Şimdi Ara

Seyir halinde yanan motor ışığı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba herkese. Dün başımızdan geçen ve şaşırdığımız bir olayı paylaşıp sizlere danışmak istiyorum.

Aracımız 2012 Toyota Corolla, benzin +lpgli.

Ankara'dan çıktık yola, Afyon'a yetişmeden (belki de geçtik, emin değilim), sağlı ve sollu mermer tesisleri eşliğinde yokuşu çıkarken bir anda motor ışığı yandı ve "motoru kontrol edin" uyarısı aldık. O panikle n'apalım, edelim derken yol inişe geçti ve ilerideki Susuz veya Susuzlar köyü müydü, oranın hemen bitimindeki Opet istasyonuna geçtik. Ben de n'apmalı diyerek Toyota servis var mı diye bakınırken İzmir yolu üzeri 4. km'de Toyota Plaza Hisar'ın olduğunu öğrendim ve servisi aradım. Telefonu açan arkadaşa durumu anlattığımda korkulacak bir şey olmadığını, servise gelirsek meseleyle ilgileneceklerini söyledi. Bunun da rahatlığıyla biraz dinlenip yola koyulduk ve Toyota Plaza Hisar'a yetiştik.

İlgili arkadaş elinde Smart Tester'dı galiba, öyle bir cihazı aldı ve araca bağladı. Ben de n'apacak diye dikkatlice izliyorum. Bir süre bekleyince makine p0171 arıza kodu verdi. Ben de o esnada çaktırmadan nette p0171 kodunu aradığımda "enjektörler arızalı, tıkanmış veya kirli, yeterince yakıt püskürtmüyor" diye yazdığını gördüm. Arkadaş da denetçi üzerinde birkaç yere dokunup bu uyarıyı bir nevi sildi ve sorunun olmadığını ifade etti. Kodun ne demek olduğunu sorduğumda lpgli araçlarda motor, karışımı zengin veya fakir diye ayırıp veya çıkaramayıp bu uyarıyı verebileceğini (motorun kafası karışıyormuş, öyle dedi) ifade etti. "İyi de bu bir sorun olabilir, siz sorunu çözmediniz, sadece uyarıyı sildiniz. Servisin çıkışında bu uyarıyı yeniden almayacağımın garantisi var mı? Kapıdan çıktım, yeniden uyarı verdi, yeniden mi uyarıyı silip ücret talep edeceksiniz?" diye sorunca, garanti vermeyeceklerini, bunun olmaması için aracı sadece benzinde kullanmam gerektiğini ifade etti. Dediğine göre bu durum 2021 son kasa dahil tüm Corolla veya lpgli her araçta oluyormuş. Motor benzin yerine gaz püskürtünce belli bir karışım/oran hissedemeyince hemen bu uyarıyı veriyormuş (belki de salladı, bilemiyorum).

Netteki bilgi de yanlış olabilir, bilemiyorum ama elemanın yukarıda karşılaşmış olduğum p0171 koduna enjektör vs. demeyişi biraz tuhafıma gitti. Ben normal vatandaş olarak bu bilgiye ulaşabiliyorsam servis çalışanlarının bana daha fazlasını sunması gerekiyor bence.

Neyse, arıza tespit bedeli 100 lira ödedik paşa paşa. Yoldayız çünkü. Artislik yapacak durumda değildik  

Birkaç şey aklıma takıldı, yanıtlarsanız sevinirim:

1. p0171 enjektör sorunu mu? Eleman bundan bahsetmedi, sadece, uyarıyı sildi.
    2. Motor ışığı yandığında sürüşü etkileyecek bir durum yaşamadık. Motorun kendini kapatması, motorun gaz almaması vs. olmadı. Gayet de hareket etti. Diyelim ki bu uyarıyı yeniden aldık, sürüşe devam etmeli miyiz?
    3. Kandırıldık mı?   Ülkede kandırılan kandırılana.
    4. Şu denetçiden biz de satın alamaz mıyız? El altında olsa fena olmaz.

Eklemek isterim ki otobanda yediğimiz yağlı kazığın üstüne şehirler arası yolda uygun fiyatlı lpgyi görünce yapıştırdık. Ben şahsen aracın uyarıyı, farklı firmalardan alınan gazları karıştırmasından verdiğini düşünüyorum (yanılıyor da olabilirim).

Uzun olduysa affola. Detaylı anlatmaya çalıştım.

Bu yazı hiçbir kişiyi veya işletmeyi zan altında bırakmak amaçlı değil, bilakis bilgi almak amaçlı yazılmıştır.

---

Özetle:

Seyir halinde araç "motoru kontrol edin" uyarısı verdi, aracı yol üstündeki Toyota yetkili servise gösterdik. Olası sorunu çözmek yerine uyarıyı silip bizi gönderdiler. Araçta sorun var mıdır?!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon FR -- 10 Ağustos 2021; 16:9:26 >

• Aracınız LPG'li mi ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elm obd 327 cihazı aldığımdan beri bu tür şeyleri hemen hallediyorum. Hava değişimi ve yüksekliğe göre yılda 3-4 defa yanmakta. Eğer o gün söndürmezsem sonraki gün kendiliğinden sönüyor. Genellikle de p0170 yanıyor. Bu arada benim araç mitsubishi lancer 2012 1.6 benzin lpg.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MyWorldLife kullanıcısına yanıt
    Yok arkadaşın anlatmasına göre araç dizel

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @MyWorldLife , lpg yapıştırdık dedim, anlaşılmamış demek. Düzenliyorum.

@Dreamerrrr , şu smart tester gibi bir şey yok mu, biz de alalım. El altında olsun. Lazım olur.

@Çayla Simit İyi Gider , olabilir. Görmemiştir  

• Başınıza gelenler normal, dedikleri gibi LPG 'li araçlarda benzer hatalar verebiliyor.

Kendileri Toyota servis 'i oldukları için çok kez karşılaştıklarını düşünerek yanıtlıyorum tabi, Toyota 'da bu şekilde etkisi olup olmadığını bilemem.

Benzer durum kullandığım Opel 'de de mevcut, LPG yüzünden sürekli arıza ışığı yakıyor, koda bakıp yola devam ediyoruz.

Bakımlarda sildiriyorum fakat sürekli arıza lambası yandığı için arada kodu kontrol etmek gerekli.

Silmek için OBD cihazları araştırabilirsiniz, benim araç için uygun fiyatlı telefona bağlanan bulamadım, bilgisayardan çalışanlar uygun, telefondan çalışanlar biraz pahallı oluyor.

VW gibi daha yaygın modellerde telefondan çalışan uygun fiyatlı OBD modelleri var, Opel için bilen varsa paylaşırsa sevinirim.

Ayrıca ucuz yakıt satan istasyonlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

• Leon FR kullanıcısına yanıt

Dediğim cihaz elm 327 obd2 v1.5, yazılım da ios için car scanner. Android için de car scanner veya torque.

youtube de cihazı aratabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu LPGli araçların arıza lambası yakma olayı çok sıkıntı. Başka bir şeyden yansa Allah muhafaza durumu fark edene kadar çok geç kalınmış olabilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • LPG de motor ışığı yakması zaten normal değil mi ? Ben neyi kaçırıyorum? LPG ile araç sahipleri motor ışığına alışkın diye biliyordum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-DA7034F2D

LPG de motor ışığı yakması zaten normal değil mi ? Ben neyi kaçırıyorum? LPG ile araç sahipleri motor ışığına alışkın diye biliyordum.
    Hocam öyle bir şey yok. Bunu kim çıkardı bilmiyorum.

5 sene 2011 Model Hyundai Elantra kullandım. LPG li. Tek bir arıza ışığı görmedim. Aynı şekilde 2 yıl LPG'li Corolla kullandım. Şuan ki aracımda LPG'li Civic.

Ama 2015 model 3 silindir 1.0 75hp Polo arkadaşım LPG taktırdığı gün hayatı karardı.
    Aynı şekilde Opel Astra H sahibi arkadaşım arabayı yakma noktasına geldi.

Alman araçları = kardeşim bize lpg taktıracaksan alma.

Montajı düzgün yapılmış bir araçta lamba yanmaması gerekiyor. Arkadaşım aracında herhangi bir arıza lambası yanmaması gerekiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MyWorldLife

Hocam öyle bir şey yok. Bunu kim çıkardı bilmiyorum.

5 sene 2011 Model Hyundai Elantra kullandım. LPG li. Tek bir arıza ışığı görmedim. Aynı şekilde 2 yıl LPG'li Corolla kullandım. Şuan ki aracımda LPG'li Civic.

Ama 2015 model 3 silindir 1.0 75hp Polo arkadaşım LPG taktırdığı gün hayatı karardı.
    Aynı şekilde Opel Astra H sahibi arkadaşım arabayı yakma noktasına geldi.

Alman araçları = kardeşim bize lpg taktıracaksan alma.

Montajı düzgün yapılmış bir araçta lamba yanmaması gerekiyor. Arkadaşım aracında herhangi bir arıza lambası yanmaması gerekiyor.

Alıntıları Göster

hocam doğrudur LPG olayina çok uzağım.. LPG li araç sürdüm 2010 Toyota, model yıllarını hatırlamadığım Renault Clio, Europa hepsi motor ışığı yanıyordu.. ve LPG li aracı sevemedim belki bu yüzden sahibi hiç olmadim LPG li bir aracın.

• Enjektör filan uyarısı değil yanlış yere bakmışsınız bence.

toyota parts center
    P0171 Diagnostic Code - Trouble Code Diagnosis Guide | Toyota Parts Center
    https://parts.olathetoyota.com/p0171-code-toyota

Araca göre uyarı değişebilir. Fakir karışım uyarısı veriyor. Ya lpg ayarı düzgün değil yada montajı. Bunlar da değilse oksijen sensörü gibi bir sensör arızalı.

Fakir karışım motor içi sıcaklığı artırıp subap uzamasına filan neden olabilir.

Google da afr ayarı.
    Stft ve ltft nedir
    Fuel trim
    Kelimelerini aratın

İyi bir LPG ustası da arayın.

• köşe başında lpg takıldığı ve ülkede herkesin kendini usta saymasından ötürü araçlar lpg'de lamba yakıyor aslında.

normalde düzgün kalibrasyonlu ve uygun lpg kitli bir araç herhangi bir arıza ışığı yakmayacaktır. servisin dediği %90 doğru. araç zengin fakir yakıt karışımını ayarlayamıyor ve bu hataya düşüyor bunu da genelde rampalarda ve ağır yüklü olduğunda yapar. fakat bu normal değildir. ya lpg kiti aracınızla uyumlu değil ya da yazılımsal kalibrasyonda bir sorun var.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.