Şimdi Ara

Sınav Öncesi Hatırlamak ve Tekrar Etmek İstediğiniz Bilgileri Yazın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar sınavdan önceki geceyi saymazsak 3 gün kadar bir süre var yksye. Bu süre zarfında çalışmalar genellikle tekrar şeklinde olduğundan dolayı böyle bir konu açmak istedim. Sınavdan hemen önceki gece aklınıza bir şey takılır da cevabını merak edersiniz ya işte bundan ötürü sınava girmeden önceki anlarda arkadaşlarınızla son tekrarları yaptığınız zamanı yansıtan bir konu gibi olsun istedim bu konunun da. Kafanıza takılan kısa kısa sorular veya sınav öncesi arkadaşınızla konuşurken 'bu çıkar' diyebileceğiniz tarzda kısa kısa bilgiler varsa buraya yazın bir faydası dokunur belki hepimize

Edit: Belirtmeyi unutmuşum aşağıda yazanlar çizgili kas yapılarında geçerli düz kaslarda bu şekilde bir enine bantlaşma yapısı yok çünkü

Çorbanın ilk tuzu olsun  : Kas kasılınca kütlesi ve hacmi sabit kalır ama 'HIZ' diye kodlayabileceğimiz (tonguçtaki öğretmenden duymuştum bu kodlamayı :D) üç şey azalır. H ve I bantları ile Z çizgileri arasındaki mesafe azalıyor. A bantlarının boyu ise sabit. Bunları ben de lisede sadece ismen ezberlemiştim ama ross pawlina isimli bir histoloji kitabında bu isimlerin kökenlerini okumuştum ve bu şekilde öğrenince hala aklımda kaldılar. Şöyle:

H bantları: Almanca 'hell' yani 'aydınlık' kelimesinden geliyor. Işık altında aktinlerin arasında kalan görece parlak bölge burası yani en ortadaki boşluk gibi olan alan. Bu alan aktinlerin birbirine yaklaştıkları alanı kapsadığı için aktinler birbirine yaklaşıp aradaki alan azaldığında küçülüyor

I bantları: İzotropik kelimesinden geliyor bu da. İzotropik de polarize ışıkta etkilenmeyen demekmiş yani polarize ışık gelince aynı tarafa yansıtıyorlar gelen ışığı (iso: eşit, tropos: yön, yol, hal anlamında). I bantları polarize ışığı etkilemeyen, miyozinlere göre daha ince olan ve sadece aktinleri kapsayan kısım. Aktinler birbirine yaklaşıp miyozinlerle kenetlendikçe bu bant da sadece aktinlere denk gelen kısmı kapsadığından küçülüyor. Miyozinle aktinin çakıştığı kısımlar bu bantın dışında çünkü

Z çizgileri: Bunlar da yine almanca olan zwischenscheibe (zwischen: arasında scheibe: disk) kelimesinden geliyor. Diskler arasında yani iki sarkomer arasında olduğunu belli ediyor kendisi. Kas kasılınca sarkomerler kısaldığı için aralarındaki mesafe de azalıyor tabii

A bantları: Bu da izotropik kelimesinin karşıtı. Anizotropik kelimesinden türüyor yani tahmin edebileceğiniz gibi izotropik olmayan demek. Bu da aktinlere göre daha kalın olan miyozinleri kapsayan kısım. Polarize ışık olunca ışığı iki düzleme ayıran yani farklı yönlere yansıtan kısımlar bunlar da. Miyozinler aktinler gibi kaymadığı için bu bantın boyu sabit kas kasılsa da gevşese de

M çizgisi: Bu da sonuncusu olsun konu başında kısa bilgi diye yazıp yine uzattım :D H bandının da ortasında kısa, yoğun bir çizgi yapısı varmış bunun da kökeni almanca 'mitte' yani 'orta' kelimesinden geliyor

Böyle kökenleriyle öğrenince daha iyi akılda kaldığına inanıyorum belki sınavda bunlar çıkmaz ama yine de okumuş olmak güzel oluyor bence. Siz de ufak ufak bilgiler varsa paylaşın (buradaki kadar uzun olmasa daha iyi olur gibi  ) belki herkese faydası olur sınavda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egehan_45 -- 5 Haziran 2024; 23:4:57 >

• Formik asitin ester izomeri yok çünkü en küçük ester 2 c'li

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.