Şimdi Ara

Siz de mi otomobil üretemeyeceğimizi düşünenlerdensiniz? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
3
Favori
7.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Geleceğin teknolojisi elektrikli motorlar bir önceki treni kaçırdık ama uğraşsalar biz de hybrid otomobiller çıkarabiliriz ama tabiki güzel ülkemde hala kızlı erkekli öğrenci evleri meclisteki türban gibi abuk subuk konularla uğraşılırsa ki uğraşılıyor biz de onların yaptığı arabalara "Gavur yapıyor abi yaaau" der geçeriz ancak.
  • Bu saatten sonra yerli araba hayal ve masraf olur. Elektrikli araç fikri olabilir. Ya da alternatif başka enerji ile çalışan araçlar. Ama petrol odaklı araç çıkarmak, Ar-Ge'si, fabrikası, mühendisi ve en önemlisi deneyim ve bilgi birikimimiz yok sadece zaman kaybı olur. Bir kaç yüz vatan sever ve bir kaç yüz de iş adamı katkı olsun diye alır öylece kalır devamı gelmez. Gerçek bu. Millet sırf yatırım amaçlı Wv alıyor..

Ama devlet destekli %100 yerli traktörler ve tarım makineleri ile elektrikli otomobiller her açıdan bu ülkeye katkı sağlayacaktır. Ama destek lazım. Baba bir destek lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

@ Karbon 12

Linki bulmam ilginç bir tesadüf oldu. Sir Francis Galton çok ilgi çekici bir kişilik, onu araştırırken bu link karşıma çıktı.

@ wehrmacht

İtiraf etmeliyim ki bu güne kadar akıllı olup olmadığım üzerine kafa yormamıştım. Sizi tatmin edecek bir data vermek gerekirse tertiary eğitim giriş sınavında ikincinin 1000 üzerinden 855 aldığı sınavda 967 almışlığım vardır.

Kafa yormana gerek kalmamış belli ki birileri seni fena inandırmış ben daha zekiyim diyemeden aklına aslında diğerleri aptal fikrini benimsemişsin
  • Bu basliga siyaset bulasmis. 1-2 noktayi degerlendireyim.
    Dunyadaki sermaye gruplari emperyalizm denen olayin bir sonucu olarak eskittikleri teknolojilerin muttefik ulkelerde uretilmesine teknoloji transferiyle yardimci olurlar. Bunun sebebi ileri karakol olarak kullandiklari ulkelerin ekonomilerine gorece katkida bulunmaktir. Guclu muttefik en iyi muttefiktir. Fakat muttefikin senin kadar guclu olursa yaramazlik yapabilir. İste bundan dolayi Tayyip Erdogan'in aklina yerli otomobil olayi sokulmustur. Uretecegimiz otomobil icten yanmali motorlu yari-profesyonel bir arac olacakti. Farkindaysaniz son 7-8 aydir herseye muktedir! basbakanimiz yerli araba olayini gundeme getirmemistir. Otomobil endustrisi elektrikli veya hidrojen ile calisan arabalarla ilgili planlarini uygulamaya koymus ve arge'lerini yapmis veya yapmaya devam etmektedir.
    Unutmamali ki Abd Bize hala f-16'nin uretim teknolijilerini vermemistir. Ama TAİ'ye verdigi montaj imkani ile baska ulkelere satmamiza musade etmistir. F-16 artik Abd icin kulusturdur. f-35 gibi ucuk bir teknolojiyi Turkiyenin yillik butcesi kadar buyukluklerle uretime gecmistir.
    Turkiye'de 5 adama sorsan 4'u "Ne is olsa yaparim abi" der zaten..
    Marka olusturmak yillar gerektiren bir egitim altyapisi ve Toki'yle yandaslarin cebini dolduracagin paralari bu islerin ar-ge'sine yatirmaktan gecer.
    Durup dururken hadi yapalim dersen sana gulerler.
    Teknolijik gelisimler konusundaki samimiyet universitelerinizin toplam makale sayisi, patent sayisi, ar-ge ayirdiginiz kaynaklarla olculur. Duble yol yapinca ustunde gideni de yaparim dersen Kasimpasali da olsan one-minute derler...Nitekim dunyayi iyi bilen ozel sektor yerli araba cagrisina tenezzul etmemistir.
    Son olarak otomobil konusunda marka yaratma isi devlet destegi olmadan gerceklesemez. Abd bile yanlis hatirlamiyorsam krizde iflas eden GM'ye 10 milyar dolar vererek kurtarmaya calismiti.
    Ozet: Universitelerine odenek, ar-ge tesvikleri, kaliteli personel egitimi, teknoliji transferi gibi alt yapi konularinda kilini kipirdatmazsan bir vatandas olarak benim yerli marka istegimin hayal olarak kalmasina sebep olursun.Tum bu samimiyetsiz tavra karsi yine de "Uretirim" dersen baskasi yer ama ben yemem..
    İyi aksamlar forum ahalisi..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: sepulnation

quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

quote:

Orijinalden alıntı: sepulnation
    öğretmenim. öğretimin ötesinde eğitimci olamaya çalışan idealist bir yapım var ve şunu size söylüyorum. okula yeni başlamış veya daha başlamamış çocuklarınız ve benim çocuğum birer gerizekalı olarak yetiştirilecek. bu ülkedeki eğitim sistemindeki rezaletler sayesinde 160soruda 10net yapılarak geçilebilen bir baraj puanına rağmen son 8yılda üniversite sınavında sıfır çeken (0) aday sayısı 5 kat arttmış durumda. 500binin üzerindeki gencimizin okuduğunu dahi anlamadığını görüyorum ben.

Müsaadenizle önce bir soru ile başlayayım daha sonra gözlemlerinize kendi gözlemlerimi ekleyeyim.

Çok parası olan sermayenin en büyük sorunu nedir? Çok paranızla ne yaparsınız?

Faiz derseniz, net anlamında yılda %2-3 kaybı göze almalısınız. Spekülasyon derseniz, Soros ki bu işin üstadıdır o dahi "gotcha" anı yaşadı. Rant ekonomilerine yatırım yapar politikayı manipüle ederim derseniz, ortaklarınız açgözlü ve piyasa sığ.

Derya gibi paranızla ne yapacaksınız?

İhtiyacınız olan yeni bir fikir ve yeni bir iş planıdır.

Yıllar önce lise seviyesinde eğitimle doktora seviyesinde araştırma ve buluş yapılabileceği gösterildi. Yetenekli içgörü sahibi kişilerin kendiliklerinden yeni fikirlerle çıkıp gelebileceği anlaşıldığında, büyük sermaye, eğitimli kişiye ve eğitime yatırım yapmaktan vazgeçti. Mevcut eğitim kurumlarında okuyan kişiler seviyeleri ne olursa olsun iş dünyasında "managerial class" - ki sermayenin el ulağıdır - hariç icracı konumuna düştü. Bir anlamda artık "işçi" olarak görülüyorlar.

Eğitimin maliyeti eğitimi talep edenlere yüklendiği gibi fiyatlar orta sınıfın erişemeyeceği seviyelere çıktı. Bugün ABD de üniversite mezunlarının 100.000 usd öğrenci kredisi borcu ile mezun olmaları olağan sayılıyor. Öte yandan maliyet arttığı gibi eğitimin getirisi de düşürüldü.

Ülkemizde de benzer bir süreç yaşanıyor.

Gelelim benim eğitim üzerine kişisel tecrübe ve gözlemlerime.

İlkokullarda "ezber eğitim yapmayacağız" sloganı ile carpım tablosu ezberletilmekten vaz geçildi. Çocuklar işlem yaparken parmakları ile sayıyorlar. Halbuki çarpım tablosu bir "alet"tir, daha doğrusu bir "force multiplier"dır. Hergün elindeki rendenin nasıl kullanılacağını öğrenen bir marangoz düşünebiliyor musunuz? Şimdi liselerde integral ve türev de öğretilmeyecekmiş. Bunların yerine kısa ve uzun süreli hafızayı işletecek başka bir yöntem de konulmadı. Çocuklar daha ilkokula gelmeden "attention shift" bombardımanı altındalar. Bunun neticesi ise "short attention span" çocuk daha sınıfta oturmasını dahi öğrenerek okula gelemiyor.

bkz ; http://forum.donanimhaber.com/m_49961695/tm.htm

Ortaokulda iken kullanacağımız her teoremi ispatlardık. Bu bize ne kattı derseniz a- neden-sonuç ilişkisini b- sorumluluğu, c- işkembeden sallamamayı ve en önemlisi temel anlamda "bilim" üretmenin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını. Bugün yapılan eğitim ise bir nas gibi "böyle bir teorem vardır, böyle kullanılır" dan ibaret. Bunun neresi bilim?

Lise 2 Biyoloji dersinde yaş haddinden emekliliği yaklaşmış saygı ile andığım Hocam, mayıs ayında tahtaya sözlüye kaldırdı ve o sene sınıf geçip geçmeyeceğime etkin olacak soruyu sordu ; "Evladım, bu karpuz çekirdeğini al, dik, büyüt, ye, kürek çek" Bu soru bize bütünü daha doğrusu "sistem"i tanımayı öğretti. Geçenlerde bir yerde tanıştığımız bir üniversite mezununun ne iş yapıyorsunuz soruma verdiği "gıda mühendisiyim , peynir üretiyorum" cevabına "Aa, ne güzel, demek foton paketliyorsunuz" cevabım üzerine düştüğü şaşkınlığı eminim çoğunuz şu anda siz de yaşıyorsunuz. Bu şaşkınlığın kaynağı, sistemin bütününü görememenizden kaynaklanıyor.

Bir başka saygı ile andığım Lise Hocam meşhur Kel Yahya. Yahya Kızılsümer, aratan vidyosunu bulur.

Tertiary seviyede eğitime geçtim, göya termodinamik öğreniyoruz, 40 lı yaşlarının başında bir "hoca". Boyuna hesap yapıyoruz, entalpi, entropi, cetvellere girip çıkıyoruz, cetvellerin arasında başımız dönüyor. Kendi kendime sordum, sorabildim, ortaokuldaki teorem ispatları sağolsun; Yahu, biz ne yapıyoruz? Bu yaptığımız bilim mi? Bu sorunun cevabını bulduğumda önüme kelimenin tam anlamı ile koskoca bir evren açıldı. Amerikada eğitim görmüş olmasına rağmen bu hocamızın her 101 aldığınızda aldığınız dalın hem bilim hem sanat olduğu üzerine rutin diskuru geçmediğini, termodinamiğin felsefesi üzerinde hiç durmadığını farketmem beni bu araştırmaya yöneltmiş idi. Mevcut farkedilir, fakat en zor farkedilen şey bir dizinde olmayandır. Bunu farketmenizi sağlayan ise eleştirel, yani bilimsel düşüncedir.

Eğitimin korkunç derecede içinin boşaltıldığına tanık oluyorum. Bilim ve bilimsel düşünce toplumun gündeminden düşürülmüş durumda. Toplum, prensipler üzerinden değil , satın alınan pozisyonları savunmak üzere yetiştiriliyor. Bugün hukuk'ta yaşananları başka türlü açıklamanın imkanı yok. Bilimsel olmayan düşünce bazında yetiştirilirseniz , olup olmadığını bilmediğiniz bir şeye işaret parmağınızı kaldırarak şahitlik edersiniz.

Alt sınıfların elinde birşey kalmadı, cidden hand-to-mouth yaşıyorlar. Sermaye, aslında kendi varlığının sürmesi için şart olan orta sınıfların elindekini almanın peşinde. Şu anda dünyada tam bir talan yaşanıyor. Bu talanı kolaylaştırmak için kitleleri eğitimden yoksun bırakmak da planın bir parçası gibi görünüyor.

İşte burası tam bir paradoks ; Henry Ford işçilerine yüksek ücret vermekte temelde haklı idi . Sermaye kendi müşteri tabanını yok ediyor. Müşterisiz varolmak için bulacakları çözümü - ben belki göremem ama - şiddetle merak ediyorum.

p.s. ZST ; Eline sağlık.

sizin yazınız daha teknik terimler içeriyor ve evet sonunda aynı yere çıkıyoruz.

türk insanı çalışkandır! türk insanı zekidir! bu sebeple fırsat verilse değil araba uzay mekiğide yapar. ANCAK Suni gündem yaratanlar ençok buna inanmayanlar. suanda samanını üretemeyen bir ülke araba üretecekmiş ve bunu devlet destekleyecekmişte babayiğit yokmuş... afedersiniz ama gtümle gülüyorum ben buna.

Orta sınıfların küçülmesi ve ortadan kalkması üzerine bir yazı ;

http://www.cheatsheet.com/business/5-states-where-the-middle-class-is-being-bulldozed.html/?a=viewall

http://www.pewtrusts.org/en/research-and-analysis/blogs/stateline/2015/3/19/the-shrinking-middle-class-mapped-state-by-state

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Orta sınıfların artık parasının yetmediği 8 şey.

http://www.cheatsheet.com/personal-finance/7-things-the-middle-class-cant-afford-anymore.html/?a=viewall

--------------------------------------------------------------------

http://fivethirtyeight.com/features/most-americans-arent-middle-class-anymore/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 10 Aralık 2015; 12:37:48 >

• biz o aracı üretiriz. gerçekten üretiriz. sorun şu. o aracı kim alacak?

yahu biz ülkemizde üretilen fiat marka araçları almaktan imtina ediyoruz. yerden yere vuruyoruz egeaları.
    bütün avrupada, güney amerikada çatır çatır satılıyor, ülkemizde yeterince rağbet görmüyor.

biz tok kapı sesi sevdalıları olarak o aracı satın almayız. biz lüks sevdalısıyız. kimse kusura bakmasın.

üretimde sorun yaşamayız ancak o aracı kimse almaz.
  • mcspayer M kullanıcısına yanıt
    Fiat ile vw arasinda daglar kadar fark olmasa gider egea alirdim

• Siz uretilebilecegini mi sanıyorsunuz? Duygusal olmayın. Burada bahsedilen savunma sanayi araçlarından seri üretime geçen var mı? Hep seçim öncesi laf salatası bunlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Uretim ve ticaret devlet eliyle yapilmadigi surece sadece ve sadece kâr elde etmek icin yapilir. Bu projeye olumsuz bakan butun firmalar zaten gerekli analizleri yapmislar ve zarar edeceklerine kanaat getirdikleri icin bu fikre karsi cikmaktadirlar. ben de bir vatandas olarak soruyorum "ne gerek var?"

Su anda piyasada turkiyenin ihtiyaclarina cevap veremeyen bir arac var mi? daha iyisini daha ucuza uretebilecek bir yontem var mi?
    sığ düşünmeyin, şirket için karlı olmayan girişim devlet için karlı olacaktır. kamu kurumu zarar etse de devlet/millet totalde kar edecektir.
    .
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeybek1982 -- 3 Ağustos 2018; 12:25:9 >
  • Önce tarım ve hayvancılığını bir kendine yetecek kadar üretsin de bu ülke,metal&teknoloji kısmına sonra bakılır

Necmettin Erbakan seviyesinde idealist ve bilgili devlet adamları bu topraklarda ne zaman yetişir ve devlet yönetiminde tek başına söz sahibi olur işte o zaman istihdam ve üretimden,en önemlisi " yerli ve milli " söz öbeğinden gurur duyarak bahsedebiliriz.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.