Şimdi Ara

sizce hangisi? sıfır km b sınıfı mı, ikinci el c sınıfı mı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
0
Favori
2.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bence bu ortada bir durum. Kişiye düşen bir karar. Bence kesin olarak şu doğrudur denemez.

Aracı alırken ben buna en az 5 sene tepe tepe binerim, şehir içinde kullanıcam, aşırı hız yapan biri değilim, yakıtı beni üzmesin, park sorunu az olsun, pratik olsun diyosanız ve küçük bir aileniz varsa neden olmasın.

Ama ben illa bir üst sınıf istiyorum, daha prestijli, daha geniş, daha iyi yol tutan bir araç istiyorum diyosanız, o zaman 2.ci el düşünülebilir. Ama her türlü dolandırıcılığın döndüğü 2.ci el piyasası insanın gözünü korkutuyor.

B sınıfı bekar insanlar için biçilmiş kaftan bence, gerçi biz de bekar olduğumuz halde C sınıfı aldık ama aldığım sıralarda B sınıfında güzel seçenekler yoktu yeni corsa harici(o da kazıktı ) Şimdi maşallah B sınıfı araca tip gerekmez mantığı geride kaldı.

Temiz C sınıfı bulmak kolay değil. Mesele burda biraz da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nicotinell -- 30 Ekim 2008; 11:22:56 >

• 2005te 97COROLLAya 15.000 vereceğime 3.000 daha verip 0 km imzamdaki aracı aldım eğer lüx düşkünü değilsen 0 km daha iyi en azından 2 yıl garantisi var ben yılda 10.000kmyi geçmem lpgye de ihtiyaç duymuyorum yalnızca senede 1 kez yağ+filtre değiştiriyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ogün®

quote:

Orjinalden alıntı: ronin23

selamlar

peki arkadaşlar bu dod, araç firmalarının kendi ikinci elleri ve daha kurumsal olarak ikinci el işi yapan diğer kurumlardan ikinci el alınır mı? nasıldır?

Bence alınır.

Adamlar aracın her noktasının durumunu rapor ediyorlar. Ayrıca fatura kesiyorlar bildiğim kadarıyla.

Aldığınız araçların bazılarına 1 yıl garanti veriyorlar.

Yani herhangi bir sorunda mahkeme yolu açık.

Zaten Doğuş Oto, Ford ikinci el, G2, Renault 2. el gibi firmalar zaten sıfır araçlar üzerine yoğunlaştıklarından, üç beş kuruş için itibarlarını düşürmezler.

Yıllardır piyasada en fazla araç satan firmalar bunlar.

ancak bu firmalar piyasa değerinin 1-2 milyar üstünde satıyorlar araçları. 2. elde risk almaktansa 1-2 milyar fazla vermeye değebilir. üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

selamlar

• quote:

Orjinalden alıntı: brkcad34

quote:

Orjinalden alıntı: armi

Bazıları da 0 araç alır sadece.Onlar için sınıf önemli değildir. Araba için ayırdıkları bütçe neyse ona uygun 0 araç alırlar. Ancak maddi sıkıntıları varsa 2. el araç alırlar. Genellikle böyle olanlar arabalardan pek anlamazlar. Kendi çevremde gördüğümü söylüyorum, sizler istisnasınız, anlamasanız burda işiniz ne zaten :))Bu tipler 0 araç alırım, kafam rahat eder, bozulursa karşımda muhatap bulurum, servisi ilgilenir, garantisi olur vs... şeklinde düşünürler.

Halbuki ben yetkili servise gitmeye en başından karşıyım...yetkili servislerde kazık yiyecek kadar zengin değilim. Aynı işi zaten dışarda yarı fiyatına yaptırabiliyorum.

Sadece seçim meselesi aslında, sonuçta her iki seçimde de cebinizden çıkacak para aynı.

0 km. araba alanın arabadan anlamadığını ilk defa senden duyuyorum. Şimdi yani ikinci el kullananlar arabadan iyimi anlıyor? Çok şükür sıfır km. C sınıfı bir Corolla veya Jetta alacak imkanım da var. Ama almayı gerek görmüyorum. Tüm paramı bir Jetta veya Corolla'ya verip sıfırlamak da istemiyorum. Onun yerine gidip sıfır km. B sınıfı bir arabayı alıyorum ve illa'ki C sınıfı olsun arabam diye de bir takıntım yok. Bu kesinlikle bakış açısı, tarz meselesi.
    Kimi gidip geceliği kişi başı 200 lira verip Ferhat GÖÇER'i dinler ve ondan hoşlanır. Kimi'de benim gibi 25-30 lira verip Erkin KORAY'ı dinler. E çünkü ben Erkin baba ve onun jenerasyonunu seviyorum, dinliyorum. Tabi daha çok Erkin baba'yı severim, o ayrı.
    Eve TV veya herhangi bir beyaz eşya aldığımız zaman gidip sokaktaki tamirciye götürmüyoruz değilmi? Hemen yetkili servisi ararız. Araba da böyle bence. Belki kazıkçıdır, ama en azından değiştirdikleri parçalara garanti veriyorlar. Şahsen yetkili servisten şaşmam. Eski arabamı bile 14 yıllık Şahinimi bile yetkili Tofaş servisi dışında hiç bir yere götürmezdim.
    İkinci el dahi olsa gidip C veya D sınıfı bir araba alacağım ama servise değil de sanayide ki bilmem ne ustaya götüreceğim. O kadar da değil, kusura bakmayın. Gülü seven dikenine katlanmalı.
    Sıfır alan adam sıfır alır. İkinci el alan da ikinci el. Herkesin düşüncesi farklıdır. Aynı olsa zaten hayatın zevki kalmaz.

Ama şu bir gerçek. Toplum olarak biraz gösterişi seviyoruz. Tabi sözüm herkes için değil ama böyleyiz. Gösteriş uğruna fiyaka uğruna herşeyini sıfırlayanlar var. Kimisi gidiyor daha oturmaya evi yok, yıllardır kira da oturur ama gidip kredi ile vs. ile araba alır. Kimisi de "B sınfı teneke yahu, ona bineceğime alırım 4-5 yaşında bir C sınıfı adam gibi arabaya binerim ve bana ooo bak bilmem ne markaya biniyor derler" der. Bu zihniyette insanlar da var. Kimse yolda giderken bana "çek kenera sen B'ye biniyorsun" demiyor veya "ohoo bak, bu adam C sınıfı arabaya biniyor yol verelim selam duralım" demiyor kimse. Yanlış anlamayın, sözüm bu tip düşünenlere. Bir tanıdığımın patronu 1991 yılında Flash almış. Ve bu adam şirketin genel müdürü ve ortağı. O Flash halen daha durur ve adam 2000 yılında Audi A4 aldı ve A4'ü halen daha kullanıyor. Flash şirket arabası olarak kenar da duruyor ve bazen adam onu da kullanıyor.

selamlar

corolla yada jetta alacak imkanınız olduğu halde b sınıfı araç alıyorsanız, ya siz ticaretle uğraşıyor kalan parayı değerlendiriyorsunuz yada tarzınız öyle.

türkiye koşullarında araç almak beyaz eşya veya mobilya almayla eşdeğer değildir. yakıt ve masrafları aşağıya çekmek için neler yapıyoruz. araçlarda sıfırında, tamirinde, yedek parçasında atılan kazıklar adeta bir araç parasıdır. düşünülmesi gerekir.

popüler tabirle tiki olmak, marka meraklısı yada gösteriş düşkünü olmakla ilgili eleştirilerinizde haklı olabilirsiniz. ama bence bindiğiniz araç istediğiniz kadar inkar edin, ekonomik ve sosyal statünün göstergelerinden biridir. kaldı ki klima, abs, hava yastığı gereksiz donanımlar değil bence.

daha kirada oturduğu halde krediyle araç almaya gelince, ben yapmadım onu ama o da tartışılır bence. bir ara araç bayilerini dolaştım. ilk girdiğim yer toyotaydı. yarise baktım önce haliyle. satış görevlisi anlattı. bende flash var o zaman peşinata yetiyor. kredi dedi ayda şu kadar ve 60 ay. evet 60 ay 5 yıl oluyor. bir hesap yaptım. insanın verimli geçen 40 yılı olsa, 8de biri yapar. çok ağırımıma gitti. şimdi benim gelirim belli, ömrümün sonuna kadar azami tasarruflu yaşasam bile alabileceğim bir ev, bir arabadır. diyelim önce krediyle 15 yılda (peşinat, tüm borçların sıfırlanması vs. diye 15 dedim) aldım evi. yaş oldu 50. yani arkadaşım 50 yaşında gelen sıfır yada 2-3 yaşında aracı ben ne edeyim? şimdi hevesim varken önce aracı alır hevesimi alırım ondan sonra evi nasıl olsa alırım diye düşünüyorum ben. yanlış mı düşünüyorum.

bilmem anlatabildim mi?

• ronin23 ;

Yok bilemediniz, esnaf veya ticaretle uğraşan biri değilim. Sadece tüm paramı bir arabaya yatırmayıp, bana yetecek ve işimi görecek bir arabaya yatırarak kullanıp geriye kalanı da geleceğe yatırım yapan kendi halinde bir firma da teknik ressam olarak çalışan biriyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 30 Ekim 2008; 15:16:29 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: serdarlike

oh oh maaşallah allah bana da sizinki gibi bir araba sahibi denk getirsin. valla 1-2 ay içerisinde 2. el almayı düşünüyorum ama arabadan pek anlamayan biri olarak tüm sorunları ustaca saklanmış bir araba almaktan korkuyorum. onun için arabadan çok iyi anlayan bir abi var, ona danışıp alıcam kısmetse..
    düşünsenize maddi imkanınız 2. ele yetiyor ama arabanın 3-4 yıllık sürede çıkardığı masraf sizin 2. el alıp kar ettiğinizi düşündüğünüz masrafa denk geliyor. size de sıfır yerine 40-50 bin km. lik bir arabaya binmek kalıyor. satmak isteseniz de bu 50-60 bin km.nin üzerine sizin yaptığınız km ekleniyor ve değer otomatikman düşüyor.
    mesela ben işimi gören dert tasa çıkarmayan bir arabam olmasını istiyorum. değiştirmeden uzun yıllar binerim. ilerde çok param olsa bile hayatta üst modele, sıfıra geçmem çünkü daha ev alıcam. param olsa daha lüks bir araba yerine dünyayı gezerim. görmediğim ülkelere giderim. dünyaya 2 kez mi geliyoruz?
    güzel yaşamak da bir sanattır. çevremde bir sürü adam var. tonla parasın pulu var, tek yaptıkları daha fazla ve iyi kıyafetler, evler arabalar almak...hep hayatın maddi kısmıyla alakalılar. ne bir tanesi adam gibi bir fakirin karnını doyurmuş ne de kendi manevi dünyasını zenginleştirmiş....
    vay anasını 2. el arabadan girdim manevi dünyadan çıktım..çok doluyum canlar çokkk...

quote:

Orjinalden alıntı: brkcad34

quote:

hepinize çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. 2. el mi sıfır mı diye düşünürken kafamı iyice allah bullak ettiniz :)))

birisi şunu kısaca özetleyebilir mi?

maddi imkanınız sıfırlara yetmiyor ama aynı aracın 1-2 yıllıklarına yetiyor. bu 2. el aracı almak mantıklı mıdır?

Eğer beğendiğin ve sevdiğin bir araba ise ve gerçekten de çok çok temiz ve bakımlı ise neden mantıklı olmasın.
    İkinci el almam mesela ama bazen ne var ne yok diye yolumun üstünde ki galerileri gezer ve bakarım. Gözüme kestirdiğim arabaları incelerim. Allah için şimdi, bazısı var o kadar temiz'ki gerçekten sıfır gibi. Ama kimisi de var'ki, dışına aldanıp kapısını açtığın an dakika bir, gol bir. Ön koltukta sigara yanığı izleri. Koltuk delik, kapı eşiği ayak izinden plastiği eskimiş, ve arabanın kapı içi kumaşı ve koltuk kumaşının rengi dönmüş. Ama araba 6 aylık. Birde madalyonun bu yüzü var. Mesela benim arabamın iç halısına süpürge değmedi daha. Çünkü pislenmesine fırsat vermem. En ufak bir kırıntı dahi yoktur. Mesela pazar gün übir yere gidip geldiğimiz zaman park ettikten sonra içini temizlerim, koltukları kolonya ile silerim, ve hatta pedalları bile temizler öyle eve girerim. Arabaya hafta içi sadece ben binerim işe gidip gelirken. Mesela yağmurlu havada paspasım kirlensin eve girmeden o paspası silkeler temizlerim. Kapı içi kumaşı, plastiklerim, kapı eşiklerim halen ilk günkü gibidir. Dışı hava şartlarından dolayı pis olsa da içi tertemizdir. Zaten arabama binen beni bildiği için dikkatli biner. Sigara içmediğim için sigara da içtirmem.
    Yani demek istediğim, ikinci el tertemiz dört dörtlük ve uygun bir araba bulduysan ve beğendiğin bir araba ise alınır tabi.

para harcamak bir kültür meselesidir.

• quote:

hepinize çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. 2. el mi sıfır mı diye düşünürken kafamı iyice allah bullak ettiniz :)))

birisi şunu kısaca özetleyebilir mi?

maddi imkanınız sıfırlara yetmiyor ama aynı aracın 1-2 yıllıklarına yetiyor. bu 2. el aracı almak mantıklı mıdır?

aynen. kafamızdaki netleşsin diye konu açtık daha da karıştı.

galiba şöyle olmalı: herkes ömründe en az bir kere sıfır araç alsın. hevesini alsın. ondan sonra da temiz ikinci ellere binsin.
  • selamlar

ya bir de arkadaşlar şöyle bir durum var. toplumumuzda şöyle diyaloglar geçer, biz de söyleriz bazen.

"abi, en iyisi sıfır alacan kafan rahat edecek, bak adam zengin sıfır aldığı aracı garantisi dolmadan sattı. yine sıfırını aldı. en güzeli o aslında. ama bizde yok be abi, ikinci ellere mahkumuz." vs.

buna ne dersiniz?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ronin23

selamlar

ya bir de arkadaşlar şöyle bir durum var. toplumumuzda şöyle diyaloglar geçer, biz de söyleriz bazen.

"abi, en iyisi sıfır alacan kafan rahat edecek, bak adam zengin sıfır aldığı aracı garantisi dolmadan sattı. yine sıfırını aldı. en güzeli o aslında. ama bizde yok be abi, ikinci ellere mahkumuz." vs.

buna ne dersiniz?

O dediğin bir ara çok yapılırdı. Özellikle 80'ler de ve 90'ların başında adam alırdı arabayı çok geçmeden satardı. Nasıl ediyorsa kar ederdi.
  • ihtiyaç ve imkan meselesi.

ben geçen yıl 2004 fiesta aldım. o zaman aldığımda param ikinci el c sınıfınada yetiyordu. kendi kriterlerimi önüme koyup kararımı verdim.

iki kişilik bir aileyiz büyük bagaj fazla gerek değildi.
    çoğunlukla şehir içi kullanacaktım. ankara gibi bir yerde park yeri daha rahat buluyorum.
    eşim de kullanmayı istiyordu, küçük araba daha rahat olduğunu düşündüm.
    çoğunlukla şehir içi kullanacağım için yakıt ekonomisini göz önünde bulundurdum.

buna benzer sebepler birleşince bana uygun gelen 2004 dizel fiesta aldım. ikinci seçenek ikinci el focus, marea vb.. araçlardı. ve beklentilerimi tam olarak karşıladı. keşke c sınıfı alsaydım demedim.

sen maddi imkan olarak sıfır b sınıfımı, ikinci el c sınıfımı diye sordun gerçi. ama neticede belirleyici olan ihtiyaçlarını karşılaması ve maddi imkan ölçüsü.

• quote:

Orjinalden alıntı: zedire

ihtiyaç ve imkan meselesi.

ben geçen yıl 2004 fiesta aldım. o zaman aldığımda param ikinci el c sınıfınada yetiyordu. kendi kriterlerimi önüme koyup kararımı verdim.

çoğunlukla şehir içi kullanacaktım. ankara gibi bir yerde park yeri daha rahat buluyorum.
    çoğunlukla şehir içi kullanacağım için yakıt ekonomisini göz önünde bulundurdum.

buna benzer sebepler birleşince bana uygun gelen 2004 dizel fiesta aldım. ikinci seçenek ikinci el focus, marea vb.. araçlardı. ve beklentilerimi tam olarak karşıladı. keşke c sınıfı alsaydım demedim.

sen maddi imkan olarak sıfır b sınıfımı, ikinci el c sınıfımı diye sordun gerçi. ama neticede belirleyici olan ihtiyaçlarını karşılaması ve maddi imkan ölçüsü.

Siz B sınıfına karar vermişsiniz ve yine 2.el almışsınız ki bence doğrusunu yapmışsınız. 2004 Fiesta'ya verdiğiniz parayla C sınıfı olarak belki 2001-2002 Focus alırdınız ama ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde 2-3 yaş daha genç ve diri bir araç almış oldunuz.

Konuyu açan arkadaşın sorduğu şey B sınıfı "0" km ile ikinci el C sınıfı arasındaki kıyaslama. Yani bugün yine araç alacak olsanız ve 26 bin YTL bütçeniz olsa "0" km dizel Fiesta mı alırsınız yoksa 2006 (hatta belki de 2007) model bir Focus mu?

• ikinci el almaktansa sıfır km her zaman için en iyisidir bence
  • quote:

Orjinalden alıntı: oflazca

quote:

Siz B sınıfına karar vermişsiniz ve yine 2.el almışsınız ki bence doğrusunu yapmışsınız. 2004 Fiesta'ya verdiğiniz parayla C sınıfı olarak belki 2001-2002 Focus alırdınız ama ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde 2-3 yaş daha genç ve diri bir araç almış oldunuz.

Konuyu açan arkadaşın sorduğu şey B sınıfı "0" km ile ikinci el C sınıfı arasındaki kıyaslama. Yani bugün yine araç alacak olsanız ve 26 bin YTL bütçeniz olsa "0" km dizel Fiesta mı alırsınız yoksa 2006 (hatta belki de 2007) model bir Focus mu?

evet konuyu soran arkadaş 0 b sınıfı iknci el c sınıfını sormuş. zaten yazımın sonunda belirttiğim gibi ihtiyacı karşılama meselesi. şu an diyelim 26000 param olsa sıfır b sınıfı alırım, alırkende 0 olmasından çok yine bu araç benim ihtiyacımı karşılar düşüncesi ile alırdım.
    ama 2 çocuğum olsa veya aile büyüklerimle kendi memleketimde yaşasam ve yine 26000 param olsa bu sefer ihtiyacımı karşılayacak 2. el c sınıfına bakardım.

ama arabanın büyüklüğü önemli değil, param nasıl olsa sıfıra yetiyor, sıfır alayım 2-3 yıl garantisi var, başım ağrımasın, 3 yıl sonra muayenesi gelir, ağır bakımı için daha çoook km var diye düşünüp bunlarıda kriter olarak alabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nejdet Ay -- 30 Ekim 2008; 16:31:36 >

• quote:

evet konuyu soran arkadaş 0 b sınıfı iknci el c sınıfını sormuş. zaten yazımın sonunda belirttiğim gibi ihtiyacı karşılama meselesi. şu an diyelim 26000 param olsa sıfır b sınıfı alırım, alırkende 0 olmasından çok yine bu araç benim ihtiyacımı karşılar düşüncesi ile alırdım.
    ama 2 çocuğum olsa veya aile büyüklerimle kendi memleketimde yaşasam ve yine 26000 param olsa bu sefer ihtiyacımı karşılayacak 2. el c sınıfına bakardım.

ama arabanın büyüklüğü önemli değil, param nasıl olsa sıfıra yetiyor, sıfır alayım 2-3 yıl garantisi var, başım ağrımasın, 3 yıl sonra muayenesi gelir, ağır bakımı için daha çoook km var diye düşünüp bunlarıda kriter olarak alabilirsin.

Demek ki bu konuda sizden ayrılıyoruz. Ben 26 bin TL param olsa da gidip "0" Fiesta almam, 22-23 bin TL.ye 1 yaşında, 15-20 bin km.de olanını alırım. Ama ilk mesajımda da dediğim gibi çok daha zengin olup 2-3 bin TL. gözüme görünmese bu görüşüm değişebilir belki.

Gerçi o zaman da gidip Fiesta alacak halim yok. Allah bilir 60 bin EURO'ya "0" km Audi A6 yerine 45-50 bin EURO'ya temiz ikinci el peşinde koşabilirim.

• quote:

quote:

quote:

selamlar

o zaman ben de kendi koşullarımı yazayım, belki tavsiyeler daha netleşir.
    -5 kişilik bir aileyiz. (yaşım genç kızım 1,5 yaşındayken ikizler geldi, genç yaşta 3 çocuk oldu)
    -hergün işe gidip geliyorum. yoğun trafik değil, sakin. gidiş geliş 20 km.
    -1-2 ayda bir gidiş dönüş en az yaklaşık 600 km. uzaklıkta olan eşimin memleketine gidiyoruz.
    -yılda en az bir defa gidiş dönüş 3000 km. (bu sene 3200 km yaptım) kendi memleketime gidiyoruz.

tavsiyelerinizi buna göre yapabilirsiniz. teşekkürler

• quote:

quote:

Demek ki bu konuda sizden ayrılıyoruz. Ben 26 bin TL param olsa da gidip "0" Fiesta almam, 22-23 bin TL.ye 1 yaşında, 15-20 bin km.de olanını alırım. Ama ilk mesajımda da dediğim gibi çok daha zengin olup 2-3 bin TL. gözüme görünmese bu görüşüm değişebilir belki.

Gerçi o zaman da gidip Fiesta alacak halim yok. Allah bilir 60 bin EURO'ya "0" km Audi A6 yerine 45-50 bin EURO'ya temiz ikinci el peşinde koşabilirim.

• @ronin23

Bu şartlarda senin yerinde olsam C segmenti bir araba düşünürdüm.
  • @ronin23

evet senin şartlarında olsam ikinci el c segmenti hemde bagajı büyük olnandan alırım.

ablamda büyük kızı 3 yaşında iken ikizleri geldi. bir anda 5 kişi oldular. ve bir yere giderken kendi eşyalarından çok çocuklarını eşyaları yer kaplıyordu. sendede durum farklı değildir tahminim.

bagaj ve arabanın genişlik ihtiyacı büyük şehirde küçük araba olsun seçeneğini direkt eliyor zaten. arkada eşin ve üç çocuk birde bagajda eşyaları. ceee, ceeee diye sesleniyor.

ama ne alırsan kazasız belasız ailen ile birlikte iyi günlerde kullan.
  • Bence de seni C sınıfı bir yana ancak SW keser :) Ben altı üstü bir tane veletle (tabi bir de veledin annesi ile) tatile gittim de koskoca Connect'e zor sığdım.
  • Hatta Megane Scenic veya Focus C- MAX ve benzeri diğer arabalara bakabilirsin. Çocukların kaç yaşında bilemem ama çocuk koltuğu, puseti, eşyaları vs. oldukça yer kaplar. E yani 3 çocuk yolculuk esnasında arkada rahatça hareket etmek isterler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 30 Ekim 2008; 18:33:37 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.