Şimdi Ara

şirket için araba almak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
6
Favori
170.901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Grkm -- 1 Mayıs 2011; 23:25:38 >
  • birde şirket üzerine kredi çekip araç alırsanız
    misal
    20000 TL kredi kullandınız
    3 yılda 5000 TL faiz ödediniz

5000 TL gider gösterilip düşülebilir.
  • 2. el veya sıfır bütün araçlar (ticari veya binek) satan kişinin vergi mükkellefiyeti olsun veya olmasın şirket üzerine alınabilir. Sadece amortisman ayrılma yöntemleri, kdv sinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı farklı farklı değerlendirilir bunlarda teknik konulardır.
    quote:

Orijinalden alıntı: emrtkn

Peki şahıstan alınan ticari araç , 2.el olarak satın alınıp şirket üzerine alınabilir mi ?
    Bilgisi olan var mı ?
  • Arkadaşım sorularına cevap vermeye çalışayım elimden geldiğince
    1-binek araçlarda vergiden düşme oluyor mu ?
    Vergiden düşme diye bi şey yok arkadaşlar bu amortisman ayırmadır bu da kar çıkan bi şirketse karın vergisini ödemeyi ötelemektir. Amortisman ayrılma oranına göre genelde 5 sene dir amortisman ayırmak. Diyelim 5 sene doldu ve tamamen amortisman ayrıldı ve araç satıldı bu seferde aracın satıldığı tarihteki tutarın hepsi kar olarak kayıtlara alınır buradaki ince nokta araç sıfır alınışı ile satılırken aradaki fark aslında şirket adına gerçek kardır. Örnekle açıklayacak olursak 2006 yılında 100.000 tl ye alınan araç 2011 yılında ikinci el olarak satılırken 50.000 tl satıldığını farzedelim amortisman(gider) 100.000 tl üzerinden ayrılıyor satış 50.000(kar)
    2-araca ödenen kdv nin hepsi mi düşülüyor ?
    Binek araçlar için aracı alan şirketin araç kiralama işi yapması veya sürücü kursu olması gerekiyor bunun dışındaki bütün şirketler binek araçlar için kdv sini indirim konusu yapamaz.
    Ticari araçlarda ise kdv düşülüyor.

İstanbul-Ataşehir de Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Büromuz bulunmaktadır bu konularda yardıma ihtiyacınız olursa veya sormak istediğiniz bi konu olursa bana pm de ulaşabilirsiniz elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışırım.

quote:

Orijinalden alıntı: Burak®

Arkadaşlar konuyu merak ettim binek araçlarda vergiden düşme oluyor mu ?

araca ödenen kdv nin hepsi mi düşülüyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astra-Elegance -- 2 Mayıs 2011; 0:07:18 >

• Ben kdv direk gidiyor diye biliyorum sirkete araci satin alinca
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alioreh

Ben kdv direk gidiyor diye biliyorum sirkete araci satin alinca

Hususi araçlar kesinlikle KDV indirimine söz konusu olamıyor, bu Pick-up lar ve SUV lar için de geçerli. Yalnız mükellefin tercihine göre hem ÖTV hem de KDV gidere atılıp vergiden düşebiliyor. 2.0 bir araç için yüzde 9 civarında avantaj söz konusu.
  • Arkadaşlar konuyu okudum, ama anlamadığım bir nokta var.
    Babam kendi adına vergi mükellefi.örneğin babamın adı xxx yyy, vergi levhasında da xxx yyy yazıyor.Kendi adına da aracı var.Bunu şirket aracıymış gibi saydırabilir miyiz? Araç 2009 model, 2 yıldır kendisinde.
    Ya da şu aralar sıfır km araç almayı düşünüyoruz.Transporter alabiliriz mesela.Bunun hem kdv hem ötv sini yıl sonunda gider gibi gösterebilir miyiz? şimdiden teşekkürler.
  • şirket aracının üzerine, ssk vergi çek senet v.s. borcundan dolayı hacizde konabilir. bu da ayrı bi risk. hiç bulaşmamak en iyisi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: astra-Elegance

Arkadaşım sorularına cevap vermeye çalışayım elimden geldiğince
    Vergiden düşme diye bi şey yok arkadaşlar bu amortisman ayırmadır bu da kar çıkan bi şirketse karın vergisini ödemeyi ötelemektir. Amortisman ayrılma oranına göre genelde 5 sene dir amortisman ayırmak. Diyelim 5 sene doldu ve tamamen amortisman ayrıldı ve araç satıldı bu seferde aracın satıldığı tarihteki tutarın hepsi kar olarak kayıtlara alınır buradaki ince nokta araç sıfır alınışı ile satılırken aradaki fark aslında şirket adına gerçek kardır. Örnekle açıklayacak olursak 2006 yılında 100.000 tl ye alınan araç 2011 yılında ikinci el olarak satılırken 50.000 tl satıldığını farzedelim amortisman(gider) 100.000 tl üzerinden ayrılıyor satış 50.000(kar)
    Binek araçlar için aracı alan şirketin araç kiralama işi yapması veya sürücü kursu olması gerekiyor bunun dışındaki bütün şirketler binek araçlar için kdv sini indirim konusu yapamaz.

İstanbul-Ataşehir de Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Büromuz bulunmaktadır bu konularda yardıma ihtiyacınız olursa veya sormak istediğiniz bi konu olursa bana pm de ulaşabilirsiniz elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışırım.

quote:

Merhabalar hocam,

Verdigin ornek gayet acik ve anlasilir. Ben bu ornegi biraz daha acmak istiyorum;
    -100.000 TL lik aracin 5 yil sonunda tamamen amortismana ayrildigindan 5 yil icinde 100.000 TL matrahtan dusulmus oluyor ve 20.000 TL eksik kurumlar vergisi mi odenmis oluyor?
    -Bu arac 50.000 TL ye satildiginda 50.000 TL kar yaziliyor, bu durumda ne kadar gelir vergisi odeniyor?
    -Amortismana ayirma olayi hem binek hemde ticari icin ayni oranlarda mi gecerli?

Tesekkur ederim.

• Konuyu görmem iyi oldu. Peki şahıs firması için hangi rent-a-car önerirsiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fabrikaayarlari

quote:

quote:

Merhabalar hocam,

Verdigin ornek gayet acik ve anlasilir. Ben bu ornegi biraz daha acmak istiyorum;
    -100.000 TL lik aracin 5 yil sonunda tamamen amortismana ayrildigindan 5 yil icinde 100.000 TL matrahtan dusulmus oluyor ve 20.000 TL eksik kurumlar vergisi mi odenmis oluyor?
    -Bu arac 50.000 TL ye satildiginda 50.000 TL kar yaziliyor, bu durumda ne kadar gelir vergisi odeniyor?
    -Amortismana ayirma olayi hem binek hemde ticari icin ayni oranlarda mi gecerli?

Tesekkur ederim.

Arkadaşlar kusura bakmayın biraz konuyu hortlattım ama, şu arkadaşın sorusunun cevabını merak ediyorum. Bilen varsa yazabilirmi?
    Up yani...

• ben de buraya şöyle bir ek soru getireyim: benim önümdeki 3-4 sene için şahsi olarak araç kiralama düşüncem var.. yani bu 3-4 senelik süre için arabayı krediyle satın alıp her ay (mesela) 1000 TL kredi taksidi ve her sene mtvsi, trafik sigortası, kaskosu, muayenesi, servisi gibi masraflarla uğraşıp sonunda aracı sahipleneceğime 3-4 sene boyunca sadece aylık 700-800 TL gibi bir kiralama parası (+yakıt parası) ödeyerek bu süre için bir arabanın sadece kullanım hakkını almak istiyorum yani sahiplenme şartım yok.. kira süresi bitince durumum olursa yeni bir araç satın alma işine girebilirim, bu düşünceye ne dersiniz?

tabii filo kiralayanlar bireysel olarak muhtemelen kiralama yapmıyordur ama sağlam bir tanıdık şirket üzerinden bu kiralamayı yapmayı düşünüyorum.. ruhsatta varsın başkasının ismi yazsın, dediğim gibi aracı sahiplenme isteğim zaten yok.. sadece bu süre için arabasız kalmayayım istiyorum..

• quote:

Orijinalden alıntı: fabrikaayarlari

quote:

quote:

Merhabalar hocam,

Tesekkur ederim.

Evet arkadaşım aynen dediğin gibi matrahtan düşülüyor ve 5 yılda toplam 20.000.TL az vergi ödenmiş oluyor.
    5 sene sonra 50.000.TL ye satıldığında araç 10.000.TL vergi ödemesi çıkar
    Ruhsatta otomobil hususi geçenlerde %20 (5 yıl), kamyonet geçenlerde %25 (4 yıldır)

Bu sorunuzu biraz geç gördüm buraya yazdığınız soruları bana da pm den atarsanız hem buraya cevap olarak yazabilirim hemde pm den atabilirim

• Kısmı eksik ve yanlış ifadeler var, neyse birşekilde doğru bulunur.
  • arkadaşlar merhaba, kardeşim geçen gün kadıköy de renault bayine gitmiş Dacia sandero araç sormuş, adamlar da filo satıştan filan bahsetmişler..dedigine göre; bayide 10 tane dacia dan 3 tane kalmış bunlarıda filo satış denen bir şekilde (tam olarak çözemedim) uygun bir fiyata satacakmış..bu konuda bilgisi olan varmıdır..
  • İNDİRİM İYİİ...
  • Arkadaşlar aynı sorun bende de var. Babamın üzerine bir firma var. ben sadece araba alırken firmanın yapacağı indirimle ilgileniyorum açıkcası. arabayı aldıktan sonra 1 hafta sonra üstüme geçirebilirim. Şirket batma gibi riskleri olduğundan.
    Reno almak istiyorum acaba araba alırken firma yada şahış üzerine satışta bir indirim yapıyorlarmı. artı reno firmasına telefonla fiyat sorudğumda ordu mensubu musun diye bir soru sordu bana. son olarak ablamda dacia almak istiyor. sizce 2 arabayı aynı anda alsak bir indirim yaparlarmı?
    Cevap olarak evet yaparlardan çok bu tip indirimlerden daha önce yararlanmış arkadaşların tücrübe yorumlarını almak isterim.
  • Şirket aracı olarak alınan binekl araçların Kdvsi indirilemez.Ha aldığın yakıtlardan falan elbette Kdv yi indirebilir.Ticari araç olursa indirilebilir ancak.Masraf yazacak anlaşılan vergiden kaçmak için.Şirketin batması durumunda sıkıntı olabilir.Bence 1 lira fazla verin ruhsatta kendi adınız olsun.
  • Peki kimsenin sormadığı soruyu sorayım?

* Şirket için alınan aracın şirket işlerinden farklı amaçlar için kullanılması hakka hududa sığar mı? Bu örnekte olduğu gibi, arkadaş şirket adına bir araç alacak, ama belki şirketin kapısının önünden dahi geçmeyecek. Evet bu etik midir değil midir?
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.