Merhaba arkadaşlar, İşlerimi yavaş yavaş freelance'e kaydırıp dünya seyahatine çıkmayı düşünüyorum. Seyahat sırasında da manzara ve insan fotoğrafları çekmek istiyorum. Fotoğrafçılık konusunda en ufak bir bilgim yok. Yaklaşık 6000 TL civarı bir DSLR kamera önerebilir misiniz. Kamera ile pek video çekmeyi düşünmüyorum ana odağım fotoğraf olacak. O yüzden video konusunda o kadar kaliteli olmasına gerek yok. Ama yine de video çekme özelliği olsun istiyorum. |
Seyahat Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Tavsiyesi Lazım
-
-
Fotografçılık konusunda en ufak bir bilgim yok diyorsanız gerçekten de DSLR önermek istemiyorum. DSLR daha büyük olduğu için veya perdesi ses çıkardığı için daha iyi çekmiyor. Ek olarak pek çok kimse bu büyük makinalarla yarı-profesyonelliğe geçeceğini hissettiği için herhalde, ağırlık ve hacimden başka hiç bir şey getirmeyecek pek çok vasat DSLR modeli türedi.
Hatta, fotografa yabancı olan kimseye objektifi değişen sistem maknası bile önermek istemem. İster DSLR, ister kompakt bir sistem makinası olsun bu makinaların ciddi işler için seçilmesinin ana sebebi iyi obkjektiflerin de kullanılabilmesi. Bu objektifler de denemelik almak için çok pahalı, kişi önce tam olarak ne istediğini, hangi açıyı nerede kullancağını iyi tanımalı. Ona göre iki üç objektif tercih edilir, bu da zaman alır. Kendi çekiminizi, stilinizi, iyi fotoğrafları nerden çıkarabildiğinizi tanımak gerekir.
Kompaktların hızlı ayarlanan, geniş zoom aralıklı objektifleri oluyor. Bu dar açılara alışıncaya kadar yardımcı olur. Ucuza iyi, garanti görüntü verirler. Yeni modeller netlik derinliği de veriyor, nispeten, eskiye göre iyi objektifleri var. Uzun seyahatte eksi tarafı objektif açma (körük) motorları 10bin poz gibi bozulabilyor, bu olunca da bütün makina iptal oluyor.
Sistem makinasında ise manuel bir objektifi de adapte edebilme imkanı var ve bu odaklama yapmayacağı için gezilerde uzun batarya süreleri için bir opsiyon.
Sistem makinası olarak:
- Olympus OM-D Mark IV ve objektiflerini inceleyin. (20 Mp'den daha düşük çözünürlüklü bir makina bence tercih edilmez)
- Sony A 6000
Kompakt:
- Panasonic Lumix TZ-200 (Leica objektifli).
- Canon G7 X
-
Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. Ben de biraz araştırdıktan sonra Sony A6000 mantıklı geldi gibi. 2 tane ilan buldum hepsiburada da. Fakat fiyatlar çok değişiyor birisi A6000YB olarak geçiyor. Bir farkı var mıdır bu modelin A6000'den? Ben internette herhangi bir bilgi bulamadım bununla ilgili. Siz belki biliyorsunuz diye sormak istedim. Bir de kameranın yanında verilen lensler sizce iş görür mü? Lenslerin tek tek fiyatına baktım bu paket gayet avantajlı geliyor fakat bir arkadaşıma sorduğumda diyafram değerinin kötü olduğundan bahsetti. Linkleri aşağı bırakıyorum cevabınız için tekrardan teşekkürler.
-
merhaba,
Versiyon farklarını bilmiyorum malesef. Objektif konusunda arkadaşınız bence de haklı. Manzara çekiminde bence kritik değil, yani geniş diyaframları açık alanda aramıyorum, ama yarın öbürgün portre gibi başka konular çekmek isteyince biraz "düz adam Sami" objektifleri olacaklar, standarttan uzaklaşmanız zor olacak, büyük makinalarla telefondan farklı olarak alınan alan derinliği, dar açılardaki zor ışıkları yakalamak gibi şeyleri veremeyecekler. 55-210, 1 metreden yakına odaklayamıyor. Portre ve kapalı alanda ne kadar yakına odaklanabildiği de önemli. Ama sizin seyahati çıkarır. 16-210 mm arası açı olarak bence fazlasıyla yeterli. Gezilerde benim asgari olarak aradığım 20-100mm arası (ASPC için).
Zaten bunu anlatmak istemiştim. İyi objektifler makina fiyatında veya daha pahalı oluyorlar. Sony de bu konuda malesef biraz fiyatlı. Makinaların yanında verilen objektifler yaratıcılık açacak, farkını ve makinaların tekniklerini gerçketen kullanabilecek modeller olmuyor.
Olympus, onun da yanında verilen lensleri çok farklı değil ama iyi lensleri almak isteyince bence fiyat-performans ürünü, ucuza yetenek keşfettirevbilecek güzel modelleri var.
Kıyaslarsam bence Sony'nin avantajı kenardaki vizörü kullanmak daha kolay ve konforlu, 24 Mp çözünürlük, daha büyük ASP-C sensör.
Olympus OMD'nin avantajı, Gövdede ISS, görüntü sabitleyici gövdede olduğu için ucuz, otm. odaklamasız ama optik yönden çok güzel olan alternatifler de düük ışıklarda kullanılabilir. ISS bir direğe veya sabit yere yaslayına bir yere kadar tripod varmış gibi sabitliyor. Elde 50mm için 1/20 saniyelere çıkmak mümkün oluyor. Dezavantajı, 20 Mp çözünürlük (o da Türkiye'de az var, 16 Mp olanı da bence çok düşük), micro 4/3 küçük sensörü.
- -
Şimdi ben de farkındayım, iyi objektifler denilince bütçenizi ikiye katlıyor aslında. Lumix'leri falan o yüzden tavsiye ettim. Bunlarla yarışır diye tavsiye ediyor değilim, ama yeni başlayan biri için ucuz lensli sistem makinalarını vereceği hemen hemen her şeyi verir, bu arada ne istediğinizi anlar büyük harcamayı öyle yaparsınız. Büyük markaların çoğunu kullandım, bence objektif daha önemli bir karar ve makina da otomobil gibi değil, performansını ölçelim en iyisi belli olsun. Daha çok ne istediğinize, neye iyi fotograf dediğinize göre değişen bir şey.
Sadece seyahat manzara derseniz de seçiminiz bence fena değil. Herşeyi de devirmiş gibi algınlansın istemem. Manzarada yakın odaklama hiç kritik değil, tamamen de kötü demeyelim, 55-210 asferik, birinci kalite geometrik doğruluk veren objektifler. Daha iyisi var demek bunlar kötü demek değil.
-
Sony marka öneririm
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X