Şimdi Ara

Sert granit ve anti rez çamaşır makinası altlığı:Yeniden. (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
383
Cevap
11
Favori
35.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bulunduğunuz odanın içinde değilde başka bir odada istedğiniz etkiyi yaratıyor ise yerini sevmemiş olabilir.
    Genelde front kolonların yanına konulması tavsiye ediliyor subun.
  • Granitlerim bugün geldi. Spikeları da taktım ama çamaşır makinası altlığı bulamadım. Bu haliyle seslerde biraz daha ayrışma biraz daha detay hissettim eğer psikolojik değilse. Beklentim daha fazlasıydı sanırım. Çamaşır makinası altlığının önemini bilmiyorum onu da alınca bakalım nasıl olacak. Bu arada granitler gayet şık durdu, kenarlarını da parlattırdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Distinctive

Granitlerim bugün geldi. Spikeları da taktım ama çamaşır makinası altlığı bulamadım. Bu haliyle seslerde biraz daha ayrışma biraz daha detay hissettim eğer psikolojik değilse. Beklentim daha fazlasıydı sanırım. Çamaşır makinası altlığının önemini bilmiyorum onu da alınca bakalım nasıl olacak. Bu arada granitler gayet şık durdu, kenarlarını da parlattırdım.

Çamaşır makinası altlığı bende farkı belirgin bi şekilde hissettirmişti..

• ebay den spike siparisi verim diyorum da hangi olcude almam gerektigini bilemedim, fikir verebilirmisiniz ?

kolonlarım jbl tlx 700 20-25 kg geliyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: YAZICIOĞLU

quote:

Orijinalden alıntı: Distinctive

Granitlerim bugün geldi. Spikeları da taktım ama çamaşır makinası altlığı bulamadım. Bu haliyle seslerde biraz daha ayrışma biraz daha detay hissettim eğer psikolojik değilse. Beklentim daha fazlasıydı sanırım. Çamaşır makinası altlığının önemini bilmiyorum onu da alınca bakalım nasıl olacak. Bu arada granitler gayet şık durdu, kenarlarını da parlattırdım.

Çamaşır makinası altlığı bende farkı belirgin bi şekilde hissettirmişti..

Evet, çamaşır makinası altlıklarını da yerleştirdikten sonra fark daha da belirginleşti. Surroundlarda hkts2 ayaklar var. Onlara kestirmemiştim ama onların kutularından da spikelar çıkmıştı. Şimdi onlara da denemeyi düşünüyorum. Center TV ünitesinin gözünde duruyordu. Onun altına da sadece ç. makinası altlığı koydum. Bazen titreşim yapıyordu, o da kesildi. :)

• Dur şu topic'i yeniden hortlatalım.

Bu topic'in önceki devamı.

http://forum.donanimhaber.com/m_25560608/mpage_1/key_/tm.htm
  • hocam topici hortlatmana gerek yok topic faydalı ve ben kaç kere okudum burda yazlanları hatta benekli olan ve galaxy dedikleri graniti almak için (hint veya italyan graniti de deniyomuş) kaç mermerciyle çngene pazarlığı yaptık yamaha 777 nin altında baya işe yaradı ses daha derli toplu oldu desem yeridir kaba bir lügatla ve teknika hocam herşey tamamda en zahmetlisi ve temin etmesi zor olanı ise anti rezonans altlık oldu ankaradan getirtmek için kimlere dil döktüm şimdi ayın unda seminer dolayısıyla ankaraya gitcem ve dört tane almıştım iki tane daha alıcam...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altanismet -- 2 Nisan 2012; 12:24:20 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: altanismet

hocam topici hortlatmana gerek yok topic faydalı ve ben kaç kere okudum burda yazlanları hatta benekli olan ve galaxy dedikleri graniti almak için (hint veya italyan graniti de deniyomuş) kaç mermerciyle çngene pazarlığı yaptık yamaha 777 nin altında baya işe yaradı ses daha derli toplu oldu desem yeridir kaba bir lügatla ve teknika hocam herşey tamamda en zahmetlisi ve temin etmesi zor olanı ise anti rezonans altlık oldu ankaradan getirtmek için kimlere dil döktüm şimdi ayın unda seminer dolayısıyla ankaraya gitcem ve dört tane almıştım iki tane daha alıcam...

• Aslında graniti bulmak kısmen daha kolay da, ben bu aralar ahşap denemek istiyorum. Ancak Tekika'nın daha önceki mesajda önerdiği ağaçlar hem bulunması zor hem de fiyatlar uçuyor. Ben de sonucu tam kestiremediğimden cesaret edemiyorum.

Antirezonans altlık için niye zorlandınız anlamadım. Forumda bir çok arkadaş kendileri teklif ediyorlar zaman zaman. Ben de o tekliflerden birine talip olup kolayca getirtmiştim bu yaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: vitex

Aslında graniti bulmak kısmen daha kolay da, ben bu aralar ahşap denemek istiyorum. Ancak Tekika'nın daha önceki mesajda önerdiği ağaçlar hem bulunması zor hem de fiyatlar uçuyor. Ben de sonucu tam kestiremediğimden cesaret edemiyorum.

Antirezonans altlık için niye zorlandınız anlamadım. Forumda bir çok arkadaş kendileri teklif ediyorlar zaman zaman. Ben de o tekliflerden birine talip olup kolayca getirtmiştim bu yaz.

hoca zorlanma derken getirecek olan eniştemdi ve eniştemin ankaraya gitmesi üç kez ertelendi ve sonunda başka bir arkadaşım getirdi o da dört tanesini eline alınca neredeyse vazgeçecekmiş ankara bauhaustan otogara kadar taşıdı sağolsunlar düzgün paketleyip sarmalamış ve taşıma sapı falan yapmışlar bauhausta da yoksa vazgeçecekti durum böyle olunca bende baya beklemek zorunda kalmıştım alalı neredeyse 7 ay oldu antirezonans zeminleri...

aslında merak ettiğim diğer bir konuda mdf den yapılmış hop. sehpalarının üzerinde duran ns333 lerin sehpa altlarına da granit koysam ne gibi fark olur tahminen...

bu arada teknika hocam hts 5100 dün iki kere uyarı verip elektriği kesti işini iyi yapıyo alet...

• quote:

quote:

Aslında graniti bulmak kısmen daha kolay da, ben bu aralar ahşap denemek istiyorum. Ancak Tekika'nın daha önceki mesajda önerdiği ağaçlar hem bulunması zor hem de fiyatlar uçuyor. Ben de sonucu tam kestiremediğimden cesaret edemiyorum.

hoca zorlanma derken getirecek olan eniştemdi ve eniştemin ankaraya gitmesi üç kez ertelendi ve sonunda başka bir arkadaşım getirdi o da dört tanesini eline alınca neredeyse vazgeçecekmiş ankara bauhaustan otogara kadar taşıdı sağolsunlar düzgün paketleyip sarmalamış ve taşıma sapı falan yapmışlar bauhausta da yoksa vazgeçecekti durum böyle olunca bende baya beklemek zorunda kalmıştım alalı neredeyse 7 ay oldu antirezonans zeminleri...

aslında merak ettiğim diğer bir konuda mdf den yapılmış hop. sehpalarının üzerinde duran ns333 lerin sehpa altlarına da granit koysam ne gibi fark olur tahminen...

bu arada teknika hocam hts 5100 dün iki kere uyarı verip elektriği kesti işini iyi yapıyo alet...

Teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: teknika

quote:

quote:

Teşekkür ederim.

olurmu hocam bizim sana sağol dememiz gerekiyo yazdıklarından birşeyler öğreniyoruz sen ve diğer arkadaşların bazıları biz istanbulda olmayanlar ve bu işe ayıracak sınırlı bütçesi ile bişeyler yapmaya çalışan bizlere birçok konuda kılavuz ve yardımcı olduğunuz için...

ve unutmadan tekrar tekrar sen sağol hocam...(teşekkür sözcüğünü samimi bulmuyorum )

ve hocam yanlış anlamazsan sana ne kadar sağol desem az dediğim gibi ve şu anda sahip olduğum yamaha ns777-444-333 için acustic research kablolar için nickelix'e denon avr ve monster hts 5100 satın alma aşamasında yardımları içinde nuri beye teşekkürler tekrar tekrar...

• Teşekkür etmiyorum o zaman. Siz de sağolun diyeyim bari. Oldu mu?
  • Spike, ahşap altlık, çamaşır makinesi altlığı, granit, mermer vs...Bunların hepsinin sistemlerde genelde sesi toparlayıcı ve baskın karakterli sistemleri de homojen yapıya kavuşturma konusunda yardım edici unsurlar ve malzemeler olduklarını biliyoruz...Rezonans bazen istenen bazen de istenmeyen bir durum ama genelde istenmez...Dolayısıyla her ürünle anti-rezonans malzeme kullanımı illa ki olumlu sonuç verecek diye bir durum söz konusu değil..Ben kütüphane tipi hoparlörlerin ses karakterlerinin çok çok iddialı ve ağır bir sehpa olmadığı sürece sehpa üstünde değil de stabil ve ağır bir kütüphane (çalışma masası, tv ünitesi vb..) üstünde çok daha iyi olduklarını düşünenlerdenim...Spike'ları takılı haldeki sehpa üstünde sahnelerini,gövdelerini kaybediyorlar bu en basit örneklerden biri...Zaten adı üstünde bookshelf yani kitaplık türü biraz daha küçükçe olan bu ürünleri bence kütüphanenizde veya çalışma masanızda hatta tv ünitesi üzerinde daha gövdeli ve daha iyi bir alt frekans başarımı ile kullanabilirsiniz...Hoparlörlerimi sonorous marka spike'lı sehpa üzerine çıkarttığım anda gövdede ve sahnesinde azalma oluyor aynı zamanda da alt frekanslar sönümleniyor (marka ve model farketmeksizin) Fakat bu arada da sönümleniyor derken aslında azalıyor demek istemiyorum toparlanıyorlar ve bu toparlanma azalma gibi algılanıyor...

Floorstand ürünlerde daha fazla tercih edilen bir durum granit kullanımı ama biraz da bilinçli kullanılmalı genelde kulaktan kulağa yayılan bir şehir efsanesi gibi bu granit işi....Teknika'nın bu konudaki foruma olan yardımları ve katkısı çok büyük isteseniz parasını verseniz bu şekilde bu işi yapan bir şirketten özel yardım bile alamazsınız bu yönden aslında forum çok şanslı..Giriş seviyesi sıradan bir ampli ve giriş seviyesi bir hoparlör ile bence çok fazla da granit işine kasmamalı....Çok daha güçlü ampliler ve güce her zaman muhtaç büyük boy sürücülere sahip floorstand hoparlörler için bence bir kontrol mekanizması gibi bir şey bu granit ve anti-rezonans meselesi....Çünkü bu işlemler olmadan ses bir yerden sonra size acı vermeye başlıyor ve amplinin sesini açamaz hale geliyorsunuz çünkü her şey titriyor uğulduyor işte tam bu sırada sizin yardımınıza bu tweakler yetişiyor....Farkı algılamamak da imkansız zaten...Eğer standartların üzerinde hoparlörler ve amplilere sahipseniz tam performans için en başta yapmanız gereken en önemli uygulamalaradan biri bu bence..

• Arkadaşlar.

Aşağıda linki olan forumdaki arkadaş, Bookshelf kolonlarının altında ahşap kullanınca sesin ne kadar gövdelendiğini yazmış ve Graniti, mermeri şimdiye kadar yanlış kullandğından bahsetmiş. İyi de, ben hangi materyalin hangi kolon türlerine ve hangi tür ortamlara ne tür etkileri olacağını zaten seneler önce detaylarıyla yazmıştım. Booshelf kolonların altında granit veya mermer türü sert taşlar yerine, zaten ahşap kullanılması gerekiyor. Her gün onca denemeler yapan bu arkadaşımızın Bookshelf altına ahşap denemesi yapınca şaşırmasına ben daha çok şaşırdım.

Konunun geçtiği yer!
    http://www.turke****.com/satforum/showthread.php?t=674946

Bu da benim yıllar önce bu konuda açtığım topic ve bahsettiğim detayların linki.
    http://forum.donanimhaber.com/m_25560608/mpage_7/key_/tm.htm

Konu hakkındaki onlarca yazımdan bir tanesinden alıntıdır.
    27 Ağustos 2009; 11:08:22

Kolon altına hiç materyal koymamak ya da bu materyalin cinsi, kolonun yerleşimi, kolonun yapısı, zemin ve duvar yapısına, oda içi yerleşime ve akustiğe göre tabiki farklılık yaratacaktır.

Ancak, özellikle ülkemizde, güçlü kolonları maddi imkanlardan ya da ev yerleşiminden dolayı olması gerekenden çok daha küçük ortamlara koymak zorunda kalınıyor. Bu durumda da, hem odanın küçük olmasının dezavantajından, hem de bir de bunun üstüne, kolon ve bas sesten kaynaklanan aşırı bir rezonans, zemine, duvarlara hatta cihazlara iletilerek, kötü bir ses ortamı yaratılıyor.

Kolon altına konulacak materyal, tabiki ahşap da tercih edilebilir. Ancak bilinmesi gerekir ki, ahşap sesi daha fazla şişiren ve olduğundan daha dolgun şekilde geri yönlendiren bir materyaldir. Zaten iki kolon arasına sahne genişletmek için konulan difizörler, bu etkiyi yapması için konulur. Ağaç evler de,müzik sesi, olduğundan çok daha dolgun ve etli olarak duyulur.

Kolon altı ahşap uygulaması, daha ziyade, kolonun gücünün az kaldığı ortamlar da biraz daha dolgunluk vermek için tercih edilecek bir uygulama. Çünkü, ahşabın doğal yapısı bu. Ahşap da, titreşimi, yere aynen hatta arttırarak ileten bir materyal. Buradan şu anlam da çıkarılabilir. Muhtemelen kullanmış olduğun kolonları ya gerektiğinden büyük bir ortam da kullandığın için ya da kolonların ihtiyacı olan giriş gücünü tam anlamıyla veremediğin için granit uygulamasıyla aldığın ses, seni memnun etmemiştir.

• quote:

Orijinalden alıntı: teknika

Kolon ve cihaz altlarına konulan granit bu tür tweak'lara sadece bir örnek.

Granit'i şu durumlar da kullanmanızı tavsiye ederim.
    Eğer kolonlarınızın ya da subwoofer'inizin alt frekansları sizi rahatsız edici seviye sınırında ve yan odalara, alt üst katlara büyüyerek yayılım gösteriyorsa, ya da üst frekansların alt frekanslar yüzünden baskılandığını ve kaybolduğuna inanıyorsanız, granit çok uygun bir seçenek. Granit, doğada en çok bulunan ve kendiliğinden oluşmuş en sert doğal malzeme ve pahalı bir tercih değil. Ama etkileri müthiş! Granit'in en sert'i siyah küçük tanecikli hint graniti ve koyu bordo afrika graniti. Diğer tipleri daha yumuşak. Ama en yumuşak olanı bile, mermerden daha sert diyebiliriz. Belki bir iki istisna vardır. O kadarını bilemiyeceğim. Granitlerin standart kalınlıkları maalesef 2 Cm olarak işleniyor. Maalesef diyorum 3- Cm olsa süper olacak ama bulmak zor. Yine de işini çok iyi beceriyor diyebilirim.

Kolon ve cihaz altlarında granitten farklı alternatif kullanılmaz mı? Elbette kullanılır.Sisteminize etkilerini kendiniz gözlemleyerek karar vermelisiniz.

Önemli olan bir nokta da, kolonlarınızın Spiker'larını mutlaka altlarına montaj ederek, farklı zeminler de deneyin. Eğer sert zeminler de sonuç olumlu yönde değişiyorsa, Spike altına granit'i denemenizi tavsiye ederim. (Ek not! Alt frekanslarda yani bas sesler de toparlanma. Üst frekansların daha fazla detaylanması.) Sert zemin de olumsuz etkiler oluyorsa, (üst frekanslar aşırı parlıyor ve alt frekanslar cılızlaşıyor, gövdelenme hissi kayboluyorsa.) mermer, ahşap vs. gibi farklı alternatifleri denemelisiniz.

Bazı detaylar hakkında kısaca bilgi vereyim.

Kolonlarınızın Spike'ını takınca, sese olan etkileri.
    Alt frekanslar da dengelenme, üst frekansların alt frekansların altında ezilmeden ortaya çıkması. Diğer oda, alt ve üst kata giden titreşim ve alt frekanslar da belirgin azalmalar.

Sertlik derecesine göre kolon ve cihaz altlarında kullanacağınız materyaller.

Özellikle güçlü kolonlarını ehlileştirmek isteyenler ve rezonans sorunu yaşayanlar için! Alt frekanslar da ciddi toparlanma ve üst frekansları belirginleştirme etkisi.
    Koyu bordo afrika graniti. Yüzeyi büyük simlidir. (En sert seçenek bu!)
    Siyah küçük tanecikli Hint graniti. (Süper sert. Ben bunu tavsiye ederim. Bilhassa güçlü kolonlar için.)

Orta güçte kolon kullananlar ve ufak rezonans sorunlarını gidermek için kullanmk isteyenler. Etkileri granite biraz yakın. Ama daha soft etkiler.)

Kahverengi ve bej mermer. (Çok sert.)
    Beyaz mermer ve diğer seçenekler. (normal.)

Daha ziyade küçük, gücü çok yüksek olmayan veya booshelf kolon kullananlar için öneririm. Tam tersine, alt frekansları şişirmek isteyenler için. Sesi daha gövdeli hale getirmek isteyenler için tavsiye ederim.
    Akçaağaç. (En sert ahşap türlerinden biri.)
    Diğer ağaç türleri (Daha yumuşak.)

Bir de tüm bu kullandığınız materyallerin altına, özellikle de zemin ile materyal arasındaki boşluğu yumuşak bir şekilde doldurabilecek ve tamamlayıcı görev üstelecek bir malzeme daha kullanmanız gerekir. Bu konuda da geçen seneler de yazmıştım aslında. Muhtemelen bu forumda GUEST olarak okuduğunuz yazıların çoğunluğu benimdir heralde. Bauhause'lar da çamaşır makinesi altlığı olarak 9.9 Tl'ye satılan, Alman malı olan ve aslında, bazılarının üzerinde kalmış A4 boyutundaki kağıdı okuduğunuzda da göreceğiniz üzere Hi-Fi cihazları için de mükemmel bir antirezonans zemin olan bir seçenek. Ucuz olması, mükemmele yakın antirezonans yapıda olması ve uygun kalınlığa sahip olması, büyük bir şans. Başka bir malzeme olmaz mı? Olabilir. Ama bunu sizin araştırmanız ve incelemeniz lazım. Ben size sadece bir örnek veriyorum ki, aslında son 2 senedir herkes benim önerim doğrultusunda bu malzemeyi kullanıyor ve çok memnun. Bu malzemeyi tek başına da cihaz ve kolon altların da deneyebilirsiniz. Dediğim gibi, her türlü materyalin sisteme çok değişik etkileri olabiliyor. Tek bir doğru yok. Sadece bazı malzemeler ve öneriler size fikir verebilir.

Yukarıdaki yazımda da yine 2010 yılında, detaylardan bahsetmişim zaten.

• Bu konuya belki katkısı olur diye başımdan geçen bir tecrübemi paylaşmak isterim. Benim çalıştığım eski bir laboratuarda 5 sıfırlı bir terazi var. yani hassasiyeti 0,0001 şeklinde tartım yapıyor. Bu terazide odada biri yürüdüğünde veya biri konuştuğunda oda içindeki her türlü titreşim rüzgar da dahil son rakamı arttırıp azaltıcı etkide bulunuyordu. Bizimde tartımlarımız bir noktada işkence halini almaya başlamıştı.

Uzun araştırmalar sonucunda rezonans etkisini ortadan kaldırmak için, terazinin altına granit koyduk. Onun altına 3-5 cm çapında taşlar yerleştirdik. onunda altına 1-2 cm taşlar. onun altınada 0,2-0,3 cm kum - altına kalın kum - nihayet en alta ince kum.

Sonuçta odada biri zıplasa dahi terazi rakamları hareket etmedi. Bu mantık bence hoplarda da iş yapar. Çünkü benim anladığım burada bir harmonik hareket var. hoparlörün bu hareketi alt zemine ulaşınca oda aynı harmonik hareketi yapıyor. ama granit bu hareket ile yeni bir ses oluşturmadan kinetik enerjisini potansiyele çevirirken, ahşap gibi malzemeler de bu dönüşümde bir miktarda tok ses oluşturuyor.

O zaman bu mantıkla içine halı kaplanmış bir granit hoplör kasası, ahşap-mdf kasadan daha iyi olabilir mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Rhodium

Bu konuya belki katkısı olur diye başımdan geçen bir tecrübemi paylaşmak isterim. Benim çalıştığım eski bir laboratuarda 5 sıfırlı bir terazi var. yani hassasiyeti 0,0001 şeklinde tartım yapıyor. Bu terazide odada biri yürüdüğünde veya biri konuştuğunda oda içindeki her türlü titreşim rüzgar da dahil son rakamı arttırıp azaltıcı etkide bulunuyordu. Bizimde tartımlarımız bir noktada işkence halini almaya başlamıştı.

Uzun araştırmalar sonucunda rezonans etkisini ortadan kaldırmak için, terazinin altına granit koyduk. Onun altına 3-5 cm çapında taşlar yerleştirdik. onunda altına 1-2 cm taşlar. onun altınada 0,2-0,3 cm kum - altına kalın kum - nihayet en alta ince kum.

Sonuçta odada biri zıplasa dahi terazi rakamları hareket etmedi. Bu mantık bence hoplarda da iş yapar. Çünkü benim anladığım burada bir harmonik hareket var. hoparlörün bu hareketi alt zemine ulaşınca oda aynı harmonik hareketi yapıyor. ama granit bu hareket ile yeni bir ses oluşturmadan kinetik enerjisini potansiyele çevirirken, ahşap gibi malzemeler de bu dönüşümde bir miktarda tok ses oluşturuyor.

O zaman bu mantıkla içine halı kaplanmış bir granit hoplör kasası, ahşap-mdf kasadan daha iyi olabilir mi?

Çok haklısınız.

Zaten dünyada örnekleri de var. Doğru ve güzel bir tespit. Paylaşımınız için teşekkürler.

• Speaker altındaki spike lar zaten teması min yapıyor. Haliyle zemine titresim en az duzeyde ulasıyor. Kabinin kendi uzerindeki microtitresimlenden hareket etmemesi icin ustune agırlık koyma, icine kum koyma, yada kabini cok agır yapma vs gibi uygulamalar mevcut. Bunlar somut seyler.
    Ureticiler zaten kendileri bu onlemleri alarak direkt zemine koyun diyorlar. Su graniti, su ahsabı su kalınlıkta su buyuklukte vs koyun diye tavsiye olmaz. Yerlesimle ilgili bayagı seyle yazılır ama altına bir sey koyma ile ilgili ben tavsiye gormedim. Muhendisler bu kadar arge yapıp bu etkileri bu degisiklikleri mutlaka goruyorlardır. Bunuda kullanım kitaplarında belirtebilirler. Dunya para verip bir granittenmi kacacagız.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.