Şimdi Ara

Sony Cybershot N1 ve N2'ciler BURAYA!!! (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
854
Cevap
2
Favori
77.660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Sony Cybershot N1 ve N2'ciler BURAYA!!!
  • 2

• 3

• 4

• 5

• 6

• 7

• 8

• 9

• ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digitaldelisi -- 11 Aralık 2006; 19:55:51 >
  • 10

• 11

• BEN BU MAKİNEYLE MANZARA FOTOLARI ÇEKECEKTİM . .
  • quote:

Orjinalden alıntı: Eliminator

quote:

Orjinalden alıntı: mask6060

dj nizo biraz büyütüp koyarsan çok memnun oluruz şimdiden teşekkürler....

quote:

Orjinalden alıntı: dj nizo

bunun gibi eğer işinize yararsa

bir şeyi merak ediyorum

kitapçıkta deklanşör (pozlama) hızı olarak görünen ve menüde NR olarak (1000 ve 30" arası değişiyor) ayarlar. Sanırım çekeceğimiz objenin hareketliliğine göre değişiyor. Ama bu değeri NR400-500-800 gibi yükselttikçe benim makine ekranım simsiyah oluyor ve doğal olarak çekilen fotolarda simsiyah çıkıyor. Pozlama süresi ile ilgili bir ayarda niye ışık böyle değişiyor, benim makinada bir enteresanlıkmı var ???

Bu NR değerleri objektifin açılıp kapanma sürelerini belirler... Yani sizinde söylediğiniz gibi objenin haraketliliğine göre o değerleri belirlemeliyiz... Fakat şöyle bir durum var; bu değer 30'' ise objektifin açık kalma süresi 30 saniye... 15'' ise objektifin açık kalma süresi saniye... 1'' ise objektifin açık kalma süresi 1 saniyedir... Eğer bu kısmı 100'e getirirsek objektifin açılıp kapanma süresi saniyenin 100'de 1'i süresinde, 250'ye getirirsek saniyenin 250'de 1'i süresinde, 500'e getirirsek saniyenin 500'de 1'i süresinde, 1000'e getirirsek saniyenin 1000'de 1'i süresinde objektif açılıp kapanacaktır... Şimdi, ''eee biz zaten bunları biliyoruz'' diyebilirsiniz... Fakat şöyle bir durum var... saniyenin 250'de 1'i, 500'de 1'i hatta 1000'de biri çok kısa sürelerdir... Ve objektif bu kadar kısa sürede açılıp kapandığında yeterli ışığı toplayamadığı için ekranda siyah bir görüntü çıkar (ışık yatersizliğinden dolayı)... Peki diyeceksinizki; bu durumda biz bu seçeneği nerde kullanacağız ve nerelerde kullanamayacağız? Bu secenek; fotoğraflama yapılacak objenin çok haraketli olduğu durumlarda ve yeterli ışığın bulunduğu durumlarda kullanılır... Örneğin; gündüz vakti, çok hızlı geçen bir arabayı fotoğraflamak istediğimizde... Veya yine gün ışığında hızla akan bir şelaleyi veya bir havuzun fıskıyesinden çıkan suyu net görüntüleyebilmek için kullanırız...

Örneğin; şu fotoğrafta olduğu gibi...

Bu fotoğrafta pozlama süresi 500 (yani; saniyenin 500'de 1'i) olarak belirlenip fotoğraflanmıştır...

Fakat gece veya akşam üstü ışığın az olduğu saatlerde veya az ışık alan evin içinde bu özelliği kullanamayız... Çünkü zaten ışık az olduğundan, objektifte çok kısa sürede açılıp kapanacağından ekrana simsiyah bir görüntü çıkar... Tabii bunun tam tersi olarak düşünürsekte; gündüz vakti ışığın yeterince fazla oluğu zamanlarda siz objektifin açılıp kapanma süresini 30'' (otuz saniye), 15'' (onbeş saniye) gibi değerlere getiripte fotoğraf çekmek isterseniz bu seferde ışık zaten yeterli olduğundan bir objektifi uzun süre açık tutup makinenin daha fazla ışık toplamasını sağladığımızdan bu seferde akrana bembeyaz bir görüntü gelecektir... Bu durumda fotoğrafçılıkta ''PATLAMA'' olarak adlandırılır... Biraz detaylı ve uzun anlattığım için kusura bakmayın fakat herkesin daha rahat anlayabilmesi için bazen bu gerekli oluyor... Çünkü herkes fotoğrafçılık dalında aynı ilgi ve bilgi seviyesinde olmayabiliyor... Herkese saygılar...

• arkadaşlar valla yoruldum yaaa siz en iyisi neyi öğrenmek istiosanız ben o bölümü bulayım onu yapıştıralım siteye zaten aslında pek fazlada bişi kalmadı işinize yarayacaklar bunlar zaten sanırım ama şu ne demekmiş derseniz kitapçıktan bulup yapıştırırım
  • quote:

Orjinalden alıntı: digitaldelisi

...

ajan, verdiğin bilgiler o kadar faydalı oldu ki anlatamam, çok tşk.ediyorum. Kararmanın objektifin açılıp kapanma süresinin azalması nedeniyle olduğunu anladım.

çok hareketli bir enstantaneyi yakalamak için net yakalamak için anlaşıldı ki yeterli ışık gerekiyor. Peki karanlıkta böyle bir çekim yapmak istersek o zaman flaş kullanarak ve yine NR değerlerini büyüterekmi çekeceğiz ?? Yoksa bu tür hareketli gece çekimleri için profesyonel makinelermi gerekiyor ???
  • quote:

Orjinalden alıntı: Eliminator

quote:

Orjinalden alıntı: digitaldelisi

...

ajan, verdiğin bilgiler o kadar faydalı oldu ki anlatamam, çok tşk.ediyorum. Kararmanın objektifin açılıp kapanma süresinin azalması nedeniyle olduğunu anladım.

çok hareketli bir enstantaneyi yakalamak için net yakalamak için anlaşıldı ki yeterli ışık gerekiyor. Peki karanlıkta böyle bir çekim yapmak istersek o zaman flaş kullanarak ve yine NR değerlerini büyüterekmi çekeceğiz ?? Yoksa bu tür hareketli gece çekimleri için profesyonel makinelermi gerekiyor ???

Rica ederim kardeş... Ne demek... Yardımcı olabildiysek ne mutlu... Ayrıca, hareketli bir nesneyi gece fotoğraflayabilmek için flaş kullanmak şart tabi... Fakat çok iyi sonuç beklememek gerek... Çünkü bildiğim kadarıyla fotoğraf makinesinden çıkan flaşın hızlı saniyenin 500'de 1'i kadar hızlı... Buda demek oluyoki; en fazla flaşının hızı kadar anlık görüntü elde edebilirsin... Yani flaşın, saniyenin 500'de 1'i hızda iken sen pozlama süreni saniyenin 1000'de 1'i hızına getirirsen hiç sonuç alamazsın... Yine karanlık bir fotoğraf elde edersin... Ama şunu söyleyeyim; her halukarka gece hareketli bir nesneyi net görüntüleyebilmek ve manuel ayarlarla bu netliği desteklemek çok zor bir iştir...

Ayrıca; fotoğraf makinenizle ev içinde, az ışığın bulunduğu ortamlarda veya dar ortamlarda (özellikle macro çekimlerde) fotoğraf çekerken, flaş seceneğiniz ''AUTO''da veya''FORCEDFLASH''ta ise görüntülemeye çalıştığınız fotoğrafta karartılar olabilir... Özelliklede fotoğrafın yan kısımlarında... (Örneğin; ''dj nizo'' arkadaşın kullanma kılavuzunu yayınlarken çektiği fotoğraflarda oluşan karartılar gibi...(ama sakın yanlış anlama 'dj nizo', sadece örnek olması için gösterdim senin fotoları...)) Bunları önlemek için flaş seceneklerinden ''SLOW SYNCHRO''u secip, tekrar fotoğraflamayı deneyin... Böylece makineniz hem fotoğrafı çekerken flaş kullanmış hemde pozlama süresini biraz daha uzatarak daha fazla ışık toplamış ve aydınlık bir görüntü elde etmiş olacaktır... Fakat pozlama süresi biraz daha uzayacağından dolayı, makineyi bu süre içinde sabit tutmaya gayret etmeniz gerekebilir...

Kişisel not: Bu 250. mesajımdı... Sanırım bir mesaj sonra rütbe atlayacağım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digitaldelisi -- 11 Aralık 2006; 21:15:45 >

• ne yanlış anlaması :) ne güsel bizde bilgileniyoruz :) bişi sorcam hatta sizlere ben bu makinede film izleyebilirmiyim ve hatta yazılım felan atılıomua acaba 3 inç ekran bence keyifli olurdu
  • bunu da cevaplarsan rütbeyi kapacaksın
  • bende bi fotoğraf makinesinden çok şey bekliyorum heralde
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.