeye sahiptir.
    • Telleri genellikle naylon veya çelikten yapılır.
    • Daha tiz bir sese sahiptir.
    • Çalması nispeten daha kolaydır.

Bağlama:

• Sazdan daha büyük ve ağırdır.
    • Kısa bir sapa ve daha büyük bir gövdeye sahiptir.
    • Telleri genellikle çelikten yapılır.
    • Daha kalın ve daha bas bir sese sahiptir.
    • Çalması saza göre daha zordur.

Hangisi Daha Kolay Öğrenilir?

"Saz mı kolay bağlama mı" sorusunun cevabı, kişisel tercihlere ve öğrenme stiline bağlıdır. Genel olarak, sazın bağlamaya göre öğrenilmesi daha kolay olduğu kabul edilir. Bunun nedeni, daha küçük olması, daha hafif olması ve daha tiz bir sese sahip olmasıdır. Bu özellikler, özellikle yeni başlayanlar için öğrenmeyi kolaylaştırır.

Öğrenme Tavsiyeleri:

Hem saz hem de bağlama çalmayı öğrenmek istiyorsan, deneyimli bir öğretmenden ders alman önerilir. Bir öğretmen, doğru teknikleri öğretebilir ve öğrenme sürecinde sana rehberlik edebilir. Ayrıca, düzenli olarak pratik yapman önemlidir. Her gün en az 30 dakika pratik yapmak, ilerlemene yardımcı olacaktır.

Sonuç:

Saz mı yoksa bağlama mı öğrenmek istediğine karar vermek, kişisel tercihlerine ve öğrenme stiline bağlıdır. Eğer yeni başlıyorsan ve daha kolay bir öğrenme deneyimi arıyorsan, sazı tercih edebilirsin. Ancak, daha kalın ve daha bas bir ses istiyorsan, bağlama daha uygun olabilir. Her iki enstrüman da Türk halk müziğinde önemli bir yere sahiptir ve öğrenmek için çok keyiflidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • saz derken?
  • saz derken hangi sazı kastediyorsun? bissürü saz var. bağlama da bir saz. uzun sap bağlama kısa sap bağlama cura divan sazı dedesazı(ruzba) vs...
    elektroyla başlama. elektrogitar-klasik gitar çok farklı olabilir ama sazda öyle değil, hemen hemen aynı. yani "gitara başlamadan elektrogitara başlanmaz." olgusu ne kadar yanlışsa, bağlama için bir o kadar doğrudur, bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: O Rei

saz derken hangi sazı kastediyorsun? bissürü saz var. bağlama da bir saz. uzun sap bağlama kısa sap bağlama cura divan sazı dedesazı(ruzba) vs...
    elektroyla başlama. elektrogitar-klasik gitar çok farklı olabilir ama sazda öyle değil, hemen hemen aynı. yani "gitara başlamadan elektrogitara başlanmaz." olgusu ne kadar yanlışsa, bağlama için bir o kadar doğrudur, bence.

kısa sap ile uzun sapın arasındaki fark ney?Ben boş zamanlarımda çalmak için bir çalgı aleti çalmak istiyorum.şöyle bi örnek vereyim
    Ali yükselyoutube
    son şarkıyı çal kemancı amatör bağlama( ALİ YÜKSEL )
    http://www.youtube.com/watch?v=4F87DZNXQvQ
    bu kadar çalayım yeter bana

• quote:

Orijinalden alıntı: LiveYourLife07

quote:

saz derken hangi sazı kastediyorsun? bissürü saz var. bağlama da bir saz. uzun sap bağlama kısa sap bağlama cura divan sazı dedesazı(ruzba) vs...

kısa sap ile uzun sapın arasındaki fark ney?Ben boş zamanlarımda çalmak için bir çalgı aleti çalmak istiyorum.şöyle bi örnek vereyim
    Ali yükselyoutube
    son şarkıyı çal kemancı amatör bağlama( ALİ YÜKSEL )
    http://www.youtube.com/watch?v=4F87DZNXQvQ
    bu kadar çalayım yeter bana

kısa sap deyiş(alevi kökenli türküler) çalmaya daha yatkın bir alet. isminden anlaşılacağı üzere uzun sapa göre daha kısa bir sapı var. kısa sap daha usta işi diye biliyorum çünkü alt-orta-üst tel arası geçiş daha fazla olacak haliyle tek telden veremeyeceksin tüm sesleri. ben kısa sapla başladım ve yıllardır öyle çalıyorum. daha detaylı ve güvenilir bilgi istersen google'la, sen bilirsin.

videodaki gibi çalmayı 2 haftada öğrenirsin eğer her gün 1-2 saat çalışırsan. zaten kursa gidersen otomatikman çalışmak zorunda kalırsın. kursa git bence çünkü itici bir güç oluyor insanı çalışmaya sevk ediyor. çok üst düzey bir bağlama değil o videodaki

• Dostum saz denilen şey bütün enstürmanların oluşturduğu topluluğa denir. Yani keman,gitar.. bunlara hepsine saz denir. Ama halk içinde bilinen sazın gerçek adı yani özel adı bağlamadır. Tabii bağlama da bir saz olduğu için bir sorun yok. Ama ona bağlama diye hitap edersen daha iyi olur bu arada kursa başlayacaksan kısa sap ile başlayacaksın ve ayrıca böyle videolarla falan öğrenemezsin kursa gidip öğrenebilirsin ancak
  • Bende bağlama öğrenmek istiyorum sırf neşet ertaş çalmak için
  • hocam uzun sap ı öğrenirsen kısa da çalarsın uzun da.. ancak kısada öğrenirsen uzunda zorlanırsın.. o gel gitlere de alıştırman lazım bence elini.. benim bildiğim kadarıyla kısada uzunda yapmak istediklerinin bir kısmını yapamıyorsun, yani bazı sesleri çıkaramayabilirsin

uzun alırsan istediğin zaman kelepçe takar kısaya çevirirsin..
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: LiveYourLife07

quote:

kısa sap ile uzun sapın arasındaki fark ney?Ben boş zamanlarımda çalmak için bir çalgı aleti çalmak istiyorum.şöyle bi örnek vereyimhttp://www.youtube.com/watch?v=4F87DZNXQvQ bu kadar çalayım yeter bana

kısa sap deyiş(alevi kökenli türküler) çalmaya daha yatkın bir alet. isminden anlaşılacağı üzere uzun sapa göre daha kısa bir sapı var. kısa sap daha usta işi diye biliyorum çünkü alt-orta-üst tel arası geçiş daha fazla olacak haliyle tek telden veremeyeceksin tüm sesleri. ben kısa sapla başladım ve yıllardır öyle çalıyorum. daha detaylı ve güvenilir bilgi istersen google'la, sen bilirsin.

videodaki gibi çalmayı 2 haftada öğrenirsin eğer her gün 1-2 saat çalışırsan. zaten kursa gidersen otomatikman çalışmak zorunda kalırsın. kursa git bence çünkü itici bir güç oluyor insanı çalışmaya sevk ediyor. çok üst düzey bir bağlama değil o videodaki

Alıntıları Göster
    Yıllar sonra da olsa bu yorum işime yaradı. Alevi veya Anadolulu bile değilim ama, Alevi-Bektaşi deyişlerini tını olarak daha çok seviyorum. Söylemeyi de keza öyle. Başlangıç yapmak istediğim şu soralar oldukça faydalı yorum oldu.

• saz ile bağlama aynı şey değil mi ???
    çocukluğumdan beri benimde merakım var saza bende öğrenmek istiyorum...
  • müzikoloğ olarak yanıt vereyim

saz: enstrumanların genel adı

konservatuarlarda "sazınız nedir" sorusu vardır.. bu hangi çalgı enstruman ana dalınız anlamındadır..

isim olarak "Bağlama" doğrusu olacaktır ama halk arasında adı saz kalmıştır.. uzun saplı bağlamanın diğer adı tamburadır. cura dan divana kadar gider..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 22 Kasım 2019; 7:20:32 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.