Şimdi Ara

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümü açılan üniler ve iş garantisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
5.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Siber Güvenlik Sektörünün Aranan Elemanları Geliyor
    https://cbddo.gov.tr/haberler/6767/siber-guvenlik-sektorunun-aranan-elemanlari-geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu arasında geçen yıl imzalanan protokol uyarınca dört üniversitede Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açılması kararlaştırıldı.

Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak Cumhuriyetimizin referans projeleri arasında yerini alan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 2023 Eğitim-Öğretim Döneminde açılıyor.

Ulusal siber güvenlik ekosistemi ile birlikte geliştirilecek iş birliği modelleri ile desteklenecek meslek yüksekokullarında sektöre nitelikli iş gücü sağlanması ve sürdürülebilir bir iş gücü geliştirme programı oluşturulması hedefleniyor.

Bu yüksekokullarda açılacak “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programında öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel konuların yanı sıra siber güvenlik olay yönetimi, güvenlik teknolojileri operasyonları, sızma testleri, ağ güvenliği gibi konularda da eğitim verilecek. Seçilen bazı alan derslerini sektörden konu uzmanları da verebilecek.

Programın taslak müfredatı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve sektör temsilcileriyle birlikte hazırlandı. Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzman temsilcilerin yer aldığı komisyon ile birlikte olgunlaştırma çalışmaları devam eden program “Siber Güvenlik Olay Analisti, SGOM/SOME 1. Seviye Destek Elemanı, Siber Tehdit İstihbarat Analisti, Siber Güvenlik Sistemleri Operatörü" olarak çalışabilecek seviyede bilgi ve beceriler edindirmeye yönelik olarak tasarlanmaktadır.

Dersler teorik ve uygulamalı olarak sunulacak olup; öğrenciler teknoparklar içinde yer alan firmalar ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne üye firmalarda staj ve sahada mesleki eğitim imkânına da erişebilecekler.

İngilizce hazırlık sınıfı ile öğretime başlanacak Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarında açılacak 2 yıllık “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programının öğretim dili en az %30 İngilizce olacak.

İlgili üniversitelere T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan merkezî Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile TYT puan türüne göre öğrenci kabul edilecek ve 2023 yılı güz döneminde her bir üniversiteye 25 öğrenci alınacak.

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarını tercih edecek öğrencilere siber güvenlik sektörü iş birliğinde burs ve istihdam desteği sağlanacak. Öğrenciler mezun olduklarında sektörün önde gelen firmalarında istihdam önceliğine sahip olacaklar.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda, protokol kapsamında üniversitelerin mevcut öğretim üyesi kadrosunun siber güvenlik alanlarında yetkinliklerini artırmaya yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yüksekokuldan mezun olacak öğrencilerin meslek tanımlarının ve meslek standartlarının oluşturulması çalışmaları da gerçekleştirilecektir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Bölümü Açılan Üniversiteler ve İş Garantisi

Siber güvenlik, modern dünyada kritik bir alan haline geldi ve Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü, bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için çok önemli bir eğitim imkanı sunuyor.

Türkiye'de, birçok üniversite Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü açmıştır. Bu programlar, öğrencilere siber güvenlik tehditlerini belirleme, önleme ve yanıt verme becerilerini kazandırmak üzere tasarlanmıştır.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Bölümü Açılan Bazı Üniversiteler:

• İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
    • Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
    • Hacettepe Üniversitesi
    • Bilkent Üniversitesi
    • Sabancı Üniversitesi

İş Garantisi

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü uzmanlarına yüksek talep vardır ve bu alanın mezunlarına genellikle iş garantisi sunulmaktadır. Siber saldırıların artmasıyla birlikte, işverenler siber güvenliği sağlama ve korumanın öneminin farkına varmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Bölümüne Geçiş

Meslek yüksekokulu veya başka lisans programlarından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümüne geçiş yapabilirler. DGS puanları ve tercih edilen üniversitelerin kontenjanlarına göre geçişler yapılmaktadır.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Bölümü Dersleri

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü dersleri, öğrencilere güvenlik kavramları, ağ teknolojileri, işletim sistemleri, saldırı tespiti ve müdahalesi gibi alanlarda bilgi ve beceri kazandırmaktadır. Bazı temel dersler şunlardır:

• Bilgisayar Ağları
    • Siber Güvenlik Analizi
    • Siber Güvenlik Yönetimi
    • Saldırı Tespit Sistemleri
    • Bilgi Güvenliği

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü, siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyenler için sağlam bir temel sağlar ve yüksek iş garantisi sunar. Üniversitelerdeki programlar ve DGS ile geçiş seçenekleri, bu alana ilgi duyan bireylere çeşitli eğitim fırsatları sunmaktadır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • boş iş.

• burs varmış ilk girenleri işe de yerleştirirler bence mezuna kalmaktansa itü'de bunu okumak düşünülebilir

• 2 yıllık bu bize vurmaz biz 4 yıllıkçıyız  

(ybs'den iyi olabilir 2 yıl kısa  )

• Bi tık boş geldi, çünkü daha önce böyle girişim çok gördük.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • boş

• boş

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt
    itü'de okumuyorsun itü'den temsilciler var sadece.

boş iş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A3C285131 -- 4 Temmuz 2023; 15:16:13 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nerede okuyorsun

• Benim anladığım İTÜ’de olacak

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt
    Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak Cumhuriyetimizin referans projeleri arasında yerini alan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 2023 Eğitim-Öğretim Döneminde açılıyor.

Bünyesinde dediği için bende öyle anladım

• Boş değil arkadaşlar. Baya güzel bölüm. İki sene okuyup hemen işe gireceksiniz. Şu an maaşlar 20 bin ile 25 bin arasında değişiyor. Genelde yaptığınız şey ise Firewall ürünlerini yönetmek. Çok okumak istemiyorum, hemen işe gireyim diyorsanız gidin bence.

• scientia kullanıcısına yanıt

Katılıyorum, bunun üzerine uzaktan falan lisansa tamamlanılırsa da çok faydası olur. Şuan dünyada en az veri bilimi kadar siber güvenlikte aşırı önemli. Böyle bir şeye odaklanılması güzel olmuş.

• scientia kullanıcısına yanıt

Bence de boş değil, gerekli. Sonra e-devlet verilerimizi çalıyorlar, yazıktır günahtır  

• Ağ yöneticiliği yaparsınız, baya talep olan bir iş. Üstelik tek firmaya bağlı olmak zorunda da değilsiniz, danışmanlık usulü ile birçok firma ile çalışma imkanınız olabilir.

• Yurt disinda siber guvenlik alaninda arastirma ve danismanlik yapan, uzun suredir farkli hacker/guvenlik communitylerinde aktif rol alan biri olarak siber guvenlik odakli lisans programlarini (ulkeden bagimsiz olarak) genel olarak yanlis bir tercih olarak goruyorum. Lisansta ogrenilmesi gereken temel konseptlere odaklanilmasi gerek, bu tur programlar genelde bu tur temelleri atliyorlar ve sonuc olarak cogu kisi temel konseptlere hakim olmayarak mezun oluyor.

Ozellikle iki senelik bir bolum durumunda bu sure birakin guvenlik konularina odaklanmayi, temelleri ogrenmek icin bile yetersiz bir sure.

Spesifik teknolojilere odaklanmak temelleri ogrendikten sonra yapilmali. Maalesef sektorde bu tarz cok fazla kisi goruyoruz, ne yaptigini bilmeden rastgele seyler yapan insanlar, ne yaptigini aciklayamayan insanlar...

Elbette bunlari ogrenmek icin belirli bir bolum okumaya gerek yok. Birlikte calistigim bir suru universite mezunu olmayan veya teknik olmayan bolumlerden mezun olan yetenekli insanlar var. Temelinde merak ve caba isi hepsi.

• doomguy kullanıcısına yanıt

Olması gereken aslında bu fakat bilişim alakalı mühendisler genelde yazılım ve donanıma yöneldiği için sanırım buraya pek eleman kalmıyor. Benim gördüğüm şu an Fortinet sertifikası olanları Siber Güvenlik Uzmanı olarak işe alıyor kurumsal firmalar. Bu ön lisans programları da sanırım buna yönelik olacak. Pen test yapabilen eleman kolay kolay yetişmiyor.  

TT iş ilanına bakalım:

• Üniversitelerin Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Elektronik-Haberleşme ya da ilgili mühendislik bölümlerinden mezun,
    • İyi derecede İngilizce bilen,
    • Network cihazları üzerinde (Switch, Router..vb) hands-on tecrübesi olan
    • Firewall (Fortinet , Palo Alto.. vb), WAF (F5, Citrix) gibi ağ güvenlik cihazlarının kurulumu, konfigürasyonu ve yönetiminde en az 2 yıl deneyimli,
    • Tercihen DDOS ürünleri konusunda deneyim sahibi,
    • Tercihen CCNA ve CCNP sertifikalarına sahip,
    • Problem çözme, analitik düşünme, sorgulama ve araştırma yeteneklerine sahip
    • Planlama, organizasyon, dokümantasyon ve koordinasyon becerileri gelişmiş,
    • İş takibi kuvvetli, detaylara önem veren, çözüm ve sonuç odaklı çalışabilecek,
    • İlgili paydaşlarla etkili iletişim kurabilen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 5 Temmuz 2023; 5:3:32 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.