Slackware linux u kurdum herşey güzel ama startx ile x11 i çalıştırdığımda monitor kapanıyor ve işlem yapamıyorum ne yapmam gerekli muhtamelen ekran kartı ayararı ile ilgili kurulumda bir şey sormadı kendi tanıdı sandım. komut satırından ekran ayarlarını nasıl değiştirebilirim ...
Slackware kurulum esnasında size ekran kartını sormaz ya da tanımaz. Neyse, tanıtmak için xf86config komutunu kullanabilirsiniz.
/etc/X11/XF86Config dosyasinda ayarlar mevcut.
Baktım ama öle bir dosya bulamadım bende ondan bi sorayım dedim ama yine bakarım
Cevap için sağolun
Ama okumutta çalışmadı herhangi bi klasörden mi çalıştırmam gerekli .. Aslında Ekran kartını tanıdı ama monitor biraz eski olduğunda 60 Hz ustunda çalışmıyor onun için kendini kapatıyor Daha önce 9.0 da sorun olmamaıştı ............
Bir dakika ya! Slackware 10' da XFree86 yok! Onun yerine X.org' a geçildi. O nedenle ne o dosyayı bulabilirsiniz ne de o komutu. /usr/share/doc içerisindeki belgelere göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Slackware 10 kullanmadım. O nedenle bir bilgi veremeyeceğim. Google' da biraz arama yapmanızı öneririm.
Eyvallah dostum sağolasın 9da oluyorduda bende yapamayınca . bi sorayım dedim çünkü o dosyaları bulamadım + XF86Setup ta çalışmıyor zate XF86config dosyasıda mevcut değil yardım için sağol
xconfig gibi bir komut var mı? Bir dene istersen. /etc/X11 dizinine bir bak. Mutlaka vardır.
/etc/X11/ dizini altında mutlaka bir konfigürasyon dosyası vardır.
X.org dada hersey yalnizca isim degistirilmis sekilde. /etc/X11/xorg.conf
Slackware da varmı bilmiyorumama mandrakede XFdrake komutu ile x-window ayarlarını yapabliyorsun. istesensen bir dene
drake eki zaten Mandrake isminden geliyor. O nedenle yok.
Herkeze yardımlarından dolayı teşekkürler aradığım dosyayı bıldum /usr/X11R6/içinde xorgcfg ile ayarlama yapılıyor ama başka bi sebepten çalıştıramadım. diğer bilgisayarda çalıştı onun ekran kartı s3 diye heralde program kendi bi x ekranı açıyor orada değişiklik yapılıyor ama benim ekran kartımı tanımamış heralde xserver a bağlanamadığını söylüyor birazdaha deniyeceğim ayarın nasıl yapıldığını buldum ama . öyle biraz daha deniyecem ...
dig in dediği doğru biraz araştırınca buldum ... xorgcfg programı o işi yapıyor . Ekran kartını tanımadı heralde "NVidia GF4" standart pci ile çalıştı başka yerde bütün ayarlar yapılıyor .... bende kendi bilgisayarımda yapmaya çalışıyom ama hata veriyor .....
arkadaşım ben slack 10 kullanıorum slack 10 da arkadaşın dediği gibi xfree86 config dosyası yok onun yerine xorg.conf dosyası var ama ekranb kartıı ayarını tam olarak ordan yapamıycağını biliosun heraldee nvidia kullanıosan nvidia sitesinden ati kullanıosan ati sitesinden direvrını indir ve installpkg komutu ile kurr daha sonraa /etc/x11içinde bulunan en alttaki xconf.ord dosyasını editle editlemek için F4 tuşuna basıcaksın ve içindekii ayarları yapıcannn ben atii kullanıorum bana ark yardımcıı olduu epey bii çünkü nvidia gibi kolayy değill atii epey bii karışıkkk neysee nvidia yı nasıl yapıcağını öğğrenmek için gene nvidia nın sitesinde check.sh diee bi dosya olması lazım ona girr sana anlatır yada direkmann nasıl yapılır diee seçemnekler vardırr editlemeyi yapmassan driverı kurdukdann sonraa direvrın çalışmazz anladın bu arada bu xorg.conf dosyasına ekran kartınla ilgili olan bilgilerii mouse kalvya tuş sayını q-mu f mi onlarııı monitör dikey ve yatay komutlarınıı mesela benimkii 50 -71 ee bilmem kaç nasıl öğrenirim diyceksin benn baya bii eskidenn mandrake kurmuştum onda ekran ayarını değiştirikenn görmüştüm yazmıştım bi kenara şu an nerde görürsün bişlmiyorum gnome da yok ben kde de kullanmam belki ondan yazar bi kurcala neyse bu editgleri yaptıkdan sonraa /etc/x11içinde bulunan xorg.coonf dosyası haricinde bulunan vesa ve diğerinin ismini ezbere bilmiyorum diğer 2 belgeyii sill bilgisayar açılırken tammen xorg.conf dakii belegfglere bakarak açılacak bu arada slackware de ekran ayarınıda bu textden yapıcan 1280 e 1280 yapıcan flmm ama diğer xleri silmeyi unutmaa yoksaa açılırken onlarada bakar kuramamışım dersinn
hadii kolay geleee
Selam arkadaşlar, diğer arkadaşların da söylediği gibi slackware in 10 surumunde xorg kullanılmıştır. Xfree86 için için xfree86setup , xf86config, xf86cfg, Xorg için xorgsetup,xorgconfig,xorgcfg dir.
Bunların içinde en kullanımı kolay olan xorgsetup ve xfre86setup komutlarıdır. Bu komutlar ekran kartını kendi probe ettiğinginden en kolay X konfigurasyon komutlarıdır.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme