Şimdi Ara

servo moor ne bilen varmı arkadaslar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• HIZ KONTROLUNUN YANISIRA POZISYON KONTROLU DE YAPILABILEN, YUKSEK MOMENT URETME KABILIYETINE SAHIP VE ATALETI OLDUKCA DUSUK OLAN, DOLAYISIYLA COK KISA ZAMANDA HIZLANI P ISTENEN POZISYONA GELEBILEN MOTORLARIN GENEL ADIDIR. EN KLASIK BILINENI STEP MOTORDUR. AMA GUNUMUZDE GUC ELEKTRONIGI VE MIKROKONTROLORLER SAYESINDE PEK COK MOTOR BU AMACLA KULLANILABILIR…………
  • servo sisteme sahip ac ve dc motorlar olabilir. ben sana dc servo lardan bahsedeyim.
    bunlar daha cok maket oyuncaklarda, robotik çalışmalarda kullanılır. torku oldukça yüksek olduğu gibi konum kontrolu çok iyidir. istenilen derece kadar dönerek orada kalır ve motor herhangi bir yonde zorlandığında burada kalmasını sağlar.
    bunların kontrolleride oldukça kolaydır. 3 tane bağlantı ucu vardır. bunlardan ikisi '+ ,-' dir. bununla dc motor sürülmüş olur. diğer uç ise servo sistemli dc motorun konum kontrolunu yapan pwm giriş ucudur. pwm in doluluk boşluk oranına göre motor istediğimiz konumara gelir ve orada sabitlenir.
    girişe uygulanan pwm motorun nerede olması gerektiğni söyler. moturun hareketiyle birlikde bir pot un değeri değişir ve buda bir geri besleme devresi uzerınden tekrar motor girişine uygulanır. buda motorun sureklı aynı konumda olması sağlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Libra_a

servo sisteme sahip ac ve dc motorlar olabilir. ben sana dc servo lardan bahsedeyim.
    bunlar daha cok maket oyuncaklarda, robotik çalışmalarda kullanılır. torku oldukça yüksek olduğu gibi konum kontrolu çok iyidir. istenilen derece kadar dönerek orada kalır ve motor herhangi bir yonde zorlandığında burada kalmasını sağlar.
    bunların kontrolleride oldukça kolaydır. 3 tane bağlantı ucu vardır. bunlardan ikisi '+ ,-' dir. bununla dc motor sürülmüş olur. diğer uç ise servo sistemli dc motorun konum kontrolunu yapan pwm giriş ucudur. pwm in doluluk boşluk oranına göre motor istediğimiz konumara gelir ve orada sabitlenir.
    girişe uygulanan pwm motorun nerede olması gerektiğni söyler. moturun hareketiyle birlikde bir pot un değeri değişir ve buda bir geri besleme devresi uzerınden tekrar motor girişine uygulanır. buda motorun sureklı aynı konumda olması sağlar.

Eğer akım kontrolü istemiyorsan veya 1500 rpm üzerinde pozisyonlama istemiyorsan aynı şeyleri step motorlar ilede yapabilirsin.

www.netaltd.com.tr ayrıntılı bilgi burada.

• step motor kullanarakda tabiki bu dediklerim yapılır. fakat servo motor kontrol etmek adım motor kontrol etmekden daha kolaydır. kontrol edilecek adım motorun bipolarmı yada unipolarmı olacağı kontrol kısmını etkiler. her ikisi içinde farklı doğruluk tabloları vardır. hadi kolay olanı olan unipolar adım motor kontrol edilecek diyelim. onunda tam adım mı yarım adım mı olacağı. tam adım olacaksa kaç tane '1' in tabloda kayacağı falan bunlara bakmak lazım. fakat servo sistemli bir motor ile bunlara hiç gerek kalmaz. istediğin doluluk oranında bir pwm yolla o zaten istenilen konuma gıdecek.
    ama tabiki hangisinin kullanılacağı yine kullanıcaya kalmış bir sey. ikisi ilede aynı işlerin yapılabileceği kesin. kullanım yerinde birde maliyet hesabı yapmak gerekir. step motor servo motordan daha ucuzdur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Libra_a

step motor kullanarakda tabiki bu dediklerim yapılır. fakat servo motor kontrol etmek adım motor kontrol etmekden daha kolaydır. kontrol edilecek adım motorun bipolarmı yada unipolarmı olacağı kontrol kısmını etkiler. her ikisi içinde farklı doğruluk tabloları vardır. hadi kolay olanı olan unipolar adım motor kontrol edilecek diyelim. onunda tam adım mı yarım adım mı olacağı. tam adım olacaksa kaç tane '1' in tabloda kayacağı falan bunlara bakmak lazım. fakat servo sistemli bir motor ile bunlara hiç gerek kalmaz. istediğin doluluk oranında bir pwm yolla o zaten istenilen konuma gıdecek.
    ama tabiki hangisinin kullanılacağı yine kullanıcaya kalmış bir sey. ikisi ilede aynı işlerin yapılabileceği kesin. kullanım yerinde birde maliyet hesabı yapmak gerekir. step motor servo motordan daha ucuzdur.

step motor ile daha rahat kontrol edersin sistemi yanlışın var.

1) Çünkü step motor open loop çalışır.Servo close loop çalışır.

2) Step motoru step direction yontemiyle kontrol edebilirsin.Ayni şeyi servodada yaparsın ama servonun tuning ayarları ve feedback ayarları vardır.
    ( tabi auto tuning özelliği olan bir sanyo denki sürücü kullanmıyorsan )

3) Kontrol olayı okadar zor değil çünkü step direction ile sadece sürücü rezolüsyonuna bağlı olarak kare dalga gönderirsin.Ayrıca normalde zaten bütün step motorlar dünya standartı olarak 200 adım olarak imal edilirler. yani bir türü 200 adımla dönerler.bunun dışında adım sayısı ile üretilenler özel türe girer.

4) step motorun rezolüsyonu piyasadan alacağın ucuz bir GSD 200S sürücü ile 400 adımda çok raha sürersin.Hatta bunun 800 adım modelleride var.

5) Bunun dışında ayrıca stepler servo motora oranla daha ucuzdur.
    Hatta Birservo motor parası ile step motor( sanyo denki)+ step sürücü ( RTA ) + plc ( Panasonic alırsın

Asla servoyu bir step ile kıyaslayamazsın.

bunların hepsini servo ilede yaparsın.Doğru ama en az 3 kat daha pahalıya.Eğer 1500rpm üzeri bir hız istemiyorsan.
    ( Bu arada Sanyo Denki Yeni nesil SM serisi 4500 RPM hıza çıkıyor.Çünkü 220AC voltajla besleniyor motor direkt. )
    Akım kontrolü istemiyorsan. Servoya gerek yok.
    Eğer rampaları iyi kullanırsan Stepde adım kaçırmazsın.PLC kullanmak önemli bu durumda.Çok hassas pozisyonlama yaparsın.

ayrıntılı bilgi içinwww.netaltd.com.tr

• bende bişey eklemek istiyorum servo motor diye bişey yokmuş servo bi sistemmiş içinde dc motor ve controller olan bi sistem. bi forumda okumustum! burası bile olabilir :D
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yok
  • quote:

Orjinalden alıntı: Haldun Meric

HIZ KONTROLUNUN YANISIRA POZISYON KONTROLU DE YAPILABILEN, YUKSEK MOMENT URETME KABILIYETINE SAHIP VE ATALETI OLDUKCA DUSUK OLAN, DOLAYISIYLA COK KISA ZAMANDA HIZLANI P ISTENEN POZISYONA GELEBILEN MOTORLARIN GENEL ADIDIR. EN KLASIK BILINENI STEP MOTORDUR. AMA GUNUMUZDE GUC ELEKTRONIGI VE MIKROKONTROLORLER SAYESINDE PEK COK MOTOR BU AMACLA KULLANILABILIR…………

STEP İLE SERVO MOTOR ÇOK FARKLI ÜRÜNLERDİR.

İkisinin Yapı olarak Birbiriyle Alakası Yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: solaris

bende bişey eklemek istiyorum servo motor diye bişey yokmuş servo bi sistemmiş içinde dc motor ve controller olan bi sistem. bi forumda okumustum! burası bile olabilir :D

servo motor içerisinde bir kontrol ünitesi yok.sadece rezover yada encoder var.bunların ikisinin ürettiği sinyalde servo sürücüye iletilir pozisyonlamayı bu sürücü sağlar.
  • Gunumuzun guc elektronigi ve microcontroller teknolojisi ile "HER CESIT MOTOR" servo motor oalrak kullanilabilir.

quote:

Orjinalden alıntı: U t k U

quote:

Orjinalden alıntı: Haldun Meric

HIZ KONTROLUNUN YANISIRA POZISYON KONTROLU DE YAPILABILEN, YUKSEK MOMENT URETME KABILIYETINE SAHIP VE ATALETI OLDUKCA DUSUK OLAN, DOLAYISIYLA COK KISA ZAMANDA HIZLANI P ISTENEN POZISYONA GELEBILEN MOTORLARIN GENEL ADIDIR. EN KLASIK BILINENI STEP MOTORDUR. AMA GUNUMUZDE GUC ELEKTRONIGI VE MIKROKONTROLORLER SAYESINDE PEK COK MOTOR BU AMACLA KULLANILABILIR…………

STEP İLE SERVO MOTOR ÇOK FARKLI ÜRÜNLERDİR.

İkisinin Yapı olarak Birbiriyle Alakası Yok.

• www.elektrobilisim.com da arama kısmına servo , step yaz aradığın dökümanlara rahatça ulaşabileceksin.
  • arkadaslar bu servo motorlari hiçbir ara devre kullanmadan direk picle
    sürmek mümkün müdür ???
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.