Şimdi Ara

Sessiz ve Ucuz Su Soğutma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

4 yıl önce yaptığım zaman içinde ufak tefek değişiklikler olan ve hala kullandığım soğutma sistemimi sizlerle paylaşıyorum:

Blokları sanayide bi tornacıya çok ucuza yaptıdım. Tanesi yaklaşık 10 milyona maloluyor. Bunların dizaynını isteyene gönderebilirim. Blokların bir yüzü işlenmiş durumda. Parlak. Diğer yüze hiç bişey yapmadım. Gerek yok.

Benim için en büyük sorun bu blokların anakarta ve CPU ya montajı oldu.

Bu da 9550 GE üzerine taktığım GPU soğutucu. Aynı zamanda 2 tane ram üzerinede basıyor. Diğer 6 ramde heatsinkler var.

Bu da HDD soğutucusu:

Sırasıyla su CPU --> GPU --> North Bridge --> HDD üzerinden dolanıp rezervuara gidiyor. Ben sesten çok rahatsız olan biri olduğum için radyatör ve fan kullanmıyorum. Çok büyük ve güzel bi radyatörüm var gerçi (Arabanın kalorifer radyatörü bozulunca bozuk olanı tamir ettirdim kullandım bi süre bilgisayarda). Ama fan koymayınca radyatör pek işe yaramıyo. Bende kullanmıyorum.

Diyeceksinizki bu kadar yeri dolaşan su çok ısınmazmı hemde radyatörsüz. Evet çok ısınıyor. Ama buyrun buda rezervuar:

Yaklaşık 20 litre. Bir miktar ısınıp dengeye gliyor. CPU sıcaklığım ilk atığımda 35 derecelerde. bikaç saat sonra 42-43 derece oluyor. Pompa olarak akvaryum pompası kullanıyorum. Iddia edilenin aksine pompa debisinin soğutma üzerine etkisi hissedilmeyecek kadar azdır. O yüzden en ucuz pompayı kullanabilirsiniz.

Bi ara PSU yada su bloğu yaptım ama montaj yine çok zor oldu hoşuma gitmedi. Aslında tek tek transistörleri bloğa vidalamak gerekiyor. Ama bu kolay değil ve de riskli. Ayrıca PSU içine su sokmak da bana biraz tehlikeli geliyor.

Bu durumda bende çok sessiz bir 80 mm lik fan bulup resimdeki gibi PSU heatsinkleri üzerine tersten montte ettim. Fanın kablosu üzerinede bir potansiyometre taktım. Fanı bu şekilde bir montajla çok çok yavaş döndürüp gerekli PSU soğutmasını sağlayabiliyorsunuz. Hiç ses gelmiyor şu an PSU dan. HDD sesi çok çok az geliyor o kadar.

Maliyeti:

Su bloğu: 10 milyon/adet
    Rezervuar: 15 milyon
    Su pompası: 12 milyon
    Hortumlar: 1 milyon /metre

Hortumu hırdavatçılar terazi hortumu adı altında satıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berserk -- 7 Ağustos 2005, 18:35:53 >

• pratik olmaması dışında çok ucuz ve başarılı olmuş...
  • biraz da sıcaklıklardan bahsedebilir misin??örn.max. cpu sıcaklığı....(su soğutma öncesi ve sonrası..)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ascha

biraz da sıcaklıklardan bahsedebilir misin??örn.max. cpu sıcaklığı....(su soğutma öncesi ve sonrası..)
    madem bu kadar ucuza maloluyor neden millet kendi yapmiyor 120milyona fansiz xp120 alacagina 100 milyona su sogutma
  • quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

madem bu kadar ucuza maloluyor neden millet kendi yapmiyor 120milyona fansiz xp120 alacagina 100 milyona su sogutma

herkes odasında 20 litrelik su dolu bir bidon ile durabilirmiydi sizce? çalışma güzel ama pratik ve çokta kullanışlı değil bence...
  • quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Alıntıları Göster
    şimdi benim anlayamadığım o kadar zahmetten sonra cpu sıcaklığı hala 42 -43 derecemi !!!!!! yoksa eksimi benmi yanlış anlıyorum.eğer artı 42-43 dereceyse normal stok fan bile bundan iyi soğutur,baksanıza kasanın içi şavaş alanına dönmüş ve sıcaklık 42-43 derecelerde geziyor.ama eksi ise bu verdiğin değerler o zaman büyük bi başarı diyebilirim

• quote:

Orijinalden alıntı: necat

şimdi benim anlayamadığım o kadar zahmetten sonra cpu sıcaklığı hala 42 -43 derecemi !!!!!! yoksa eksimi benmi yanlış anlıyorum.eğer artı 42-43 dereceyse normal stok fan bile bundan iyi soğutur,baksanıza kasanın içi şavaş alanına dönmüş ve sıcaklık 42-43 derecelerde geziyor.ama eksi ise bu verdiğin değerler o zaman büyük bi başarı diyebilirim

hocam eksi olma ihtimali var mı....adam bidonla soğutuyor ve radyatörsüz.....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptop soğutma sessiz ve etkili
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: necat

hocam eksi olma ihtimali var mı....adam bidonla soğutuyor ve radyatörsüz.....

Alıntıları Göster
    Aaa abi bilgisayarın çok güzel fakat damacana ve içinden çıkan hortumlara bi anam veremedim?

-Onunla PC yi soğutuyom

hıııı (Çocuk o sırada evindeki bilgisyarın tek fanla nasıl soğuduğunu hayret içinde düşünmektedir)

• quote:

Orijinalden alıntı: Speed-Step

Aaa abi bilgisayarın çok güzel fakat damacana ve içinden çıkan hortumlara bi anam veremedim?

-Onunla PC yi soğutuyom

hıııı (Çocuk o sırada evindeki bilgisyarın tek fanla nasıl soğuduğunu hayret içinde düşünmektedir)

berserk dostum bana gpu bloğunun şemasını pmliyeblirmsin bnde yaptıracamda

• quote:

Orijinalden alıntı: okan

quote:

-Onunla PC yi soğutuyom

Alıntıları Göster
    Dediğim gibi benim amacım sessizlik. Bunun yanında HDD gibi sıcak çalıştığı zaman ömrü azalan parçaları korumak.

Ayrıca ilk bir iki saat işlemci sıcaklığı 40 ın üzerine çıkmıyor. En güçlü radyatörü bile kullansam işlemci sıcaklığı 40 civarında seyreder overclocklu.

Odam şu aralar 30 derece civarında. Yani bilgisayarı açtığımda su sıcaklığı 30 dereceden başlıyor. CPU core da bundan 5 °C daha sıcak genelde. Su soğutmasıyla CPU sıcaklığı=oda sıcaklığı+5 °C den daha iyi bi değer elde edilemez en iyi radyatörle bile.

Daha fazlası için peltiere başvurulabilir. O da işletme maliyeti yüksek bi iş.

• Tek fan değil 4 fan!

quote:

quote:

-Onunla PC yi soğutuyom

• quote:

Orijinalden alıntı: berserk

Tek fan değil 4 fan!

quote:

quote:

-Onunla PC yi soğutuyom

Alıntıları Göster
    iyi yapmışsın güzel yapmışsın ama sana bi tavsiye..gördüğüm kadarıyla musluk suyu kullanıyosun..o suya antifriz at az bişey..yoksa hem yosunlanma olur hem de paslanmaya dur diyemezsin..antifriz bu ikisi için en iyi çözüm değil ama yine de bi nebze işe yarar

• quote:

iyi yapmışsın güzel yapmışsın ama sana bi tavsiye..gördüğüm kadarıyla musluk suyu kullanıyosun..o suya antifriz at az bişey..yoksa hem yosunlanma olur hem de paslanmaya dur diyemezsin..antifriz bu ikisi için en iyi çözüm değil ama yine de bi nebze işe yarar

Alıntıları Göster
    dostum eline sağlık 4 yıldır kullandığını göre bu alet senin işini görüyor.dediğin gibi sessizlik istiyormuşsun başarmışsın. bu arada 30 derece ortam sıcaklığında 40 derece işlemci bence gayet iyi. sonuçta su soğutma yani oc ye abanıp bench alıcam desen doldur bidonunu buz kalıplarıyla al benchlerini.
    kendi emeğinle bu kadar ucuza su soğutma saygı duyuyorum

• quote:

Tek fan değil 4 fan!

quote:

quote:

-Onunla PC yi soğutuyom

Alıntıları Göster
    Gelen istekler üzerine bloklar için 4 yıl önce Autocad de çizdiğim resimleri ekliyorum.

Son yaptığım bloklar 2 delik yandan 2 delik üstten (Fazlasıyla yeterli). Sanayide aluminyum, bakır, pirinç gibi malzemeleri satan dükkanlar oluyor. Onlardan Ihtiyacıma uygun boyutta Aluminyum dikdörtgen prizmalar buluyorum (Artık parçalar oluyo genelde olmazsa kesiyolar orda hemen).

2 delik yandan 2 delik de üstten açtırıyorum matkapla tornacıya. Sonra tornacıya çubuk şeklinde aluminyumun içini matkapla boşalttırıyorum. Oluyo Aluminyum boru. Onu da 2 ye kestiriyorum. 2 tanede pul kestiriyorum o çubuktan. Sonra aluminyum kaynağı yapabilen bi kaynakçıda resimdeki gibi kaynaklatıyorum.

CPU ya basacak yüzeyi önce kalın sonrada ince zımparayla iyice parlatıyorum.

Yanlız CPU için kullanılacak olan blokların yüksekliği fazla olmalı. Hortum girişi yandan olduğu için girişler çevredeki kondansatörlerin üstünde kalacak şekilde delinmeli. Resimlerdeki block GPU için ideal. HDD için bayaa büyük block gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berserk -- 8 Ağustos 2005, 1:23:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: supremum

dostum eline sağlık 4 yıldır kullandığını göre bu alet senin işini görüyor.dediğin gibi sessizlik istiyormuşsun başarmışsın. bu arada 30 derece ortam sıcaklığında 40 derece işlemci bence gayet iyi. sonuçta su soğutma yani oc ye abanıp bench alıcam desen doldur bidonunu buz kalıplarıyla al benchlerini.

Alıntıları Göster
    quote:

+1

Bu arda arkadaşlar emeğe saygı lütfen bi düşünün bakalım hangimiz evimizde bize 4 yıl boyunca işe yarcak bişey yaptık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxoverxxx -- 8 Ağustos 2005, 1:30:48 >

• quote:

Gelen istekler üzerine bloklar için 4 yıl önce Autocad de çizdiğim resimleri ekliyorum.

Son yaptığım bloklar 2 delik yandan 2 delik üstten (Fazlasıyla yeterli). Sanayide aluminyum, bakır, pirinç gibi malzemeleri satan dükkanlar oluyor. Onlardan Ihtiyacıma uygun boyutta Aluminyum dikdörtgen prizmalar buluyorum (Artık parçalar oluyo genelde olmazsa kesiyolar orda hemen).

2 delik yandan 2 delik de üstten açtırıyorum matkapla tornacıya. Sonra tornacıya çubuk şeklinde aluminyumun içini matkapla boşalttırıyorum. Oluyo Aluminyum boru. Onu da 2 ye kestiriyorum. 2 tanede pul kestiriyorum o çubuktan. Sonra aluminyum kaynağı yapabilen bi kaynakçıda resimdeki gibi kaynaklatıyorum.

CPU ya basacak yüzeyi önce kalın sonrada ince zımparayla iyice parlatıyorum.

Yanlız CPU için kullanılacak olan blokların yüksekliği fazla olmalı. Hortum girişi yandan olduğu için girişler çevredeki kondansatörlerin üstünde kalacak şekilde delinmeli. Resimlerdeki block GPU için ideal. HDD için bayaa büyük block gerekiyor.

hocam tebrik ederim profesyonelce çalışmıssın..autocad çizimlerin bile international..

ayrıca paylaştıgın içn de teşkür..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hey -- 8 Ağustos 2005, 2:29:27 >

• quote:

-Onunla PC yi soğutuyom

• quote:

...
    Iddia edilenin aksine pompa debisinin soğutma üzerine etkisi hissedilmeyecek kadar azdır. O yüzden en ucuz pompayı kullanabilirsiniz.
    ...

-yorumsuz-
  • quote:

Orijinalden alıntı: PoL--E 2½

quote:

...
    Iddia edilenin aksine pompa debisinin soğutma üzerine etkisi hissedilmeyecek kadar azdır. O yüzden en ucuz pompayı kullanabilirsiniz.
    ...

-yorumsuz-
    Bulduğun veriler için teşekkür. Ancak bu veriler bloğa göre de değişir. Öyle hafif bloklar varki suyu kessen hemen ısınacak belli
    .
    Benim kocaman bloklarım ile geçerli olduğuna inanmıyorum. Pompayı durdursam bile hava sıcaklığına göre en az 5-10 dakika sistem çalışmaya devam ediyor. (Sistem, CPU 50 °C olduğunda otomatik kapanıyor)

• quote:

Bulduğun veriler için teşekkür. Ancak bu veriler bloğa göre de değişir. Öyle hafif bloklar varki suyu kessen hemen ısınacak belli
    .
    Benim kocaman bloklarım ile geçerli olduğuna inanmıyorum. Pompayı durdursam bile hava sıcaklığına göre en az 5-10 dakika sistem çalışmaya devam ediyor. (Sistem, CPU 50 °C olduğunda otomatik kapanıyor)

Alıntıları Göster
    Verilerin bloğa göre değiştiği zaten verdiğim grafikten belli, orada 8 ayrı bloğun debiye göre performans eğrileri verilmiş.

Senin eski dizayn açık kanal bloklar düşük performansa sahip bloklar ve silindirik iç kanal yapılarıyla da tabiatta olabilecek en kötü hacim/kanal yüzey rasyoları var. Bu yüzden, debi artışı bu tip sistemlerde dahi farkedilir düzeyde performansa etki etse de, ele geçen sonuç ürkütülen vakvaklara değmediğinden, benzer sistemlerde kabiliyetli pompalara pek gerek yok. Ancak bu, su soğutmada yüksek kapasiteli pompa kullanılmasını gereksiz kılmıyor. Yukarıdaki grafiğe bakıldığında 60 l/h ile 480 l/h sistem debileri arasında C/W değeri 0.31'den 0.23'e düşüyor. Bu da 100 Wattlık günümüz işlemcilerinde 7 derece farka tekabül eder, ki bu da kabaca 50-100 MHz gibi overclock kapasitesi demektir. yukarıda bahsettiğimiz 60 l/h sistem debisine de 200 l/h altında bir pompayla ulaşmak mümkün değildir; kısaca "en ucuz pompayı kullanabilirsiniz" telkini yanlış bir yönlendirme.

Yukarıda yazdığın "Benim kocaman bloklarım ile geçerli olduğuna inanmıyorum. Pompayı durdursam bile hava sıcaklığına göre en az 5-10 dakika sistem çalışmaya devam ediyor. (Sistem, CPU 50 °C olduğunda otomatik kapanıyor)" kısmı blok performansı ile ilişkisi olmayan bir başka kavram. Bloğun içinde ne kadar su tutabildiğinin (iç hacmi) performansa etkisi yoktur. (Aynı mantıkla 20 litrelik su haznesi ile .5 litrelik su haznesinin de performansa etkisi yoktur. Su haznesinin hacmi sadece dengeye ulaşma zamanını etkiler.)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.