Şimdi Ara

Sizce ramazan davulculuğu yasaklanmalı mı? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
1.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

Sizce ramazan davulculuğu yasaklanmalı mı?

(En Son Oy Tarihi: 11.7.2014)
Giriş
  • Senelerdir ramazanda ve diğer aylarda bazı günlerde oruç tutan biri olarak söyleyebilirim ki uyanmak için davula gerek duymuyorum hatta beni bile rahatsız ediyor. Bir arkadaş 5 vakit ezana nasıl katlanabiliyorsun diye sormuş. Her ne kadar herkes güzel okuyamasa da ezanın en azında bir müzikselliği var. Ayrıca cami yakınında oturmuyorsanız ve aşırı hassas bir insan değilseniz aşırı derecede rahatsız etmesi imkansız. Davulcuların büyük bir çoğunluğu ise rastgele bam bam vurarak sadece gürültü çıkartmak amacıyla geçiyor. Bir de şu davulu farzmış gibi savunanları da hiç anlamıyorum. Bildiğin gösterişçilik başka bir şey değil.
  • Çok rahatsız olan varsa kulak tıkacı takar uyur bu kadar basit.

Bende sokak düğünlerinden, düğün konvoylarından, canlı müzik çalan yerlerdeki gürültüden rahatsız oluyorum ama yapabileceğim bir şey var mı ?
  • Empati yapın diyen adamın empati yapamama sorunsalı örneklendirilmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katıksız Manyak! -- 5 Temmuz 2014; 13:03:54 >
  • Kültürel değerlere önem veririm ama davula artık bence de gerek yok.Bu devirde kimse davul sesiyle sahura kalkmıyor.Ha kötü bir şey mi güzel bir şey aslında.Ramazan boyunca davul sesi duymuyoruz ama davulcu bayram gelince kapıya bahşiş için dayanıyor.Olsa da olur olmasa da olur ama bahşiş yerine belediyeler para verebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ayanozer

Sadece sorup kenara çekilme sende evet e oy vermişsin ve sebebini açıkla lütfen.

Hayır yasaklanmamalı. Bu güzel bir gelenektir ve devam ettirilmeli. Yasaklandığı takdirde yavaş yavaş unutulacak.
    Aynı şekilde iftar topu atma durumuda var ama açken hiçbiriniz duymuyorsunuz bu topun sesini. Çunku ezanı bile televizyondan bekliyorsunu çoğu zaman.

Zaten dışarıdan ses duymamak için çift camlı evlerde yaşıyorsunuz birçoğunuz kapınızın onunden geçmesi 10 saniye suren davul sesi sizi ne kadar rahatsız edebilir ki?

Yazın sıcağında camları kapatmadığımızı düşünürsek çift camlı evde yaşamanın bi anlamı yok o gürültü 10 saniye sürmüyo taa karşı yokuştan sesi gelmeye başladımı o sesin benim oturduğum bölgeden uzaklaşması 15-20 dk sürdüğü oluyo uykusuda hassas olan bir insanım bi uyandımmı tekrar uyumam 1 saat sürüyo.Bu olayın gelenekle falanda alakası yok o zamanların ihtiyacı buydu bu şekilde yapılıyodu benim annem babamda oruç tutuyo ama onlarda rahatsız bu durumdan ne gereği var diye madem bu kadar gelenek yanlısınız önceden Kabe'ye gidenler 5 yıldızlı klimalı otellerde mi kalıyodu ? Yazın sıcağında çadır kurup oturuyolardı o zaman Kabe'ye gittiğinizde neden çadırlarda oturmuyosunuz ? Çünkü beton evler sizin hayatınızı dahada kolaylaştıran birşey eskiden o dönemde böyle birşey olmadı için çadırlarda oturuyolardı.Davulcununda bu olaydan hiç bir farkı yok eskiden çalar saatmi vardı yoktu davulcu vardı.Artık çalar saat var en dandik telefonlarda alarm kurma diye bişey var kurun saatlerinizi kalkın bu işin gelenekle falan bi alakası yok kusura bakmayın ama sizinkisi bi tarafınızdan element uydurmak

• Senin 10 saniye sürüyordur benim 10 dk sürüyor başkasının 15. Ben gece uyanmak istemiyorum kardeşim. Bu da benim en doğal hakkım. Rahatsız edilmek istemiyorum. Düğün konvoy demiş birisi her şeyin belirli bir kuralı belirli saat aralıkları var. Gecenin 2sinde kimse düğün yapamaz. Saygı göstermek zorunda herkes birbirine

Bu ne çekememezlik anlamıyorum. Davul sanki kuranda geçen imanın şartlarından biri. Herkes kendince geleneğini yaşar size ne başkasının yaşayışından. Ben gelenek istiyorum onlar da davulla uyansınlar. Ben uyanıyorsam onlar da uyansınlar. Bu nasıl bir mantık.

Biri de bencilleşen toplumlar hakkında filmlerden ve gördüğü sözlük yazılarını harmanlayarak bir şeyler karalamaya çalışmış. Kaç toplum gördün hayatında? Bizi diğer toplumlardan ayıran davul sesi mi?

Empati kuramama sorunsalı demiş ordan bir sincap. Yazımın başından beri iki taraflı olarak düşündüm. Bir şeyi direk yoketmek değil çözüm bularak öneri verdim.

Ve görüldüğü gibi isteyip istemeyenler % 50ye % 50. Üstelik isteyenler saçmalamaktan, aynı şeyleri papağan gibi tekrar etmekten öteye geçemiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Adamssa kullanıcısına yanıt
    Yine de gerçek anlamda empati yapamıyorsunuz, kendiniz istemediğiniz için yaptığınız empatide bu yönde. Bir şeyi isteyemenlerde olur, isteyenlerde olur . E ben istemiyorum diye isteyenlerin hakkını gasp etme lüksümüz yok. Ek olarak ben sadece konvoy demedim, sokak düğünü ve canlı müziktende rahatsız oluyorum dedim. Bunlar gece çalmıyor ama akşam üstü başlayıp gece yarısına kadar devam ediyor ve tüm akşamımı zehir ediyor. Siz nasıl gece uyanmaktan rahatsız oluyorsanız bende bundan rahatsız oluyorum ama yapabileceğim hiç bir şey yok, sizin de yapabileceğiniz bir şey yok. Çok sorun ediyorsanız önleminizi alırsınız, gerekli yerlerede istemediğinizi bildirirsiniz.

Siz davulun olmamasına şartlanmışsınız, karşıt olarak hangi görüş gelirse gelsin size göre saçmalamak, papağan gibi kendini tekrar etmek olacak. Aynı şekilde karşıt olmayanlarında sizin yorumlarınıza vereceği tepki bu yönde. O yüzden bu işin sonu yok. Herkes kendi düşüncesine saygı gösterilmesini istiyor ama karşıt olan düşünceye zerre kadar saygısı yok. Bu iki taraf içinde geçerli, şahsi olarak algılamayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Assassin2016

Yine de gerçek anlamda empati yapamıyorsunuz, kendiniz istemediğiniz için yaptığınız empatide bu yönde. Bir şeyi isteyemenlerde olur, isteyenlerde olur . E ben istemiyorum diye isteyenlerin hakkını gasp etme lüksümüz yok. Ek olarak ben sadece konvoy demedim, sokak düğünü ve canlı müziktende rahatsız oluyorum dedim. Bunlar gece çalmıyor ama akşam üstü başlayıp gece yarısına kadar devam ediyor ve tüm akşamımı zehir ediyor. Siz nasıl gece uyanmaktan rahatsız oluyorsanız bende bundan rahatsız oluyorum ama yapabileceğim hiç bir şey yok, sizin de yapabileceğiniz bir şey yok. Çok sorun ediyorsanız önleminizi alırsınız, gerekli yerlerede istemediğinizi bildirirsiniz.

Siz davulun olmamasına şartlanmışsınız, karşıt olarak hangi görüş gelirse gelsin size göre saçmalamak, papağan gibi kendini tekrar etmek olacak. Aynı şekilde karşıt olmayanlarında sizin yorumlarınıza vereceği tepki bu yönde. O yüzden bu işin sonu yok. Herkes kendi düşüncesine saygı gösterilmesini istiyor ama karşıt olan düşünceye zerre kadar saygısı yok. Bu iki taraf içinde geçerli, şahsi olarak algılamayın.

Yani size sabahtan beri anlatmaya çalıştığım yasada bu iş belli. Belirli bir desibel düzeyini aşmadan, belirli bir saati geçmeden bu tür olaylar yapılabilir.

Burda ben kimsenin hakkını gasp etmiyorum. Israrla anlamamaya çalıştığınız olay bu. Benim uyuma hakkım elimden alınıyor. Ben kimsenin sahura kalkmasını engellemiyorum anladınız mı? Ya da sizin gelenek görenekleriniz. Beni ilgilendirmiyor.

Ben sadece ramazan davulundan rahatsızım. Ve benim gibi düşünenler var mı diye öğrenmek ve benim gibi düşünmeyrnlerin mantıklı sebeplerini öğrenmek istedim.

Belki bir sonraki aşama yasal işlemler olur. Toplu dilekçe verebiliriz ne bileyim

• tabi yasaklanmalı kimisi saat 1'de başlıyor kimisi 2'de düzen diye birşey yok kafa bırakmıyorlar çalışan insanlar herkes kendi evinde alarm kurup uyansın bu devirde davul mu kaldı gelenek kültür falan değil o dönemde ihtiyaçtı ama artık değil
  • yasaklanması gerek,zaten zamanla yitip gidecek bi totem.herkeste saat var,artık ezan bile sadece gelenek,namazda gözü olan zaten gider kılar.bu arada şiddetli din savunucuları genelde 1ay oruç 11ay her türlü takılan arkadaşlar,çok ilginç ülkeyiz gerçekten.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yasaklama ne demektir arkadaş, baslik teknik olarak hatali, kaldirilmali mi kaldirimamali mi olmali o, ayrıca hayir diyen de evet diyen de nedenlerini aciklamali ki dürüst bir anket olabilsin, anket acmayi öğrendiğin zaman tekrar gel katilayim delikanli

Üstteki arkadaşa da birşeyler yazmak isterdim de bitmiyorsunuz ki iste, adam dine nerden mok atarimin derdine düşmüş konuyu nerden nereye çekmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0299B8CF8 -- 6 Temmuz 2014; 12:49:06 >
  • Alıntı yapacaktım lakin o kadar dar görüşlü üyeler varki hepsini birden alıntı yapamayacağım.

En komiğide Türk geleneği diyenler olmuş. Ne geleneği , hangi gelenekten bahsediyoruz? Türk devletinin en eski geleneklerinden mi? Bi bakalım Türklerin geleneklerine:

- Türkler, kadın erkek ayrımı yapmazlar.

- Çeşitli dinlere hoşgörüyle yaklaşırlar.

- Törelerini, yaşadığı coğrafya belirler.

- En önemli olmassa olmazı ise bağımsızlık şuurudur.

Arap-Fars etkisinden sonra Türk gelenekleri:

- Erkek, kadından üstündür, kadın-erkek eşitliğinden söz edilemez.

- Çeşitli dinlere hoşgörü ile yaklaşılamaz.

- Töreleri önce Kuran, sonra da hadisler belirler ( Hadislerin gerçekçiliği tartışılmaz, mantığa yatan doğru kabul edilir)

- Şeyhülislamın fetvalarına göre bağımsızlığı tartışılır.

Günümüzde ise hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Döneminin getirdiği fikir ayrılıkları hala devam ediyor. Bu davulcu tartışması da , Müslüman olmayanların olduğu bölgelere camii inşaatı da, herkesi bir sayarak gecenin köründe sahura kaldıran gümmm diye bi top sesi de...

Rahatsız edici her türlü eylemden sakınmak gerek. Başkasının özgürlüğünün başladığı yerde senin özgürlüğün biter.

Eskiden bölgeler, bucak adı altında din ve mezheplere göre ayrılmıştı. Hatta etnik kökenlerine göre. Alevi mahallesi,Kürt bölgesi, Rum mahallesi, Çerkez sokağı, Ermeni köyü ve daha nice saçmalıklar. Şuanda ise bu sistem kalktı (!) ve insanlar dostça bir arada aynı mahallede birbirleri ile kardeşçe yaşıyor ne güzel!!!

Yahu arkadaş, çalar saatini ayarla, o da olmadı cep telinin alarmını kur. O devirler eskide kaldı, artık oruç tutanda tutmayanda aynı mahallede yaşyor. Millet uyurken güm güm güm diye oruç tutmayan adama zülm etmenin ne anlamı var? Sen gelenek diyosan olmaz olsun öyle gelenek görenek. Gelenekler, insanları iyiye güzele yönlendirmediği zaman gelenek olmaktan çıkar, gerici olur.

• Örf, adet, gelenek insanları birleştirici olduğunda yararlıdır. Davulcunun şu anda birleştirici olmaktan çok ayrıştırıcı olduğu, verdiği rahatsızlık sebebiyle bazı insanlara manevi olarak zararlı olduğu bir gerçek. Bu sebeple kaldırılmalı diyorum. Kaldı ki kullanışlı bir şeyde değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Magnussen -- 6 Temmuz 2014; 12:48:16 >
  • Herkesin telefonunda alarm özelliği var. Kur saatini ne zaman kalkacaksan kalk. Eskiden çalar saat yokmuş, sistem buymuş bu kadar basit. Davul sesini geçtim de, bir de evin kapısına dikilip alacaklı gibi para beklemiyor mu işte ona sinir oluyorum
  • yakın gelecekte ne davulcu kalacak ne ramazan.insanlar saçma sapan işler yapmaktan vazgeçip gerçeklere yönelecekler.
    ama bunun için biraz daha zaman geçmesi lazım.
  • Allah askina bir ben berhalde davulun sesine uyanmiyorum

• Kaldırilmasi lazim. Bizim devrimci semtlerde böyle birşey yapamıyorlar yapilirsada davul kırılıyor

2014te ne davulu alarm var sanki davulla uyanıyor millet kültürel acidanda hiç bir etkisi yok kalksa kültürumu kaybedicez sanki oruç tutmayan insanada saygı duyun o sesle sabah erken kalkacak adam uykusundan olur

• Davul çalsın sıkıntı yokta işi bilen çalsın.Misal şarköyün davulcusu ritim tutmadan dan dan vuruyor o çalmasın
  • Mahalle olarak davulcuya daliyorduk gecen.

Gece 15-20 dk caliyor, para toplarkan de araliksiz 2 saat caldi. Milletin kpss sinavi var, ritimsiz davul sesi dinliyoruz ..

• quote:

Orijinalden alıntı: dersimli62f

Kaldırilmasi lazim. Bizim devrimci semtlerde böyle birşey yapamıyorlar yapilirsada davul kırılıyor

2014te ne davulu alarm var sanki davulla uyanıyor millet kültürel acidanda hiç bir etkisi yok kalksa kültürumu kaybedicez sanki oruç tutmayan insanada saygı duyun o sesle sabah erken kalkacak adam uykusundan olur

Sizin devrimciler davulu kırmıyorlar davulcuyu dovup direğe bağlıyorlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.