Şimdi Ara

Selçuk Bayraktar: Fergani bu yıl ilk uyduyu fırlatacak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selçuk Bayraktar: Fergani bu yıl ilk uyduyu fırlatacak!
    Daha önceki içeriklerimizde aktardığımız gibi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay’ın oldukça önemli uzay hedefleri bulunuyor. Bayraktar tarafından kurulan bu şirketin yönetim kadrosunda ise Arif Karabeyoğlu gibi dünyanın sayılı roket bilimcilerinden birisi de bulunuyor. Bu bağlamda Selçuk Bayraktar, uzaya çıkan ilk Türk vatandaşı olan Alper Gezeravcı’yı izlemek için Taksim Meydanı'ndaki "dome çadır” adı verilen dev kubbeli planetaryuma gitti. Bayraktar, burada yaptığı açıklamada Fergani Uzay’ın ilk uydusunu bu yıl içinde fırlatacaklarını açıkladı.

Fergani bu yıl uzaya çıkıyor

Fergani Uzay altında iki önemli proje yürütülüyor. Bunlardan birisi alçak Dünya yörüngesine uydu takımyıldızları konuşlandırmak. Bu, SpaceX’in Starlink takımyıldızına aslında bir rakip. Fergani takım uydularının aslında ilk olarak 2025 yılında fırlatılması bekleniyordu ancak bu takvim erkene çekilmiş durumda. Bayraktar’a göre ilk uydu bu yıl içinde fırlatılacak.

Bayraktar’ın açıklamasının tamamı şu şekilde: "Yörünge transfer araçları üzerine de çalışıyoruz. Biliyorsunuz ülkemiz, savunma sanayisinde büyük atılımlar başardı. Sadece insansız hava araçlarında değil. Bunun yanında fırlatma etki sistemlerinde, roket motorlarında da artık katı yakıtlı motorlarını yapabilir hale geldi. Daha çok savunma sanayisi alanında bunlar. Bizlerin de hedefi Fergani adlı girişim olarak fırlatma sistemlerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında kamunun kurduğu şirketler de var. Elbette bunlar böyle büyük sabır gerektiren stratejik projeler. Büyük sabır ve açıkçası büyük takımlarla adanmış takımlarla yapılan projeler. Aynen insansız hava araçlarımızda 20 yıldır katettiğimiz yol gibi. Aslında önemli olan o takım ve onun ruhu."

Şirket tarafından üretilen 100 kg sınıfındaki mikro uydular 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacak. Bayraktar, bu uydulardan 5-15 yıl içerisinde 100’lerce fırlatılacağını daha önceki açıklamalarında söylüyor.

Ayrıca Bkz.İlk Türk astronotun uzaydaki ilk sözleri: "İstikbal göklerdedir!"

Fergani aynı zamanda Space Tug olarak bilinen ve “uzay otobüsü” olarak tanımlanacak Yörünge Transfer Araçları üzerinde de çalışıyor. Bunlar, uyduları istenilen yörüngelerine taşımak için kullanılacak ve halihazırda böyle bir sistem mevcut değil.

Bununla birlikte Selçuk Bayraktar, ilk Fergani uydusunun nasıl, ne zaman ve neyle fırlatılacağını açıklamadı. Bilindiği üzere DeltaV ve Roketsan gibi firmalar fırlatma sistemleri üzerinde çalışıyor. DeltaV, yörüngede ateşleme yapacak sistemleri dahi test etmiş durumda. Bu manada ilerleyen dönemlerde bu konuda önemli gelişmeler yaşanabilir.

Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/gundem/selcuk-bayraktar-fergani-girisimi-bu-yil-ilk-uyduyu-firlatacak-830250.html

• Selçuk Bayraktar'ın durumu yağmur yağınca ortaya çıkan şemsiyeciler gibi olmuş. Baktı gündem yoğun astronot gönderme falan kendi şirketimin reklamını yapayım fırsat bu fırsat demiş. Şirketin çakılı çivisi yok daha uydu gönderecekmiş. Herşeyimizi uzaya yabancı şirketler ile gönderiyoruz, beyefendi hızlı koşuyor. Hangi aşamada olduğunu da söyleseydi bilseydik.

tusaş zaten uydu üretimi geliştirmesi ile ilgileniyor ve uyduları da var, Selçuk Bayraktar aynı kulvardan gitmek yerine ülkemizin ihtiyacı olan alanlara yatırım yapmalı: Mesela çip/işlemci üretimi argesine yatırım yapabilir, akıl vermek gibi olmasın da. bir alaka kuramadım tusaşın zaten ilgilendiği alan ile.

Herşey üzerine çalışıyor paşam. Gündem de ne varsa onunla ilgili bir çalışması var. 2023 de Ay'a sert iniş gerçekleştirecektik hatırlarsan. Dış güç Amerikaya abi bir tur gezdirsene demeye döndü iş. Bilmeyen biri Selçuk Bayraktar'ın bir şirketi var ve uzaya bir şeyler gönderebilir sanır. İnsanları yanıltıp hayal satmaları etik değil. Yoksa Uzay hakkında istediği kadar konuşsun sabaha kadar dinlerim. Tarım bu kadar bitmişken Domates en faydalı iş olurdu.
  • tusaş zaten uydu üretimi geliştirmesi ile ilgileniyor ve uyduları da var, Selçuk Bayraktar aynı kulvardan gitmek yerine ülkemizin ihtiyacı olan alanlara yatırım yapmalı: Mesela çip/işlemci üretimi argesine yatırım yapabilir, akıl vermek gibi olmasın da. bir alaka kuramadım tusaşın zaten ilgilendiği alan ile.

• AlbatrosD.IIIFazılBey kullanıcısına yanıt
    çip üretimi için Türkiye ile Katar arasında anlaşma yapıldı.

İş okadar geniş ve buyuk ki birbirine engel de değil birbirini tamamlayıcı ve destekleyici olurlar bunun dısında bu konular hassas konulara donebiliyor...siyasi ve stratejik manevra allanları acısından birden fazla firma gerekli....son olarak chip uretmek ilgili ermaksan ın bazı atılımları var...bu konuda editor arkadaslar ne yapıldı..su an nerdeyiz yakın zamanda neler planlanıyor gibi bir yazı hazırlasa muthiş olur...Ayrıca bu konuda da buyuk dusnmek lazım neden hollandalı ASML ye rakip bir firmamız olmasın...:)

çip uretimi için guzel bir yazı....
    https://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/teknoyasam/cip-uretimi-stratejik-peki-turkiye-firsati-kacirdi-mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_domingo -- 19 Ocak 2024; 11:30:46 >

Amaç bu konularla ilgili yerli ve milli şirket sayısını çogaltip bu konuda uzman ve yetnekli kişileri yurtdısina gitmesini önlemek bence özel ve develet eliyle her alanda bilim ve teknoloji üretkenliği olan sirektlerin sayisi artmalı yetenkli tüm gençler buralrda istihdam etmeli yurtdışı imkanları nin aynısı burada sağlanmalı .

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • El_domingo kullanıcısına yanıt

asml biraz araştırdım zannedersem çip üretmekten ziyade çip üretiminde kullanılan  fotolitografi sistemlerinin geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmış tekel bir şirketmiş, bizim sadece çip değil aynı zamanda çipi üretecek ekipmanlar için de argeye yatırıma ihtiyacımız var :) her an bu konuda da ambargo yiyebilriz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 19 Ocak 2024; 11:32:14 >
  • rastomm R kullanıcısına yanıt

haklısınız katlıyorum ama ben Selçuk Bayraktar gibi girişimci ve büyük bir akıldan çip alanında asıl atılım beklerdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 19 Ocak 2024; 11:34:6 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Selçuk Bayraktar'ın durumu yağmur yağınca ortaya çıkan şemsiyeciler gibi olmuş. Baktı gündem yoğun astronot gönderme falan kendi şirketimin reklamını yapayım fırsat bu fırsat demiş. Şirketin çakılı çivisi yok daha uydu gönderecekmiş. Herşeyimizi uzaya yabancı şirketler ile gönderiyoruz, beyefendi hızlı koşuyor. Hangi aşamada olduğunu da söyleseydi bilseydik.

Tekelleşmek istiyor arkası sağlam

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Peki ne konuşacaktı. Domates yetiştirmenin inceliklerini mi anlatsaydı. zamana ve mekana gayet uygun bir konuşma yapmış. belki okumamışsındır diye konuşmasından ufak bir alıntı paylaşayım. "Yörünge transfer araçları üzerine de çalışıyoruz."

• Esxici E kullanıcısına yanıt
    SİHA lar konusunda Dünyada tekel konumuna gelmek üzere (ihracat olarak) ürün niteliği olarak tabi ki güçlü rakipleri var ama maliyet açısından rakipsiz.
    inşallah. ihracat gücü olarak uzayda da tekel olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 19 Ocak 2024; 16:51:57 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Herşey üzerine çalışıyor paşam. Gündem de ne varsa onunla ilgili bir çalışması var. 2023 de Ay'a sert iniş gerçekleştirecektik hatırlarsan. Dış güç Amerikaya abi bir tur gezdirsene demeye döndü iş. Bilmeyen biri Selçuk Bayraktar'ın bir şirketi var ve uzaya bir şeyler gönderebilir sanır. İnsanları yanıltıp hayal satmaları etik değil. Yoksa Uzay hakkında istediği kadar konuşsun sabaha kadar dinlerim. Tarım bu kadar bitmişken Domates en faydalı iş olurdu.

• Siyasi bakmamak için elimden geleni yapıyorum ama partililer "biz" diye gozumuze soktukça soğuyorum.

• uzay programının takvimi aklımda değil ama uzaya astronot göndermek bu programın bir parçası olduğunu çok net hatırlıyorum. daha önce söylenen takvim ile ilgili kaynak varsa paylaşabilir misin. Domates konusuna gelirsek www.tarimkongresi.gen.tr adresini takipte kal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 19 Ocak 2024; 20:9:11 >
    Fergani sitesine gir damat 1 yıl önce şirketi kurmuş. Yapılan çalışma yok. Beyefendi uydu gönderecekmiş.

Proje, kongre, çılgın proje eksikliği yok mesele bunların gerçekleşmesi.

• siteye girdim baktım. birçok alandan mühendis arıyorlar. aramızda genç mühendisler var ise başvursunlar

işte linki

Fergani | Açık Pozisyonlar (ferganispace.com)

Daha şirketin çaycısı yok bu sene içinde uydu fırlatacak. Ne güzel hayal satıp kekliyorlar milleti. 10.000 TL ile yaşamaya çalışan, cebinde harçlık olmadığı için intihar eden öğrenci, işsizlikten ağlayan intihar eden babalar var.

Yazık çok yazık.

• Tuhaf adamsın.. Şikayet ettiğin konuları çözmek için tüm yatırım ve ARGE faaliyetlerini ülkemizde yapıyor. Teknoloji olmadan marka olmadan bilim olmadan refahı nasıl arttırmayı planlıyorsun? İdeolojik takıntıların karşıt olduğun siyasi görüşe yarıyor bence.

• teonamel kullanıcısına yanıt
    Teknoloji nerede? Bilim nerede? Marka nerede? Refah nerede? AKP yi ilk zamanlarda destekledim şimdi güç zehirlenmesi yaşıyorlar. Tanımadığınız insanları nasıl bu kadar rahat yaftalıyorsunuz. Haberin konusu fergani şirketi. Bu şirket ile ilgili ortada hiçbir şey yok adam bu yıl içinde uydu fırlatacak hayalini satıyor. Konu ile ilgili varsa yorumun konuş yoksa farklı yerlere çekme. Tuhaf mışım sana göre hayallerimizi çaldılar öldürdüler nasıl normal kalalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 19 Ocak 2024; 22:17:13 >
  • Guten Tag Herr und Frau gut Mann vielen Dank ich wünsche auch Ihnen schöne Feiertage bleiben

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.