merhaba arkadaşlar sg 3525 ile yaptığım devrede ei 33 kullandığımda voltaj çökmesi oluyor.resimdeki devrede pot yerine opto kuplör kullanıyorum,girişinde 2 adet 30 volt zener diyot var.ama ne yaptıysam birtürlü bu voltaj çökme sorununu gideremedim.daha önce devreyi yapan arkadaşların yazdıkları cevapları okuduğumda kimi 3 veya 5 volt düştüğünü, kimi sabit voltajdan dahada yukarı yükselttiğini yazmışlar.peki bu söylenen cevaplara göre benim yaptığım sistemdeki sorun nedir acaba.devrede herhangi bir malzeme sorunlu değil hepsini belki 12 veya 13 defa değiştirdim ama hep aynı hep aynıdaha sonra trafoyu kendim sarmak istedim ei28 kılıflı atx trafosunu dağıttım ve yeniden kendim sardım giriş 4 çıkış bu sefer 230 v almak için 90 sipir sardım, zener ve direnç değerlerini bu voltaja göre yeniden düzelttim fakat değişen hiç birşey yok çıkışına bağladığım 60w akkor flamanlı lamba ile test ettiğimde yaklaşık olarak 30 40 volt gibi voltaj düşümü oluyor.geri besleme devresini iptal ediyorum voltaj 350 ye kadar yükseliyo voltaj düşümü gene var tabi.ben bu olayı şöyle yorumladım eğer voltaj çökmesi oluyosa ya trafonun yada trafoyu süren ıgbt ler zayıf kalıyor.buna göre tekrar düzenledim bu sefer troid (halka)trafo kullandım dış çapı 5,6 cm ve mosfetleride 3 er adet ırfp 06n kullandım sonuç=gene aynı artık vaz geçmeyi düşünüyorum hele bugün iyice bıktırdı bu elektronik beni arık yaptığım devreler bana zevk vermiyor bu smps yüzünden randıman alamıyorum tek çare olarak buradaki arkadaşların yardımı lazım bana oldu oldu olmadı bırakıcam bu devreyi bi yardımcı olabilirmisiniz arkadaşlar herkese şimdiden teşşekküerler kolay gelsin....
ilk olarak voltaj çökmesi geri beslemeyle alakalıdır kısaca açıklamak gerekirse smps ler voltaj kararlılığını duty cycle sayesinde yaparlar yani orantı aldığınız bir gerilim değeri sayesinde anahtarlama sinyalinin periyodunu değiştirerek voltajı açıp kısar burda orantıyı çıkışa bağlanmış potansiyometre sağlar ordak, potansiyometreyi söküp optokublör ve zener diyotlar bağlamışsın devren şöyle çalışcak çıkış zener diyotları aştığı zaman optokublör tam iletime geçecek INV IN girişin Vcc olacak sonra duty cycle min. a düşecek çıkış voltajını kısmak için böylece çıkış voltajı düşüp zenerlerin altına indiğinde bu sefer duty cycle max. a fırlayacak bunu sürekli tekrarlıyacak sen farkında olmadan çıkışda kare dalga elde etmiş olacaksın kararlı bir çıkış elde edemediğin için zaten düşme yaşıyorsundur bu hataları lambayla farkedemezsin smps in çıkışına bir anfi veya bir osilaskop bağladığında ancak anlaşılır zener diyotları optokublörü sök devreyi orjinali şeklinde çalıştır çalışacaktır
son olarak trafo sarımlarını istediğin çıkış voltajına göre yapmalısın Nspir= Vx10^8/4.44*F*Ae*bmt gibi bir formül vardı hesapladığın sipir sayısına trafoda kaybedilebilecek %5-%10 voltaj kaybınıda ekleyerek örnek veriyorum 65V a göre sarman sonra bu voltajı 60V a geri beslemeyle ayarlayıp kullanman en verimli şekli olacaktır pwm yi ne max ne min duty cycle de kullanmalısın ikisinin ortasında biyerde olmalı ki votaj dalgalanmalarında görevini yapsın...
çoşkun hocam ilgilendiğin için çok saol verdiğin bilgiler çok işime yarıyacaka fakat anladığım kadarıyla bu trimpotlu geri besleme devresini şu an kimse kullanmıyor ve güzel sonuç aldıklarını söylüyor onlar nasıl bu sonucu aldılar merak ediyorum bide bişey daha bu smps devresiyle asıl yapmak istediğim inverter çıkışı pussh pull çalışan mosfetle sürücem bi yerden şemasını bulmuştum sinüs çıkışlı inverter diye onu yapmayı planlıyorum ilk önce smps çalıştırayım daha sonra sinüs katına geçerim dedim ama smps u daha geçemedim bakalım yarın sonuçları yazarım buraya
ben teşekkür ederim yapanlar entegrenin shut down girişini kullanarak çıkış sınırlaması yapıyorlardır yada farklı bir yöntem kullanıyorlardır çünkü INV IN girişi 3525 in içindeki opamp girişidir oraya değişken bir referans gerilimi girmek zorundayız zener girdimi işin içine analog ortadan kalkar keskin değişiklikler yapar çalıştırdıklarına inananların benim smpsler üzerinde yaptığım testleri yapmadıklarına inanıyorum yada dediğim gibi metod farklıdır bu sistem zaten push pull çalışmakda bunu şurdan anlıyoruz trafonun primeri ortak uçlu ve orta uç pozifife bağlı burad iki primer üzerinede 12V düşer ve en verimli anahtarlama şeklidir 220V smpslerde full bridge veya half bridge kullanılır orda +315V u ikiye böleriz tek 155V üzerinden anahtarlarız yüksek voltajlı anahtarlamayı push pull yapmak daha pahalıya mal olur 315+315 olunca 800V luk mosfetler yada ıgbt ler kullanılıyor maliyetli ve güçlü olur genelde kaynak makinelerinde bu sistemi kullanırlar
coşgun hocam benim sözünü ettiğim smps inverter şeması bu senin dediğin gibi çıkışı önce dc 315 volta yükseltiyor oradan da 50 hz de çalışan mosfetler aracılığı ile çıkışa gönderiyor benim yapmak istediğim asıl bu eğer bunu doğru düzgün çalıştırabilirsem onlıne ups gibi sürekli bi evi yani bizim evibesleyebilecek bi sistem yapmayı planlıyorum bi yerden 2. el ucuza aldığım güneş panelleri var onunla aküleri şarj etmeyi yaptım 48 volt akülerimi besleyebiliyorum ve extra olarak rüzgar gülü şeklindeki alternatörüm de hazır oda babamla beraber düzgün bi sistem hazırladık gayet güzel işte dediğim gibi bi tek inverter sorunum kalıyor senin dediğin gibi maliyet gerçekten çok yüksek oluyo bu konuda çok haklısın ama bu tedaş özelleştikten sonra böyle bi çare düşündüm.iki fatura ödemediğin zaman hemen elektriği kesiyolar insafsızlar dedim bende en azından kendi elektriğimi kendim üretirim bu pek kolay olmıyacak biliyorum ama uğraşmaya değer gibi geliyor bana yaklaşık bu elektronikle 6 senedir uğraşıyorum tamirden anlamam yeni yapar geçerim çalışırsada karşına geçer sigaramı yakarım değmeyin keyfime ama şu son zamanlarda bu smps çok canımı sıkmaya başladı iyice soğudum artık
bu devreyi 1 yıl kadar önce yapmıştım 55 ekran tv çalıştırabiliyor ama bu şemadan iki tane var son verdiyon olanını uygula picproje forumlarında tartışmıştık verdiğim linkden inceleyebilirsin oradaki mahlasım X-Fi dir...
bende bu devre için uğraşıyodum doktor ayağıma geldi başına bela oldumbu devrede çıkışa yük bağlandığı zaman voltaj ne kadar bi çökme oluyodu acaba hatırlıyorusun bilmiyorum ama bi sorayım dedim veya bu devre ile ilgili verebileceğin tüyolar varmı.
çektiğim güce oranla 10V a kadar sarkmalar oldu çok sağlıklı regule yapabilen bi invertör değil açıkcası ama lamba gibi resistans içerikli cihazları çalıştırabilirsin belki tv gibi gine içinde smps barındıran cihazlarda çalıştırabilirsin çünkü onların girişleride tam sinüs gerektirmiyor ama vantratör çalıştıramazsın çünkü çıkışında yapay sinüs var motorlu cihazlar için sakıncalı zamanım olursa osilaskopda çıkış eğrisini koyarım siteye çalıştırmak kolay değil tabi şu var smps konusunun temelini bilmen lazım daha sonra cihazı bölüm bölüm çalıştırman lazım şemaya baktığında anlayabiliyorsan 2 bölümden oluşuyor 12-315V invertörü 315V ac220V convertörü gibi lm393 kısmına hiç girmeye bilirsin ısı kontrol ünitesidir o ben hala o kısmı çalıştıramadım(opsiyonel diyot bulamadım) iyi bi sogutucuda gerek kalmıyor zaten bunun haricinde 20 taneye yakın ırfp740 yaktım bu devrede dikkatli olmalısın kolay değil başarılar...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme