Şimdi Ara

şirket için araba almak (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
6
Favori
170.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Vergisi daha fazla olacak ticari diye. Onu da şirket verir kısmen ya da hepsini versin. Çünkü benzin fişlerini de bana getir diyecek
  • Ayda bir hortlatılmış bir yıldır kimse yazmamış bide ben hortlatayım :)

yaklaşık 2 yıl önce vergi indirim muafiyet vs hikayesini duyup 33000'e sıfır berlingo aldım.
    4900 kdv'sini bir ay sonra şirketten alacakken daha bu ay bası alabildim (21 ay diyebiliriz).
    Bu 21 ay boyunca ayda ortalama 250 liralık mazot fişini şirkete verdim, Araç bakım masraflarının, aksesuarların faturalarını şirkete verdim.
    Açıkcası benden çok şirket kazandı gibi bir his var içimde.

Şimdi aracımı satmak istiyorum.
    28/30 arası gideri var. Satışlar birlikte şirketin fatura kesmesi bildiğim kadarıyla şart. Ama kdv oranı nedir kimi arkadaşlar %18- kimisi %1 demiş.
    Bide bu 2 yıl boyunca şirket amortismandan düşmüşmüdür aracı acaba nasıl öğrenirim ?
  • SAna hiç bir faydası yok hiç bulaşma

Şöyleki faydası şirket için bakım benzin yakıt gibi masrafları gider olarak gösterip ödeyeceği kdv'den düşüyor tek artısı budur bununda sana hiç bir faydası yok

Sen aldığın zaman %18 kdv ödüyor gibi gözüksede şirket envanterine giriyor yani aracı sa<ttığın zaman mecbur sende fatura kesmek zorunda kalacağın için değişiklik yok senin adına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 24 Temmuz 2013; 19:05:45 >
  • şirket adina sifir binek otomobil aliminda yüzde 18 kdv mi kullaniliyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: serhatcn

şirket adina sifir binek otomobil aliminda yüzde 18 kdv mi kullaniliyor?

binekte kdv den yararlanamıyorsun hocam,sadece ticaride kdv avantajın var,araç meblağından değil yakıt bakım vb giderlerin kdv ye yarıyor..

ek bilgi: sıfır alınan araçların 2 sene boyunca lastik faturalarını şirkete kullanamıyorsunuz..
  • 60 bin tl lik araba alacam bizim harfiyat şirketimiz var arabayı şirketin üzerine yapsam ne kadar kazancım olur yoksa sadece şirket mi kazanacak benzin filan onları dusunmuyorum tek dusundugum mesela 60 bin tl ye bir araba aldım kac ay sonra ne kadar kim tarafından bana ödenecek (şirket sağlam batmaz Allah'ın izniyle )
  • şahıs şirketlerinde kdv de düşüyor diye biliyorum?
  • Karışık iş..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ddazlak

şahıs şirketlerinde kdv de düşüyor diye biliyorum?

Bu konuda şahıs yada ltd, a.ş. diye bir fark yok bildiğim. Amortisman'ı düşmede 2 seçenek oluyor sene sonunda galiba. Onun dışında otomobilde 5 yılda %20 sini, ticaride 3 yılda düşebiliyorsunuz, rent a car ve sürücü kursları kdv düşebiliyor farklı olarak.
    Çok km yapılıyor ise, aracı çalışan kullanacak ise kiralamak daha mantıklı olabilir. Kiralama bedelini normal kdv'li bir gider gibi kullanabiliyorsunuz.
  • şirket üzerine alımda hangi vergiden ne kadar oranda düşüyor acaba bilgisi olan var mı ?
  • Binek ve Binak geçen (arkası koltuklu vanlar v.b.) araçlarda kdv düşemiyorsunuz. Sadece gider olarak gösterebiliyorsunuz kdv tutarını da diye anladım okuduklarımdan. Üstteki mesajda yazdıllarım dışında aracın giderleri'ni kdv'den ve gelir vergisinden düşebilirsiniz. Eskisi gibi bir avantajı yok artık anlayacağınız, rent a car yada sürücü kursu değilseniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tyanali

Binek ve Binak geçen (arkası koltuklu vanlar v.b.) araçlarda kdv düşemiyorsunuz. Sadece gider olarak gösterebiliyorsunuz kdv tutarını da diye anladım okuduklarımdan. Üstteki mesajda yazdıllarım dışında aracın giderleri'ni kdv'den ve gelir vergisinden düşebilirsiniz. Eskisi gibi bir avantajı yok artık anlayacağınız, rent a car yada sürücü kursu değilseniz.

Hocam yaniliyorsun,fazla fatura kesen bir firmaysan fatura girişinin olmadigi aylarda seni rahatlatabiliyor,ayrica yakiti ve masraflari kucumseme ,evet binekte kdv yi dusemiyorsun ama 5 sene boyunca hersene %20 amortisman yazip senelik gelirler verginden dusebiliyorsun ayrica satarken %18 degil %1 kdv kesiyorsun,stopajini odedigin icin,ozetle azcik yol yapiyorsan cok mantikli

• quote:

Orijinalden alıntı: guvenxoca

quote:

Orijinalden alıntı: tyanali

Binek ve Binak geçen (arkası koltuklu vanlar v.b.) araçlarda kdv düşemiyorsunuz. Sadece gider olarak gösterebiliyorsunuz kdv tutarını da diye anladım okuduklarımdan. Üstteki mesajda yazdıllarım dışında aracın giderleri'ni kdv'den ve gelir vergisinden düşebilirsiniz. Eskisi gibi bir avantajı yok artık anlayacağınız, rent a car yada sürücü kursu değilseniz.

Hocam yaniliyorsun,fazla fatura kesen bir firmaysan fatura girişinin olmadigi aylarda seni rahatlatabiliyor,ayrica yakiti ve masraflari kucumseme ,evet binekte kdv yi dusemiyorsun ama 5 sene boyunca hersene %20 amortisman yazip senelik gelirler verginden dusebiliyorsun ayrica satarken %18 degil %1 kdv kesiyorsun,stopajini odedigin icin,ozetle azcik yol yapiyorsan cok mantikli

Benim kastettiğim, eskiden caddy v.b. alıp direk kdv'yi düşebildiğiniz durumdu. Bahsettiğiniz durum 1e1 bende var, aylık az bir miktarda olsa hizmet faturası kesiyorum(sadece) ama gider olacak birşey olmadığından (mühendislik faaliyeti) kestiğim her fatura bana yol su olarak geri geliyor daha parasını almadan
    Bende çareyi arabayı şirket üstüne almakta buldum ki zaten şirket işleri için kullanıyorum. Baya faydası oldu. Bu araalar aracı yenilemeyi düşünüyorum ama sıfır km araç almanın çok bir faydası olmasığından beklemedeyim biraz da. Az km'li araçlar daha mantıklı geliyor.
    Sigorta, Yakıt, Bakım v.b. + 5 yılda amortisman ve kdv'yi yıl sonunda gidere atma durumları faydalı tabiki

• kdv kanunu md:30/b ve 23 nolu kdv genel tebligi

Ve
    Otv icin

Vergi usul kanunu md 270

Amortisman icin gelir vergisi kanunumd 40
    Vergi usul kanunu mük.. Md. 315 ,320

• Selamlar herkese,
    Burada oldukça detaya girilmiş, vergiler, amortismanlar...
    Benim daha basit bir sorum var. Bilen arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim.

Rent a car sahibi bir arkadaşım var. Sıfır araç almak istiyorum dedim. O da biz 3-5 bin TL indirimle alabiliyoruz, kampanyalarına göre de değişiyor. Ben alayım, notere gider devir yaparız sana, alım satımda komik bir masraf ödersin dedi. Burada bahsedilen vergi, amortisman vs olayları söz konusu değil yani. Böyle bir duruma ne dersiniz? Bunun bir dezavantajı var mı benim açımdan?
  • Ticari işletmerin araç alımında faaliyet konusuna göre ayrım vardır.
    Eğer şirketin faaliyetinde araç alım satım kiralama gibi faaliyetler var ise bu şirket araç alım ve satımında çok avantajlıdır. Faaliyet konusu bu olan şirketler zaten avantajları biliyorlar burada yazmanın bir anlamı yok.
    Yukarıda ki mesajda ki teklif de avantajlara istinaden yapılmıştır. Güven ve samimiyet sorununuz yok ise alabilirsiniz.
    Fakat işletmenin faaliyetleri içerisinde alım-satım kiralama yok ise aldığı aracı ister % 18 kdv ile alsın isterse dışardan şahıslardan ikinci el alsın, % 1 kdv şeklinde defterlerine işler. Ana parayıda amortisman olarak düşürür 5 yılda.
    Aracı sattığı zaman fatura keser ve bu seferde gelir vergisine tabi olur. Tabi bu binek araçlar için geçerli:)

Yıllardır kaç tane araç aldık bizim şirkete bu hep böyle yapıldı.

Daha detaylı bilgi için forumlara değil muhasebecilerinize danışın ( Bir den fazla muhasebeciye danışın. Acemi muhasebeci çok can yakar)

• quote:

Orijinalden alıntı: alininposta

Selamlar herkese,
    Burada oldukça detaya girilmiş, vergiler, amortismanlar...
    Benim daha basit bir sorum var. Bilen arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim.

Rent a car sahibi bir arkadaşım var. Sıfır araç almak istiyorum dedim. O da biz 3-5 bin TL indirimle alabiliyoruz, kampanyalarına göre de değişiyor. Ben alayım, notere gider devir yaparız sana, alım satımda komik bir masraf ödersin dedi. Burada bahsedilen vergi, amortisman vs olayları söz konusu değil yani. Böyle bir duruma ne dersiniz? Bunun bir dezavantajı var mı benim açımdan?

Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi firma evet avantajlı alıp avantajlı satabilir size. Sizin için tek dezavantajı ilk sahibi gözükmeyeceksiniz aracın. Mesela ben araç alırken geçmişini sorgular,şirket aracı olarak kullanılan araçlardan uzak dururum.
    Bundan baska sizin için ne dezavantajı olabilirki.

• Arkadaşlar aile şirketimiz var ve bende şirket üzerine, şirketin işlerini yapmak amaçlı binek otomobil almak istiyorum.
    Aracın ikinci el bedeli 60000 tl.
    Şimdi size üstte yazan okuduklarım kadarı ile yazmak istiyorum.
    Araç'ın amortisman bedeli alındığı günden itibaren mi başlar yoksa örneğin 2 yaşında araba alırsam toplamda 5 yıl dolması için 3 şirket bünyesinde kalması yeterli oluyor mu?
    İkinci sorum ise şayet 5 yıl kalması gerekiyor ise bu durumda yeni araç almak daha mantıklı değil mi?

• Aldığınız tarih önemli bildiğim kadarıyla, ayrıca sıfır araç alırsanız bu yıl %45 ÖTV ve % 18 kdv ile ÖTV nin kdv sini de gidere yazabilirsiniz. Geri kalanı da 5 yılda amortisman dan düşersiniz. Yok benim ciro yüksek degil derseniz ÖTV yi amortisman ile birlikte 5 yılda düşersiniz.
    Bunlar muhasebecim ve çevremden aldığım bilgidir, doğrulamanız gerekir muhasebeci zden

• quote:

Orijinalden alıntı: hunter06

aracı şirket aracı olarak almak için vergi numarası olması gerekiyor yani işyerin şirketin vs olucak vergi nosu sahibi kişiye ait olmak üzere 2 adette eski araç ruhsat fotokopisi gerekiyor araçların satılmış vs olması önemli değil bunları temin edersen ve bayiye gidip filo dan araç almak istiyorum dersen daha fazla indrim uygulanıyor aldığın araç sayısı 1 den fazla ise dahada indirim uygulanıyor yani birkaç milyar duruma göre karın olur ama araç şirket sahibi üzerine olur sonra devir yapabilirsin işine gelirse adama güveniyorsan gir bişey olmaz kar kardır

1 den fazla araç alırken filo indirimini anladım ama şurayı tam anlayamadım. şirket adına 1 tane araç alsam bile filo indirimi isteyebilir miyim bayiden?
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.