Şimdi Ara

Sesiz AMD CPU fanı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
3.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Khan alırdım ben olsam. ( Khan soğutucu çift fanla mı geliyor kesin bilmiyorum fakat tahminim çift fan )

Zaten fan siparişini khan 120 mm fan için sipariş vereceğim.
  • Çift fan opsiyonel bir seçenek tek fan ile geliyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: rudeboytr

Arkadaşa göre daha düşük fiyatlı ürünler var onları tercihe debilirsin gidipte 3-5 derece için o kadar para vermene gerek yok diyor.
    Ama bana sorarsan eğer durumum varsa görsellik ve işçilik için khan alırdım

Evet ama düşük fiyatlı ürünler benim ve kasamın kriterlerine uymuyor.. CCF büyük geliyor, Cooler Master hyper 212 biraz gürültülü çalışıyor, 92mm fanlı modellerde de ya gürültülü ya da uygun soğutma sağlamıyor. Dolayısıyla zaten bana Khan'dan başka seçenek kalmıyor.

• O zaman ver siparişi gitsin Kafana yattıktan sonra gönlün rahat olsun dostum :)
  • Ben de öyle yapmayı düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CB55A5E95 -- 6 Aralık 2011; 13:59:58 >
  • Elbette Khan çok kaliteli. Hiç bir markada babamızın oğlu değil :) hiç bir avantamız olmuyor.. Bildiğimiz kadar bir şeyler söylemeye çalışıyoruz. Amacımız sadece ve sadece yardım.. Biz de ne biliyorsak biraz buralardan, bilenlerden öğrendik. Kimin pc için ne kadar bütçe ayırdığını bilmediğimiz için, elimizden geldiğince alternatifleri ve deneyimleri acizane paylaşıyoruz..

Hepsinden önemlisi, kafaya yatması.. Beğendiğin birşey için gerekirse, uzun bir bekleyişi bile göze alınır..

Şimdiden hayırlı olsun.

Ürün eline geçtiğinde izlenimlerini paylaşırsan seviniriz ...

.
  • Durum nedir hocam siparişi verdiniz mi :)
  • Selamlar,

Bir süredir yazamadım, Khan Blackwolf soğutucuyu monte etmekle meşguldüm. Daha yeni bitti montaj. Bayağı uzun ve zorlayıcı bir montaj süreci geçirdim. Bazı soğutucularda amd klpislerinin takılarak montaj yapıldığını biliyorum ama bu soğutucuda tamamen sıfırdan montaj yapılıyor. Anakartın arkasından montaj yuvası takılarak soğutucu onun üstüne vidalanıyor. Fanı takmakta çok zorlanmadım ama kutudan çıkan silikon tuturucularla mote ettiğim fan sallanıyor..

Performansa gelecek olursam; tamam sessizlik sağladım zaten bunu çok istiyordum ama maalesef sıcaklıkta bir değişme olmadı. Stok fanla sistem boşta iken sıcaklık 39 derece, yüklü iken 53 derece kadardı. Blackwolf'u taktıktan sonra sıcaklıklar hemen hemen aynı kaldı. Yani boşta 38-39, dolu iken 53-54 derece. Bir yerde yanlış mı yaptım bilmiyorum ama kutu içinden çıkan macunu çok ince bir tabaka halinde işlemcinin bütün yüzeyine sürdüm. Hüsrana uğradım diycem ama diyemiyorum çünkü gürültüden kurtuldum, ancak sicaklık derecelerinde bir düşüş yok malesef.

Bu arada montaj sırasında enteresan şeyler yaşadım. Stok fanı çıkartmak için klipsi açtığımda soğutucu çıkmadı. Biraz daha güç uygulayıp çekince soğutucu işlemci ile birlikte çıktı. Yani kilidi kapalıyken bile yuvasından çıktı. macun öyle bir yapışmış ki heatsinkten zor bela ayırıdım. Sonra işlemcinin üzerini macundan temizledikten sonra masaya koyduğum işlemciyi yere düşürdüm. İşlemciyi elime aldığımda birkaç pinin yamulduğunu gördüm. O an kafamdan kaynar sular döküldü tabi :) Hemen işlemciyi yuvaya yerleştirmeyi denedim ama oturmadı.. İnce küçük bir tornavida yardımıyla bir kaç pin düzeltme denemesi yaptım ve 3. denemede işlemci yerine oturdu. Ben de hemen işlemci kilidini kapattım. Blackwolf'u monte ettikten sonra sistem açılcak mı açılmayacak mı heyecanla bekelrken sistem açıldı. O an derin bir oh çektim. Ama bu şeferde CPU Fan hata verdi. Sanırım devir düşük olduğundan. Birkaç ayarla oynadıktan sonra o hata mesajından da kurtuldum...

Sonuç olarak; zor ve korkulu bir montajdan sonra ses açısından memnun ama sıcaklık açısından hosnut olmadan yazımı bitiriyorum. Bu halde nasıl o/c yapıcaz merak ediyorum.

Sesiz AMD CPU fanı

Sesiz AMD CPU fanı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CB55A5E95 -- 8 Aralık 2011; 0:41:14 >

• İlk aklıma gelen termal macun kalitesi ve uygulama şekli. . ( Ne çok az ne çok fazla - düz ve ince bir tabaka oluşturacak şekilde sürülmeli . Elbette soğutucunun işlemciye temas eden bölümündeki koruması çıkarılmış olmalı )
    ikinci olarak bios yada Asus / AI suite / Fan Expert ile ısı - devir ayarı .. ( silent mı. normal mi . turbo mu. manuel mi. )
    Üçüncüsü kasa havalandırma ( en azından 1 tane intake " kasa içine hava üfleyen" fan iyi olur )
    Dördüncüsü İşlemci soğutucusunun hava üfleme yönü ( metal plakalara doğru olmalı )
    Beşincisi İşlemci fanının anakart üzerindeki hangi fan çıkışına bağlandığı ( CPU - Case - Power Fan ) "4 pin CPU olmalı"
    Altıncısı soğutucunun işlemci üzerine mükemmel monte edilip - edilmediği.. ( Örn : 4 sabitleme vidası var diyelim.. Çaprazlama olarak hafif - hafif & azar - azar çevrilmeli vidalar. )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilenbilir -- 8 Aralık 2011; 9:27:18 >

• Bu soğutucu ile en az 10 derece fark olmalıydı bana göre..
    Kutudan çıkan termal macun düşük kalite olabilir.Yenisini ve kalitelisini alıp ince bir tabaka halinde sürmelisiniz.
    Thermaltake TG2,Khan gaming serileri,OCZ freeze,Artic cooling mx2 bunlardan birini tercih edebilirsin.
    Üstteki arkadaşın yorumuna da aynen katılıyorum giriş ve çıkış olarak hava sirkülasyonu sağlanmalı,soğutucudaki fanda ayni egzos fan gibi takılacak..
  • Kullandığım macun Khan Gaming Gold Edition. Kötü bir macun olduğunu zannetmiyorum. Macunu ince tabaka halinde sürdüm ama bınun ideal kıvamı nedir bilemiyorum. Spatula ile macun çeker gibi yüzeye yaydım. Sonra soğutucu ucundaki koruyucu plastiği çıkarıp üzerine koydum.

-Asus Fan Expert kullanıyorum. Yazdığım sıckalık verileri daha önceki stok fan ile de standart modda kaydedilmişti, şimdi yeni soğutucu ile de. Dolayısıyla kıyaslama yapmak için aynı modda tutum.

-Kasa ön allta içeri hava üfleyen 120mm çapında bir fan mevcut. Hava çıkışını da arkadaki yine 120mm egzoz fan ve yukarıdaki delikli açıklık. Gerçi yan tarafa yan kasa kapagına içeri hava grişi sağlayacak bir fan ya da üst tarafa bir egzoz fan takmayı düşünüyorum ama bunu yapmadan önce daha önceki sıcakllık verileri ile blackwolf'u kıyaslamka istedim.

- İşlemci fanı resimde görüldüğü gibi heatsinke hava üfleyecek şekilde monte edildi. Soğutucu ile fan arasında 1cm kadar boşluk var ama zaten bundan daha fazla yaklaşma sağlamak mevcut araçalrla mümkün değil.

-Vidaları çok fazla sıkamdım. Hatta fazla mı sıkıyorum acaba derken birden çat diye bir ses geldi, birşeye zarar mı verdim acaba diye korktum ve daha fazla sıkmayı bıraktım. Bu vidaların ne kadar sıkılacağı konusu kafamda soru işareti.

Bundan sonraki adım olarak soğutucuyu söküp daha yoğun macun sürüp, soğutucuyu taktıktan sonra vidaları artık nasıl olacaksa daha uygun bir şekilde sıkıp bir de öyle denemeyi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CB55A5E95 -- 8 Aralık 2011; 12:46:20 >

• Montaj kitinde elastik yuvarlak küçük conta benzeri ( tamponlar ) olmalı tahminin. Onlar bir anlamda amortisör görevi yapıyor.. Çok sıkmaya gerek yok . Dolu dönmeye başladıktan sonra yarım tur, belki 1 tur yeterli.. Tüm vidaların boşluklarını aldıktan sonra ( Dolu yada sıkı dönmeye başlama aşaması ) çaprazlama olarak azar azar sıkmak yeterli.. Zaten Tüm vidaları mikrometrik hassasiyette insan eliyle eşit sıkmak çok mümkün olmadığı için.. Tolere etmek amaçlı o elastik malzeme kullanılıyor.
  • Bugün soğutucuyu söküp işlemci üzerine öncekine kıyasla biraz daha kalın bir tabaka macun sürüp işlemciyi yeniden yerine yerleştirdim. Hatta işlemcinin bazı kenarlarından az da olsa macunun taştığını gördüm. Sonra vidaları çok fazla sıkmadan yavaş yavaş, anlattığınız çevirdim. Soğutucunun sağlam bir şekilde yerleştiğinden emin olduktan sonra fanı da yerşeltirip sitemi açtım. Ama sonuç yine değişmedi. Sistem yüklü iken "Orthos" ile yüklü iken CPU 54 dereceyi gördü. Bunu görünce aldığım 120mm fanı kasanın uygun bir yerine yerleştirmeye karar verdim. Fanı sırasıyla yan alta ( yan üste takamıyorum çünkü soğutucu engelliyor), Soğutucunun diğer tarafına ( ikinci fan olarak), üst arka tarafa (egzoz olarak) ve en son da üst ön tarafa (giriş olarak) taktım. Bunların hepsinde sıcaklık derecelerini kaydettim. Öyle 10'ar derecelik farklar olmadı ama en son denememde yani üst ön tarafa hava girişi sağlayacak şekilde taktığımda 4 derecelik bir düşüş sağladım (Alttaki resim) .

Sesiz AMD CPU fanı

Bu şekilde sistem yüklü iken CPU sıcaklığı 51 dereceye düştü. Bu seçenekten sonra en iyisi ise soğutucu üzerine 2. fan olarak taktığımdaki durumda oldu. Orda da 3 derece düştü sıcaklık. Ancak sanırım bu soğutucudan beklenen performans bu değil. Açıkcası ben de biraz hayalkırıklığı yaşadım. Millet 10 derece sıcaklık düşüşünden bahsediyor ben ekstra fanla bile anca 4 derece düşüş sağladım. Siz ne dersiniz aslında bu scaklığım 45 derece civarlarına düşmesi gerekmez miydi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CB55A5E95 -- 10 Aralık 2011; 0:30:21 >

• Ortalama oda sıcaklığını sormuşmuyduk ?.. Kalorifer veya soba varmı kasa yakınlarında.. O soğutucu için o dereceler çok çok fazla.. boşta iken 30 lu derecelerde olması gerekiyor en fazla.. O.c. yok sanırım.. olsa bile o dereceleri çok zor görür yük altında.

Bende kasanın bulunduğu yer 10 - 12 derece civarında olduğundan : Kasa fanları devre dışı : Boşta 25 - 26 derece.
    Kasa fanları açıken 15 - 17 derece işlemci ısısı.
    görev yöneticisinden : CPU kullanımı ( boşta ) % kaçlarda. işlemciyi meşgul eden bir solucan falan olmadığını ümit ediyorum.

50 li dereceler : Oda sıcaklığı 30 üzeri falan olduğunda bile zor.. Aklıma başka birşey gelmiyor...

Oda sıcaklığı ( özellikle kasanın bulunduğu alan ) kaç larda ?

Şimdi bu mesajı yazarken, kasa fanlarını kapatıp " Orthos " la teste başladım 5 dk oldu. cpu 39 .. çekirdekler 36 derece.. ( oda : 10 derece )

• Arkadaşa katılıyorum o dereceler çok gerçekten mutlaka yanlış birşeyler var ama bunları bulmak gerekiyor.Macun kaliteli sürüş tekniği güzel işlemci iyi oturmuşsa bir hata yok demektir.ama ters giden birşey var mutlaka
  • Orthos test devam ederken AİDA64 sistem kararlılık testini de başlattım ve işlemci 40 derecede sabit kaldı..

Turbo unlocker ile 3.2 Ghz den 3.6 Ghz ye çıkarıp 5 dk daha devam ettim testlere ( aynı anda ) 43 derecede sabit kaldı. ( Hiç bir kasa fanı çalışmıyor .

Sesiz AMD CPU fanı

Ters giden bir şeyler var kesin.

işlemci 4.0 Ghz veya üzeri o.c. yapılmamışsa.

• O.c var ama fazla degil %8 diyor AIDA.. 3.7 hızında çalıştırıyorum 3.4 ghz hizindaki 965 işlemciyi.

Oda sıcaklığına gelince, onu bilmiyorum aslında ama 26 derece vardır sanırım. Kasanin yaninda isitici tarzi birsey yok. Oda biraz sicak ama yine de bu kadar fark ettirir mi bilemiyorum
  • Şimdi oldu.. Normal diyebiliriz bu değerlere. bir kaç derece daha düşük beklenirdi belki ...

Yine de 55-56 derece üzerine çıkarmamakta fayda var.
  • Core contact freezer alsaymışsın keşke montaj yönünden daha kolay içinden çıkan tuniq tx2 termal macun gayet kaliteli
    khan gaming core contact'a göre daha masraflı olmuş.
    Kendi kullandıgım 955b.e işlemciyi 4,3 ghz'de sıcaklıklar 55-58 derece arasında değişiyordu khan gaming'in düşük performans göstermesi şaşırtıcı doğrusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meposion -- 9 Aralık 2011; 23:19:40 >
  • -CPU'yu normal hıza (3.4 ghz) alsam da 43 derecenin altına inmiyor sıcaklık. O da Fan Expert't en CPU fanını Turboya aldığımda... Gerçi turbo modunda bile pc yüklü iken 900 rpm'de dönüyor fan, yani fazla ses yapmıyor. Dolayısıyla bundan sonra CPU fanı Turboda kullanmaya karar verdim.

-Benim odam fazla mı sıcak yani bundan mı, bari soğuk bir eve taşınayım :) Senin kasa da 10 derecede nerde duruyor öyle ?

-CCF zaten diğer alternatifti ama 104mm derinliği ile benim yerime sığmayacağına karar verdim. Zaten şu an Blackwolf 1. ram slotunu kapatıyor, 2. nin tam üstünde duruyor. CCF'in fyat/performans oranı çok iyi ama Blackwolf gerçekten kaliteli ve dayanıklı bir ürün. Soğutucunun kalitesi ürünü elinize aldığınızda kendini belli ediyor. Montaj sırasında plakalara kaç defa elimi çarpmama rağmen hiç eğilmedi, bükülmedi.

-İşlemci boşta %1 ile yüzde %12 arası gidip geliyor, normal midir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CB55A5E95 -- 10 Aralık 2011; 0:57:28 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.