Şimdi Ara

Silverstone Sugo 13BQ Yorumlar ve Modifikasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
1.928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Teknobiyotik'in yanlış stok bilgisi yüzünden Sugo13'ün önü delikli olan modeli yerine düzünü almış bulundum. Değiştirmeyi teklif bile etmediler. Parasıyla ön panelin delikli versiyonunu almak istediğimi söylediğimde ise geri dönüş bile yapmadılar. Teknobiyotik'in notunu da vermiş oldum böylece.

Gelelim konumuza. Topladığım bilgisayarın özelliklerini yazayım önce. Bu bilgisayarda hem Windows 10(Samsung üzerinde) hem de Mac OS olmasını planlıyorum.

• Anakarat: Asrock B450 Gaminx ITX/ac
    • İşlemci: Ryzen5 3600x
    • Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ RX570 4GB
    • RAM: Mushkin Redline 3200MHz 2x8GB
    • Disk: Toshiba RC500, Samsung 840 Pro
    • Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 120mm
    • Güç Kaynağı: FSP Dagger Pro 650Watt

Güç kabloları takılmadan önceki hali bu şekilde. Soğutucunun boruları oldukça sert ancak bükülmez değil.

Güç kaynağının kabloları bu kasa için gereksiz şekilde uzun. İlk projem bu kabloları hiç fazlalık olmayacak şekilde kısaltmak.

Gelelim Teknobiyotik'in bana attığı kazığa... Şimdi malumunuz ön paneli düz olan modeli gönderdiler bana. Önce bu şekilde Prime95 Torture Test çalıştırdım. Yarım saat sonunda işlemci 90 dereceye kadar çıktı. Boşta ise 40-50 arası gidiyordu. Ben de ön paneli biraz kurcalamaya başladım. Kenarından ince bıçakla biraz kanırtınca panel yerinden çıktı. Meğer yapıştırmaymış.

Daha sonra yapıştırıcı kalıntılarını temizledim. Asıl çok kalıntı paneldeydi. Elimle sıyırdığımda rahatça çıktılar. Sonra alkollü bezle sildim tertemiz oldu.

Bu şekilde önü açık sıcaklık değerlerine baktığımda ise, boşta 30-40 arasında, Prime95 testinde ise en fazla 86 dereceyi gördüm. 4 derece... Allah bereket versin.

Kasa şu anda tıklım tıkış vaziyette. Önümüzdeki hafta tabelacıya gidip bu plastik planeli lazer CNC ile delikli hale getireceğim ve tekrar yapıştıracağım. Ayrıca Noctua'nın 120mm x 15mm'lik ince fanından alıp soğutucu radyatörünün benden tarafa bakan kısmına takıp radyatörü çift taraflı fan ile soğutmayı deneyeceğim. Eğer çok fark olmazsa aynı fanı kasanın yanındaki ızgaraya yerleştireceğim.

Kablo kısaltmadan sonra sıcaklık değerlerini güncellerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperzengintas -- 8 Mayıs 2020; 12:59:8 >

• Radyatördeki fanın yönü dışarıdan içeriye hava çekecek şekilde değişirse birkaç derece daha farkeder diye düşünüyorum.

Soğutucunun psu altında kalan kısımdaki borulardaki bükme miktarını kendiminkinde yapmaya cesaret edemediğimden söküp hava soğutmasını geri takmıştım ben. Rvz03 kasada radyatörü ekran kartı bölmesine takmıştım.
  • Kasanın içine sıcak hava üflemiş olurum böyle değil mi? Eğer noctua fanı yan tarafa takabilirsem onu giriş fanı olarak takıp hem su soğutmaya daha fazla hava akımı sağlamış olmayı hem de noctua'nın tam önündeki VRM'lere de biraz soğuk hava sağlamayı planlıyorum. Mantıklı mı sence?
  • alperzengintas A kullanıcısına yanıt
    Yana takarsanız radyatör fanının yönünü değiştirmeye de gerek kalmaz, o fan yine dışardan hava alıyormuş gibi olur güzel olur bence.
  • Tam anlamadım. Yani yana 120mm bir ekstra fan takayım ve havayı içeri alsın. Radyatör fanını da şu anda olduğu gibi bırakayım. Doğru mu anladım?
  • elinize sağlık AIO gerçekten uğraştırmış gibi duruyor. Bu AIO takılmasına rağmen sıcaklıkların bu derece olması normalmi? acaba öne düzgün bir fan takıp cpu soğutucusu daha rahat takılabilecek normal hava soğutucu olsaydı acaba ne kadar fark ederdi merak ettim açıkcası.
  • Aynen yandaki 120 zaten içeriyi yeteri kadar havadar yapar bence.

Birde @orhanyor 'un dediği gibi sıcaklı yinede 3600x in biraz fazla gibi. Yük altında kaç watt çektiğini söyleyebilirimisiniz

Sıcaklıkla bir ihtimal de şu olabilir. Bu bükülme (
    Lightshot
    Screenshot
    https://prnt.sc/s9c00k
    ) hortumun içi çapını küçültmüş ve soğutucu bloktaki pompanın tam randımanda çalışmasını engelliyor olabilir. Böyle bir etki olup olmadığını da psuyu yuvasından çıkarıp hortumu rahatlatarak deneyebilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aynen psu yu sökmek bir zaman almaz bilim adına bu testi yaparsanız bir rahatlama gelebilir bizede :))
    sıcaklıklar bana çok geldi çünkü aynı kasada hava soğutucu ile beraber benim sıcak yaz gününde ağustos 17 öğlen saat 1 gibi klimasız evde yaptığım stress test sonucu böyleydi.

gerçi burda işlemci i7 6700 65 watt işlemci bambaşka bir olaydan bahs ediyoruz o yüzden dedim acaba amd nin normali bumu diye..

birde bundan önceki core v1 de i7 6700k 95watt işlemciye taktığım NOCTUA NH-U9S efsaneydi ama o malesef sg13 e psu varken girmez belki psu öne alınırsa girebilir bu AIO dan daha iyi performans vereceğini düşünüyorum. onunda değerleri böyleydi..

• orhanyor kullanıcısına yanıt
    Aynı arctic soğutucuyu benim 2200g ile denemiştim. 1,33v 3,85Ghz'e hız aşırtılmış işlemci çekirdekleri 45 watt civarı ve dahili vega 8 35 watt civarı çekerken yani işlemci paketi 75-80 watt civarı çekerken yarım saat sonunda 61 derece gördüm. Benim düzenimde kasaya radyatörü, radyatöre de fanı havayı dışardan çekecek şekilede monte etmiştim. 3600x'de benzer bir güç tüketiminde olması lazım... Sizin 6700 ile sg13'de kullandığınız soğutucu hangisiydi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mxsr

Aynı arctic soğutucuyu benim 2200g ile denemiştim. 1,33v 3,85Ghz'e hız aşırtılmış işlemci çekirdekleri 45 watt civarı ve dahili vega 8 35 watt civarı çekerken yani işlemci paketi 75-80 watt civarı çekerken yarım saat sonunda 61 derece gördüm. Benim düzenimde kasaya radyatörü, radyatöre de fanı havayı dışardan çekecek şekilede monte etmiştim. 3600x'de benzer bir güç tüketiminde olması lazım... Sizin 6700 ile sg13'de kullandığınız soğutucu hangisiydi?
    80 watt için 60 derece sıcaklıklar çok iyi.
    bendeki low profil sf450 nin altında kalan bir soğutucu.
    www.scythe-eu.com
    Big Shuriken 2 Rev. B: CPU Kühler, Lüfter, Lüftersteuerung von Scythe
    https://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/big-shuriken-2-rev-b.html
    bunuda sessiz LP soğutucu ararken bulmuştum ama yurtdışından getirttim vakti zamanında, pek popüler bir ürün değil ama herhalde artık alternatifleri çıkmıştır. sanırım noctua buna benzer performansta bir soğutucu çıkarmış ama ozamanlar yoktu muadili.

Zaten stres testinde ben de biyerde hata vardır diye düşündüm hatta hala daha acaba yanlış baktığım birşey mi var diye düşünüyorum ama değerler aynen üstteki mesajda yazdığım gibiydi. Zaten 2200g de stock 65 watt cektiğinden heralde OC li hali için yaptığım hesap ve gördüklerim doğrudur.

Scythe sevdiğim markadır nedendir bilmem sempati duyarım şu an güncel big shruken 3 soğutucuları var ama performansta muadillerinin biraz gerisinde.
  • aklımdan geçiyordu biri yapmış :))
    Imgur
    SG13 mod with HDPlex units
    https://imgur.com/gallery/xmHiCqg

acaba önüne sfx sığarmı diye düşünüyorum elimde bir U9S olsa denerdim valla.

Şu hdplextir pico psudur ulaşımımız kolay olsa çok değişik şeyler denerim ama bu kurla bu ulaşılamazlık ile elimdeki atx psu ile ne yapabilirsem ona kanaat
    Ben böyle bin tane fan olayını sevmiyorum.. Yani öyle yapacaksak daha da fazla fan koyalım olsun bitsin. PSU'nun da dört yanına döşeyelim fanları.

Kablo kısaltma operasyonunda PSU'yu söküp hortumu rahat bırakır öyle denerim. Ama zaten bu soğutucunun hortumları o kadar sert ve sağlam ki bükebildiğin en fazla bükmede bile hortum ezilmiyor. Yük altında kaç watt çektiğine bakacağım. Şimdi hackintosh kurdum onunla uğraşıyorum. Ben bu sıcaklıkların bu setup ile kabloların kısaltılmasından sonra düşeceğini düşünüyorum çünkü kasanın içinde şu anda bırak hava akışını korona virüsü bile giremez. Her yer dolu.

Gelişmeleri yazarım.
  • Ben şu anda fanı havayı içeriden çekip radyatöre üfleyecek şekilde kullanıyorum. Fanı ters çevirmeyi de deneyeyim.
  • Teknobiyotik ile benzer maceram oldu. Önü mesh ızgaralı modeli 17 Nisan'da satın aldım, 3 gün sonra hiçbir bilgilendirme yapılmadan iptal edildi. Ben de sizdeki önü düz, kapalı modeli satın aldım. Sistemim şöyle;

Ryzen 5 3600
    XPG Spectrix D60G 3200 8x2 Ram
    XPG 256GB SX8200 PRO nvme M.2 SSD
    Asus Radeon Dual RX 580 8GB 256 bit GDDR5 Ekran kartı
    MSI B450-I Anakart
    Corsair VS550 Güç kaynağı

Bu sistemde bir süre sadece tek ram slotunu kullanabildim çünkü stok fan ramlerin üzerine geliyor anakartın soğutma bloğuna baskı yapıyordu.

Daha sonra bu sorunu nasıl çözerim diye düşünüp soğutucu fanı söktüm. Fanı incelerken üzerinde AMD logosu olan plastik yuvarlak parçanın sökülebilir olduğu kanısına vardım. Google a bakmak hiç aklıma gelmedi :) Sağa sola yukarı aşağı zorlarken kapak çıktı.

Sistemimde egzoz görevini gören fan yok. Oyun oynamıyorum ama Pubg yükleyip canlı değerleri görmek istedim. Tam bir facia.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dhKARACAN -- 2 Mayıs 2020; 13:14:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Undervolting yapmanın hayat kurtaracağı bir durum.
  • Bu sıcaklık değerlerinin kasanın tıkış tepiş olmasından kaynaklandığını düşündüm.

Stok fanın dayanılmaz rahatsız edici sesi ve ısınma probleminden dolayı sıvı soğutucu kullanmaya karar verdim.

Sistemi bu haliyle kasayı kapatmadan kullandığım da değerler şöyle;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dhKARACAN -- 2 Mayıs 2020; 12:56:52 >

• Şimdilik kullanım alanımı darlamasından dolayı rahatsız olduğum tek nokta güç kaynağı. Kendisi ile eski sistemden bu yana güzel bir dostluğumuz var. Ayrıca sistemde sıfır olarak alınmayan tek bileşen güç kaynağı ve buna rağmen en sessiz çalışan da o.

Corsair Sf600 Platinum siparişi verdim. Pazartesi elime ulaşır inşâAllah.

Egzoz için de yukarıda paylaştığınız görsellerin bulunduğu konulardan kafama yatanlar var. Noctua fanlar ile benzer ya da aynı çalışmaları yapabilirim. Bu noktada her türlü öneri ve yoruma açığım arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dhKARACAN -- 2 Mayıs 2020; 13:13:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dhKARACAN

Şimdilik kullanım alanımı darlamasından dolayı rahatsız olduğum tek nokta güç kaynağı. Kendisi ile eski sistemden bu yana güzel bir dostluğumuz var. Ayrıca sistemde sıfır olarak alınmayan tek bileşen güç kaynağı ve buna rağmen en sessiz çalışan da o.

Corsair Sf600 Platinum siparişi verdim. Pazartesi elime ulaşır inşâAllah.

Egzoz için de yukarıda paylaştığınız görsellerin bulunduğu konulardan kafama yatanlar var. Noctua fanlar ile benzer ya da aynı çalışmaları yapabilirim. Bu noktada her türlü öneri ve yoruma açığım arkadaşlar.
    Hocam eğer imkan varsa herzaman giriş ve egzoz fanları olmalı. Soğutmaya büyük etkisi var. O paylaştığım modun zaten en güzel yanı da o önde büyük bir intake ve tonla hava atabilen 2 tane 80 ilk koymuş ve ortada performanslı bir soğutucu.. oraya birde sfx girse gördüğüm en iyi sg13 olacak. O tarz bir soğutucu demekki amd ler için şart belliki fazla ısınıyorlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.