Şimdi Ara

sıvı soğutma problemi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar cidden yardımınıza ihtiyacım var öncelikle sistemimden bahsedeyim...

anakart:Gigabyte x58a-ud7
    işlemci: i7 930
    ram: 2x2gb 1600mhz ddr3 Patriot Sector 5 Viper II CL8 3d Mark Dual Kit Ram
    sıvı soğutmam: big water 760is + alphacool nexxxos pro III rev 2 radyatör. (orjinal radyatör ek olarak kullanılmadı)... ayrıca üzerinde 3 adet 120mm 1500rpm fan bulunmakta.

ekran kartı: Sparkle calibre p888+ 8800gt ( yakında değişecek).
    Güç kaynağı: themaltake thoughpower 750w.
    Kasa: cooler master CMstacker.
    Kullandığım termal macun: Cooler master.

sisteme 3 tane HDD (1Tb+750gb+320gb) ve 2 adet optik sürücü bağlı...
    Kasadaki fanlar: 1 adet 80mm (kasanın üst kısmında), 2 adet 120mm (biri egzost olarak diğeri HDD soğutması için), bir adet 80mm yan kapakta.

herhangi bir overclock uygulamadan işlemcinin boştaki sıcaklık değeri 39-41 derece, anakart sıcaklığı ise K.köprüsü 50-52, G.köprüsü 55-58 derece.
    overclock ile 3,80Ghz de sıcaklıklar tam yük altında , İşlemci 75-78, anakart , K. ve G.köprüleri 82-84 derece civarında.4.0 Ghz ve üstünde ise 4 -5 dakika içinde mavi ekran alıyorum... Yani anlayacağınız sistem yanıyor. :(

ne yaptıysam bu sıcaklıkları düşüremiyorum. daha evvelinde radyatörü değiştirmeden önce de aynı sıcaklık değerleri mevcuttu yani anlayacağınız radyatörün bana herhangibir artısı olmadı. Bu arada sıvı soğutma sistemi hem anakarta hemde işlemciye bağlı yani ikisini soğutuyor ya da soğutmaya çalışıyor da diyebilirim :)

yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum...

• Kimse cevap yazmamış,ben tahminimi yazayım o zaman.Tahminice flow rate düşük kalmış ,çünkü kötü bir hava soğutma ile sıcaklıklar ancak bu kadar olur.Öncelikle pompanızın sisteminiz için yeterli tanziği sağlayıp,sağlayamadığını kontrol edin.Büyük ihtimal pompanız yetersiz kalmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cdexos

Kimse cevap yazmamış,ben tahminimi yazayım o zaman.Tahminice flow rate düşük kalmış ,çünkü kötü bir hava soğutma ile sıcaklıklar ancak bu kadar olur.Öncelikle pompanızın sisteminiz için yeterli tanziği sağlayıp,sağlayamadığını kontrol edin.Büyük ihtimal pompanız yetersiz kalmış.
    Arkadaşın kullandığı pompa 360 lık radyatör için gayet yeterli. Gelelim soruna aslında sistemde bir çok sorun olduğunu düşünüyorum.

1- Cpu block kesinlikle değişmeli. (Swiftech Apogee GTZ veya XT modeli)

2- Bios ayarlarının yeterince iyi yapılmadığı düşüncesi var.

3- Bağlantı ayarları doğru mu ? (Pompadan radyatöre oradan cpu bloğa oradanda hazneye dönüş şeklinde olmalı.Fanlar kasa içinden dışarı üflemeli.İçeriye üfleyen fan yan kapağa konumlandırılmamalı. Ön taraftan tek bir güçlü fanın kasa içine üflemesi yeterli olacaktır.)
    4- Ekran kartının yaydığı ısı kasa içinden rahat atılamıyor ise yan kapağa fan takılıp egzost olarak kullanılmalı.

5-Havalar çok ısında kendi kullandığım sistemde bile 4-5C lik ısı artışı var.Bunuda göz önünde bulundurmak şart. Ortam sıcaklığı.

6-Kullandığınız setin hortumlarıda oldukça ince. Flowrate zaten sınırda.

7-Kasa içi hava sirkülasyonunu daha iyi anlamamız için bir adet ScreenShot gerekli.

Bileşenleri güncellemeden bu sıcak havada çok düşük sıcaklıklar beklememeniz gerekir. Kullandığınız bileşenler giriş seviyesidir. Kesin çözüm istiyorsanız Corsair H50 set bile elinizdeki setten daha iyi sonuç verir şu halde. Ama tavsiyem parçaları tek tek değişmeniz yönünde olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alidarkstone -- 13 Haziran 2010; 13:01:09 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alidarkstone

Arkadaşın kullandığı pompa 360 lık radyatör için gayet yeterli. Gelelim soruna aslında sistemde bir çok sorun olduğunu düşünüyorum.

3- Bağlantı ayarları doğru mu ? (Pompadan radyatöre oradan cpu bloğa oradanda hazneye dönüş şeklinde olmalı.Fanlar kasa içinden dışarı üflemeli.İçeriye üfleyen fan yan kapağa konumlandırılmamalı. Ön taraftan tek bir güçlü fanın kasa içine üflemesi yeterli olacaktır.)
    4- Ekran kartının yaydığı ısı kasa içinden rahat atılamıyor ise yan kapağa fan takılıp egzost olarak kullanılmalı.

5-Havalar çok ısında kendi kullandığım sistemde bile 4-5C lik ısı artışı var.Bunuda göz önünde bulundurmak şart. Ortam sıcaklığı.

7-Kasa içi hava sirkülasyonunu daha iyi anlamamız için bir adet ScreenShot gerekli.

Bileşenleri güncellemeden bu sıcak havada çok düşük sıcaklıklar beklememeniz gerekir. Kullandığınız bileşenler giriş seviyesidir. Kesin çözüm istiyorsanız Corsair H50 set bile elinizdeki setten daha iyi sonuç verir şu halde. Ama tavsiyem parçaları tek tek değişmeniz yönünde olacaktır.

Katılıyorum cpu block kesınlıkle degısmelı ve fanların durumuna gore on kapakta veya ark atarafda eksoz fanlar güçlendirimeli düzenlenmeli resim eklerseniz daha güzek bir yorum yapılabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: zeqh

quote:

Katılıyorum cpu block kesınlıkle degısmelı ve fanların durumuna gore on kapakta veya ark atarafda eksoz fanlar güçlendirimeli düzenlenmeli resim eklerseniz daha güzek bir yorum yapılabilir.

Alıntıları Göster
    rica etsem pompa, cpu block, hortum çapı, kullanılacak rakorlar ve fan tavsiyesinde bulunabilirmisiniz (radyatörüm sanırım yeterli gelecektir). zira artık girdik bu işe big water 'ı xbox 360 ı mı soğutmak için kullanacağım ...

• quote:

Orijinalden alıntı: dhsauronur

rica etsem pompa, cpu block, hortum çapı, kullanılacak rakorlar ve fan tavsiyesinde bulunabilirmisiniz (radyatörüm sanırım yeterli gelecektir). zira artık girdik bu işe big water 'ı xbox 360 ı mı soğutmak için kullanacağım ...

Alıntıları Göster
    PM attım..
  • Dostum , arkadaşlar yardım eder bir çözüm bulursun diye bekledim ama tehlikeli sulara yelken açmak üzere olduğunu görünce yazmak gereğini gördüm . sistemini inceleyince ilk göze batan yetersiz bir soğutma sistemi thermaltake 760is.
    Yetersiz bir bakır CPU blok + full aleminyum bir radyatör(yetersiz) .
    Blok değişimi konusunda arkadaşlarla hemfikirim ama niye gtz veya gtx ? gtx benimde sevdiğim bir blok şu anda piyasanın en iyilerinden biri ama sadece bir örneği bir heatkiller in olduğunu unutmayalım ve seçimi fener –galatasaray taraftarlığına veya forumda bir zamanlar esen nividia- ati taraftarlığına dönüştürmeyelim.
    Önerim ilk etapta cpu bloğun düzgün oturup oturmadığını ve macunun düzgün olup olmadığını kontrol etmendir. Anladığım kadarı ile anakartı onboard soğutucu ile soğutmaya uğraşıyorsun. Ufacık bir blokla nb+ sb + 2 adet mosfeet soğutulacak. Tabii sonuç hüsran . şairin dediği gibi ne beklersin böyle gecenin sabahından. Zaten bu onboard soğutular ın başarılı olanını gören varmı?
    Kasa içinin yeterli havalandırması ve elemanların diziliş sırası önemli faktörler.
    360 lık rad için pompanın seçildiğini ilk görüyorum .pompa, bloklar+ radların toplam yüzeyi+bunların flow değerlerine göre seçilir.kulandığınız pompa zayıf bir pompa.
    Hortuma gelince 760is in hortumu yanılmıyorsam 3/8 olmalı bence bu sistem için yeterli zaten daha büyük kesitli hortumlar görsellikten öteye gitmiyor.sistemde kullandığınız bloklar ve radların diş ölçüsü ¼ olduğuna göre bu siteme daha kalın hortum takacağım diye uğraşmanın alemi yok , bu neye benziyor biliyormusunuz? lavabonun yarım parmak musluğuna itfaiye hortumu bağlamak gibi bir şey.musluk belli su belli…
    bence.kalın hortumun birtek faydası var o da hortumda kırılma olursa kesit fazla küçülmeyeceği için faydalı olur ama bir soğutma siteminde kim hortumunu kırarki.
    Bu arada thermalin aleminyum radını sitem dışı bırakmakla iyi etmişsiniz.
    kısa süre önce aynı anakartla soğutma sistemi kurduğumuz sagittarius nikli arkadaşımız anakartın onbord soğutucusu ile sorun yaşamadığını söylüyor açıklamasını yardımcı olabilir düşüncesi ile ekliyorum.:

benim anakartın sıvı soğutması onboard ama ben sıcaklık sorunu hiç yaşamıyorum ,tam şu anda ortam sıcaklığı 28,4derece ve sistem yüksüz olarak normal (default)ayarlarda, sadece küçük bir ayar yaptım ramlar 1,64 ve qpı vtt 1,30 sadece bu kadar,geri kalan normal ayarlar,şu aklıma geliyo aslında bios güncellemesi yapıldımı acaba, en başta bununla başlayalım(fan devirlerini dikkate almayın)

[image][lin=http://img690.imageshack.us/i/scaklk.png/]
     sıvı soğutma problemi...
    [/link]

Uploaded with ImageShack.us[/image]

bu sistemi incelemek istesen linki:
    http://forum.donanimhaber.com/m_38898201/mpage_1/f_/key_//tm.htm#39156891

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arg-ist -- 15 Haziran 2010; 1:10:45 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: arg-ist

Dostum , arkadaşlar yardım eder bir çözüm bulursun diye bekledim ama tehlikeli sulara yelken açmak üzere olduğunu görünce yazmak gereğini gördüm . sistemini inceleyince ilk göze batan yetersiz bir soğutma sistemi thermaltake 760is.
    Yetersiz bir bakır CPU blok + full aleminyum bir radyatör(yetersiz) .
    Blok değişimi konusunda arkadaşlarla hemfikirim ama niye gtz veya gtx ? gtx benimde sevdiğim bir blok şu anda piyasanın en iyilerinden biri ama sadece bir örneği bir heatkiller in olduğunu unutmayalım ve seçimi fener –galatasaray taraftarlığına veya forumda bir zamanlar esen nividia- ati taraftarlığına dönüştürmeyelim.
    Önerim ilk etapta cpu bloğun düzgün oturup oturmadığını ve macunun düzgün olup olmadığını kontrol etmendir. Anladığım kadarı ile anakartı onboard soğutucu ile soğutmaya uğraşıyorsun. Ufacık bir blokla nb+ sb + 2 adet mosfeet soğutulacak. Tabii sonuç hüsran . şairin dediği gibi ne beklersin böyle gecenin sabahından. Zaten bu onboard soğutular ın başarılı olanını gören varmı?
    Kasa içinin yeterli havalandırması ve elemanların diziliş sırası önemli faktörler.
    360 lık rad için pompanın seçildiğini ilk görüyorum .pompa, bloklar+ radların toplam yüzeyi+bunların flow değerlerine göre seçilir.kulandığınız pompa zayıf bir pompa.
    Hortuma gelince 760is in hortumu yanılmıyorsam 3/8 olmalı bence bu sistem için yeterli zaten daha büyük kesitli hortumlar görsellikten öteye gitmiyor.sistemde kullandığınız bloklar ve radların diş ölçüsü ¼ olduğuna göre bu siteme daha kalın hortum takacağım diye uğraşmanın alemi yok , bu neye benziyor biliyormusunuz? lavabonun yarım parmak musluğuna itfaiye hortumu bağlamak gibi bir şey.musluk belli su belli…
    bence.kalın hortumun birtek faydası var o da hortumda kırılma olursa kesit fazla küçülmeyeceği için faydalı olur ama bir soğutma siteminde kim hortumunu kırarki.
    Bu arada thermalin aleminyum radını sitem dışı bırakmakla iyi etmişsiniz.
    kısa süre önce aynı anakartla soğutma sistemi kurduğumuz sagittarius nikli arkadaşımız anakartın onbord soğutucusu ile sorun yaşamadığını söylüyor açıklamasını yardımcı olabilir düşüncesi ile ekliyorum.:

benim anakartın sıvı soğutması onboard ama ben sıcaklık sorunu hiç yaşamıyorum ,tam şu anda ortam sıcaklığı 28,4derece ve sistem yüksüz olarak normal (default)ayarlarda, sadece küçük bir ayar yaptım ramlar 1,64 ve qpı vtt 1,30 sadece bu kadar,geri kalan normal ayarlar,şu aklıma geliyo aslında bios güncellemesi yapıldımı acaba, en başta bununla başlayalım(fan devirlerini dikkate almayın)

[image][lin=http://img690.imageshack.us/i/scaklk.png/]
     sıvı soğutma problemi...
    [/link]

Uploaded with ImageShack.us[/image]

bu sistemi incelemek istesen linki:
    http://forum.donanimhaber.com/m_38898201/mpage_1/f_/key_//tm.htm#39156891
    tehlikeli sular nelermiş ?

• quote:

Dostum; ben sadece hava bugün biraz bulutlu dedim. Sen niye bana ördek dedin diye alınıyorsun, kızıyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arg-ist -- 15 Haziran 2010; 8:36:34 >
  • quote:

quote:

Dostum; ben sadece hava bugün biraz bulutlu dedim. Sen niye bana ördek dedin diye alınıyorsun, kızıyorsun?

Alıntıları Göster
    demek kı elinde ki soğutma sistemi sadece default ayarlarda kullanmana izin veriyor sistemi..bence bu sisteme ek yapmaktansa biraz daha bekle komple daha iyi birsey al veya topla....cunku -1-2 parca değiştirerek zannetmiyorum kı istedigin serinliğe kavusasın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atiktuk -- 15 Haziran 2010; 10:41:44 >

• quote:

quote:

Kızdım demedim ;) ....
  • quote:

quote:

quote:

Kızdım demedim ;) ....

Sorun yok, o zaman, neyi konuşuyoruz.!
  • öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. anladığım kadarıyla pompa + cpu block + yüksek devirli fanlarla bu işi tamamlayabileceğim... sizden bir istekte daha bulunmak istiyorum :)

türkiyede bu tip cihazları ve parçaları bulmak oldukça zor. moddshop ve firebal ı inceledim ve dişe dokunur bir pompa ve blok bulamadım o yüzden bu blokları fanları ve pompayı nereden temin edebilirim bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim :)
  • quote:

öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. anladığım kadarıyla pompa + cpu block + yüksek devirli fanlarla bu işi tamamlayabileceğim... sizden bir istekte daha bulunmak istiyorum :)

türkiyede bu tip cihazları ve parçaları bulmak oldukça zor. moddshop ve firebal ı inceledim ve dişe dokunur bir pompa ve blok bulamadım o yüzden bu blokları fanları ve pompayı nereden temin edebilirim bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim :)
    Yurtdışından alman gerekiyo maalesef veya forumda ikinci el kısmına bakabilirsin,şu an bahsettiğin sitelerde doğru düzgün hiçbirşey yok

www.sidewindercomputers.com/

bu siteye bir bak ne demek istediğimi anlarsın

• quote:

Orijinalden alıntı: @sagittarius

Yurtdışından alman gerekiyo maalesef veya forumda ikinci el kısmına bakabilirsin,şu an bahsettiğin sitelerde doğru düzgün hiçbirşey yok

www.sidewindercomputers.com/

bu siteye bir bak ne demek istediğimi anlarsın

Alıntıları Göster
    türkiye de sadece feser hortum ve sıvı bulabılırsın..o da türkiyenin bir numaraları overclock sitesi diye reklam yapan firebal dan...bunun dısında plastık kelepcesıne kadar dısarıdan getırtmen lazım...
    15 gün kadar once sıparıslerım geldı..kullanabılecegın sorun cıkarmayan ve her parcayı bulabılecegın ,önerebilecegım 2 site şunlar

http://www.sidewindercomputers.com/ amerika

http://www.aquatuning.de/ almanya

bütcen nedır bu konuya ayırdıgın?

• quote:

Orijinalden alıntı: atiktuk

türkiye de sadece feser hortum ve sıvı bulabılırsın..o da türkiyenin bir numaraları overclock sitesi diye reklam yapan firebal dan...bunun dısında plastık kelepcesıne kadar dısarıdan getırtmen lazım...
    15 gün kadar once sıparıslerım geldı..kullanabılecegın sorun cıkarmayan ve her parcayı bulabılecegın ,önerebilecegım 2 site şunlar

http://www.sidewindercomputers.com/ amerika

http://www.aquatuning.de/ almanya

bütcen nedır bu konuya ayırdıgın?

Alıntıları Göster
    fiyatlar inanılmaz seviyelerde umarım bu fiyatlarla performanslar doğru orantılıdır yoksa bir bloğa 250tl vermek akıl karı gibi görünmedi bana :)

• quote:

fiyatlar inanılmaz seviyelerde umarım bu fiyatlarla performanslar doğru orantılıdır yoksa bir bloğa 250tl vermek akıl karı gibi görünmedi bana :)

Burada önemli olan nokta senin kasa içindeki bileşenleri ne kadar süre kullanmak istediğindir. BU blockları alıp birkaç ay sonra farklı konfigürasyona geçmek istersen o zaman yaptığın harcama anlamını yitirir. Tabikide bu işin sonu yok bunuda unutmamak lazım.

Performans doğru orantılı olacaktır emin olabilirsin ;)
  • quote:

sidewinderdaki fiyatları kastediyorsan sanırım kriz yüzünden fiyatları yüksek.
  • quote:

Maalesef iyi bir sıvı soğutma kurmak için biraz kesenin ağzını açmak lazım,keşke böyle olmasa ülkemizde bulabilsek her türlü malzemeyi
  • quote:

Orijinalden alıntı: @sagittarius

quote:

Maalesef iyi bir sıvı soğutma kurmak için biraz kesenin ağzını açmak lazım,keşke böyle olmasa ülkemizde bulabilsek her türlü malzemeyi

Alıntıları Göster
    bence keseyi parçalamka lazım
    herşey çok pahalı

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.