Şimdi Ara

şirket için araba almak (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
6
Favori
170.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: metinardicli

Peki kimsenin sormadığı soruyu sorayım?

* Şirket için alınan aracın şirket işlerinden farklı amaçlar için kullanılması hakka hududa sığar mı? Bu örnekte olduğu gibi, arkadaş şirket adına bir araç alacak, ama belki şirketin kapısının önünden dahi geçmeyecek. Evet bu etik midir değil midir?

Kesinlikle etik değildir...Fakat kimseninde umrunda değildir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Biturbo

quote:

* Şirket için alınan aracın şirket işlerinden farklı amaçlar için kullanılması hakka hududa sığar mı? Bu örnekte olduğu gibi, arkadaş şirket adına bir araç alacak, ama belki şirketin kapısının önünden dahi geçmeyecek. Evet bu etik midir değil midir?

Vergiler böyle gidiyor işte. Şirket araçlarına tez zamanda kısıtlama getirilmesi gerekir.
  • quote:

quote:

Sonuçta kul hakkına giriyor bu mevzu. Onun için dikkatli olunması şart.

• quote:

Orijinalden alıntı: astra-Elegance

quote:

Orijinalden alıntı: fabrikaayarlari

quote:

Orijinalden alıntı: astra-Elegance

Arkadaşım sorularına cevap vermeye çalışayım elimden geldiğince
    1-binek araçlarda vergiden düşme oluyor mu ?
    Vergiden düşme diye bi şey yok arkadaşlar bu amortisman ayırmadır bu da kar çıkan bi şirketse karın vergisini ödemeyi ötelemektir. Amortisman ayrılma oranına göre genelde 5 sene dir amortisman ayırmak. Diyelim 5 sene doldu ve tamamen amortisman ayrıldı ve araç satıldı bu seferde aracın satıldığı tarihteki tutarın hepsi kar olarak kayıtlara alınır buradaki ince nokta araç sıfır alınışı ile satılırken aradaki fark aslında şirket adına gerçek kardır. Örnekle açıklayacak olursak 2006 yılında 100.000 tl ye alınan araç 2011 yılında ikinci el olarak satılırken 50.000 tl satıldığını farzedelim amortisman(gider) 100.000 tl üzerinden ayrılıyor satış 50.000(kar)
    2-araca ödenen kdv nin hepsi mi düşülüyor ?
    Binek araçlar için aracı alan şirketin araç kiralama işi yapması veya sürücü kursu olması gerekiyor bunun dışındaki bütün şirketler binek araçlar için kdv sini indirim konusu yapamaz.
    Ticari araçlarda ise kdv düşülüyor.

İstanbul-Ataşehir de Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Büromuz bulunmaktadır bu konularda yardıma ihtiyacınız olursa veya sormak istediğiniz bi konu olursa bana pm de ulaşabilirsiniz elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışırım.

quote:

Orijinalden alıntı: Burak®

Arkadaşlar konuyu merak ettim binek araçlarda vergiden düşme oluyor mu ?

araca ödenen kdv nin hepsi mi düşülüyor ?

Merhabalar hocam,

Verdigin ornek gayet acik ve anlasilir. Ben bu ornegi biraz daha acmak istiyorum;
    -100.000 TL lik aracin 5 yil sonunda tamamen amortismana ayrildigindan 5 yil icinde 100.000 TL matrahtan dusulmus oluyor ve 20.000 TL eksik kurumlar vergisi mi odenmis oluyor?
    -Bu arac 50.000 TL ye satildiginda 50.000 TL kar yaziliyor, bu durumda ne kadar gelir vergisi odeniyor?
    -Amortismana ayirma olayi hem binek hemde ticari icin ayni oranlarda mi gecerli?

Tesekkur ederim.

Evet arkadaşım aynen dediğin gibi matrahtan düşülüyor ve 5 yılda toplam 20.000.TL az vergi ödenmiş oluyor.
    5 sene sonra 50.000.TL ye satıldığında araç 10.000.TL vergi ödemesi çıkar
    Ruhsatta otomobil hususi geçenlerde %20 (5 yıl), kamyonet geçenlerde %25 (4 yıldır)

Bu sorunuzu biraz geç gördüm buraya yazdığınız soruları bana da pm den atarsanız hem buraya cevap olarak yazabilirim hemde pm den atabilirim

teşekkür ettim...

• quote:

Orijinalden alıntı: barisay

arkadaşlar merhaba, kardeşim geçen gün kadıköy de renault bayine gitmiş Dacia sandero araç sormuş, adamlar da filo satıştan filan bahsetmişler..dedigine göre; bayide 10 tane dacia dan 3 tane kalmış bunlarıda filo satış denen bir şekilde (tam olarak çözemedim) uygun bir fiyata satacakmış..bu konuda bilgisi olan varmıdır..

bir bayiden aynı araçtan 2-3 ten fazla satın alırsanız, araç filosu yapmış oluyorsunuz ve ekstra indirim alıyorsunuz, bunu kastetmiş olabilir...
  • quote:

quote:

quote:

Sonuçta kul hakkına giriyor bu mevzu. Onun için dikkatli olunması şart.

kyl hakkına girdiğini düşünmüyorum şahsen neden derseniz zaten ödenmeyen kdv yi satarken bir gün mecburen ödeyeceksiniz. satıldığı zaman aracın değeri düştüğünde az kdv ödeniyorsa orasını bilemem. bence uygulama düşülen kdv miktarı yüzde olarak değilde nakit oalrak satılırken tekrardan geri alınmasıdır.

• Ticari araç olmassa yüzde 18 düşemessiniz... Alırken yüzde 18 düşer,satarken yüzde 1 kdv ödersiniz. Devletimizin şirketler için vermiş olduğu kolaylık.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Bütün binek araçlar amortisman olarak saydırılıp gider gösterilebilir, buna FERRARİ de dahil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Caipirinha -- 10 Ocak 2012; 14:04:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: basketbol6

Şirket için araç alınırken fiyat ödenir ama yıl sonunda kdv şirkete iade edilir. Şirket aracı alırken %18 satarken %0 KDV ile satar. Şirketin KDV fazlası varsa yıl sonunda açık çıkmayacağı için sana bi iyilik yapabilir.

Hocam bunu nereden duydunuz veya nereden biliyorsunuz? Yıl sonunda KDV nasıl iade edilir? Bilgilerinizi kontrol ederseniz iyi olur diye düşünüyorum. İkinci el binek araçlarda KDV %1, ticari araçlarda %18'dir.
    Konuyu açan arkadaşa acizane tavsiyem bu işlere hiç girmeyin. Bunu size teklif edip vergi kaçırmaya çalışan birisinin eli sıkıştığında aracınızı satmayacağını bilemezsiniz. Ayrıca amortisman, yıpranma payıdır. Ülkemizde binek araçların ömrü 5 yıl olarak kabul edilir. Bu yüzden araç bedelinin her yıl 1/5'i gider olarak kaydedilir.
    Son olarak, binek araçların KDV'si indirim konusu yapılamaz. (Tabi araç kiralama vs. şirketleri hariç)

düzeltme: Konu hortmuş. Allah sizi bildiği gibi yapsın. Sinirden elim ayağım titredi yemin ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BaZZaM -- 28 Kasım 2011; 16:04:32 >

• arkadaşlar konuyu hortlatıyorum . benim adıma kayıtlı şirketim var. araç almak istiyorum her ay ortalama kdv olarak şirketin 700tl çıkıyor yani senede 8-10000tl kdv ödüyorum sıfır araç alıcam sizce şirket üstüne mi almalıyım.yoksa şahsıma mı? hersene ben buödediğim kdv nin ne kadarından muaf olabilirim? yıl sonu kurumlar vergisi çıkıyor tam olarak ne kadar çıkıyor bilimiyorum tahmini 2000tl civarı. baktığım araç 3008 yaklaşık 65000tl civarı. ne kadarı kdv bilmiyorum 12000tl civarı diye düşünüyorum. 5 yıl sonra amortisman bittiğinde 40.000tl ye satığımı düşünürsek . fatura keserken tekrar kasko değerinin % 30 altına kesebiliyormuşum yani 28000tl fatura kesmiş oluyorum yani yaklaşık 5000tl kdv çıkyor. bu hesap doğrumudur. eee alırken bayiye 12000tl kdv ödedim eee satarkende 5000tl devlete vergi olarak kdv ödemiş oluyorum?? doğrumudur? ben bundan bir karım olurmu? soru acildir bu ay araç alabilirirm 2011 yılını değerlendirmek için?

• arkadaşlar bu konularda dürüst olalım yada olmalıyız. Devletin göremediğini Allah(C.C)) görür ve gazabına uğrarsınız bir gün. Gerçekten şirket içinse satın alınabilir. keyfi olaylar için kdv den düşmek demek hırsızlıkla eşdeğerdir (bu benim görüşüm). Allah herkese gönlüne göre helalinden versin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: set

Ticari araç olmassa yüzde 18 düşemessiniz... Alırken yüzde 18 düşer,satarken yüzde 1 kdv ödersiniz. Devletimizin şirketler için vermiş olduğu kolaylık.

Şöyle bir sorum var.Atıyorum ben bu ay 12.000 liralık fatura kestim, 2.000 liralık da fatura aldım.10.000 açık var, dolayısıyla KDV çıkacak.Ben gidip 50.000 liraya ticari araç aldım aynı ay.o 50.000 lira, açık olan 10.000 lirayı kapattı.Fakat geriye 40.000 liralık kısım kalıyor.O 40.000 lira gideri de ilerleyen aylarda parça parça KDV den düşebiliyor muyuz, yoksa araç ilk alındığı ay heba olup gider mi?

Kısacası öğrenmek istediğim şey, ticari araç alırken en uygun zaman hangisidir, yıl başı alıp parça parça her ay kdv den düşmek mi(tabi mümkünse), ya da en çok fatura kestiğim ay araç alıp hem kdv hem de yıl sonu çıkacak gelir vergisinden muaf olmak mı, ya da yıl sonu alıp gelir verigisini bir nebze azaltmak mı?

NOT:Günah falan diyen arkadaşlar olmuş da, biz bu araçları keyfimiz için, haftasonu gezip tozmak için almıyoruz.İş için alıyoruz, iş için biniyoruz.Dolayısıyla araç bedelinin en azından vergisinden muaf olmak hakkımız diye düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: dtvolkanozbay

arkadaşlar konuyu hortlatıyorum . benim adıma kayıtlı şirketim var. araç almak istiyorum her ay ortalama kdv olarak şirketin 700tl çıkıyor yani senede 8-10000tl kdv ödüyorum sıfır araç alıcam sizce şirket üstüne mi almalıyım.yoksa şahsıma mı? hersene ben buödediğim kdv nin ne kadarından muaf olabilirim? yıl sonu kurumlar vergisi çıkıyor tam olarak ne kadar çıkıyor bilimiyorum tahmini 2000tl civarı. baktığım araç 3008 yaklaşık 65000tl civarı. ne kadarı kdv bilmiyorum 12000tl civarı diye düşünüyorum. 5 yıl sonra amortisman bittiğinde 40.000tl ye satığımı düşünürsek . fatura keserken tekrar kasko değerinin % 30 altına kesebiliyormuşum yani 28000tl fatura kesmiş oluyorum yani yaklaşık 5000tl kdv çıkyor. bu hesap doğrumudur. eee alırken bayiye 12000tl kdv ödedim eee satarkende 5000tl devlete vergi olarak kdv ödemiş oluyorum?? doğrumudur? ben bundan bir karım olurmu? soru acildir bu ay araç alabilirirm 2011 yılını değerlendirmek için?

Yıllık hacmin ve sahip olmayı planladığın araç, maliyenin f/p'sine uygun bir tablo değil.
    Fazla birşey söylemek istemiyorum ama umarım anlarsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: 58_transporter_58

quote:

Ticari araç olmassa yüzde 18 düşemessiniz... Alırken yüzde 18 düşer,satarken yüzde 1 kdv ödersiniz. Devletimizin şirketler için vermiş olduğu kolaylık.

Şöyle bir sorum var.Atıyorum ben bu ay 12.000 liralık fatura kestim, 2.000 liralık da fatura aldım.10.000 açık var, dolayısıyla KDV çıkacak.Ben gidip 50.000 liraya ticari araç aldım aynı ay.o 50.000 lira, açık olan 10.000 lirayı kapattı.Fakat geriye 40.000 liralık kısım kalıyor.O 40.000 lira gideri de ilerleyen aylarda parça parça KDV den düşebiliyor muyuz, yoksa araç ilk alındığı ay heba olup gider mi?

Kısacası öğrenmek istediğim şey, ticari araç alırken en uygun zaman hangisidir, yıl başı alıp parça parça her ay kdv den düşmek mi(tabi mümkünse), ya da en çok fatura kestiğim ay araç alıp hem kdv hem de yıl sonu çıkacak gelir vergisinden muaf olmak mı, ya da yıl sonu alıp gelir verigisini bir nebze azaltmak mı?

NOT:Günah falan diyen arkadaşlar olmuş da, biz bu araçları keyfimiz için, haftasonu gezip tozmak için almıyoruz.İş için alıyoruz, iş için biniyoruz.Dolayısıyla araç bedelinin en azından vergisinden muaf olmak hakkımız diye düşünüyorum.

En başta bir mesajım vardı, kısmı eksikler ve yanlışlar var diye ama burada biraz detaylandıralım.

Öncelikle set nickli yöneticinin dediği ticari araç harici dediği olay şirket yapısınla alakalı,
    Benim faaliyet alanımı ticariyle sınırlandırmazsın.
    yani porsche'de işlerim.
    Fakat beyannamelerde uygunsuzluk (örnek birönceki mesajım)varsa bu indirim riskine değermi oda tartışılır ve şirket yapın buna müsait değilse muhasebede işleyemez.

Transport58- eğer ticari alacaksan zaten kdvyi işlersin yalnız kalan 40 binlira öyle çıkacak kdv'lerinden düşülmez.
    Yıllık amortisman olarak düşmeye devam edeceksin.

• "Güvenilir bir büyüğüm" diyorsun ! Eğer o büyüğüne güvenseydin bu soruyu forum sitelerinde sormazdın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 58_transporter_58

quote:

Devir yapar, geriye kalan her ay için kestiğiniz faturadan düşülür. Devir sona erene kadar devam eder, devir sıfırlandıktan sonra tabi kestiğiniz faturalara yüzde 18 kdv gelecektir.

Yani heba olmaz.

Ben şu şekilde yaklaşıyorum, alınan araç alındığı şirkete kazanç sağlıyorsa içiniz rahat olabilir. Yoksa alıp sadece özel işimde kullanacağım derseniz devletin verdiği bu kolaylığı suistimal etmiş olursunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: tuuberk

3kurus fazla para veririm ama ruhsatta ismim yazar, icim rahat eder

%18 KDV üç kuruş etmiyor maalesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TüplüveÖfkeli

quote:

Orijinalden alıntı: tuuberk

3kurus fazla para veririm ama ruhsatta ismim yazar, icim rahat eder

%18 KDV üç kuruş etmiyor maalesef.

Katılıyorum,
    Ayrıca etik değildir diyen arkadaşlara da sunu söylemek istiyorum, KDV 'nin vergisini almak bunun adına da OTV demek ne kadar etik ise insanlarında biraz ucuz araba alalım demeleri okadar etikdir.
  • konuyu yeniden hortlatalım:)
    peki arkadaşlar ticari araç dedigimiz nedir?
    mesela benim bildigim fiat doblo ticari araçtır fakat ruhsatına baktıgımızda husui araç yazıyor
    ama kamyonette yazıyor benim bu olay kafama takıldı açıklayabilecek olan var mı
  • dobloyu bımıyorum ama fiat palıo nun cift kapı olanları kamyonet diye gecıyor ruhsatta belkı arka camı olanlar hususi olabılır on tam bılıyorum.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.