< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamisama- -- 1 Eylül 2020; 22:47:39 > |
Sıfat-Fiil Sorusu
-
-
anası mezar dikecekmiş şeklinde kodlanır sıfat fiiller.
Yani ekler şudur: -an -ası -mez -ar -dik -ecek -miş
dokunan tebessüm, akmayan ırmak, alevlenen ocak, süzülen damla. Bu tamlamaların ilk kelimelerinin hepsi sıfat-fiil görevindedir.
yani; dokunan, akmayan, alevlenen, süzülen olmak üzere 4 adet sıfat fiil var.
hüzünle edat bence, çünkü iki kelimeyi bağlama görevi yok orada.
-
hüzünle - hüzün ile alevlenen, bağlaç diyebiliriz diye düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 28 Kasım 2020; 20:34:22 > -
quote:
Orijinalden alıntı: calmdownbrohüzünle - hüzün ile alevlenen, bağlaç diyebiliriz diye düşünüyorum.
bağlamı almanız gerekir hocam. hüzün ile alev demiyor, iki ismi bağlamıyor, hüzün ile alevlenen diyor. Bence burada bir fark var, edat olması gerekir diye düşünüyorum.
-
Hocam metin üzerinden belirttiğim için tam cümleyi almadım ama "Gariplerin hüzün ve alevlenen ocağı" cümlesi anlamlı gözüküyor. Ama tereddütte bırakıyor haklısınız. TDK önceden "ile"yi her zaman bağlaç kabul ediyordu ama MEB ve geliyorsa bağlaç gelmiyorsa edat diyordu ikilik vardı. TDK bu durumu yeni değiştirdi ve MEB gibi kabul ediyor artık. Ancak kitaplar bazen meb yerine tdkyi referans alabiliyor o yüzden sorular mantıksız olabiliyor.
-
Gariplerin hüzün ve alevlenen ocağı
burada anlatım bozukluğu oluşuyor gibi. Bana mantıklı gelmiyor hocam, ama dediğiniz gibi Meb'in dediği oluyor, mebin dediğini yapın yine de. En son limit- türev'deki durum gibi.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X