Şimdi Ara

SMPS tasarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben smps tasarımı konusunda araştırmalar yapmaktayım. okulda bitirme ödevi olarak bu konuyu seçmeyi düşünüyorum fakat biraz tecrübesizim bana yardımcı olursanız sevinirim.

öncelikle öğrenme amaçlı 5V 10A çıkış veren bir devre yapmak istiyorum. Bununla ilgili hesaplamalara başladım fakat takıldığım noktalar oldu özellikle trafo konusunda.

Giriş universal input (85 - 265 Vrms) anahtarlama frekansı olarak 50Khz düşündüm (değiştirebilirim uygun değilse). Dmax değerini 0.45 olarak belirledim.

kontrol entegresi olarak piyasada ka3525'i buldum pwm sinyali üretiyor. anahtarlama elemanı olarak piyasada birçok mosfet var 600V 50A lik mosfetler var elimde. ( anahtarlama elemanı ve kontrol devresini birarada içeren birçok entegre var fakat ben ileride daha güçlü çıkışlar veren smpsler tasarlamayı düşündüğümden bu yola başvurmadım harici bir mosfet seçmeyi tercih ettim bu şekilde öğrenirsem daha faydalı olur diye düşündüm uygunmudur bilmiyorum)

trafo primary inductane değerini şu formülden hesapladım (Vdcmin * Dmax)^2 / 2 * Pin * Fs * Krf
    bu formül fairchildin uygulama notlarında mevcut. sonuç olarak 775 mikroH çıktı. biraz yüksek geldi bana uygunmudur bilmiyorum.

karbon nüve seçimi konusunda bu güçler için ee25 tavsiye edilmekte uygun olur mu. primer sarım sayısı konusunda birsürü değişik formül buldum ve hepsi farklı sonuç verdi bu konuda ne tavsiye edersiniz. Karar veremediğim bir konu da tel kalınlığı. Dökümanda kabaca 5A için 1mm çaplı tel seçin diyor ve 1mm yi geçmeyin diyor. yani 10a için 2 paralel tel. Primer için ise hiç fikrim yok.

Çıkış devresi ve geribesleme devresi tasarımı hakkında daha birşey yapmadım öncelikli olarak trafoyu sarmak istedim fakat bu sorunlarla karşılaştım. şimdiye kadar yaptığım hesaplar uygunmudur bunu sormak istedim ve trafo konusunda takıldığım noktalarda yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim

• iyi hesaplamak lazım. universal input da yapacağın en ufak yanlış trafodan entegreye hatta PCB ne adar herşeyi kapkara eder.
    http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=flyback+transformer+design&btnG=Ara&meta=
    şeklinde aratarak güzel dizayn notlarına ulaştım.
    ti ninki işini görebilir diye düşünüyorum
    işte adresi
    http://focus.ti.com/lit/ml/slup127/slup127.pdf
    kolay gelsin...

• teşekkürler arkadasım dökümanları inceliyorum
  • Merhaba,

EE25 60W'lık bir tasarım için uygun değil, ben genelde bu güç aralığı için EER28L nüve kullanıyorum. ETD34 de olabilir.
    Tel kalınlığı için de önerim telin kesiti başına düşen RMS akım yoğunluğunun 5A/mm2 civarında olması ancak direkt olarak 1mm tel kullanmak "skin effect" açısından uygun olmaz. Bunun yerine 0.30mm-0.50mm telleri paralellemek daha uygundur. Piyasada pek bulunmuyor ama Litz tel kullanmak en iyisi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMPS mi TRAFO Güç Kaynağımı?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.