Şimdi Ara

Shar Pei alıcam ama !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
20.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Blue Shar pei almak istiyoruz ama "evde köpek bakılmaz" fenomeni yüzünden alamadık.
    Apartmanda yaşıyorum. Daire 5. katta haliyle bahçesi de yok dairenin.
    Bir tane iran kedimiz var 5.5 aylık.(ikna etmek için baya uğraştım ama alınca bir sorun olmadı hepimiz mutluyuz)
    *Evde köpek ne gibi sorunlar yaratır?
    *Kablo, ayakkabı çiğner mi?
    *Döşemelere zarar verir mi?
    *Kediyle iyi geçinir mi?
    *Kokar mı?
    *8 saat evde yalnız kalabilir mi?(çocukların okulu ve bizim işlerimiz yüzünden)
    *Shar pei olmak üzere köpek sahiplerinin yaşadığı başka problemler varsa bilgi verir misiniz?

Shar Pei alıcam ama !

• sorularınızın cogunun cevabı:

ilk zamanlar için EVET!

İLK birkaç haftadan sonra sıkıntılarınız azalır ve birkaç ayda da iyi bir egitim ve dengeli yaklaşımla sıkıntılar biter genelde.
    Kedi ile her ikisi de yavru olacağı için muhtemelen anlaşır.
    Koku ise iyi bakılan, tuvalet egitimi almış bir köpekte olmaz (Bazi ırkları ayırarak söylüyorum).
    Ancak daha önce köpek beslemediyseniz uyarmaliyim. Bakımı kediden çok farklı ve çok daha yorucudur. Tuvalet egitimini alana dek ne kadar yorgun da olsanız günde belki de 6-7 kez dışarı çıkaracaksınız, siz isteyken mecburen tuvaletini eve yapacak, arada küçük kazalar olacak, belki de dişleri degisirken en sevdiğiniz koltuğun kolunu parçalayacak :)
    belki de egitimi için yüklü miktarlar ödeyeceksiniz.

Uzun süreli olmasa da kedi de besledim; herkese göre değişir ancak,
    İYİ EGİTİM ALMİS BİR KOPEGİN KEYFİ COK FARKLİ VE TUM ZAHMETLERİNİZE DEGER BENCE.

Ek olarak belirtmeliyim, sadece görüntüye göre köpek secmiyorsunuzdur umarım. İstisnalari hariç tutarak söyleyebilirim ki Sharpei sert ve inatçı karaktere sahip olabilen, egitim alma kapasitesi nispeten sınırlı bir irktir. Potansiyel allerjik bünyesi nedeniyle cilt problemleri veya entropion (kirpiklerin ice dönerek göze batması) riskini de bilmelisiniz.
    Orta boy cussesi, kısa ve sert tüylu kürkü ise evde avantajınız olur.

Almadan önce iyi duşunun, ırkları arastirin, mümkünse sectiginiz ırktan birkaç köpeği evinde görün. Sahipleri ile konusun. Aldıktan sonra ilk yilinız biraz yorucu gecer belki ama iyi eğitimli ve dengeli bir köpek ile 10-15 yıl çok mutlu olursunuz umarım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mdcezir -- 12 Mart 2011; 18:29:44 >

• Cevabınız için çok teşekkür ederim, gerçekten işime çok yaradı.
    Türü iyice araştırıp seçtik; zor eğitildiğini, bazı problemler yaşıyacağını biliyorum ama olacak o kadar.
    O bakışlarındaki sıcaklık tüm sıkıntılarını unutturur.
    Tekrardan çok teşekkür ederim o zaman almak için yaz daha iyi bir seçim olacak. Biraz beklmeliyim.
  • arkadaş gereken cevabı en güzel şekilde vermiş.ben sadece bu köpek ırkını kesinlikle ama kesinlikle almamanı söylerim.başta gözler sonra kulaklar ve deri problemleri hayatı boyunca devam edecek.karakteri çok kötü bir köpektir.yeri gelir sahibine diklenir hatta ısırır.bu konuda eğitim vermende çok zor.hastalandığı zaman bakımı çok zordur.veterinere götürdüğünde hem sen hem veteriner onu zaptetmek için çok zorlancaktır.sadece alma derim.sakın ama sakın alma.bu kadar net konuşuyorum.çünkü bir köpek ırkı ancak bu kadar sorunlu olabilir desem yeridir.
  • uyarın için çok sağol dikkate alıcam.
  • Konuşmanın üzerinden uzun zaman geçmiş ama gene de yazayım dedim ...
    Benim dünya tatlısı bir Shar-Pei köpeğim var ve yukarıda yazılanların aksine almanızı tavsiye ederim...
    Bir kere yukarıda yazılanın aksine ev içinde son derece sakin bir hayvan.. dışarıda diğer petler ile geçinemiyor ama ev içinde kesinlikle en sessiz sakin köpek diyebilirim ..
    Günün çoğunu uyuyarak geçirir ve en önemlisi neredeyse hiç havlamaz ...
    Apartman hayatında bu çok önemli komşuları rahatsız etmemek açısından..
    Boyutları küçük bir köpek alsanız dahi sesi ile tüm apartmanı ayağa kaldırabilirler ancak Shar Pei nin en önemli özelliği çok az havlamasıdır ...
    Bunun dışında ev eşyalarına da hiç zarar verdiğini görmedim .. dişlerinin kaşındığı ilk 2 ay hariç ... cüsseli bir hayvan olduğu için yatakların yada koltukların üzerinde hoplayıp zıplaması da söz konusu değil ...
    Özetle evde yanlız kalabilen , kesinlikle sahibinin arkasından havlamayan bir hayvan olması , temiz olması , tuvalet alışkanlığını çabuk kazanması , sessiz olması bence en olumlu yönleri ...

Hastalıkları konusuna gelince artık hepsine tıbben çözüm bulunabiliyor ... benim köpeğim henüz hastalanmadı ama yakalanması muhtemel göz ve deri hastalıkları da çaresiz değil. iyi bakılırsa ve alerjik beslenmezse zaten deri hastalığına yakanmaz .. Ancak göz ameliyatı mutlaka olmak zorunda her shar - Pei bu da o kadar korkulacak derecede büyük bir operasyon değil ...

Benim köpeğim böyle gene de her Shar-Pei böyledir diyemem ama köpek ırklarına dair makaleleri okursanız az havladığı ve ev içinde sakin olduğu hususunda uzmanlar da hemfikir ...

Asla alın yada asla almayın demeyi doğru bulmuyorum ... Umarım çoktan bir tane almışsınızdır yada alırsınız... Ancak hangi ırk olursa olsun fiyatını önemsemeden mutlaka güvenilir bir yerden almak lazım ileride sorun yaşayıp üzülmemek için.

Sahibini ısırdığı , zaptedilmekte zorlandığı ghibi şeylere sadece gülüyorum ... yaniş bu tür şeyler ancak münferit örnekler olabilir zira Shar-Pei sahibine son derece bağlı bir hayvandır ... Köpeklere ne verirseniz onu alırsınız diye düşünüyorum ne kadar sever ve sevecen , sabırlı davranırsanız o kadar sevgi alırsınız ... Shar-Pei asla vahşi , uyumsuz ve eğitimi zor bir köpek değildir ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi papatya82 -- 9 Mayıs 2011; 15:21:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: papatya82

Konuşmanın üzerinden uzun zaman geçmiş ama gene de yazayım dedim ...
    Benim dünya tatlısı bir Shar-Pei köpeğim var ve yukarıda yazılanların aksine almanızı tavsiye ederim...
    Bir kere yukarıda yazılanın aksine ev içinde son derece sakin bir hayvan.. dışarıda diğer petler ile geçinemiyor ama ev içinde kesinlikle en sessiz sakin köpek diyebilirim ..
    Günün çoğunu uyuyarak geçirir ve en önemlisi neredeyse hiç havlamaz ...
    Apartman hayatında bu çok önemli komşuları rahatsız etmemek açısından..
    Boyutları küçük bir köpek alsanız dahi sesi ile tüm apartmanı ayağa kaldırabilirler ancak Shar Pei nin en önemli özelliği çok az havlamasıdır ...
    Bunun dışında ev eşyalarına da hiç zarar verdiğini görmedim .. dişlerinin kaşındığı ilk 2 ay hariç ... cüsseli bir hayvan olduğu için yatakların yada koltukların üzerinde hoplayıp zıplaması da söz konusu değil ...
    Özetle evde yanlız kalabilen , kesinlikle sahibinin arkasından havlamayan bir hayvan olması , temiz olması , tuvalet alışkanlığını çabuk kazanması , sessiz olması bence en olumlu yönleri ...

Hastalıkları konusuna gelince artık hepsine tıbben çözüm bulunabiliyor ... benim köpeğim henüz hastalanmadı ama yakalanması muhtemel göz ve deri hastalıkları da çaresiz değil. iyi bakılırsa ve alerjik beslenmezse zaten deri hastalığına yakanmaz .. Ancak göz ameliyatı mutlaka olmak zorunda her shar - Pei bu da o kadar korkulacak derecede büyük bir operasyon değil ...

Benim köpeğim böyle gene de her Shar-Pei böyledir diyemem ama köpek ırklarına dair makaleleri okursanız az havladığı ve ev içinde sakin olduğu hususunda uzmanlar da hemfikir ...

Asla alın yada asla almayın demeyi doğru bulmuyorum ... Umarım çoktan bir tane almışsınızdır yada alırsınız... Ancak hangi ırk olursa olsun fiyatını önemsemeden mutlaka güvenilir bir yerden almak lazım ileride sorun yaşayıp üzülmemek için.

Sahibini ısırdığı , zaptedilmekte zorlandığı ghibi şeylere sadece gülüyorum ... yaniş bu tür şeyler ancak münferit örnekler olabilir zira Shar-Pei sahibine son derece bağlı bir hayvandır ... Köpeklere ne verirseniz onu alırsınız diye düşünüyorum ne kadar sever ve sevecen , sabırlı davranırsanız o kadar sevgi alırsınız ... Shar-Pei asla vahşi , uyumsuz ve eğitimi zor bir köpek değildir ...

yazınızı okudum ve sadece kendi köpeğinizi örnekleyerek bu yazıyı okuyan insanları yanlış yönlendirdiğinizi farkettim..ben şimdiye kadar gördüğüm tedavi ettiğim shar-pi lerde dediğiniz gibi sadece 1 köpek gördüm.kaçtanesine baktığımı hatırlamıyorum ama sadece sorunsuz 1 tane shar-pi gördüm.
    hastalıklar konusunda ise hepsine tıbben çözüm bulunabilir diyorsunuz.elbette bir kısmı çözülür ama o köpeği alan insanların bu hastalıklardan dolayı neler çektiğini ben çok iyi biliyorum ve tedavi sırasında sahibini ısıran köpeğin sayısını hatırlamıyorum bile.bu ısırma olayları kesinlikle münferit bir olay değildir.zaten kimse bir köpeğin durup dururken sahibini ısırdığını söylemiyor.çok kötü yetiştirilmiş köpekler hariç sahibine saldıran köpek ırkı yok gibidir.ama köpeğin sahibine karşı hareketini en güzel muayene masasında görürsünüz ve bu konuda en kötü örneklerden biridir bu köpek ırkı.
    göz konusunda oldukça sorunludurlar ve birçoğu yüz yapısının anatomisinden kaynaklanan nedenlerden dolayı ameliyat olması gerekebilir.(hepsi ifadesi yanlıştır bazılarında buna gereksinim duyulmayabilir) ve nüks ihtimali vardır ameliyatlar belli bir süre sonra tekrarlanabilir.apartmanda yetiştirme konusunda birşey söyliyemem.kendim beslemedim sonucunda ve bu konuda bir şikayet almadım
    kulak enfeksiyonlarına çok duyarlıdırlar ve çoğu kez bu kroniktir.
    dediğim gibi bu sağlık problemleri bu köpeğin anatomik yapısından kaynaklandığı için çözümü zordur ve çözülse bile bu hastalıkların devamlılığı olabilir.şimdi bunları görmüş biri olarak ben kimseye bu köpek ırkını al demem diyemem.istisnai durumlar olabilir.ben sadece 1 tane gördüm.sizinkide sorunsuz olabilir ama bu köpek ırkını soran birisine karşı herşeyi tozpembe göstermek büyük bir hata olur.

• Aylar geçmiş, yeni gördüm, medeni bir şekilde bilgilenmek isteyen birisine tüm ırkı kötüleyip alma demenin yanlış yaklaşım olduğunu düşündüğümden tecrübelerimi paylaşmayı uygun gördüm :
    - Shar-Pei ırkı ev içerisinde neredeyse bir kedi gibi sessizdir, ve de ilgisini çeken bir olay olmadığı sürece horlayarak ya da horlamadan uyuklar.
    - Oldukça zeki bir ırk olmasına rağmen eğitilebilirlik düzeyi fazla yüksek değildir ancak otoriter, tutarlı fakat sevgi dolu ve de adil bir sahibi olan bir Shar-Pei çok uyumlu ve de uslu bir köpek olacaktır. Zekasından dolayı tekrarlı eğitim ya da oyundan çabuk sıkıldığı ve de arkasını dönüp gittiği görülür.
    - Erkekleri diğer erkek köpeklere karşı oldukça dominant olabilirler, agresyon farklı bir olaydır, deli gibi dövüşmezler, hatta çoğunlukla ilk ısırığı onlar alırlar. Çoğu zaman derisinin de kalın olmasından diye düşünüyorum, acıyı hissetmez ve de gerçek bir ciddi tepki vermez.
    - Köpek ısırıkları istatistiklerinde çok sevilen bir çok ırk en üst sıralarda yer alırken, Shar-Pei ortalarda bile değildir. Sayıları orantılayarak eşitleseniz bile durum pek değişmez.
    - Fazlasıyla meraklıdır, katır gibi inatçı olabilir ve de sahibini ne kadar çok sevse de sevin - gerçekten çok sadıktır ve de çok sever - canı istemezse gelmez, asla köle olmaz, kendi şahsiyeti ve de inisiyatifi olan bir ırktır. Kayışsız gezdirmek doğru değildir, çünkü genlerinde mevcut olan avcılık nedeniyle basar gider ve de kendi başına avlanır ya da etrafı keşfeder. Bu durum şehirde ya yaralanması, ya kavgaya karışması, ya ezilmesi ya da başka sorunları beraberinde getireceğinden düşünmemek en doğrusudur.
    - Irkı ne olursa olsun her köpek, küçük yaşlardan itibaren yabancı insanların vücudunun muhtelif yerlerini ellemesine alıştırılmalıdır, yoksa yukarıdaki kişinin yazdıkları oluşur, tekrarlıyorum ırkı ne olursa olsun.. Yani klinikteki davranışın suçlusu varsa sahibidir, köpek değil.
    - Çok sıcak havayı fazla sevmezler, gölge her zaman mevcut olmalı ve de sıcak havalarda egzersiz yaptırılmamalıdır, zaten kendisinin davranışından siz de zamanla anlarsınız.
    - Soğuk havalarda ise daha mutludur, ancak sudan genellikle nefret ederler, hatta dışarıya çıkmak için çıldıran bir erkek Shar-Pei'nin sokak kapısında yağmuru yüzüne yediğinde geri döndüğü görülmüştür; aynı hayvan kaldırımdaki su birikintisine asla basmazdı ( ilk Shar-Pei köpeğim.)
    - İyi huylu ama dominant, sevgi dolu ama katır gibi inatçı bir erkek köpeğiniz olsun istemiyorsanız tavsiyem dişi yönünde olur, her zaman azıcık da olsa daha kolaydırlar...
    - Eğitimlerinde asla taviz verilmemelidir; eve ilk geldiği günden itibaren herkes aynı telden çalarsa evde köpek olduğunu bile anlamazsınız. Yemek terbiyesi ana terbiyedir, 15 dakikada yemezse - ki, namussuzlar bazen inadına yemezler... - kaldırıp gözünün önünde atmak doğrudur. Bir sonraki öğüne kadar da sadece su vereceksiniz...
    - Dışarıda şüpheli bir durum olduğunda bile çok az havlayan bir ırktır, bu özelliği bazen şaşırtıcı olabiliyor..

Gelelim sağlıkla ilgili yönlerine :
    - Entropium denen göz kapağının içeri dönmesi ve de kirpiklerin gözü tahriş etmesi başka bir sürü ırkta daha olur, basit operasyonla düzeltilir ancak seçici üretimle oldukça azalmıştır.
    - Deri rahatsızlıkları genetiktir, yani bu konuda sorunu olmayan bir köpeği siz hasta edemezsiniz, hastaysa uğraşırsınız ama unutmayın ırka has değildir.
    - Kulak rahatsızlıkları da genetik ya da allerjik olabilir. Irkın kulakları çok ufak ve de kapalı olduğu için az hava alır, bu da kulak sorunu olan bir bireyde ek çaba gerektirir. Nedir bu çaba : Haftada bir kulak temizleme solüsyonu kulağa dökülür ve de 30-60 saniye masaj yapılır. Bıraktığınızda uzun zaman silkeleneceği için dışarıda yapmanızda fayda var. Yalnız bu uygulamaya yavruyken başlayıp "sakin" durduğu sürece ödülle teşvik etmekte fayda var, pek sevmezler...
    - Bu ırkta aslında en ciddi sorun Shar-Pei ateşi denen ve de insanlardaki Akdeniz ateşine benzeyen aniden yükselen ateştir, ateşle beraber burun / dudaklarda hassasiyet, arka bacak sıçrama ekleminde şişkinlik ve de sıcaklık, hassasiyet, bitkinlik, su bile içmeme, uyuma gözlemlenir. Genellikle 36-48 saat sürebilir fakat başlangıçta suda eritilmiş bebek aspirini verilirse daha çabuk toparlanıyorlar. Allerjik reaksiyonların fazlalığından da olabileceğini biliyorum. Bu ateşle beraber böbreklerde protein ve de kalsiyum çökelmesinin başladığı söylenir, tahmin edilir, bilinir. Bu olursa uzun vadede böbrek yetmezliğinden hayata veda ederler. Fakat, bir çok başka ırka göre en çok maruz kaldıkları hastalıkların listesini incelerseniz ( web'de bulabilirsiniz ) örneğin bir Alman Çoban Köpeğinden daha az olduklarını görürsünüz.

- Orta boy ırk oldukları için aslında enerjiktirler ve de gezdirilmeyi çok severler. Eğer ki köpekle koşulmak isteniyorsa en az bir yaşına gelmesi beklenilmeli ve de yavaş yavaş alıştırılmalıdır, sizi yolun kenarında bırakıp gidebilir merak etmeyin, zayıf ırk değildir. Fakat sıcak havada tembellik en iyisidir.
    - Kesinlikle çok iyi kalite mama verilmesinde ( protein miktarı en fazla % 21-23 ) fayda vardır. Hatta günlük mamaya Omega-3 kapsulleri eklerseniz sadece iyilik edersiniz.
    - Dışarıda sahipten ayrı kalınca mutlu olan bir ırk değildir, hep beraber olmak onun ruh sağlığına çok iyi gelecektir. Fakat ilk günlerden itibaren evde yalnız bırakılmaya kademeli sürelerle alıştırılırsa ne kadar sabırlı ve de uslu olacağını göreceksiniz. Usluluk biraz da köpeğin enerjisinin dışarıdaki aktivitelerle boşaltılmasıyla gelir, günde 15 dakika gezdirip horul horul uyumasını bekleyemezsiniz, sonunda hayvanın da ihtiyaçları var, yürümek de bunların en başında geleni.....

Aklıma başka bir şey gelmiyor. Bu kadar bilgiyi nereden edindiğimi söyleyeyim, ( buraya kadar sabrettiyseniz bu ırkı deneyebilirsiniz ); şu anda ikincisine bakıyorum, ilk köpeğim bağışıklık sistemindeki bir hastalıktan dolayı en sonunda uyutulacak hale gelene kadar benle beraber mücadele etti ama başka çare kalmamıştı ( bu arada, inatçı olduğunu söylemiştim, hastalıkla da mücadele eden, çok dayanıklı bir ırk, aynı durumdaki başka köpekler yatarken bu hoplayıp zıplamaya çalışıyordu ama sonra bitkin düşüyordu, toparlayınca gene atak olmaya çalışıyordu, böyle bir karakteri var.....) O, 5 yaşında öldü, şu andaki 2 yaşını bitirmek üzere, şimdilik domuz gibi sağlıklı...
    Aslında hiç köpek tecrübesi olmayanlara oldukça zor bir ırktır, fırsat verilirse sahibini maymun edebilecek kapasiteye her bireyi sahiptir ama bilinçli ve de araştırmacı yaklaşımla da aşırı zor değildir....

Bu bilgilerin size ya da ilgilenen başkalarına faydalı olmasını dilerim.
    İyi akşamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: caretta9

Aylar geçmiş, yeni gördüm, medeni bir şekilde bilgilenmek isteyen birisine tüm ırkı kötüleyip alma demenin yanlış yaklaşım olduğunu düşündüğümden tecrübelerimi paylaşmayı uygun gördüm :
    - Shar-Pei ırkı ev içerisinde neredeyse bir kedi gibi sessizdir, ve de ilgisini çeken bir olay olmadığı sürece horlayarak ya da horlamadan uyuklar.
    - Oldukça zeki bir ırk olmasına rağmen eğitilebilirlik düzeyi fazla yüksek değildir ancak otoriter, tutarlı fakat sevgi dolu ve de adil bir sahibi olan bir Shar-Pei çok uyumlu ve de uslu bir köpek olacaktır. Zekasından dolayı tekrarlı eğitim ya da oyundan çabuk sıkıldığı ve de arkasını dönüp gittiği görülür.
    - Erkekleri diğer erkek köpeklere karşı oldukça dominant olabilirler, agresyon farklı bir olaydır, deli gibi dövüşmezler, hatta çoğunlukla ilk ısırığı onlar alırlar. Çoğu zaman derisinin de kalın olmasından diye düşünüyorum, acıyı hissetmez ve de gerçek bir ciddi tepki vermez.
    - Köpek ısırıkları istatistiklerinde çok sevilen bir çok ırk en üst sıralarda yer alırken, Shar-Pei ortalarda bile değildir. Sayıları orantılayarak eşitleseniz bile durum pek değişmez.
    - Fazlasıyla meraklıdır, katır gibi inatçı olabilir ve de sahibini ne kadar çok sevse de sevin - gerçekten çok sadıktır ve de çok sever - canı istemezse gelmez, asla köle olmaz, kendi şahsiyeti ve de inisiyatifi olan bir ırktır. Kayışsız gezdirmek doğru değildir, çünkü genlerinde mevcut olan avcılık nedeniyle basar gider ve de kendi başına avlanır ya da etrafı keşfeder. Bu durum şehirde ya yaralanması, ya kavgaya karışması, ya ezilmesi ya da başka sorunları beraberinde getireceğinden düşünmemek en doğrusudur.
    - Irkı ne olursa olsun her köpek, küçük yaşlardan itibaren yabancı insanların vücudunun muhtelif yerlerini ellemesine alıştırılmalıdır, yoksa yukarıdaki kişinin yazdıkları oluşur, tekrarlıyorum ırkı ne olursa olsun.. Yani klinikteki davranışın suçlusu varsa sahibidir, köpek değil.
    - Çok sıcak havayı fazla sevmezler, gölge her zaman mevcut olmalı ve de sıcak havalarda egzersiz yaptırılmamalıdır, zaten kendisinin davranışından siz de zamanla anlarsınız.
    - Soğuk havalarda ise daha mutludur, ancak sudan genellikle nefret ederler, hatta dışarıya çıkmak için çıldıran bir erkek Shar-Pei'nin sokak kapısında yağmuru yüzüne yediğinde geri döndüğü görülmüştür; aynı hayvan kaldırımdaki su birikintisine asla basmazdı ( ilk Shar-Pei köpeğim.)
    - İyi huylu ama dominant, sevgi dolu ama katır gibi inatçı bir erkek köpeğiniz olsun istemiyorsanız tavsiyem dişi yönünde olur, her zaman azıcık da olsa daha kolaydırlar...
    - Eğitimlerinde asla taviz verilmemelidir; eve ilk geldiği günden itibaren herkes aynı telden çalarsa evde köpek olduğunu bile anlamazsınız. Yemek terbiyesi ana terbiyedir, 15 dakikada yemezse - ki, namussuzlar bazen inadına yemezler... - kaldırıp gözünün önünde atmak doğrudur. Bir sonraki öğüne kadar da sadece su vereceksiniz...
    - Dışarıda şüpheli bir durum olduğunda bile çok az havlayan bir ırktır, bu özelliği bazen şaşırtıcı olabiliyor..

Gelelim sağlıkla ilgili yönlerine :
    - Entropium denen göz kapağının içeri dönmesi ve de kirpiklerin gözü tahriş etmesi başka bir sürü ırkta daha olur, basit operasyonla düzeltilir ancak seçici üretimle oldukça azalmıştır.
    - Deri rahatsızlıkları genetiktir, yani bu konuda sorunu olmayan bir köpeği siz hasta edemezsiniz, hastaysa uğraşırsınız ama unutmayın ırka has değildir.
    - Kulak rahatsızlıkları da genetik ya da allerjik olabilir. Irkın kulakları çok ufak ve de kapalı olduğu için az hava alır, bu da kulak sorunu olan bir bireyde ek çaba gerektirir. Nedir bu çaba : Haftada bir kulak temizleme solüsyonu kulağa dökülür ve de 30-60 saniye masaj yapılır. Bıraktığınızda uzun zaman silkeleneceği için dışarıda yapmanızda fayda var. Yalnız bu uygulamaya yavruyken başlayıp "sakin" durduğu sürece ödülle teşvik etmekte fayda var, pek sevmezler...
    - Bu ırkta aslında en ciddi sorun Shar-Pei ateşi denen ve de insanlardaki Akdeniz ateşine benzeyen aniden yükselen ateştir, ateşle beraber burun / dudaklarda hassasiyet, arka bacak sıçrama ekleminde şişkinlik ve de sıcaklık, hassasiyet, bitkinlik, su bile içmeme, uyuma gözlemlenir. Genellikle 36-48 saat sürebilir fakat başlangıçta suda eritilmiş bebek aspirini verilirse daha çabuk toparlanıyorlar. Allerjik reaksiyonların fazlalığından da olabileceğini biliyorum. Bu ateşle beraber böbreklerde protein ve de kalsiyum çökelmesinin başladığı söylenir, tahmin edilir, bilinir. Bu olursa uzun vadede böbrek yetmezliğinden hayata veda ederler. Fakat, bir çok başka ırka göre en çok maruz kaldıkları hastalıkların listesini incelerseniz ( web'de bulabilirsiniz ) örneğin bir Alman Çoban Köpeğinden daha az olduklarını görürsünüz.

- Orta boy ırk oldukları için aslında enerjiktirler ve de gezdirilmeyi çok severler. Eğer ki köpekle koşulmak isteniyorsa en az bir yaşına gelmesi beklenilmeli ve de yavaş yavaş alıştırılmalıdır, sizi yolun kenarında bırakıp gidebilir merak etmeyin, zayıf ırk değildir. Fakat sıcak havada tembellik en iyisidir.
    - Kesinlikle çok iyi kalite mama verilmesinde ( protein miktarı en fazla % 21-23 ) fayda vardır. Hatta günlük mamaya Omega-3 kapsulleri eklerseniz sadece iyilik edersiniz.
    - Dışarıda sahipten ayrı kalınca mutlu olan bir ırk değildir, hep beraber olmak onun ruh sağlığına çok iyi gelecektir. Fakat ilk günlerden itibaren evde yalnız bırakılmaya kademeli sürelerle alıştırılırsa ne kadar sabırlı ve de uslu olacağını göreceksiniz. Usluluk biraz da köpeğin enerjisinin dışarıdaki aktivitelerle boşaltılmasıyla gelir, günde 15 dakika gezdirip horul horul uyumasını bekleyemezsiniz, sonunda hayvanın da ihtiyaçları var, yürümek de bunların en başında geleni.....

Aklıma başka bir şey gelmiyor. Bu kadar bilgiyi nereden edindiğimi söyleyeyim, ( buraya kadar sabrettiyseniz bu ırkı deneyebilirsiniz ); şu anda ikincisine bakıyorum, ilk köpeğim bağışıklık sistemindeki bir hastalıktan dolayı en sonunda uyutulacak hale gelene kadar benle beraber mücadele etti ama başka çare kalmamıştı ( bu arada, inatçı olduğunu söylemiştim, hastalıkla da mücadele eden, çok dayanıklı bir ırk, aynı durumdaki başka köpekler yatarken bu hoplayıp zıplamaya çalışıyordu ama sonra bitkin düşüyordu, toparlayınca gene atak olmaya çalışıyordu, böyle bir karakteri var.....) O, 5 yaşında öldü, şu andaki 2 yaşını bitirmek üzere, şimdilik domuz gibi sağlıklı...
    Aslında hiç köpek tecrübesi olmayanlara oldukça zor bir ırktır, fırsat verilirse sahibini maymun edebilecek kapasiteye her bireyi sahiptir ama bilinçli ve de araştırmacı yaklaşımla da aşırı zor değildir....

Bu bilgilerin size ya da ilgilenen başkalarına faydalı olmasını dilerim.
    İyi akşamlar.

hocam yazmışınız ama sağlık problemlerini diğer köpeklerdede oluyor diyerek shar-pei nin sorunlarını sanki her köpekte varmış havası vererek hatalı yönlendirme yapıyorsunuz..elbette entropium cooker yada baska ırklardada görülür ama 20 cooker den 1 tanesinde görülürse 10 shar-pei den 7 tanesinde görülür yada chow chow da.seçici üretim derken bu imkansız.bunun hayvan alacaklar için uygulanabilir yanı yok.pet shopa ne diyecekler entropium olmayan köpekmi istiyorum dicyecek.uzun vadeli iş ve yeni köpek alacaklara faydası yok.çözülse displazi olayı çözülürdü.kulak konusundada yanlışsın.kulağa gerekmedikçe o kulak solusyonlarından dökülmemelidir.faydası yok.zararı var.kulağın doğal florasını yok eder.insanlarda bile antibiyotikli kulak damlaları terkedilmeye başladı.
    2.- Irkı ne olursa olsun her köpek, küçük yaşlardan itibaren yabancı insanların vücudunun muhtelif yerlerini ellemesine alıştırılmalıdır, yoksa yukarıdaki kişinin yazdıkları oluşur, tekrarlıyorum ırkı ne olursa olsun.. Yani klinikteki davranışın suçlusu varsa sahibidir, köpek değil.demişsiniz.birçok köpek geçiyor muayene masasından.hiçbiri shar-pei nin yaptığı eziyeti yapmıyor hekimlere ve sahibine.bir erkek pit-bul bile sahibinin bağırmasıyla susabiliyorken bunu kesinlikle shar-pei de göremiyorum.
    10 civarında shar-pei hastam olmuştır.9 unda göz problemi vardı.9 uda sahibine karşı ısırma eğilimindeydiler.şimdi ben kendim bu örnekleri görmüşken sorunsuz köpek istiyorum diyenlere yada shar-pei alacağım problem olurmu diye soranlara tabiki alma derim.istisnalar vardır.kabul.ama gerçeği değiştirmez.

• Sabit fikirlisiniz, anlamadan cevap vermişsiniz.... Tekrar deneyeyim :

Bulunduğu ülke köpek kinoloji derneği ve de FCI üyesi üreticiler bu konularda çok katı ve de araştırmacı bir tutum içerisindeler. Sizin gördüğünüz Shar-Pei'ler çok büyük bir olasılıkla Rusya ve doğu Avrupa ülkelerinde üretici tanımlaması altında hiç bir araştırma yapmadan çoğaltılmış, ayrıca oldukça ağır şartlar altında yaşayan köpeklerin yavrularıdır. O köpek yavrularının buraya hangi paraya getirilip hangi rakamlarla seceresiz olarak satıldığını araştırırsanız öğrenirsiniz. Secere denen belge de basit bir kağıt parçası değildir, yavrular Türkçe'ye üretim komiseri olarak tercüme edebileceğim yetkili kişiler tarafından kontrol edildikten sonra o doğum kabul edilir. Resmi üretimlerde bu böyledir, ırkta en sık karşılasılması mümkün olanları ile ilgili olarak damızlıkların sahip olması gereken ortopedik sertifikaları yazmıyorum bile... Bu ciddi ülkelerde böyle yapılır, benim yukarıda bahsettiğim ülkelerde de eğer üye iseler böyle yapılır ancak buraya gelen köpek yavruları çoğunlukla merdiven altı imalat şeklindeki yerlerden gelmektedir.

Anlaşılan doktorsunuz, o zaman genetik bilimi denen bir kavramdan haberdarsınızdır. Tabii ki tamamen elimine edilmesi imkansızdır, ancak entropium denen rahatsızlığın şu anda bu ırkta ne kadar az ortaya çıktığını ( ciddi üreticilerin olduğu ülkeler, karıştırmayın ) araştırın ve de öğrenin. Ayrıca ülkemizde hekim olduğunu iddia eden - laf meclisten dışarı - bazı bilgisizler yüzünden gözde sorun yaşayan herhangi bir ırkın erken yaşta ameliyat edilip sonra da eğer hata yapılmışsa ektropium hastası olduğunu ve de bazı durumlarda hayatı boyunca gözüne düzenli damla damlatılmak zorunda olduğunu da biliyor musunuz ? Hiç böyle bir köpek gördünüz mü ? Ben bilumum ırklarda gördüm, şahsi kanaatimce o hekimi meslekten men etmek lazım ama ülkemizde mümkün değil... Tacking nedir, biliyor musunuz ?

Kalça displasesi denen rahatsızlık da aşağı yukarı benzer durumdadır, ama gayet tabii yoğun olarak ortaya çıktığı ırklar vardır, onlarda da eğer 3 kuşak ana-baba HD A, B veya C seviyesinde ise yavrularda daha ağır dozda ortaya çıkması düşük bir ihtimal. Bunu da reddedecek misiniz ? Kalça sorunu için bilinen ırkların kemik ve eklem gelişimini tamamlayana kadar nasıl bakılması gerektiğini hiç araştırdınız mı ? Ya da şöyle söyleyeyim, sizin gördüklerinizin nasıl bakıldığını araştırdınız mı ? Hatalı bakım, beslenme ile HD C konumunda kalabilecek bir köpeğin mecburen ameliyatlık olduğunu hiç gördünüz mü ?

Kulak damlası konusunda hiç de yanlış değilim, asıl sizde hata var. Yazdığım üzere 5 yaşında ölen köpeğim vardı ve de onda düzenli kullanırdım, belki sizin sandığınız gibi boca ederek değil ama sadece ıslatarak fazla kiri yumuşatmak amaçlı 5-6 damla, masaj sonucunda yumuşayıp kopanlar zaten silkelenince uçup gidiyorlar, önemli olan kulak yolunu açarak içeride bakterilerin en sevdiği ortamın oluşmasına engel olmaktır. Eğer ki köpeğin kulakları sorunsuzsa bunu 3-4 haftada bir de yapmak yeterli olacaktır. Ben yaklaşık 7 senedir bu ırkla yaşıyorum, izin verin de yaşadıklarımı sizden daha iyi bileyim.. Almadan önce de oldukça fazla araştırdığım bir ırktır, gerek karakteri gerek sağlık yönünden özellikle Almanya'daki üreticilerle görüştükten ve de bazı kitaplar satın aldıktan sonra beslemeye karar verdim.

Sahibine saldıran, ısıran bir Shar-Pei ? Kusura bakmayın, o sahibi bol bol dövmek lazım... Derin uykusundan uyandığı zaman bile sahibi yanında değilse heyecanla arayıp bulduğu yerde onun izin verdiği en yakın yerde tekrar yatan, gerekirse bunu sahibi 5-10 dakikada bir yer değiştirmesine rağmen yapan bir ırktan bahsediyoruz, o sahip, sahip değil, ne olduğunu ben bilemiyorum, köpek onu zerre kadar umursamıyor demek ki. Haa, bir de alfa köpek, yani lider köpek denen bir şey vardır, bunu bilir misiniz ? Köpek evde lider olmuşsa "sahibi" konumundaki kişiye katlanır ancak her yanlışını da düzeltir, gördüğünüz o olmasın sakın ?

Üslubuma sinirlenebilirsiniz ancak aslında iyi niyetle bilgilerimi paylaşıyorum. Bahsettiğiniz gerçekler çok geniş kapsamlıdır, baştan reddedici olmayan araştırmacı bir yaklaşım hepimizi daha ileriye götürecektir.

İyi günler.

• quote:

Sabit fikirlisiniz, anlamadan cevap vermişsiniz.... Tekrar deneyeyim :

Bulunduğu ülke köpek kinoloji derneği ve de FCI üyesi üreticiler bu konularda çok katı ve de araştırmacı bir tutum içerisindeler. Sizin gördüğünüz Shar-Pei'ler çok büyük bir olasılıkla Rusya ve doğu Avrupa ülkelerinde üretici tanımlaması altında hiç bir araştırma yapmadan çoğaltılmış, ayrıca oldukça ağır şartlar altında yaşayan köpeklerin yavrularıdır. O köpek yavrularının buraya hangi paraya getirilip hangi rakamlarla seceresiz olarak satıldığını araştırırsanız öğrenirsiniz. Secere denen belge de basit bir kağıt parçası değildir, yavrular Türkçe'ye üretim komiseri olarak tercüme edebileceğim yetkili kişiler tarafından kontrol edildikten sonra o doğum kabul edilir. Resmi üretimlerde bu böyledir, ırkta en sık karşılasılması mümkün olanları ile ilgili olarak damızlıkların sahip olması gereken ortopedik sertifikaları yazmıyorum bile... Bu ciddi ülkelerde böyle yapılır, benim yukarıda bahsettiğim ülkelerde de eğer üye iseler böyle yapılır ancak buraya gelen köpek yavruları çoğunlukla merdiven altı imalat şeklindeki yerlerden gelmektedir.

Anlaşılan doktorsunuz, o zaman genetik bilimi denen bir kavramdan haberdarsınızdır. Tabii ki tamamen elimine edilmesi imkansızdır, ancak entropium denen rahatsızlığın şu anda bu ırkta ne kadar az ortaya çıktığını ( ciddi üreticilerin olduğu ülkeler, karıştırmayın ) araştırın ve de öğrenin. Ayrıca ülkemizde hekim olduğunu iddia eden - laf meclisten dışarı - bazı bilgisizler yüzünden gözde sorun yaşayan herhangi bir ırkın erken yaşta ameliyat edilip sonra da eğer hata yapılmışsa ektropium hastası olduğunu ve de bazı durumlarda hayatı boyunca gözüne düzenli damla damlatılmak zorunda olduğunu da biliyor musunuz ? Hiç böyle bir köpek gördünüz mü ? Ben bilumum ırklarda gördüm, şahsi kanaatimce o hekimi meslekten men etmek lazım ama ülkemizde mümkün değil... Tacking nedir, biliyor musunuz ?

Kalça displasesi denen rahatsızlık da aşağı yukarı benzer durumdadır, ama gayet tabii yoğun olarak ortaya çıktığı ırklar vardır, onlarda da eğer 3 kuşak ana-baba HD A, B veya C seviyesinde ise yavrularda daha ağır dozda ortaya çıkması düşük bir ihtimal. Bunu da reddedecek misiniz ? Kalça sorunu için bilinen ırkların kemik ve eklem gelişimini tamamlayana kadar nasıl bakılması gerektiğini hiç araştırdınız mı ? Ya da şöyle söyleyeyim, sizin gördüklerinizin nasıl bakıldığını araştırdınız mı ? Hatalı bakım, beslenme ile HD C konumunda kalabilecek bir köpeğin mecburen ameliyatlık olduğunu hiç gördünüz mü ?

Kulak damlası konusunda hiç de yanlış değilim, asıl sizde hata var. Yazdığım üzere 5 yaşında ölen köpeğim vardı ve de onda düzenli kullanırdım, belki sizin sandığınız gibi boca ederek değil ama sadece ıslatarak fazla kiri yumuşatmak amaçlı 5-6 damla, masaj sonucunda yumuşayıp kopanlar zaten silkelenince uçup gidiyorlar, önemli olan kulak yolunu açarak içeride bakterilerin en sevdiği ortamın oluşmasına engel olmaktır. Eğer ki köpeğin kulakları sorunsuzsa bunu 3-4 haftada bir de yapmak yeterli olacaktır. Ben yaklaşık 7 senedir bu ırkla yaşıyorum, izin verin de yaşadıklarımı sizden daha iyi bileyim.. Almadan önce de oldukça fazla araştırdığım bir ırktır, gerek karakteri gerek sağlık yönünden özellikle Almanya'daki üreticilerle görüştükten ve de bazı kitaplar satın aldıktan sonra beslemeye karar verdim.

Sahibine saldıran, ısıran bir Shar-Pei ? Kusura bakmayın, o sahibi bol bol dövmek lazım... Derin uykusundan uyandığı zaman bile sahibi yanında değilse heyecanla arayıp bulduğu yerde onun izin verdiği en yakın yerde tekrar yatan, gerekirse bunu sahibi 5-10 dakikada bir yer değiştirmesine rağmen yapan bir ırktan bahsediyoruz, o sahip, sahip değil, ne olduğunu ben bilemiyorum, köpek onu zerre kadar umursamıyor demek ki. Haa, bir de alfa köpek, yani lider köpek denen bir şey vardır, bunu bilir misiniz ? Köpek evde lider olmuşsa "sahibi" konumundaki kişiye katlanır ancak her yanlışını da düzeltir, gördüğünüz o olmasın sakın ?

Üslubuma sinirlenebilirsiniz ancak aslında iyi niyetle bilgilerimi paylaşıyorum. Bahsettiğiniz gerçekler çok geniş kapsamlıdır, baştan reddedici olmayan araştırmacı bir yaklaşım hepimizi daha ileriye götürecektir.

İyi günler.

sabit fikirli olan sizsiniz.köpek sahibisiniz ve kendi köpeğinizin olumsuz özelliklerini görmezden geliyorsunuz.bu forumda yenisin herhalde ama tavrın forumu okuyunca göreceksin kendi arabasının yada tv sinin olumsuz özelliklerini görmek istemeyen kişilerle aynı.
    secere konusunda burada köpek almak isteyenlerin büyük çoğunluğu ne bu sorunlardan haberdar nede secereden haberdar.onların amacı birşekilde beğendiği bu köpeği almak.ve satılan bu köpeklerin çoğuda kaçak olarak geliyor ve satılıyor.yani insanların bunlardan haberi bile yok.o kişilerin senin anlattığın o secereli köpeği bulması neredeyse imkansız.para açısındanda aralarındaki farkı anlatmıyorum bile.zira insanlar ucuz olması için bile bile lades diyerek hastalık ihtimali çok yüksek bölgede olan köpekleri bile alıyorlar.gerçek hayat bu.realite bu.
    genetik konusunda ise entropium bu köpek ırkında olma ihtimali diğer ırklara göre kat be kat fazladır.lafı dolaştırma.bunun lamı cimi yok.hatalar yanlış teşhisler olabilir.ama bu bu ırklardaki entropium oranını düşürmez.zaten basit bir operasyon gibi gözüksede ciddiyetle yapılması gereken bir operasyondur ve ciddiyetten uzak operasyonlarda ektropium olma ihtimali çok yüksektir(fazla parça alınmasından ötürü.sizin bahsettiğiniz olay bence bu.birkaç defa böyle köpek gördüm çünkü)
    kalça displazisi konusunda ise ırkında soyunda bu problem varsa çıkar.engel olamazsın.ne kadar iyi bakım yada beslenmesine dikkat edersen et.değişmez.bunun dereceleri vardır zaten.bazısı 2 aylıkken çok net ortaya çıkar.bazıları 4 bazıları 6ayken.çok ciddi problem olmayan yavrulara kaliteli beslenme ve uygun glikozamin takviyesi ve kilokontrolle hastalık kontrol altında tutulabilir ve operasyon gerekmeyebilir.soyunda bu hastalık yoksa çok kötü bakılsada çıkmayabilir.3-4 aylıkken ortaya çıkan displaziye sen istediğin kadar iyi bak sonuç değişmez.çok erken farkedilirse daha darklı bir operasyonla daha iyi sonuç alınabilir sonrasında iyi bakmak koşuluyla.
    kulak damlası konusunda doğruyum.doğrular sizin kişisel gözlemlerinizle değil yapılan araştırmalarla ortaya çıkar.önce bir hafta demişsin sonra 3,4 haftadan bahsediyorsun.bahsettiğin kulak yıkayıcılarının çoğu zaten antibakteriyel değildir.sadece kulağın içindeki kirleri yumuşatarak çözündürerek dışarı atılmasını sağlar.bunlar sağlıklı kulaklara sürekli uygulanırsa kulağın kendi özel florasını yok eder.kulak asıl o zaman savunmasız kalır.özellikle kulak mantarlarının üremesi için ortam oluşur.sen kulak enfeksiyonu deyince bakteri aklına geliyor ama daha çok kulağı dar olan köpeklerde görülen rahatsızlık kulağın yeterince hava almaması yüzünden ortaya çıkan ğp*0malesiasis denilen mantar enfeksiyonun ve daha sonra ortama karışan bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon.sen uyguladın çıkmadı.çıkmayabilir.sen herşeyi kendi köpeğini gözlemlemenle burda anlatıyorsun.bunun zaten bilimsel yanı olmaz.biz pratikte bunu sürekli görüyoruz.dediğin kulak yıkayıcıları daha çok hasta kulağın ilk temizlenmesinde kullanılır.sonrasında kulak merhemleriyle devam eder.kulak enfeksiyonları basit değildir.kronik olmuşsa kolay kolay iyileşmez.bunu bir kulak damlasıyla haftada 1 uygulayın problem olmaz demekle geçiştirilmez
    benim gözlemim meslektaşlarımım gözlemi bu.her defasında sakinleştiri yiyerek kulak temizliği yapılan shar-pei leri biliyorum.üstelik basit kliniklerde değil poliklinik düzeyinde yerlerde olan şeyle bunlar
    bu köpekler ancak bu sorunları bilen köpek beslemenin bilincinin farkında olan o köpekle 10-15 sene beraber bir yaşam geçireceğinin bilincinde olan kişilerce alınmalı diye düşünüyorum.hayatında ilk defa köpek alacak insanın gidip buna shar-pei ile başlamasını hata olarak görürüm.zaten birçok kişinin bir heyecanla köpek aldığını sonra sorunsuz köpek olsada ne durumlara düştüğünü şahit olan biri olarak bu ırkı çok iyi tanımayan birine shar-pei yi hiç ama hiç önermem.

• 1- Kulak sorunu olan bireyden kasıt ağır vaka değil, fazla kir oluşturan hayvandır, eksik tarif etmişim, olabilir.
    2- Kulak sorunu olmayan bireyde benim dediğim doğrudur, sizin tecrübeleriniz bu bağlamda beni hiç ilgilendirmez çünkü yaklaşık 10 tane üreticinin köpeklerini gördüm, bir tanesinde 14 adet köpek vardı, bunların kulakları sizin dediğiniz gibi olsa Avrupa'daki masrafı hakkında en ufak bir bilginiz var mı acaba ?
    3- Bahsettiğiniz kulak florasına zarar veren solüsyon hangisi bilmiyorum ancak bende sizin bahsettiğiniz bir sorun hiç olmadığı gibi daimi irtibatta olduğum bir üreticinin köpeklerinde de benzer bir sorun yok. Tekrarlıyorum, ben bu kadar fazla köpeği birebir görmüş, eğilip kulak kokusuna bile bakmışken neden sizler hep hasta örneklere rastlıyorsunuz ? Bunun daha önceden bahsettiğim düzgün üretici konusu ile bir alakası olabilir mi acaba ? Biraz da farklı açıdan bakın bir zahmet.
    4- Ektropium oluşmaması için en başta ameliyatta kesilen parçanın boyutuna çok dikkat edilmesi gerektiği belli ama ameliyat zamanlaması hakkında kaç kişi kafa yoruyor acaba ?
    5- Sakinleştirici yapılan Shar-Pei için söyleyeceğim şudur, istisnalar haricinde daha önce söylediğimde iddiacıyım.
    6- Köpeğin bedelinden bahsetmişsiniz; gidin pet shoplarda Shar-Pei için fiyat sorun bakalım, 900 dolar fiyatın altında biraz düzgün olanını bulursanız öpün başınıza koyun ( İstanbul fiyatıdır ) Secere var mı ? Yok. Anneden ne zaman ayrılmış ? Herhalde 5-6 haftalıkken, en fazla 7 ... Buraya nasıl getirilmiş ? Muhtemelen bagajda ya da benzer bir yolla kaçak olarak... Ne kadar zamandır kafes içerisinde ? Herhalde 1-2 aydır. Açık alanda koşabiliyor mu ? Nerde öyle bir şans, 24 saat orada hapis, satılmazsa nereye gidiyor bilmiyorum. Yavru köpeklerin sosyalleşmesi ve de doğru davranışların oluşabilmesi için en önemli olan 9-12 / 14.hafta arasında nerede kalmış bu hayvan ? Cevap belli değil mi, kafeste...
    Tüm bunlara köpeğin soyunun sopunun belirsizliğini ekleyin, ülkemizdeki köpek sahibi adaylarının da nedeni belirsiz araştırma, öğrenme inadını üzerine koyun, alın size sorunlu karakterli ve de bilumum masrafa gebe bir hayvancağız.... Akmerkez ya da başka populer mekanlardaki pet shoplarda 1500 - 2000 Euro fiyatla satmaya çalışıyorlar, neden bu kadar para diyorum; patrondan aldığım cevap şu : Ben çok beğendim bu hayvanı, çok iyi hayvan. Peki neden ön bacakları çarpık bunun diyorum, adam kıvrana kıvrana yaklaşık 2 aydır kafeste de ondan diyor, hayvan daha 3 aylık !
    Böyle bir anlayışla satılan köpeğe 900 USD - 1000-2000 Euro verip sonra da sizlere abone olmaktansa yurt dışından 1200-1500 Euro'ya bir tane almak daha tasarruflu olmaz mı ? Bir entropium ameliyatı kaç para tüm ilaçları ile beraber, ya bir kalça displasesi ameliyatı ? Aşırı allerjik reaksiyon tedavisi, ömür boyu bitmez, komplikasyonları ile beraber siz hesaplayın.....

Ben sizi, sizin tahmin edebileceğinizden çok daha iyi anlıyorum da siz hala benim bakış açımı ve de dikkat çekmekte olduğum noktaları anlayamadınız, çaba da sarfetmiyorsunuz.
    Yeter artık, almak isteyenlere birinci elden tecrübelerimi aktarmak istedim ama başka yönlere çektiniz, hiç gerek yoktu. Bir hekim olarak işinize yoğunlaşsanız daha doğru olur diye düşünüyorum.
    İyi günler.

• quote:

1- Kulak sorunu olan bireyden kasıt ağır vaka değil, fazla kir oluşturan hayvandır, eksik tarif etmişim, olabilir.
    2- Kulak sorunu olmayan bireyde benim dediğim doğrudur, sizin tecrübeleriniz bu bağlamda beni hiç ilgilendirmez çünkü yaklaşık 10 tane üreticinin köpeklerini gördüm, bir tanesinde 14 adet köpek vardı, bunların kulakları sizin dediğiniz gibi olsa Avrupa'daki masrafı hakkında en ufak bir bilginiz var mı acaba ?
    3- Bahsettiğiniz kulak florasına zarar veren solüsyon hangisi bilmiyorum ancak bende sizin bahsettiğiniz bir sorun hiç olmadığı gibi daimi irtibatta olduğum bir üreticinin köpeklerinde de benzer bir sorun yok. Tekrarlıyorum, ben bu kadar fazla köpeği birebir görmüş, eğilip kulak kokusuna bile bakmışken neden sizler hep hasta örneklere rastlıyorsunuz ? Bunun daha önceden bahsettiğim düzgün üretici konusu ile bir alakası olabilir mi acaba ? Biraz da farklı açıdan bakın bir zahmet.
    4- Ektropium oluşmaması için en başta ameliyatta kesilen parçanın boyutuna çok dikkat edilmesi gerektiği belli ama ameliyat zamanlaması hakkında kaç kişi kafa yoruyor acaba ?
    5- Sakinleştirici yapılan Shar-Pei için söyleyeceğim şudur, istisnalar haricinde daha önce söylediğimde iddiacıyım.
    6- Köpeğin bedelinden bahsetmişsiniz; gidin pet shoplarda Shar-Pei için fiyat sorun bakalım, 900 dolar fiyatın altında biraz düzgün olanını bulursanız öpün başınıza koyun ( İstanbul fiyatıdır ) Secere var mı ? Yok. Anneden ne zaman ayrılmış ? Herhalde 5-6 haftalıkken, en fazla 7 ... Buraya nasıl getirilmiş ? Muhtemelen bagajda ya da benzer bir yolla kaçak olarak... Ne kadar zamandır kafes içerisinde ? Herhalde 1-2 aydır. Açık alanda koşabiliyor mu ? Nerde öyle bir şans, 24 saat orada hapis, satılmazsa nereye gidiyor bilmiyorum. Yavru köpeklerin sosyalleşmesi ve de doğru davranışların oluşabilmesi için en önemli olan 9-12 / 14.hafta arasında nerede kalmış bu hayvan ? Cevap belli değil mi, kafeste...
    Tüm bunlara köpeğin soyunun sopunun belirsizliğini ekleyin, ülkemizdeki köpek sahibi adaylarının da nedeni belirsiz araştırma, öğrenme inadını üzerine koyun, alın size sorunlu karakterli ve de bilumum masrafa gebe bir hayvancağız.... Akmerkez ya da başka populer mekanlardaki pet shoplarda 1500 - 2000 Euro fiyatla satmaya çalışıyorlar, neden bu kadar para diyorum; patrondan aldığım cevap şu : Ben çok beğendim bu hayvanı, çok iyi hayvan. Peki neden ön bacakları çarpık bunun diyorum, adam kıvrana kıvrana yaklaşık 2 aydır kafeste de ondan diyor, hayvan daha 3 aylık !
    Böyle bir anlayışla satılan köpeğe 900 USD - 1000-2000 Euro verip sonra da sizlere abone olmaktansa yurt dışından 1200-1500 Euro'ya bir tane almak daha tasarruflu olmaz mı ? Bir entropium ameliyatı kaç para tüm ilaçları ile beraber, ya bir kalça displasesi ameliyatı ? Aşırı allerjik reaksiyon tedavisi, ömür boyu bitmez, komplikasyonları ile beraber siz hesaplayın.....

Ben sizi, sizin tahmin edebileceğinizden çok daha iyi anlıyorum da siz hala benim bakış açımı ve de dikkat çekmekte olduğum noktaları anlayamadınız, çaba da sarfetmiyorsunuz.
    Yeter artık, almak isteyenlere birinci elden tecrübelerimi aktarmak istedim ama başka yönlere çektiniz, hiç gerek yoktu. Bir hekim olarak işinize yoğunlaşsanız daha doğru olur diye düşünüyorum.
    İyi günler.

hekim olarak ben işime yoğunlaşmışım ama sen hekim olmadığın halde koruyucu hekimliğe soyunmuşsun.kulak enfeksiyonu olmaması için kulağa şu ilaçları haftada bir kullanın diyorsun.kimden öğrenmişsin.kendi kendine yada köpek üreticisinden.benim dediğim sırf shar-pei için değil bütün ırklar içindir.sağlam kulağa ilerde birşey olmasın diye ilaç,sıvı solusyon kullanılmaz.burada forumu yüzlerce insan okuyor.insanları yanlış yönlendirme.sen yanlış yönlendirirsen karşına çıkarım burda.ufak tekek kirlerde olsa bunlar kullanılmaz.kulakta gereğinden fazla nem oluşturur,florayı bozar mantar enfeksiyonlarına neden olur.
    sen kaç tane köpeği muayene masasında gördünki shar pie lerde kulak temizliği yada göz manuplasyonları için sakinleştiriciye gerek yok diyorsun.ben 10 senedir bu işi yapıyorum.bu konuda shar-pei ler kadar sorun çıkaran köpek ırkı yoktur.kendi köpeğinin durumunu genelleme.bu işi ben yapıyorum.günde onlarca köpek muayene masamdan geçiyor
    pet shoplarda satılan köpekler için dediklerin tüm köpekler için geçerlidir.ama işini doğru düzgün yapan insanlarda var.genelleme yapmıyalım bu konuda
    secereli demişsin.bak displazi sorunu bu ırklarda bir golden AÇK yada kangal kadar önplanda değildir.bunların asıl sorunu derideki alerjik reaksiyonlara yatkınlık kulak enfeksiyonları ve göz problemleridir ve bu rahatsızlıkların hiçbirini uygun çaprazlama yöntemiyle çözemezsin.bu ırkın direk anatomik yapısıyla ilgilidir.ne secere nede başka şey.bu sorunu bu şekilde çözülmez.bu köpeğin doğasında vardır.çıkar veya çıkmaz.sen buna engel olamazsın.deri probleminde düzgün beslenmeyle önine geçebilirsin.kulakta ise o kulağın hava alması lazım.başka yolu yok.yok ilaçmış temizleme solusyonuymuş.orta ve uzun vadede kulağa zarar verirsin
    şimdi bu köpeği soranlar oluyor forumda alalımı diye.euro olmuş 2.45.sen kime diyebilirsin sen 1000 tl verme git yutdışından 3000-4500 tl bandında köpek al diye mantıklımı söylediğin senin.kaç kişi verebilir 4000 tl köpeğe.biraz mantıklı yaz.türliyede bu köpeği 1000 tl ye çok rahat bulabilirsin işini düzgün yapan birisinden.ha akmerkez diyorsan tabi pahalıdır.adamın kirası yüksektir köpeği pahalı satar.orayada zaten maddi durumu yüksek olan insan gider.bu köpeği almakla almamak arasında kalan insanlara ben fikrimi söylerim.gidin o fiyata golden labrador boxer alın.terrier alın.o rahatsızlığı yüzünden bakımı yaptırmayan yada maddi durumundan dolayı yaptıramayanların shar-pei lerin durumunu biliyorum.
    ama bu ırkı tanıyan ve ırkı çok seven ırkın problemlerini bilipte almak isteyenlerede diyecek sözün yok tabi.ırk hakında en ufak bilgisi olmayıp direk tipini severek almak isteyenlere sözüm tabiki almasın olacaktır.olan köpeğe oluyor çünkü.

• 1- Daha hiç tanımadığınız insanla senli benli yazışmamanız gerektiğini bilmiyorsunuz.
    2- Doktor olmuşsunuz ancak okuduğunuzu anlamıyorsunuz.
    3- Sadece ben bilirim sen bilmezsin havasındasınız, sizin gibi doktordan kendine saygısı olan insanları korumak lazım, gelen hastalarınıza da böyle her şeyi ben bilirim havası taslıyorsanız çok sabırlı insanlar olduklarını kabul etmeniz gerek, gidin onlara teşekkür edin beyefendi.
    4- Siz kendi bildiğinizi yapın, ben kendi bildiğimi, benim bildiğim doğrular ispatlanmıştır, siz bu ırkı doğru dürüst tanımıyorsunuz bile, hala bana ben bilirim havalarında cevap yazıyorsunuz, boşverin bayım.

İstanbul'da sadece bir tek gözünde entropium sorunu olan bir tane Shar-Pei, o da erken ameliyat edilmeseydi muhtemelen düzelecekti, onun dışında ise herhangi bir sorunu olmayan 5-6 adet Shar-Pei tanıyorum. Sizin tecrübeniz o, benimki kendi beslediğim hayvandaki ve de 7 senedir sadece bu ırk üzerindeki tecrübem, ilk ölen hayvanım hariç, o da zaten sizin iddia ettiğiniz bir rahatsızlığa sahip değildi. Haa, merak ediyorsanız, üyelerinin çok büyük bir çoğunluğu resmi üretici olan, bu işe ve de bu ırka 30 sene ve daha fazlasını vermiş, diğer üyelerinin arasında veteriner hekim olup Shar-Pei besleyen insanlarla beraber aynı sanal platformda ırk hakkında bilgi, tecrübe alışverişinde bulunduğumu da paylaşayım ( daha doğrusu onlar beni bolca bilgilendiriyorlar, bazen de benim ufak bir katkım olabiliyor ), buna da küçük görür tarzda cevap verin lütfen.
    Veteriner hekimlik mesleğinde 20 seneyi doldurmuş, herkesin saygı gösterdiği kendi hekimim bile beni saygıyla dinleyip, hatam olduğu takdirde düzeltir, kendisinin bilmediği bir noktaya değinirsek de benden materyal ve de bilgi talep ederken sizin bu yaklaşımınız benim için çok aydınlatıcı oluyor. Hadi onun için de aynı aşağılayıcı tarzda bir şeyler yazın, yakışır beyefendi...

İyi akşamlar.

• quote:

1- Daha hiç tanımadığınız insanla senli benli yazışmamanız gerektiğini bilmiyorsunuz.
    2- Doktor olmuşsunuz ancak okuduğunuzu anlamıyorsunuz.
    3- Sadece ben bilirim sen bilmezsin havasındasınız, sizin gibi doktordan kendine saygısı olan insanları korumak lazım, gelen hastalarınıza da böyle her şeyi ben bilirim havası taslıyorsanız çok sabırlı insanlar olduklarını kabul etmeniz gerek, gidin onlara teşekkür edin beyefendi.
    4- Siz kendi bildiğinizi yapın, ben kendi bildiğimi, benim bildiğim doğrular ispatlanmıştır, siz bu ırkı doğru dürüst tanımıyorsunuz bile, hala bana ben bilirim havalarında cevap yazıyorsunuz, boşverin bayım.

İstanbul'da sadece bir tek gözünde entropium sorunu olan bir tane Shar-Pei, o da erken ameliyat edilmeseydi muhtemelen düzelecekti, onun dışında ise herhangi bir sorunu olmayan 5-6 adet Shar-Pei tanıyorum. Sizin tecrübeniz o, benimki kendi beslediğim hayvandaki ve de 7 senedir sadece bu ırk üzerindeki tecrübem, ilk ölen hayvanım hariç, o da zaten sizin iddia ettiğiniz bir rahatsızlığa sahip değildi. Haa, merak ediyorsanız, üyelerinin çok büyük bir çoğunluğu resmi üretici olan, bu işe ve de bu ırka 30 sene ve daha fazlasını vermiş, diğer üyelerinin arasında veteriner hekim olup Shar-Pei besleyen insanlarla beraber aynı sanal platformda ırk hakkında bilgi, tecrübe alışverişinde bulunduğumu da paylaşayım ( daha doğrusu onlar beni bolca bilgilendiriyorlar, bazen de benim ufak bir katkım olabiliyor ), buna da küçük görür tarzda cevap verin lütfen.
    Veteriner hekimlik mesleğinde 20 seneyi doldurmuş, herkesin saygı gösterdiği kendi hekimim bile beni saygıyla dinleyip, hatam olduğu takdirde düzeltir, kendisinin bilmediği bir noktaya değinirsek de benden materyal ve de bilgi talep ederken sizin bu yaklaşımınız benim için çok aydınlatıcı oluyor. Hadi onun için de aynı aşağılayıcı tarzda bir şeyler yazın, yakışır beyefendi...

İyi akşamlar.

önce yazarken terbiyesizleşme benimle yazısırken haddini bil.çokmu dokundu sana yazdıklarım.çokmu dokundu forumda yazdığın kirli bilgileri deşifre etmem.bana ne iş yapacağımı senmi öğreteceksinki sana sen diye yazdığım diye bozuluyorsun.sen kendi uslubune bak sonra bana neden bana sen diye hitap ettiğimin hesabını sor.ne demek insanları korumak lazım diye.sen beni bile tanımıyorsun hakaret ediyorsun.terbiyesizleşme.haddini bil.yalan yanlış yazılarınla insanları yanlış yönlendirme.senin yazdığın ne ispatlanmış.dediklerime ne cevap verdin.yaşın kaç senin kaç yaşında köpek sahibi oldunda bana ders vermeye kalkıyorsun.15 senedir bu işin içindeyim ben.bana 10 tane hasta shar-pei geldi diyorum.sen gelmişsin ben 5,6 tane tanıyorum hiçbirinde yok diyorsun.sana ben sen dışında ne yazdımki sen bana burada hakaretvari cümleler kuruyorsun.shar-pei nin sorununu üniversitede hocalar bile aman demişken sen gelmişin burada masal anlatıyorsun.tekrar ediyorum.hayatında köpek beslememiş yada köpekle ilişkisi az olan insanların alacağı son ırklardan birisidir bu köpek ırkı.gidin sorun veteriner hekimlere ama klinisyen hekimlere shar-pei nasıl bir köpektir.kronik sorunları nelerdir.almamı tavsiye edermisiniz diye.kaç tanesi dicek size alın çok iyi bir köpektir.sağlık açısından size problem çıkarmaz.arada bir kulağına ilaç atarsın.gözü kötüleşirse operasyon yaptırırsın.derisinde problem çıkarsa alerji tedavisi yaptırırsın diye

• Bu size son cevabım, abesle iştigalmiş size laf anlatmaya çalışmak.
    Kirli bilgiler mi ? Komiksiniz.
    Siz gidin kendi dünyanızda yaşamaya devam edin, iyi eğlenceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caretta9 -- 6 Aralık 2011; 8:31:05 >
  • quote:

Bu size son cevabım, abesle iştigalmiş size laf anlatmaya çalışmak.
    Kirli bilgiler mi ? Komiksiniz.
    Siz gidin kendi dünyanızda yaşamaya devam edin, iyi eğlenceler.

sen bana laf anlatma buradaki kimseyede anlatma.kirli bilgilerinide kendin uygula kimseyede bulaştırma.benim dünyam gayet geniş mesleğimden ötürü.sen kendi dünyanla ilgilen .başkasının dünyasına burnunu sokma
  • Yorum yapamadan geçemeyecegim.
    ahmetkurtulus siz diyorsunuzda, milletin dünyasına burnunu sokan sizsiniz anladıgım kadarıyla.
    Sen sanırım veteriner hekimisin ama bir köpek eğitimcisi değilsin.
    Aradaki farkı bilmeni öneririm.
    Ha onunda eğitimini aldıysan birşey diyemem.
    Ancak, köpeklerin davranışlarının sahibinin belirleyeceğini unutmaman gerekir.
    Ne goldenlar gördüm pitbulldan saldırgan, ne pitbulllar gördüm terrierlerden daha çok kucak köpeği.
    Size gelen 10 shar peinin 9 u iyi eğitilmemiş demektir.
    Bazı köpekleri prof. egitim vermedikten sonra ne kadar bagırsan çagırsanda anlamaz.
    Bu rotweiller, akita inu ve shar pei içindir.
    yanlış anlamayın ama, kimseye onu alma bunu alma diyemezsiniz.
    sadece tavsiye verebilirsiniz.
    Sedolima arkadaşımız eğer sıkı bi eğitimciyse, sharpeide alabilir, danuada besleyebilir evinde.
    Herşey sahibinde bitiyor.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Encinyır. -- 6 Aralık 2011; 13:19:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Gooner

Yorum yapamadan geçemeyecegim.
    ahmetkurtulus siz diyorsunuzda, milletin dünyasına burnunu sokan sizsiniz anladıgım kadarıyla.
    Sen sanırım veteriner hekimisin ama bir köpek eğitimcisi değilsin.
    Aradaki farkı bilmeni öneririm.
    Ha onunda eğitimini aldıysan birşey diyemem.
    Ancak, köpeklerin davranışlarının sahibinin belirleyeceğini unutmaman gerekir.
    Ne goldenlar gördüm pitbulldan saldırgan, ne pitbulllar gördüm terrierlerden daha çok kucak köpeği.
    Size gelen 10 shar peinin 9 u iyi eğitilmemiş demektir.
    Bazı köpekleri prof. egitim vermedikten sonra ne kadar bagırsan çagırsanda anlamaz.
    Bu rotweiller, akita inu ve shar pei içindir.
    yanlış anlamayın ama, kimseye onu alma bunu alma diyemezsiniz.
    sadece tavsiye verebilirsiniz.
    Sedolima arkadaşımız eğer sıkı bi eğitimciyse, sharpeide alabilir, danuada besleyebilir evinde.
    Herşey sahibinde bitiyor.
    Saygılar.

ben köpek eğitimcisi değilim.bu konuda eğitimde almadım.amatör olarak hasta sahiplarine eğitim konusunda elimden gelen bilgileri bildiğim kadarıyla veririm tecribem kadarıyla (basit itaat ve tuvalet eğitimi)
    köpeklerin davranışlarını sahiplerinin belli bir yere kadar belirleyeceğine tabiki katılıyorum.özellikle dişi pit-bul lar bir golden kadar sakin uyumlu olabiliyorlar.hakeza tek tük agresif saldırgan golden larada rastladım.yazımı baştan okursan ilk defa köpek alacak olan yada köpek beslemek konusunda tecrübesi fazla olmayan insanlara shar-pei ırkı köpeği önermenin hata olacağını düşünüyorum ve bu konudaki tavsiyemi söyliyorum.bu köpeğin kendi yapısından kaynaklanır.otoriter olmayan birisine bu köpeği verirsen laf yerine oturursa eğer sahibi o köpeğin köpeği olur.ben bu şekilde insanlarla karşılaştığım için bunu yazıyorum.bu ırkı tanıyan ırkın sorunlarını bilen kişi alacağım derse zaten ona birşey diyemem.ama o kişininde bu köpeği sorunu olmayan bir köpekmiş gibi yada diğer köpeklerin çıkaracağı sorundan fazlasını çıkarmaz gibi bir yaklaşım içinde olurlarsa onlara karşılık veririm.hepsi bu olayın.zaten benim yazdıklarım daha çok köpeğin sağlığı ile olan kısımdır.ve bu köpeğin hem huyundan hemde anatomik yapısından kaynaklanan sağlık problemlerinin çözümününün zorluğunu anlatıyorum
    bakın şunuda söyliyorum.çok köpek ve kedi sahibi insanlar geliyor bize.bir kısmı belki yarısı bu hayvanları biranlık heves heyecan dan dolayı alıyorlar bunları.hevesi geçincede ortada kalıyor bu hayvanlar.bakımları yapılmıyor.bir miks kedi bu durumda çok problem yaşamazken iran kedileri çok daha fazla etkileniyor.gözleri enfeksiyonlu tüyleri birbirine yapışmış.hakeza bu köpekler içinde geçerli.bir kurt köpeği yada golden çok iyi bakılmasa bile bir şekilde çok fazla sıkıntıya girmeden yaşamını devam ettiriyor.ama bir buldog yada shar-pei chow chow da durum bu değil.
    sedolima arkadaşımızın zaten sorduğu sorulara bakarsan sıkı bir eğitimci değil bu köpeği çok iyi tanımayan bir insan olduğunu anlarsınız zaten
    "yanlış anlamayın ama, kimseye onu alma bunu alma diyemezsiniz.".ben bunu pratikte diyorum.bu ırkı enaz 10 kişiye aldırmadım.alma derim.çünkü o kişinin o köpekle yapamayacağını bildiğim için bunu söylerim.hatta bazılarına kedi yada köpek almamasını bile söyliyorum.sonunda olan bu hayvanlara oluyor çünkü.
    veteriner hekimle köpek eğitimcisinin farkını çok iyi biliyorum.ama maalesef diğer taraf bunu çok iyi bilmiyor burada yazılanlar kadarıyla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemy -- 6 Aralık 2011; 13:44:16 >

• Tamam biryerde haklısın ama hala karşıyım bu tavrınıza.
    Ben gönüllü akita inuda besledim, shar peide, öyle 1-2 köpek üzerinden konuştuğumuda sanmayın sakın.
    Gönüllü yaptım köpek eğitimciliğini ve bakıcılığını.
    Çoğu cinsi çok iyi tanırım.
    Bir çok yarada vardır vücudumda.
    Sedolimaya 1-2 aylık ön eğitimden sonra bir sharpeiyi idare edebilir.
    Golden gibi şımartmayacaksınız her köpeği.
    Bizim sorunumuzda bu.
    Köpeği sen mutfağa, yatak odasına sokarsan o köpek nasıl eğitilir ki?
    Katı ve istikrarlı kurallarla her köpeği yola getirebilirsiniz, korktuğunuzu anlamazsa tabii.
    Bizim ulaşamayacağımız bir örnek olabilir ama, bakınız köpeklere fısıldayan adam.
    O yıllarca çalışmış her köpeği eğitebiliyor.
    Bizde bir kaç ay eğitim alarak -köpeğin cinsine göre- bir köpeği idare edebiliriz.
    Alma demekten ziyade, bunu önerebiliriz.
    Saygılar.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.