Merhabalar arkadaşlar, 2006 model Skoda Fabia 1.2 HTP motor, benzin + LPG aracım var. Sorunum şu; Araç yolda giderken birden bire gaz almamaya, devri düşmeye başlıyor (bobin arızası gibi, sanki bir silindir devre dışı kalıyor). Kenara çektiğimde gaza ne kadar basarsam basayım devir saati kısa bir aralıkta bir düşüyor bir yükseliyor. Ayrıca bu esnada sarı motor ışığı da yanıyor. Kontağı kapatıp, tekrar açtığımda ise hiçbir şey olmamış gibi çalışıyor ve yola devam edebiliyorum. Ama bir süre sonra (15-20 KM, bazen daha sık ve daha az yapabiliyor) tekrar aynı sorunu yaşıyorum. Sıkıntının bobinlerden kaynaklandığını düşünüp 3 bobini de değiştirdim. + Aracı gaz yerine benzinde kullandım bir süre. 500-600 km sorun yapmadı ama sonra yine aynı şeyler meydana geldi. Tamircim, pislik gelmiştir deyip, aracı pc ye bağlayıp arıza ışığını söndürdü ama problemler devam etti. Bir türlü çözüm bulamadım. Aracı kapa aç yapınca düzelmesi, mekanik değil elektronik bir sıkıntı olduğunu düşünmeme neden oluyor. Lütfen yardım edin. Teşekkürler |
Skoda Fabia 1.2 HTP Motor Sıkıntıları
Skoda Fabia 1.2 HTP motor, bazı sahiplerinin sorunlar bildirdiği bir motordur. Bu sorunlar genellikle yüksek kilometrelerde ortaya çıkar ve aşağıdakileri içerebilir:
- Triger Kayışı Arızaları: 1.2 HTP motor, triger kayışının kopmasına neden olabilecek bir tasarım kusuruna sahiptir. Bu, önemli motor hasarına yol açabilir.
- Silindir Kapağı Contası Arızaları: Uzun süreli kullanımda silindir kapağı contası arızalanabilir ve motor yağının soğutma sıvısına karışmasına neden olabilir. Bu, motorun aşırı ısınmasına ve hasar görmesine yol açabilir.
- Valf Kökü Mührü Arızaları: Valf kökündeki contalar zamanla aşınabilir ve yağ sızıntısına neden olabilir. Bu, yağ tüketiminin artmasına ve motor performansının düşmesine yol açabilir.
1.2 HTP Motor Ömrü
Bakım ve sürüş alışkanlıklarına bağlı olarak 1.2 HTP motorun ömrü değişebilir. Ancak çoğu motor 150.000 - 200.000 kilometre arasında sorunsuz çalışır. Yukarıda belirtilen sorunlardan kaçınmak için düzenli bakım ve zamanında onarımlar hayati önem taşır.
HTP Motor Nedir?
HTP (High Torque Performance), Skoda tarafından geliştirilmiş bir benzinli motordur. Küçük boyutlu ve hafif olmasıyla yakıt verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır.
1.2 HTP Motorun Artıları ve Eksileri
Artıları:
- Yakıt Verimliliği
- Düşük Karbon Emisyonları
- Uygun Maliyetli
Eksileri:
- Potansiyel Motor Sorunları
- Düşük Güç Çıkışı
- Gürültülü Çalışma
Skoda Fabia 1.2 HTP motorlu bir araç satın almayı düşünüyorsanız, bu motorla ilgili potansiyel sorunların farkında olmak ve aracın iyi durumda olduğundan emin olmak için kapsamlı bir mekanik inceleme yaptırmanız önemlidir. Düzenli bakım ve onarımlar, motor ömrünü uzatmaya ve sorunları önlemeye yardımcı olacaktır.