Merhabalar, öncelikle Sinerji Bilgisayar'dan aşağıdaki sistemi totalde 46.719,26 TL'ye topladım, kurulumunu onlar yapacak. Sizce akıllıca, ekonomik bir seçim mi olmuş?
Ayrıca canlı destekle görüştüğümde, hazır sistemlerde herhangi bir iade sağlanmadığını, destek için de markanın Türkiye servisine yönlendirdiklerini açıkladı. Yani anladığım kadarıyla herhangi bir destek, garanti veya değiştirme hizmeti sunmuyorlar, Gaming gen'in askine. Tabi ürünü satın alırken bundan haberim yoktu ve beni baya hayal kırıklığına uğrattı. Sizce sorun yaşar mıyım, siparişi iptal edip başka bir yerden mi toplamalıyım? Gaming gen'de 3-4bin TL farkla 4070SUPER'li bir kasa gördüm o da biraz aklımı karıştırdı. 2K'da High ayarlarda oynamayı planlıyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurntAsh -- 27 Şubat 2025; 14:55:36 > |
Hazır Kasa Yerine Toplama Kasa Önerisi

-
-
9700x e gerek yoktu bence bi tik iyi anakart ve psu tercih edilebilirdi en basitinden ,aradaki farka 4070superde gelebilirdi isteginize bagli ztn 7800xt-4070 super haric alternatif yok bu paralara.
Kule tipi sogutucu da lazim en basitinden deepcool ak400 , garanti tabi ki vardir parcalarda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 25 Şubat 2025; 17:49:15 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
İptal edip kendiniz toplayın.
-
@n201
Belki, başka forumdan danışarak toplamıştım 9700X'in bottleneck olmaması açısından güzel olacağı söylendi. PSU yetmezse güncellemeyi düşünüyordum ama 6 bin'i CPU'dan direkt GPU'ya verseydim bottleneck olurdu muhtemelen, 4070 ile 7800XT'nin de performansı çok yakın biliyorsunuz.
Garanti markaların servislerinde var ama sinerji bir kere satışı yaptıktan sonra daha sorumluluk kabul etmiyor.
Hocam bu fiyata daha uygun bir kasa toplamak mümkün mü? Örnek verebilir misiniz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurntAsh -- 26 Şubat 2025; 8:40:28 > -
Ram, güç kaynağı ve ssd değişmeli bence. İptal edip kendin topla daha rahat öneri bulursun.
Ramler çok kötü cl30 6000 mhz tercih edin
Nasi bi darbogaz olsun 9700x anca %10 falan iyidir 7500fden ama fiyat farki 7 bin,sinerjiden suphe varsa almayacaktiniz yapcak bisey yok.
O aradaki 7 binle parcalari iyilestirebilir veya 4070 super alirdiniz.
Hocam RAM'ler niye kötü olsun ki, DDR5 6000 Mhz olsa daha iyi olurdu tabi ama 5600 Mhzde çok yakın değil mi? SSD'nin yazma okuma hızı da baya fazla.
-
Ssd okuma yazma hızları pazarlamadan ibaret bir değeri yok. Bence bütçeni ve ihtiyaçlarını belirt biz ona göre sıfırdan bir öneri yapalım, boşuna çöp parçalara para ödeme.
Öncelikle doğru overclock ile 9700x açık ara 7500f'e en kötü %30 fark açar. %40 50 bile zorlanır. Multithread kullanan oyunlardaki fark %50den bile fazla olacaktır. Özetle doğru bir yaklaşımınız yok.
Ramler 5600 ama cl36. 6000 cl28 ramler piyasada uygun fiyatta rahatlıkla bulunuyorken bu resmen üzücü taraf. Ram Latency Calculator 10 nanosaniyede çalışabilecekken overclocksuz, 12 nanosaniyede çalışacaklar. bu da %20lik fark demek nanosaniye cinsinden. Teorik tabii ki bunlar ama gerçekte de fark azımsanamaz.
Ben kesinlikle daha kaliteli bir anakart alırdım o sisteme. Giriş seviye bir anakart alınmış. 9700x doğru şekilde beslenemeyecek bile. Mosfet soğutucusu yok, voltaj dalgalanması bile yaşatabilir. Çok yanlış bir tercih.
https://www.vatanbilgisayar.com/msi-pro-b650m-b-amd-b650-soket-am5-ddr5-6800mhz-oc-m-2-anakart.html Fiyatını yansıtıyor.
https://www.vatanbilgisayar.com/msi-pro-b650-s-wifi-7200-oc-ddr5-soket-am5-usb-3-2-m-2-hdmi-dp-atx-anakart.html alınması gereken anakart. Fiyatı aşırı uyguna satılıyor şuan.
Bütçeyi 5bin arttırırsan doğru sistemi yazayım.
-
Gecikme hızı da yüksek değil mi ben ddr 4 te cl16 ve cl 18 farkını çok net hissediyorum
Merhaba hocam, yazdığınız mesaj için teşekkür ederim, çok açıklayıcı ve net bir şekilde yazmışsınız. Sinerji'den siparişi iptal ettim, doğru mu yaptım bilmiyorum çünkü fiyatına göre iyi kasaydı, CPU'nun anakart yüzünden düzgün beslenemeyeceğini söylemişsiniz. Eğer durum böyleyse iyi bir seçim yapmışım. Ancak onun dışında CPU, GPU, RAM ve SSD seçimleri fiyata göre çok iyi değil mi? Şayet ben öyle düşünüyordum alırken.
Bütçe oynayabilir. Sizden sistem tavsiyesi almak isterim, ama hazır kurulum olmayan kasalarda korkum var, kendim bilgisayarı kurarken kısa devre oluşturmaktan ya da bir parçaya zarar vermekten vs korkuyorum. Bu riski almaya değer bir f/p farkına sahip olur mu sizin sistem?
Yine de tabi ki duymak isterim. İptal ettikten sonra zaten buraya gelecektim sistem tavsiyesi için.
Hocam sizin de önerileriniz varsa duymak isterim, bütçe şu an 45bin civarı, ama oynayabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurntAsh -- 27 Şubat 2025; 11:30:31 >
-
Şu sistemde işlemci ve ekran kartı harici ya orta seviye ya da düşük seviye parçalar mevcut, fiyatın uygun gözükmesinin de sebebi bu düşük parçalar zaten. Şimdi nasıl bir ekranda nasıl oyunlar oynayacağını söylersen ona göre dengeli sistemler önerilebilir ve sistemi kurmaktan da çekinme, çok basit işlemler sadece ilk kez yapacaksan zor duruyor ama internette çok basit örnekler var kolaylıkla yaparsın.
Aslında sistem başta CPU'yu da dahil edersek 42 bin civarıydı, ben diğer parçaları yükselterek 46 bin civarına getirmiştim. Anakart orta seviye ve PSU ucu ucuna yetiyor (bir çok siteden kontrol ettim sistemin W değerleri 550'yi bile geçmiyordu o yüzden enerji spike'larına karşı yeterli olacağını düşünmüştüm), SSD ve RAM'lerin iyi olduğunu düşünüyordum (yukarıda daha iyi ramlerin piyasada daha ucuza bulunabildiği yazıyor o konuda yanılmışım sanırım), ve zaten yeni bir soğutucu alıp monte etmem gerekecekti her türlü (thermalight peerless assasin düşünüyordum) ama onun dışında düşününce o kadar kötü bir sistem değil gerçekten, yine de şu an iade ettim ve parçaları tamamen kendim alacaksam biraz daha özgür bir build yapabilirim sanırım. Bazı parçalar için indirim vs. de bekleyebilirim. En nihayetinde AMD 9070 serisinin yayınlanmasına günler kaldı, stoğa girince düşüşler olabilir.
2k 180 Hz MSI monitör almıştım. Aslında 2kda, high ayarlarda akıcı bir şekilde Helldivers 2, Last of Us Part 1-2, Escape From Tarkov, (Gelecekte high ayarlarda olmasa da GTA 6'i ve genel olarak AAA oyunları güzel bir şekilde) oynatabilecek bir sistem kurmak istiyorum, Cyberpunk olsun, RDR2 olsun. Tabi FPS oyunlarını da severim IPS monitör almamın sebebi de o zaten. Bu sistem az/çok bu ihtiyacı karşılıyordu, var olan darboğazları ortadan kaldırırsam hayli hayli karşılayabileceğini düşünüyorum.
Tabi ki de gereksiz masrafa girmek istemem ama, "bu anakart devasa fark ediyor, kesinlikle bunu almalısın" derseniz o parça için 2-3kyı hatta 5-6kyı cepten çıkarmakta behis duymam.
Ve son cümle için teşekkürler, gerçekten cesaretimi arttırdı. Bu yaşıma kadar bilgisayarın donanımsal kısmıyla daha alakalı olmam gerekirdi ama geç olması hiç olmamasından daha iyi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurntAsh -- 27 Şubat 2025; 11:31:31 >
-
Anakart performansı etkilemez bunu net söyleyeyim ama 9700x ile kullanılacak sisteme en giriş seviye anakartı koymak mantıklı değil. Onun haricinde böyle bir sistemde üst seviye güç kaynağı haricinde bir şey kullanılmamalı ve bence en az 850w tercih edilmeli, çünkü güç kaynakları sürekli değişmesi gereken cihazlar değil, haliyle kaliteli 850w sistemin ileride değişmesine(ekran kartı değiştirip devam edebilirsin mesela) de kolaylıkla olanak sağlar ve 650 yerine 850 almak arasında ciddi bir fiyat farkı yok. Thermalright frost spirit vardı aslında çok uygun fiyata ama stokta kalmamış sanırım, bahsettiğin soğutucu da yeterli gelir onda sıkıntı yok.
güzel sistem
sadece güç kaynağı düşük kalmış
750/800W yapın
-
Hocam Vatan'da 3 Mart'a kadar indirim varmış
Anakart olarak yukarıda önerilen :MSI PRO B650-S WIFI 7200(OC) DDR5 Soket AM5 USB 3.2 M.2 HDMI DP ATX Anakart - Vatan Bilgisayar
RAM olarak: Corsair 32GB (2x16) Vengeance RGB EXPO 6000mhz CL36 DDR5 Ram (CMH32GX5M2E6000Z36), CMH32GX5M2E6000Z36 bunu veya GSKILL 32GB (2x16GB) Ripjaws M5 RGB DDR5 64000MHz CL36 1.35V Dual Kit Ram - Vatan Bilgisayar bunu düşünüyorum, hangisini önerirsiniz?
Power Supply konusunda, bu kasa var, fiyatı çok güzel, kasa çok güzel ama PSU'su 650W maalesef, fiyatı da 3.337 TL, neredeyse 1000 TL indirimde MSI MAG FORGE 120A B65 650W 80 PLUS TEMPERED GLASS RGB FANL ATX KASA - Vatan Bilgisayar
Karşılaştırma için, sadece Corsair 750W PSU (kasa olmadan) 4.399 Türk Lirası bir de buna Corsair kasa ekleyelim desem 7000TL'ye çıkıyor. 850W'a çıkınca fiyat iyice 10000 TL'nin üstüne artıyor, bu sistemi alınca en az 5-6 sene ekran kartı veya CPU geliştirmeye ihtiyaç duymam diye düşünüyorum o yüzden 850W bana aşırı overkill geldi.
SSD olarak ya bu Kingston 1TB NV3 NVMe Gen4 Okuma 6000MB-Yazma 4000MB M.2 SSD , SNV3S/1000G ya da indirime girince bunu düşündüm Kingston KC3000 SKC3000S/1024G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe düşünüyorum.
Bunların üstüne 4070S + 9700X alırsam 38.400 TL, 7800XT + 9700X alırsam 32.000 TL ekleniyor, ama CPU ve GPU için bir indirim veya fiyat düşüşü beklemeyi düşünüyorum.
Anlamadığım şey burada anakart performansı etkiliyor mu etkilemiyor mu? Keyif kaçıracak kadar etkliemiyorsa biraz boşuna iptal etmiş oluyorum çünkü :c.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurntAsh -- 27 Şubat 2025; 12:29:46 >
-
Hazır sistem mi hocam, inanın benim de kafam karıştı, iyi mi kötü mü anlayamadım.
-
Bahsettiğin güç kaynağı giriş seviye hocam, kasayla satılan üst seviye güç kaynağı çok nadirdir(ya da pahalı olur zaten aynı fiyata gelir). İstersen hala ucuz yollu sistem dizersin pişman olacak bir durum yok. Anakart performansı etkilemez ama konu başındaki anakart vrmleri giriş seviyede bir ürün, haliyle fazla sıcak çalışacak ve ömründen götürecek ama 9700x ile uyumlu çalışacaktır bu konuda sıkıntı yok, ben şahsen en azından vrm soğutucuları olan bir model olmasını tercih ederim. Ramler ise 6000 ve cl30 öneriliyor ideal olarak, buradan kısmak doğru değil direk olarak işlemci performansına etki ediyor. Güç kaynağı
https://www.sinerji.gen.tr/corsair-32gb-2x16-vengeance-6000mhz-cl30-ddr5-expo-ram-cmk32gx5m2b6000z30-p-53072?utm_campaign=akakce&v=1.71.1
850w istersen Fsp gm vita ve Asus prime modellerine de bakılabilir
https://www.sinerji.gen.tr/corsair-750w-rme-serisi-rm750e-80-gold-tam-moduler-atx-30-gen5-guc-kaynagi-p-49377?utm_campaign=akakce&v=1.57
Ssd olarak bu
amazon
Western Digital 1TB WD Mavi SN580 NVMe Dahili Katı Hal Sürücüsü SSD - Gen4 x4 PCIe 16Gb/s, M.2 2280, 4.150 MB/s'ye kadar - WDS100T3B0Ehttps://www.amazon.com.tr/dp/B0C8XMH264?ref=cm_sw_r_cp_ud_dp_DWJPN7RTD6G6BN1GCGY7&ref_=cm_sw_r_cp_ud_dp_DWJPN7RTD6G6BN1GCGY7&social_share=cm_sw_r_cp_ud_dp_DWJPN7RTD6G6BN1GCGY7
Ya da daha kaliteli istersen, ciddi bir performans farkı hissetmezsin(oyunlar özelinde) ama yine de 1000tl daha ekleyip daha uzun ömürlü bir ürün alabilirsin
https://www.incehesap.com/kingston-renegade-srngs-1000g-1tb-7300-6000mb-s-pcie-4-0-nvme-ssd-disk-fiyati-74282/
Aynı anakartla ve bir kasayla fiyatı 50.000 e geliyor sistemin, anakarta ekstra verip vermemek bütçene kalmış performans farkı olmayacak ama diğer parçalar bence kesin değişmeliydi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- sinerji güvenilir mi
- mini itx kasa
- hazır sistem önerisi
- 14400f vs 7500f
- gaming gen tr
- nvidia otomatik ayarlama nedir
- snapdragon 888
- i7 860 kaçıncı nesil
- mx550 ekran kartı
- amd radeon 780m
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X