Şimdi Ara

(SORU-CEVAP & TANITIM) İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ( İYTE ) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
146
Cevap
17
Favori
25.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ocodale10

1-)Şehir dışından geleceğim,Urla'da özel yurtlar var mı? varsa genel olarak aylık fiyatları ne kadar oluyor? yada sadece iyte'nin yakınında yaşam merkezi mi var özel yurt olarak? KYK yurdu çıkmazsa özele kayıt olun demişsiniz,yaşam merkezini mi kastettiniz ve sanırım orada fiyatlar da baya pahalı(?)
    2-)İzmir merkez-iyte arası sanırım 50 km,dolmuş ile 1 saat felan mı sürüyor? ve merkezden direk iyte kampüse giden dolmuşlar oluyor mu,sık geçiyorlar mı? ve iyteden urlaya veya öğrencilerin kaldığı yerlere dolmuşlar/ulaşım saat kaça kadar oluyor?

Hocam ailem barınma,ulaşım sıkıntısı var diye çekiniyorlar iyte'den ve ben de şu barınma-ulaşım sıkıntısı çok yoksa direk iyte yazacağım biraz da gtü ile iyte arasında kaldım,gtü yazsam da büyük ihtimal istanbul'da iş bulmak zorunda olacağım,ondan çekiniyorum biraz,mümkün olursa mezun olduktan sonra 2-3 yıl ankara veya izmirde çalışmak istiyorum.Yanılmıyorsam bilgisayar mühendislerinin ilk 1-2 yıl tecrübe kazanana kadar maaşları düşük oluyor,o dönemde istanbulda çok zorlanır mıyım onu kestiremiyorum.
    Gtü istanbula yakın olduğu için istanbulda staj veya iş bulma şansı daha fazla oluyor deniyor (o avantaj mı olur pek bilemedim gerçi) iyte hakkında aklımda daha çok sorun olanlar kampüs veya sosyallik değil de,barınma ve ulaşım olanakları onlar hakkında bilgi verebilirsen hocam sevinirim.
    Ulaşım ve barınma sıkıntılı biraz.

Kyk ve ozel yurt ( yaşam merkezi ) okul icinde.

Kyk ucuzdur ama dandiktir.

Ozel yurdun en ucuz odasi 550 tl. Oda ranzali. İnterneti cok hizli ( ortalama 60-70 mbps ). İcinde elektrikli ocak mutfak dolabi vs de var. Yemek yok. Çarşı denilen bir yer var özel yurda ait. Burada 2 ev yemeği yapan dükkan, 1 pizzacı, 1 kafe ve A101 var. Onun dışında okul içinde kantinler ve kafeler var. Gülbahçe'den sipariş geitren dükkanlar var. Yemeği o şekilde halledeceksin özelde kalırsan. Ya A101'den alıp kendin yapacaksın ya da dışarıdan.

2 km otede gulbahce koyu var. Kaziktir. 1+1 50 metrekare dogalgaz olmayan eve 1000 lira kira istiyorlar.

15 km uzakta Urla var. Orada kiralae ucuz. 750-800'e bulunur. Yalniz izmirin cogu bolgesinde dogalgaz yok. Banyo elektrikle isinir. Mutfak tupludur. İsinma klimalidir.

Eğer KYK'da yedek olursan ve özele de erkenden kayıt yaptırmazsan açıkta kalırsın. Ben özele önkayıt yaptım. KYK sıramı bekledim.Şubatta KYK'ya geçtim. KYK sırası yavaş ilerler.

Fahrettin Altay ( otobüs, metro vb şeylerin aktarma durağı ) 60 km. Dolmuş ile 75 dk'da gidiliyor. Tek dolmuş ile gidiliyor. İzmir'den okula olan dolmuşlar en son akşam 11'de. Okuldan İzmir'e en son 8.

GTÜ %100 ingilizceye geçmiş. Staj ve İstanbul avantajı var. O bakımdan daha iyi ama kampüs uzaklığı, ulaşım ve barınma sıkıntısı da var GTÜ'de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 10 Ağustos 2018; 23:57:38 >

• BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNDE GTÜ MÜ İYTE Mİ TARAFSIZ VE OBJEKTİF ŞEKİLDE ?
  • nefretsenidusmaninabenzetir kullanıcısına yanıt
    İYTELİ olarak : Gebze bu sene %100 inge geçmişse iki okulu da terazide tartmak lazım dikkatlice. Mezun olduğunda iki okul da tahminen 15-20K olacak. ( Tahminim bu sene İYTE 30 veya 33'ten, Gebze 37-38 veya 40-41'den kapatır sistem değişlikliği yüzünden. İki okul da 25-26'ya kadar aynı ivme ile yükselir ondan sonra ivme azalır çünkü o bölgeden sonra dişli rakipler var. )

İYTE'nin Teknoloji Üssü çok önemli bir avantaj ama Gebze de İstanbul'a ve Kocaeli'ye yakın. Ayrıca önceki rekötrü şu an Aselsan başkanı. Devlet şirketleri ile bağ olarak GTÜ daha iyi. Staj imkanında da GTÜ daha iyi. Ama şu anlık daha iyi. 5 sene sonra ne olur bilinmez. 5 seneye Teknoloji Üssü'ndeki şirketler açılır yavaştan. 800 şirket 1'er kişi alsa tüm okulun stajı kolayca biter. Ek olarak 150 şirket de Teknopark'ta var. Etti 950 şirket. Eğitim ise aynı seviyede iki okul için de.

• Artyom A. C. kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.
  • Merhaba arkadaşlar. İYTE'de hayatta kalmak ile ilgili bir yazı yazacağım. Yazıda hazırlıkta yapmanız gerekenleri, KYK'da bilmeniz gereken önemli kısımları, Yaşam Merkezi'ndeki ortamı ve yemek durumunu anlatan bir yazı yazacağım.

Ayrıca Yaşam'da ve KYK'da minimum harcama nasıl yapılır onu da yazacağım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HAZIRLIK HAKKINDA İPUÇLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER :

Muafiyete kesinlikle girin çünkü temeliniz varsa A1'den başlamak istemezsiniz. Veriminiz düşer, sıkılırsınız, saatleriniz boşa gider. Muafiyette ise puanınıza göre değil çözdüğünüz sorunun seviyesine göre kura yerleştirilirsiniz. 10 puan alıp A2'ye yerleşebilirsiniz eğer A2 seviyesinde soruları çözdüyseniz.

Hazırlıkta kesinlikle bölümünüzde göreceğiniz ana derslere (matematik, fizik, kimya, biyoloji vb) çalışın. En azından bir kitap bitirin çünkü 1 sene çalışmayınca konuları unutuyorsunuz. Ek olarak bölüm derslerine de baksanız çok iyi olur.

Muafiyete girmeyenler için okul açılınca tekrar bir seviye belirleme sınavı yapılıyor ama komiteye bağlı. Komite isterse yapıyor. Çoğu kişi muafiyete girmemişse yapıyorlar genelde.

Hazırlıkta ipin ucunu bir kere kaçırınca geri toplaması zor olur. Bu yüzden düzenli çalışın. Yarıyılda %80 hiç derse bakmayacaksınız. Mutlaka bakın yoksa 1 ayda önemli bilgileri unutabiliyorsunuz.

Derslere katılın. Gerçekten speaking için çok faydalı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 30 Ağustos 2018; 18:41:47 >

• KYK

KYK'nın yapımına 2002'de başlandı ve 2005'te bitti. Yani 15 senelik bina. Bu yüzden fiziksel olarak kötü durumdadır. Kendinden kirlidir (o nasıl oluyor derseniz klozet sararmıştır, zeminde çıkmayan kir gibi çimentolaşmış şeyler vardır.)

Odalar 2 kişilikti ama yasa gereği 3'e çıkarıldı. Bu yüzden 3. kişiye masa ve komodin yok. Yani odada 3 baza, 3 dolap (dolaplar dardır, tüm KYK'larda dardır.), 2 komodin, 2 masa vardır. Erkenden gidip masa kapsanız iyi olur. Tabi odanızdakiler üst dönem ise kaptığınız masaları geri verirsiniz. Üst dönemler " Geçen sene ben bu masayı, bu yatağı kullanıyordum. " der ve geri alır.

Peki 3. kişi yerde mi çalışacak ? Hayır. Genelde odada çalışan pek olmuyor çünkü internet lazım oluyor. Bu yüzden ya kütüphanede ya da KYK'nın çalışma salonunda çalışıyor millet. Mesela ben odaya sonradan geldiğim için masam yoktu. Büyük çoğunlukla çalışma salonunda çalıştım. Final zamanı çalışma salonu dolu olur o yüzden erken gidin. Ayrıca çalışma salonunda okul interneti çeker. Yoğun olmayan zamanda 1-1.5 mb ile, yoğun zamanda 200-300 KB ile indirme yapar.

KYK interneti tüm KYK'larda yavaştır. Sadece Youtube'da hızlıdır. Yol kenarındaki odalarda kalırsanız balkondan okulun interneti çeker. (Telefondan değil bilgisayardan)

Yemekhaneye akşam 8.30'dan sonra giderseniz güzel yemekleri bulamayabilirsiniz çünkü biter. En ideal saat 7'dir.
    Sabah ise saat 11-12'den sonra yumuşak poğaçalar kalmayabiliyor. Haftaiçi sıraya yakalanmamak için 7.30 - 7.45 gibi gidin.

Nevresim, çarşaf vs haftalık değişilebiliyor. Normal çamaşırhane ücretlidir. Makine başı 6 TL. Çekme yapmaz.

Gece giriş saati önemli değil. 1-2 gibi girebilirsiniz ama gece 11'den sonra yurttan çıkış yapmak için dilekçe yazmanız lazım.

Yemek konusunda sıkıntı olmaz. Yemekler çok kaliteli değildir ama kötü de değildir. Orta kalitede ev yemeği tarzındadır.
    Devlet 330 TL'lik yemeği bedava veriyor. Sabah 3.5 TL, akşam 7.5 TL hakkınız var. Eğer bu ücreti geçerseniz, geçtiğiniz kadarını siz verirsiniz. Mesela sabah 5 TL harcayınca 1.5 TL'yi cebinizden verirsiniz.

MASRAFLAR :
    KYK oda masrafı 215 TL
    Yemeğe verilen ek para kişiden kişiye değişebilir. Ben ortalama 100 TL veriyorum.
    Okulda öğlen yemeği 22*2 = 44 TL
    Suyu yemekhaneden alacaksınız genelde. Ondan su masrafı olmaz.
    Aburcubur masrafı 50-60 TL.
    Çamaşırhane masrafı ayda 5 kere versen 30 TL

450 TL ediyor. Minimum 450 TL tutar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 30 Ağustos 2018; 18:34:16 >

• YAŞAM MERKEZİ

Önkayıt yaptırmanız sizin yararınıza olur. Çünkü okul açıldığında yurt dolmuş olabiliyor. Yaşam merkezinin fiyatı pahalıdır her özel yurt gibi ama sunduğu hizmet gayet iyidir. Bazı odaların tuvalet-banyosu varsayılandan büyük olabiliyor. O da şansınıza kalmış.

Okul açılmadan 2 gün önce gidip dolap,masayı güzel yerden kapsanız iyi olur.

Yurt ücreti bir ayın 15'inden diğer ayın 15'ine alınır ama çıkış yapmak istediğiniz zaman ayın son gününde çıkış yapmış gösterirler. Mesela 1 Aralık'ta çıkış yaparsanız 30 Aralık'ta çıkış yapmış gösterirler. Bu yüzden Aralık 15 - Ocak 15 ücretini de alırlar.

Yemek olayı nasıl oluyor ?

Odalarda mini buzdolabı, elektrikli ocak, mutfak dolabı vs var. Sabahları ekmek arası veya kek gibi şeyler yenilir genelde. Öğlen okulda yenilir. Akşam da eğer odadakiler ortak yemek kararı almışsa yurdun hemen dibindeki A101'den hazır tavuk, hazır çorba, hazır mantı, hazır patates vb hazırlanır. Onun dışında A101'den bireysel yemekler alabilirsiniz. Mesela çiğköfte, konserve yemekler gibi yemekler alabilirsiniz.

Yaşam merkezine ait çarşı diye bir yer var yurdun hemen yanında. A101, 2 tane ev yemeği yapan yer (1 tabldot yemek 12 TL'dir. Çeşitler mevcuttur.), 1 tane pizzacı, 1 tane kafe var. Buralardan da yemek yenebilir. Köyden sipariş getiren yerler var. Yarım ekmek köfte,sucuk (6 TL) gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Fakültenin kantinlerinde gözleme, yarım ekmek çeşitleri gibi yemekler oluyor ayrıca.

MASRAFA GELİNCE

Oda ücreti 2019 yılı için en az = 550 TL
    Sabah ekmek arası, bisküvi gibi şeyler yenirse = 50-60 TL
    Akşam yemeği ise ayın yarısında kendiniz hazırlasanız, diğer yarısında ise dışarıdan yeseniz ortalama 200-250 TL eder.
    Su masrafı 30*2 = 60TL
    Aburcubur masrafı = 50-60 TL
    Öğlen okul yemekhanesinde yemek 22*2 = 44 TL

Çamaşırhane ücreti 5 TL. Eğer çamaşır suyunu kendiniz alırsanız 2.5 TL.
    2.5*6 = 15 TL + çamaşır suyu (4-5 ay gider rahat) 5 TL = 20 TL

Toplam 850-900 TL masraf olur. Tabi bu masraflar minimuma yakın masraflardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 30 Ağustos 2018; 18:40:23 >

• eyvallah hocam çok güzel bilgiler
  • Dostum wp grubu linkini alabilir miyim?
  • KONU GÜNCELLENDİ.

• Hocam fizik bölümü hakkında bilginiz var mı iyi bir sıralama ile iyte fizik yazsam pişman olur muyum odtü itü gibi üniversitelerden ne gibi eksiklikleri veya artıları var okulun beğenmediğiniz yanları neler aylık ortalama gideriniz ne kadar oluyor bunları cevaplayabilir misiniz
  • karpuzcu11 K kullanıcısına yanıt
    Fizik gayet kaliteli egitim acisindan. Lab imkanlari cok iyi ki normalde yuksek lisans-doktora icin kurulmus bir okul İYTE, ondan lab imkanlari gayet iyi, hatta diger okullardan daha iyi. ODTÜ'den eksigi şu : piyasada daha az tanınıyor, İzmir'de staj, iş imkanı Ankara'dan daha az. Ayrica ODTÜ Fizik'te sinif ikiye ayriliyor galiba. Bazilari normal ders gorurken bazilari daha da ilerisini (advanced) goruyor bildigim kadariyla. Lisansin yaninda bazi yuksek lisans dersleri de veriliyormus advanced sinifinda. Advanced sinifini degerlendirirsek İYTE ile egitim farkı var ama normal sinifi degerlendirirsek o kadar ahım şahım.bir egitim farki yok. Tabi ODTÜ bir iki tık daha iyi.Eger mezuna kalip BOUN ODTÜ vs yapabileceksen mezuna kalabilirsin.

İlk mesajda KYK ve özel yurtta kalanların minimum harcamalarini detaylica belirttim.

Eger sosyal biriysen, surekli cafe, avm gezmek istersen hic gelme cunku oyle kisiler geldigi gibi yatay gecisle geri gidiyor. Bircok ogrenci topluluklari var. Bunlarin etkinliklerine katilip sosyallesebilirsin. Genelde doğa etkinliklei yapan topluluklar yaygın. Su altı dalış, yelken, dağ ve doğa yürüyüşü, kamp, bisiklet toplulugu vb topluluklar var. Onun disinda bolumle ilgili bircok topluluk var ve etkinlikler, egitimler yapiyorlar.

Okul dogayla icice. Tam kafa dinlemelik yer. 3 tarafin yeşillik dolu dağlarla, bir tarafın denizle çevrili.

Okulun begenmedigim yanı şu : İzmir'de işin oldugunda gitmesi eziyet. Gidis gelis en az 3 saatini alır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 10 Temmuz 2019; 14:31:34 >

• Artyom A. C. kullanıcısına yanıt
    Cevaplarınız için çok teşekkürler hocam
  • Konu güncellendi. Sorular varsa buyrun.

• nefretsenidusmaninabenzetir kullanıcısına yanıt
    gebze mezunu olarak, ikisinde kampüsünü gördüm iyi ki gebze yazmışım diyorum zamanında konum, iş imkanı açılarından 2-0 öne geçiyor.

• Çok sorulmuş ama tekrar sormak istiyorum.Gebze Teknik mi Iyte mi ? Gebze Teknik için barınma vs sıkıntım yok çünkü evime çok yakın.Sanırım staj açısından gtü daha avantajlıymış.Siz hangisini tavsiye edersiniz?

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.