Merhaba, Kamp için solar sistem hazırlamak istiyorum.Bunun için güneş paneli akü ve inverter seçimini nasıl yapmam gerekiyor? epey araştırdım bi hesap çıkardım doğruluğundan emin değilim. kampta aşağıdaki malzemeleri kullanmak istiyorum; *30w mini buzdolabı 15 saat çalışacak-------------450wh *8w ampül 5 saat çalışacak------------- 40wh *60w laptop 3 saat çalışacak--------------180wh *1000w kettle 15dk(0,25 saat) çalışacak--250wh
*50w lcd tv 1 saat çalışacak--------------50wh *1000w ısıtıcı fan 8 saat çalışacak--------------8000wh Yani toplamda 8970watt.saat (9kwh) güce ihtiyacım var aküler tam doluyken kullanım sonrasında boşalıp tekrar 5-6 saat içerisinde tam dolu hale gelebilecek şekilde sistem kurmak istiyorum. *Kaç wattlık güneş paneli kullanmalıyım? *bunun için kaç amperlik ve kaç adet akü kullanmalıyım(paralel mi seri mi bağlamalıyım) *hangi güçte inverter seçmeliyim?
Bir fikir verebilirseniz teşekkür ederim... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektronikci_71 -- 4 Temmuz 2023; 18:6:5 > |
Solar Sistem (Panel-Akü-inverter) Kurulumu
-
-
Isıtıcı olmasaydı iş kolaydı ama ısıtıcı işi bozdu. Böyle bir seti beslemek için 11 tane 12v 60 amper akü lazım. Aynı şekilde 5 saatte akülerin geri şarjı için 5 adet 1.6 kW güneş paneli lazım :) -
9kw enerji depolamak için 200 amperden 4 adet akü gerekir. Jel akü olduğunu düşünüyorsek akü fiyatı tane başı 8 bin lira . Akü tane başı ağırlık 58 kg 🥲 -
Buzdolabı devamlı çalışmaz, bir miktar çalışıp durur. Termostatın devreye sokması ile çalışır. Güç hesabında da gerçek çalışma zamanı esastır. Fikir edinmek için kompresörünün ne süre çalıştığını takip etmek lazım. Kompresör enerjilendiğinde ses sinyali alıp kronometre ile ölçülebileceği gibi internetten bulunan hazır bilgilerden faydalanılabilir.
Kettle da ööle, kaynayınca durur.
Sayın Dfk nın bahsettiği gibi ısıtıcı fazlasıyla güçlü. Ancak güneş enerjisi gibi ısı kaynaklı bir mevcut varken bunu neden masraflı çevrimlere tabii tutulsun ki? Bununla gündüz su ısıtıp gece o su ile ısınılabilir. Kızgın yağ dolaştıran bir sistem kurulup, güneş enerjisi ile yağ kızdırılabilir de.
-
Sanıyorum ki ısıtıcı hava karardıktan sonra kullanılacak , hava karardıktan sonra güneş enerjileri de devre dışı kalacağı için bütün yük akülere binecek. Gece boyu toplam çekilecek 8kw enerji için dediğim gibi 4 adet 200 amper akü gerekir ... Teferruatlı yani -
Cevabınız için teşekkür ederim, evet fanlı ısıtıcının işi bozduğunun farkındayım.4.5 yaşında oğlum var kampta gece soğuk olursa ki muhtemelen soğuk olacak bu nedenle ısıtıcı fan planlamıştım.Bu durmda ısıtıcıdan vazgeçeceğim.Yani yeni durumda 8970watt-8000watt=970watt=1kw güce ihtiyacım var.Şimdi nasıl olur?
Hesaplamayıda bir örnekle formülüze edebilirseniz memnun olurum.Böylece sistemden çıkaracağım veya ekleyeceğim aleti ve sistemi sizi rahatsız etmeden kendim hesaplayabilirim
Birde 1.6kw lık güneş panelinden bahsetmişsiniz bu güçte panel var mı?
Ben çin sitesinde en fazla 1000w lık panel bulmustum.
Teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektronikci_71 -- 4 Temmuz 2023; 22:8:56 > -
Yanlış anlaşılmak istemem , hevesinizi kırmak gibi bir niyetim yok asla , ama maalesef durum bu şekilde. Isıtıcı gerçekten yüksek güç tüketen bir malzeme.
O eledi isek , gerisi kolay ...
Hesabı şu şekilde yapıyorum , bizim için önemli olan güç birimi yani watt..
Önce ihtiyacımız olan güç miktarını belirliyoruz.
Şu an için 1000 watt ,
1000 watt inverter alarak direk inverteri aradan çıkaralım.
Gelelim aküye ,
Aküler 12 volt , 60 amper diyelim. 12*60 = 720 watt güç yapar. Bu aküdeki toplam kullanılabilir güç miktarıdır.
Biz aküye 72 watt yük bağlarsak akü bize 10 saat besleme sağlar. Peki bu aküye 1440 watt yük bağlarsak ?
Evet yarım saat güç sağlar.
İhtiyaç olan toplam kullanılacak güç 1000 watt , 1 adet akü 720 watt ise demekki bize 1 adet akü yetmez.
Akü sayısı 2 olursa direk kullanılabilir güç de 2'ye katlanır.
2 akü 1440 watt yapar , buda sizin günlük 1000 watt ihtiyacınızı karşılar. Tabiki bu işin bide verimlilik , kayıp , ısı vs gibi faktörleri var. O yüzden değerleri üstte tutmanın faydası olacaktır.
İnverter tamam akü de tamam , geriye şarj cihazı ve solar panel kalıyor.
200 watt solar panel kullanır iseniz 2 adet 60 amper akü 8 saat gibi bir sürede dolacaktır. 1440/200= 7.2 değeri çıkıyor.
-
Çok güzel anlattınız çok teşekkür ederim,heves kırmak değil gerçeği söylediniz ısıtıcının olamayacağının farkındaydım.
Dediğiniz gibi değerleri yüksek tutmalı. Hem ileride doğabilecek başka bir ihtiyaca cevap verilebilir.
Örneğin 1000 wattlık değilde 2000 watt lık sistem kurarsak
*12v 2000watt inverter gerekli
*12v 60a aküden 3 adet gerekli(2160watt)
*500wattlık solar panel ile 2160/500=4.3 yaklaşık 4.5 saatte aküler doluyor
Sistemi 2000watt olarak kurup 1000 watt çeksem problem olmaz diye düşünüyorum.
Bu arada aküler jel akü olmalı değil mi?
-
quote:
Sistemi 2000watt olarak kurup 1000 watt çeksem problem olmaz diye düşünüyorum.
Problem olmaz.
Akü olarak jel akü önerilir. Daha uzun ömürlü diye biliyorum bende. Ama şart değil. Klasik sulu araba aküsü de olur. Ama yapmışken jel akü yapmak mantıklı olacaktır. -
Teşekküer ederim son bişey kafama takıldı , işyerinden arkadaşımın çekme karavanı var ve bir evde ne varsa aynısı karavanda var diyor .24 saat kullabildiğini söylüyor.aynı sistem kurulu. akü solar panel inverter. Ketılı elektrikli duş şohbenini elektrikli ocak uydusu tv si vs. Bu yüksek güç tüketim için nasıl sistem kuruyorlar acaba sadece meraktan sordum.
-
Çocuk önemli, tedbir unutulmamalı. Volt elektrikli battaniyeler var bulundurulabilir. Bahsedilen ısıtıcı da olabilecek sorun anında hazır bulundurulabilir tabi aslında en kolayı zaten doğal ortamda bulunuluyorsa, soba yakmak çözüm olabilir.
Konu olan elektrikli aletlerin hiçbirisi invertere mecbur değil, masraflı ve güç kaybı olan cihaz. Buzdolaplarının 12-24Vdc olanı var ama maaliyet. Herşey yeni alınacaksa invertersiz çözüm de düşünülmelidir. Kettle da var 12V.
Laptop 19 V, 24Vdan ayarlanabilir.
-
Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.Baktım çok soğuk oluyor çadır için odun sobaları var ondan alırım.
-
Mümkünatı yok. 24 saat dediği 24 saat stand-by olarak bekliyor anlamındadır. Yoksa en kötü elektrikli şofben 2kw güç tüketir. Yarım saat sıcak su alsa 1 kW elektrik yapar.
Üstte hesaplanmıştık sadece 1 adet akü 720 watt güç depolanabilir. Bizim herşey hesap kitap formül üzerine.
He 3 günde bir 5 dklık duş alıyordur o zaman dediği doğru -
şohben işini nasıl yapıyor onun yalancısıyım :) bir ısıtıcıyı çocuk üşümesin diye koymaya çalışıyorum olmuyor maaliyet çok fena artıyor.
sırf iki akü 100a lik 8 bin :(
Bu arada birşey unuttuk, aküleri şarj etmek için solar şarj cihazı var bu nasıl seçmeliyiz? 10a-20a-30a diye seçenekleri var
2000w lık için hangisi uygun olur?
-
Isıtıcı için tırlarda kullanılan mazotlu ısıtıcılardan kullanabilirsiniz. (Webasto)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stresstest -- 5 Temmuz 2023; 15:25:29 > -
teşekkür ederim , araştırayım...
-
İnvertersiz tasarlayamazsanız sisteminizi pek tabii maaliyet artar. İnvertere ihtiyaç duymayan tüm araçları ona göre ayarlayın.
Isıtıcının da dc 12-24Volt olanı bulunur. 12Volt elektrikli battaniyeler de var. Soba ile ya da ocak yakıp hem kettle hem de iç ortamı ısıtmak mümkün olmazsa, garanti olması için fanlı ısıtıcı bulundurulur.
İnverter devre yani 220Volt kullanmaya sizi mecbur eden birşey var mı ?
-
invertera şuan ihtiyaç yok gibi kettle hariç belki kettl problemini de küçük tüp ile çözerim.Sdece ileriye yönelik de düşünmeye çalışıyorum,belki ilerisi için inverter ihtiyacı olabilir.
sadece şu akü şarj regülatörü kaldı.aküler dolduğunda voltajı kesmesi için gerekli.Bunu neye göre seçmeliyiz?
@dfk24
-
O kadar araç arasında inverter gerekmeyip de kettle için neden gereksin ki ? Zaten kamyon ve tırlar için olan kettlelar direk kullanılabilir??? Küçük tüp aynı zamanda ortamı fevkalade ısıtır, bilginize.
İnverter ihtiyacı azaltılırsa, ufak bir inverter garanti olsun diye kenarda bulundurulabilir, ekonomik olur.
EK--->>> @ etiket işareti yazılıp da üye ismöi girilirken, üye isminin otomatik gelmesi ve gelen ismin tıklanması gerekmekte. Aksi halde bildirim gitmez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 5 Temmuz 2023; 18:48:59 >
Benzer içerikler
- arçelik klima kumanda kodu
- evin yarısında elektrik var yarısında yok neden
- akü şarj etme ücreti
- direkten eve gelen elektrik kablosu fiyatları
- en iyi kablo markaları
- lehim nasıl yapılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X