Bizim kuzey bölgesi balkon kısmısı yaz kış püfür püfür sürekli eser.. Bir yere menfez sistemli bir delik açsam diye düşündüm. veya hava şu an -5 ileride dahada soğur kanaatindeyim.. Güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanabiliyorsak. Soğutmayı pc ye zarar vermeden nasıl yapabiliriz..anakarta havayı tersten mi üflemeliyiz cpu nun arkası yoksa ekran kartı na doğriumu sıkıntı falan olurmu...
Duvara bir delik ac cevresini de kapat boru gibi birseyle felan kasaya getir ve bir fana bagla oradan gelen soguk havayi kasanin icine ceksin bir tane de egzos fani kasanin icindeki havayi disari versin odaya
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
kasayı balokona çıkar kablolaları uzat
Bilgisayarın maruz kaldığı havanın sıcaklığı yaklaşık 10 dereceden daha az olmaya başladığında havadaki nem parçalar üzerinde yoğunlaşma başlayacağından dolayı problem çıkarır.
Hem dışarının havası çok daha pistir, tozludur ve yoğunlaşma yüzünden oluşan nem ile de bu toz ve kir birleşince kısa devre ve paslanma gibi durumları da arttıran en ideal koşullar oluşmuş olur.
Kısacası hiç gerek yok yani, sıkıntı çıkarır yani evet sonuçta...
quote:
Orijinalden alıntı: Buzz Lightyear
Bilgisayarın maruz kaldığı havanın sıcaklığı yaklaşık 10 dereceden daha az olmaya başladığında havadaki nem parçalar üzerinde yoğunlaşma başlayacağından dolayı problem çıkarır.
Hem dışarının havası çok daha pistir, tozludur ve yoğunlaşma yüzünden oluşan nem ile de bu toz ve kir birleşince kısa devre ve paslanma gibi durumları da arttıran en ideal koşullar oluşmuş olur.
Kısacası hiç gerek yok yani, sıkıntı çıkarır yani evet sonuçta...
PeKİ şöyle sorsam Dünyanın En Soğuk Yeri -89 derece Burada mahzen gibi bir yer düşünsek veya garaj içerisi de kuru ve rutubetsiz bir tek göz korunaklı isıtmasız boş bir yer oda.(oDA sıcaklığı -30 -40 50-60 olsa) içeriye kurulan pc nin akıbeti yine aynı mı olur..
Anakart, ekran kartı vs. donanımların yapıldığı komponentlerin aşırı soğuğa karşı dayanıklı olması gerekli. Çoğu komponent şu anda alt sınır olarak -40 değerine sahip. Yani bu sıcaklığın altında sıkıntı çıkarabilirler. Gerçi kısa süre sonra kendi sıcaklıklarını güvenli bir sınıra getirecek kadar ısınır çoğu ama bu ısınma olana kadar sistemin nasıl çalışmaya başlayacağı mesele. Tam soğuma olmadan devreye girmesi lazım sistemin ama o sıcaklıkta çok fazla sürmez soğuması. :)
Üstteki fikre gelince fena fikir değil. Ben de esnek lavabo altı hortumları ile dışarıdan bir hortum çekip dizüstünün fanına vermeyi düşünüyordum böyle ama lojmanda kalırken duvara zarar vermek biraz sıkıntı. :D Bunun yerine geçen yıl cihazımı 365/7/24 açık pencere önünde kullandım. Zamanla cihazın içinde iyi toz birikiyor. Hatta toz fırtınaları döneminde çok iyi toz topluyor. Arada iyi bir temizlik yapmak gerekiyor.
Yapmayı düşünüyorsanız yapılabilir. Sadece bir kağıt filtre ile dışarıdan tüm tozun içeri gelmesi engellenmeli. Kağıt filtre hava akışını biraz keseceği için içeriden bir fanla desteklenebilir. Tabi fan bilgisayar açıldıktan 10 dakika sonra çalışarak komponentlerin biraz ısınmasına izin verilebilir ki dışarıdan gelecek soğuk hava direk nem yapmasın. Dizüstülerde sıkıntı değil pek ama masaüstülerde oldukça serin noktalar olabiliyor, yine de yoğunlaşma olabilir bir yerlerde.
Bir başka alternatif ise sıvı soğutma olabilir. Yalnız fark olarak soğutma radyatörleri oda içine değil de hortumları biraz uzatılarak binanın dış kısmına konabilir. Tabi bilgisayarın çalışmadığı dönemlerde suyun donmasını engellemek için içine donmayı önleyici bir şeyler katmak gerekir. Yine bunu da yağmur ve toza karşı korumak iyi fikir.
quote:
Orijinalden alıntı: sis651
Anakart, ekran kartı vs. donanımların yapıldığı komponentlerin aşırı soğuğa karşı dayanıklı olması gerekli. Çoğu komponent şu anda alt sınır olarak -40 değerine sahip. Yani bu sıcaklığın altında sıkıntı çıkarabilirler. Gerçi kısa süre sonra kendi sıcaklıklarını güvenli bir sınıra getirecek kadar ısınır çoğu ama bu ısınma olana kadar sistemin nasıl çalışmaya başlayacağı mesele. Tam soğuma olmadan devreye girmesi lazım sistemin ama o sıcaklıkta çok fazla sürmez soğuması. :)
Üstteki fikre gelince fena fikir değil. Ben de esnek lavabo altı hortumları ile dışarıdan bir hortum çekip dizüstünün fanına vermeyi düşünüyordum böyle ama lojmanda kalırken duvara zarar vermek biraz sıkıntı. :D Bunun yerine geçen yıl cihazımı 365/7/24 açık pencere önünde kullandım. Zamanla cihazın içinde iyi toz birikiyor. Hatta toz fırtınaları döneminde çok iyi toz topluyor. Arada iyi bir temizlik yapmak gerekiyor.
Yapmayı düşünüyorsanız yapılabilir. Sadece bir kağıt filtre ile dışarıdan tüm tozun içeri gelmesi engellenmeli. Kağıt filtre hava akışını biraz keseceği için içeriden bir fanla desteklenebilir. Tabi fan bilgisayar açıldıktan 10 dakika sonra çalışarak komponentlerin biraz ısınmasına izin verilebilir ki dışarıdan gelecek soğuk hava direk nem yapmasın. Dizüstülerde sıkıntı değil pek ama masaüstülerde oldukça serin noktalar olabiliyor, yine de yoğunlaşma olabilir bir yerlerde.
Bir başka alternatif ise sıvı soğutma olabilir. Yalnız fark olarak soğutma radyatörleri oda içine değil de hortumları biraz uzatılarak binanın dış kısmına konabilir. Tabi bilgisayarın çalışmadığı dönemlerde suyun donmasını engellemek için içine donmayı önleyici bir şeyler katmak gerekir. Yine bunu da yağmur ve toza karşı korumak iyi fikir.
BİR ŞU Var büyük firmalarda yine aynı sistem ile soğutuluyor.. Ben Karaköy/GALATA VE Sirkeci Metro hattını akabinde madenleri örnek vereyim. ÇOK değil Belli bir mesafe katedince soğukluğu hissediyorsunuz.. Firmalar ise zeminden 50 100 mt aşağıya konuşlanmış serverleri var ayrıca bunlar hava soğutma fanları ile desteklenmiş,, Soğutma için - lere düşülebilir düşebilirlerde ama bunu yapmamışlar Bu doğal yola başvurmuşlar.. Her Son kullanıcı için tabiki bu imkansız... İmkanı olan için aranan kan
Bunlar tamamen ihtiyaç meselesi. Ne kadar soğutmaya ne için ihtiyacınız var. Eğer aşırı bir overclock yapmıyorsanız sistemi bu kadar soğutmak sadece soğutma masrafı olarak döner.
Bulunduğum yerde Ortaklar diye bir yer var, yazın en bunaltıcı günlerde bile üşünen yüksek bir geçit. Böyle bir yerde yaşasam mesela sıcaklıktan hiç şikayet etmezdim. Yazın bile 15 derece civarı falandır en fazla. :D
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme