Şimdi Ara

Sizce Yks de Derece Yapmak Zeka ile alakalımı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
58
Cevap
2
Favori
15.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    400 bölümlük argüman sundun şimdi bana o ayrı konu

IQmuzu eğitim ile arttırabiliyoruz ama yine de bu artışın sınırı var genetik olarak. Bu konuda Stanford’da yapılan bir araştırma vardı ama makaleyi bulamadım şu an.

İnsanların zekaya çok fazla anlam yüklediğine inanıyorum. Zeka bir kısa yol sadece. Kiminin 2 yılda geldiği noktayı 1 yılda aldırıyor zeki insana. Türkiye derecesi yapmış insanın o kadar çalışmasını ve çalıştığını iyi kavrayabilmesini bence zeka sağlıyor. Çünkü en az 20 bin kişi tüm gününü ders çalışarak harcıyor ama bunların %5i bu iyi okullara yerleşebiliyor. İşte aynı seviyede çalışan iki insan arasındaki bu farkı zekanın yarattığına inanıyorum.
  • uchihagaeshi kullanıcısına yanıt

Bir sınırı illaki var zaten. Bunu tahmin edebilmek için Stanford'taki araştırmaya ihtiyacımız yok Ama o sınır üniversite sınavı için fazlasıyla yeterli olan bir şey işte.

Şimdi derece yapanların bir çoğu zaten son sene çalışmaya başlamıyorlar. Önceden çalışmaya başladıkları için daha zeki olmaları çok anormal değil.

Ben şunu söylüyorum. 9-10'da yazılıdan yazıya çalışan ama 11'in başından beri sağlam çalışan herkes derece yapabilir.

Ama sırf son sene çalışıp derece yapmak ise mesele, o zaman haklısın. Zeka gerekiyor. Çünkü dediğin gibi diğerlerinin iki yılda aldığı yolu bir yılda alması gerekebiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: __caesar

İşte bilimsel verilerle konuşan birisi, aramızda olmanız güzel hocam.
    Hoş buldum = ), fakat sadece bilim değil, insanların böylz saf bir şekilde bakmalarının sebebi hem felsefi hem de bilimsel yetersizlik.

Mesela D'holbach/ Laplace determinizmini, nedenselliği/ çalışma motivasyonunun asıl nereden geldiği, Briffault/Turkheimer kanunlarını, zeka kavramının teorisi ve tarihsel gelişimi, genel olarak genetik/epigenetik ve bilişsel önyargıları bilseler eminim ki bize katılırlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dominus Cajal -- 4 Kasım 2018; 17:6:19 >
    Üstün zeka ile ortalama zekayı karıştırıyorsun. Büyük şirketlerde çalışmak boğaziçinde,bilkentte okumak üstün zeka göstergesi değildir. MIT,Stanford da okumuyorsun. Sıralaması 500 olan üniversitelerden bahsediyoruz.. ÖSS'de başarılı olamayanların çoğu lise1,2,3 boş geçmiş insanlardır. Ortalama zeka çoğu insanda var. Bende mezunum lise 1 den itibaren günde 3-4 saat çalışsaydım düzenli olarak büyük ihtimal geçen sene iyi bir derece elde ederdim. Kendimi kandırdığım falan yok ben çok realist bir insanım. Matematiğe çok inanırım. İlk denememi de biliyorum dün olduğum denemeyi de biliyorum. Dalgalanmalı olsa da Aylık ortalama netlerine bakıldığında artıyorsa, Dün x yaparken 2 ay sonra x+5 yapıyorsan zekada sorun yoktur. Sınav maratonu satranç gibi değil, herkes eşit başlamıyor. Başarı; dünün ile bugünün arasındaki fark.
    -Sadece Google de çalışan 85k+ insan var.
    -Boğaziçinde okuyan 12 binin üzerinde öğrenci var.
    Google'de çalışanların hepsi mühendis değildir tabi ki. Boğaziçinde okuyanların hepsi de mühendislik okumuyordur fakat azımsanmayacak sayılardadır. Bu kadar fazla insanın yapabildiği şeyi üstün zeka olarak tanımlamak ne kadar doğru? İyi şirketleri kurmak üstün zeka gerektirir fakat iyi şirketlerde çalışmak üstün zeka gerektirmez. Ortalama zekaya çoğu insanın sahip olduğunu düşünüyorum.
    Bu kadar uzun uzun karalamamın nedeni yediremediğimden değil birileri bunu okur da ben zeki değilim abi bahanesine sığınmaması için karaladım.

• quote:

Orijinalden alıntı: coreturk4

Üstün zeka ile ortalama zekayı karıştırıyorsun. Büyük şirketlerde çalışmak boğaziçinde,bilkentte okumak üstün zeka göstergesi değildir. MIT,Stanford da okumuyorsun. Sıralaması 500 olan üniversitelerden bahsediyoruz.. ÖSS'de başarılı olamayanların çoğu lise1,2,3 boş geçmiş insanlardır. Ortalama zeka çoğu insanda var. Bende mezunum lise 1 den itibaren günde 3-4 saat çalışsaydım düzenli olarak büyük ihtimal geçen sene iyi bir derece elde ederdim. Kendimi kandırdığım falan yok ben çok realist bir insanım. Matematiğe çok inanırım. İlk denememi de biliyorum dün olduğum denemeyi de biliyorum. Dalgalanmalı olsa da Aylık ortalama netlerine bakıldığında artıyorsa, Dün x yaparken 2 ay sonra x+5 yapıyorsan zekada sorun yoktur. Sınav maratonu satranç gibi değil, herkes eşit başlamıyor. Başarı; dünün ile bugünün arasındaki fark.
    -Sadece Google de çalışan 85k+ insan var.
    -Boğaziçinde okuyan 12 binin üzerinde öğrenci var.
    Google'de çalışanların hepsi mühendis değildir tabi ki. Boğaziçinde okuyanların hepsi de mühendislik okumuyordur fakat azımsanmayacak sayılardadır. Bu kadar fazla insanın yapabildiği şeyi üstün zeka olarak tanımlamak ne kadar doğru? İyi şirketleri kurmak üstün zeka gerektirir fakat iyi şirketlerde çalışmak üstün zeka gerektirmez. Ortalama zekaya çoğu insanın sahip olduğunu düşünüyorum.
    Bu kadar uzun uzun karalamamın nedeni yediremediğimden değil birileri bunu okur da ben zeki değilim abi bahanesine sığınmaması için karaladım.
    Ben özellikle o okullardaki mühendislerden bahsettim çünkü mühendisin düşünme tarzı farklıdır,zeki mühendisin daha da farklıdır. Başarılı bir mühendis de zeki olandır. Bu insanlar da çok çalışmanın yanında ortalamanın üstü bir zekaya sahip oluyor. Hayatta her noktaya çalışarak varılmaz bazen daha fazlası gerekir.Çalışmanın gücüne itirazım yok zaten,ben de diyorum ki çalışmayı daha anlamlı ve verimli kılan şey zekadır.

Kimsenin ben zeki değilim bahanesine sığınacağını sanmıyorum,üstteki arkadaş biraz özgüven eksikliğine sahip sadece. Genelde tam tersine herkes çalışsam yapardım ben de zekiyim kafasında. Ortalama bir insan olmak kötü bir şey değil ama insanlar bunu kabul edemiyor işte. Halbuki o kadar zeki olmadığını kendisi de biliyor. Yani şunu çok gördüm 2 senede,sınava kadar çılgınlar gibi çalışıp sonuç rezalet gelince “Zaten hiç çalışmamıştım bu sene çalışır yaparım” deyip mezuna kalan arkadaşlarım çoktu. Ha 2. Sene noldu yine çok yüksek bir şey yapamadılar. Neden? Çünkü sandığı kadar zeki değil. O istediği okula gitse de rekabetin altında ezilecek. Ama fark etmez,3. Seneye kalsa da yapamayacaktı. Kısacası zeka işin bir kısmı,çalışma diğer kısmı. Ama çalışmanın altını dolduran şey de zekadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uchihagaeshi -- 4 Kasım 2018; 18:8:12 >

Hocam ilk 1000 girmek zeka işi 15000 girmek çalışmayla alakalı diyorsunda bu adamların arasında ki net farkı az.Bence ilk 15binin zeka düzeyi calışmaları birbirine yakındır aralarındaki fark ise sınav anı heycan yapma stres gibi durumlar.
    özgüven eksikliğinden ziyade sayısalda tıp dışında bişi istemiyorum bu işlerde çalışma şart ama normal üstü zeka seviyeside istiyosa benim icin mf de kalmanın bi anlamı yok.Hayallerinin beşinden gitmekmi yoksa kendine realist bi hedef koymak mı.
  • Zekâ ile alakalı mı bilmem ama Dimağ ile alakasi olduğu kesin
  • Bu sınav tam anlamıyla zeka ölçen bir sınav. Eğer birisi çalışmayıp +150k sıralama yapıp sisteme laf söylüyorsa bu adama gerizekalı derim. Eğer çok çalışıp yine +150k yapıyorsa, kimse kusura bakmasın yine gerizekalö derim.
  • Eski ygs-lys tarzı olsaydı ilk 1k hariç çalışma derdim ilk 1 da kendi arasında şans, zeka, stres vb. etkenlere göre değişiklik gösterir. Ülkemizde sınav sistemi genelde çalışmaya dayalıydı ama şuanki tyt-ayt sisteminde bir nebze de olsa mantığın ve hızlı kavramanın öne geçtiği sınavlar. Ve de zekanın farklı tanımları da var, yine ülkemizde matematik yapan zeki yapamayan aptal olarak nitelendirildiği için kendini öyle sanmış olabilirsin. Çevrene fazla takılma bence belki de el koordinasyonun çok iyidir ve belki de başarılı bir cerrah olacaksındır. Hayalinden vazgeçme, teog filan da yazmışsın bunlar komik şeyler onların hiçbiri senin zeka seviyeni ölçmüyor sonuçta.
  • quote:

Orijinalden alıntı: playstation7

Kardeş zeka ile felan tabii ki alakası var ama sen çalışmassan ne kadar zeki olursan ol bir bok olmaz. İyi tam çalışırsan başarırsın. Derece çok arkadaşım var.çoğu gecesini gündüzüne katmış insanlar düzgün sistemli çalışan kişiler. Bu arada rakip elemeye çalışan, başaramazsın tıp hayalinden vazgeç diyen sapiensleri de aldırma. Bütün konuları mantığını öğrenerek, ezber gereken yerlerde ezberleyerek derece yapabilirsin. Zeki insan biraz daha kolay bazı konuları halledebilir ama sen zeki olmasan bile ondan biraz daha fazla çalışarak kavrayabilirsin hepsi bu. Teog'da kötü yaptın diye bu seni aptal yapmaz. Karamsar olma... Geçen sene 120k da olup bu sene 8k olup tıpa giden arkadaşım var ne oldu 1 sene de zekası mı arttı
    Önce 120k, ertesi sene 8k yapan bunun gibi örnekler eğer sınav sistemi zekayı ölçüyorsa ne kadar yanlış ölçtüğünü veya ölçümünde ne kadar büyük bir hata payı olduğunu gösteriyor.
    Soru tipi ezberleyerek hazırlanılan sınavın gerçekten zeka ölçtüğüne inanyıor musunuz?

• Mezuntipci M kullanıcısına yanıt
    Ben ondan bahsetmedim. Söylediğim şu.. Ben var olan temelimle sınavı kazanırım kafası yanlış. Olmaz. Temelinde olsa çalışmak zorundasın. Nereden mi biliyorum? Kendimden.
    Bana cevabı yazmamışsın da yine cevap vermeden duramadım.

Bekir Avşar'ın kanalında 1 milyondan 20k'ya çeken biri vardı. Senin mantığınla bu kişiyi nasıl açıklayacağız mesela? Zeki değildi sonradan zeki mi oldu?

Mezuna kalanların büyük kısmı rehavete kapılıyor, düzenli çalışmıyor. Bir arkadaş vardı mesela. 2017'de 70k yaptı, 2018'de 50k yaptı. Bu kişi zeki olmadığından durum böyle değil. Mezun senesinde çalışmadı. O yüzden böyle oldu, ben şahidim. Ve bu tarz çok mezun var.

Ve top okul öğrencilerini gözünde biraz fazla büyütüyorsun bence. Bunlar Stanford öğrencisi değil. Bilim insanları falan da değil. Çok zeki olmaya aman aman ihtiyaçları yok yani.

Ben de normal zekadayım dediğim gibi. Lise düzeyinde konulardan saçma sapan şekilde sorular soran bir sınav için de çok zeki olmaya ihtiyacım olmadığını da biliyorum. Özgüven meselesi değil bu. Boğaziçi öğrencisinin genel ortalaması da benim gibi, ortalama zekada.

Oralardan gerçek hayatta tanıdığın insanlar varsa belki biraz dediğimi anlayabilirsin, bilmiyorum :(

• neinname kullanıcısına yanıt
    Boğaziçine dereceyle giren sayısalcı adam senden daha zeki hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uchihagaeshi -- 4 Kasım 2018; 23:36:53 >
  • Sınavın belli bir yere kadar zekayı ölçtüğüne katılıyorum.Sizin dediklerinizin doğru olduğunu düşünebilirdim ama devlet hastanesinde yapılan wisc-r testi sonucu psikiyatrist bana parlak zekalı olduğumu söyledi.Ortalama üstü zekaya sahipseniz genellikle yanında bilişsel bir bozukluğa da sahip oluyorsunuz.Örneğin ben de dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu var.Bu sene 2.mezun senem.Sizler gibi saatlerce ders çalışamıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Willy Wonka Chocolate -- 4 Kasım 2018; 23:39:12 >
  • Şöyle konulara sinir oluyorum tek bir örnek vereceğim zeka ile alakalı mı değil mi görsün konu sahibi. Ben fen lisesinde okudum bizim okuldaki en yüksek puanla yerleşen kız Türkiye 3.sü idi. Genel olarak çalışmazdı orta seviyenin biraz altı bazen orta seviye kıvamında bakardı ve notları rezaletti okulda ilk 50 de bile değildi.Üniversite sınavında mezuna kaldı Bursa’da mimarlık kazandı. Başka bir arkadaşım 11 de teşekkür bile alamadı yeterli çalışmadı ve ilk yıl 50 k yaptı ikinci yıl gayet düzenli çalıştı ve ilk bine girdi. Bunların ikiside zeki çocuklar ama aradaki fark çalışmak.Şöylede bir şey söyleyeyim zekiden kastın iq yüksekliği ise hiç iyi bir şey değil benim iq puanım

yüksek ve bu dikkat dağınıklığına sebep oluyor ve bu ancak ilaçla azalıyor ayrıca o kadar basit şeyler değil zaten birini zeki veya zeki değil diye ötekileştirmek.
  • Zeki olup çalışan zaten derece yapabiliyor.Benim sorum normal-normal altı zeka seviyesindeki adam calışma ile yapabilirmi.
    Illa ki daha zeki olanı var. İnkar etmedim zaten. Ama daha zeki olmayanı veya aynı seviyede olanları da var.

Belli sayıda "Lise düzeyinde" konu var. Sen o konulara zamanında çalışmaya başlarsan ve düzgün çalışırsan otomatik olarak ilk 10k'dasın zaten. Daha iyisi için düzgün çalışmanın yerine çok ve düzgün çalışma geliyor. Zekanın etkisi var ama çok cok düşük. Sorumlu olduğumuz konular anlaşılmayacak konular da değil. Sordukları soru şeklinin de zeka ile alakası yok.

Hayır zekayı zaten bu kadar dar kapsamda değerlendiremeyiz.

Sınav illa bir şey işi diyorsan ben ona potansiyel diyeyim. Potansiyelin varsa zekanın şu sınav için hiçbir önemi yok. Potansiyelin yoksa yapacak bir şey yok.

Potansiyel= Hırs+ Düzgün çalışma becerisi +İrade + Psikolojini koruyabilme +Zeka

Neyse muhtemelen ikna edemedim zaten seni. Ama bir sorum var. Dediğim şey pek mümkün değil gerçi, ama yine sorayım. Şimdi ben gidip bu sene Türkiye 1.'si olsam, (TM) yanılmışım sen daha zeki imişsin mi diyeceksin yoksa sene içinde sana vahiy indi mi diyeceksin? Benzer şekilde dipte iken mezuna kalıp yüksek yapanlara ne diyorsun? (150k'dan 1k'ya çeken vardı mesela)

Benim cevabım belli, potansiyeli varmış ama geçen sene bunu kullanmamış, ama sana göre bu teknik olarak imkansız.

• quote:

Orijinalden alıntı: neinname

Illa ki daha zeki olanı var. İnkar etmedim zaten. Ama daha zeki olmayanı veya aynı seviyede olanları da var.

Belli sayıda "Lise düzeyinde" konu var. Sen o konulara zamanında çalışmaya başlarsan ve düzgün çalışırsan otomatik olarak ilk 10k'dasın zaten. Daha iyisi için düzgün çalışmanın yerine çok ve düzgün çalışma geliyor. Zekanın etkisi var ama çok cok düşük. Sorumlu olduğumuz konular anlaşılmayacak konular da değil. Sordukları soru şeklinin de zeka ile alakası yok.

Hayır zekayı zaten bu kadar dar kapsamda değerlendiremeyiz.

Sınav illa bir şey işi diyorsan ben ona potansiyel diyeyim. Potansiyelin varsa zekanın şu sınav için hiçbir önemi yok. Potansiyelin yoksa yapacak bir şey yok.

Potansiyel= Hırs+ Düzgün çalışma becerisi +İrade + Psikolojini koruyabilme +Zeka

Neyse muhtemelen ikna edemedim zaten seni. Ama bir sorum var. Dediğim şey pek mümkün değil gerçi, ama yine sorayım. Şimdi ben gidip bu sene Türkiye 1.'si olsam, (TM) yanılmışım sen daha zeki imişsin mi diyeceksin yoksa sene içinde sana vahiy indi mi diyeceksin? Benzer şekilde dipte iken mezuna kalıp yüksek yapanlara ne diyorsun? (150k'dan 1k'ya çeken vardı mesela)

Benim cevabım belli, potansiyeli varmış ama geçen sene bunu kullanmamış, ama sana göre bu teknik olarak imkansız.
    Ben ne demek istediğimi anlatamamışım demek ki.Gereksiz uzuyor.Vakit ayırdığın için sağol.

• Evet zeka ile alakası vardır diğerlerinden bir artısı olması lazım ki genellikle bu matematik,fizik olur. Elbette uç örnekler var 7.sinifi teşekkürle geçip ilk10 a girende tanıyorum ama onun çalıştığı gibi çalışmak çok çok zor.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.