Arkadaşlar merhaba. Sistemi güncellemek istiyorum ancak bazı ciddi sıkıntılarım var. Anakartım ASUS M3A78. AM2+ destekli bir anakart. Başlarda direk olarak anakart ve işlemciyi değiştirmeyi düşünüyordum. Ancak baktım ki yeni sistem için ramlerin de değişmesi gerekecek. Malum fiyatta da kantarın topuzu kaçacak. Şimdi kafama takılan olay şu, AM3 uyumlu bir anakart ki kafamda ASUS M4A87TD vardı, yine AM3 bir işlemci ki onda da tercihim AMD Athlon II X4 645 AM3 3.1GHz 2MB Cache 45nm idi. Bunların yerine direk mevcut M3A78 anakartın üzerine AMD - PHENOM II X4 940 BE gibi AM2+ bir işlemci yerleştirsem diğer sisteme oranla çok ciddi bir performans düşüşü olur mu? En azından benim gibi arada oyun oynayan birisinin hissedeceği kadar? Sonuçta bir tarafta yapacağım harcama tek 300 TL iken öbür tarafta 430 TL + DDR3 ramler. Bu iki alternatif için yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Sonuçta anakart performansı oc kabiliyeti ve stabilite üzerine.siz yeni bir işlemci taktığınızda elbetteki gereken performanslı alabileceksiniz. ASUS M4A87TD ve Athlon II X4 645 üzerine kurulmuş bir sistemle , M3A78 ve PHENOM II X4 940 BE kurulu sistem kıyaslaması yapılacak olursa eski anakartın ve PHENOM II X4 940 'ın daha iyi performans vereceğini söyleyebilirim. DDR2 -3 arasında büyük bir performans yok.(özel soğutuculu yüksek frekans ve düşük zamanlamalı kitlerden falan bahsetmiyorum) standart ddr3 1333 cl9 ram ile ddr2 800 cl5 arasında performans farkı yok gibi bişey.. Bütçe limitli ve f/p tarzı bir upgrade istiyorsanız eski anakart üzerine PHENOM II X4 940 gibi bir işlemci takarak yolunuza devam etmenizi tavsiye ederim.