Şimdi Ara

Sözel Sıralamaları Hakkında (ilk3k)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
1
Favori
2.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben sözelde ilk 1000deyim Boğaziçi Tarih istiyorum ama malum bu sene EA'lar sözel çözmediği için çok, sıraların yükselmesi gerekiyor.Yükselmemesi gibi bir durum olamaz ben sınava hiç çalışmadım neredeyse ve iyi bir sözelcinin yapabileceğinin minimumunu yaptığımı düşünüyorum ve bir çok sözelde kötü bekleyen insanın benim gibi sonuçlar aldığını duydum.Türkiye'nin en başarılı okullarından birinden mezunum ve EA'cı arkadaşlarımın belki yarısı belki daha azı sosyal-2'yi çözmüş,matematik zor olduğu için oradaki boşlarına odaklanmışlar.BU durum sıralaması iyi sözelcilerin gözünü korkutuyor.

Biliyorsunuz ÖSS ile YKS benzer sistemler,zamanı olan çözüyor diğer testleri.2006'dan 2009'a kadar ki ÖSS sonuçlarına baktım, o dönemde sözeldeki en prestijli bölümler Koç Tarih,BOUN Edebiyat ile GSÜ İletişim;Edebiyat 400'ten kapatmış 45 kontenjanla,Tarih 500 civarı 5 kontenjanla,GSÜ de 500 civarı 20 kontenjanla.2009'dan önce,OBP'nin 0,3 ve 0,8'den hesaplandığını yani tercih edenlerin çok büyük bir kısmının gerçekten sözel olduğunu varsayabiliriz.Bu da ilk 500'de 70 kişi eder sözel.30 kişinin de BOUN Tarih veya Mimar Sinan Sinema TV gibi daha düşük yerlere tercih yaptığını varsayarak ilk 500'ün 100ünün TS olduğunu varsayabiliriz.Şimdi değerlendirilmesi gereken ilk durum kontenjan artışları.BOUN'un 15 fazla,GSÜ'nün 10 fazla kontenjanı var ve üstüne özel üniversiteler var açılan ve tercih edilebilecek mesela Koç'un Medya ve Görsel Sanatlar'ı veya Bilgi'nin Sinema TV'si gibi yeni yüksek bölümlerin kontenjanı var.İkinci durum da OBP'nin kırılması olmadığı için daha fazla varsayabiliriz Sözel olup EA tercihi yapanları (mesela ben hiç matematik çözmeden 90k'dayım okul puanım 76).Bu durumda ÖSS dönemindeki yüzde 10 Sözel senaryosundan çok olmamakla birlikte birazcık sapabildiğimizi gösterir.Bu sene ilk 3500 civarından alan bölümlerden 330 civarı kontenjan dolmuş. İlk 1000den giren kontenjan ise tahminimce 50 civarı.

Yani YGS LYS döneminde 3000/100, ÖSS döneminde 500/100den bakarsak ve EA tercihi yapabilecek Sözelleri vs... düşünürsek yüzde 10 ile yüzde 20 civarında olması lazım sözel oranının tabii ki bu sene mucizevi bir şekilde hiçbir EA sözel2 çözmemiş olabilir ama elimizdeki verilerden bu civarda çözen olması gerektiği çıkıyor.Yani sözelleri yüzde 10 ile yüzde 20 arasında varsaymalıyız çünkü daha fazla sözel çözen EA olmadığı kesin YGS dönemiyle kıyaslayınca ve ÖSS'den daha fazla EA çözen olması gerekiyor veya daha fazla EA tercihi yapacak sözel OBP'nin kırılması olmadığı için.Sonuç olarak ÖSS'deki yüzde 20'den az ve LYS'deki yüzde 10'dan fazla olması gerekiyor sözel tercih yapacakların.Hala inanılmaz az sayıda sözel çözen olma olasılığı olduğunu ve ilk 1000'nin yüzde 50'sinin sözel olma olasılığı var ama bu paranoyak bir bakış açısı olduğu için bunu gözardı etmek istiyorum,ÖSS'deki orandan yüksek olması için bir argüman düşünemiyorum,düşünebilenin yazmasını isterim.

Bu analizden sözelde istediğiniz bölümün tahmini sıralamasını hesaplarken şu matematiksel mantığı kullanmalısınız:
    300 kontenjan vardı 3000 sıralama dahilinden tercih edilmiş LYS döneminde
    2017'de 3000'den kapatıyorsa yüzde 10 sözelciyle,ters orantıyla
    1500'den kapatır yüzde 20 tahmini sözelciyle
    2000'den kapatır yüzde 15 tahmini sözelciyle.
    Tam ve basit bir formülünü çıkarabilen bir sayısal arkadaş çok makbule geçer SBS'den beri matematik dersini dinlemiyorum ama mantık çok basit tahmini sözelci oranını yüzde 100 yaparsanız 300'den kapanır 300 kontenjan,yüzde 50 yaparsanız 600 vs...

Örnek vermek gerekirse:
    Kadir Has Radyo Televizyon Sinema 2764 ile almış 2017'de
    Eğer yüzde 15 varsayarsak sözelci oranını,yüzde 10'nun 1.5 katı olduğu için 2764'ü 1.5'a bölüyoruz ve tahminen 1842 ile kapatacağını varsayıyoruz.

Bu tahminimde ilk 3k'dan düşük sıraları göz ardı etme sebebim iyi bir EA'nın sözel çözmeden de bu sıralara girebilmesi mesela 500 küsürüncü EA bir arkadaşım 5000'di Sözelde çözmemesine rağmen TYT'si iyi olmasından ötürü.Daha ileri sıralardaki arkadaşlar yedek olarak daha geri sıralardaki bölümleri tercih edeceği için gene bir yükseliş ihtimali var ilk 10k'da ama dediğim gibi sözel çözmeyen EA'ların ortalama kaçıncı olduklarını tahmin edemediğim için bulanıyor oradaki tahminim çok spekülasyonda bulunmak istemiyorum ama daha önce çıkardığım mantığın işleme ihtimali olduğunu düşünüyorum (gene de çok kaale almayın,benim sezgim sadece bu sıraların durumu)

Not:Basit matematiksel formülü çıkaracak bir TM/MF lütfen yazsın her şeyi unutmuşum ortaokuldan kalan :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Across12 -- 12 Ağustos 2018; 0:16:9 >

• Hocam Allah aşkına ne yaptın sen :d?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ne yazık ki aynı fikirde değiliz dostum

Sözel çözen eşit ağırlıklar yine geçen seneki kadar olmasa da var

Ve dediğin durumu sorduğum rehberlikçilerin hiçbiri böyle bir duruma ihtimal vermiyor

Sözelde ilk bin iki bin bu sene kolaymış gibi bir algıya kapatırma kendini derim hocam bu sene için özellikle

Mesela minimum dediğin kaç net yaptın ki

Minimum yapsan nasıl ilk bin olsun

Farklı düşünüyorum seninle dostum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hzbilalkeskn kullanıcısına yanıt
    Valla bu forum hep beni korkutuyor telaşa kapılıyorum

• Ksprschmcl K kullanıcısına yanıt
    Biraz da biz abartıyoruz hocam ya. Bir arkadaşım "2k'ye 50.000 kişi girecek hali yok ya." demişti, gerçekten öyle.

• @Across12 hocam senin sıralaman kaç tam olarak? TYT kaç net AYT kaç net?

• Ksprschmcl K kullanıcısına yanıt
    Abi zaten ben de herkes gibi sıralamaların düşmesini istiyorum ama benim akıl yürütmemden bu çıkıyor neden sıralamanın düşeceğini
    bir mantığa oturup açıklayın da içim rahatlansın çok tırsıyorum :D Kontenjanları ve sözel tercih edilme oranından böyle çıkardım ben
    düşmesi için bir sebep bulamadım :(
    Minimum dediğime bakma kendimi çok yargıladığım için öyle düşünüyorum tabii ki ama il 10k bekliyodum hedefim ilk 25k'ya girmekti ve gerçekten 1 hafta çalışıp 400. olan arkadaşım var sözelde ondan düşük gibi görüyorum netimi 64 olması lazım AYT netimin de çok önemi yok o kısmın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AYT MATEMATİK KAYNAK SIRALAMASI
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Haklısın da ben sözel oranının geçen senelerdeki yüzde ondan yüksek olmasını bekliyorum çünkü yüzde 100 ihtimalle daha az EA çözdü
    sözelden.Yüzde 20'den az olması lazım ÖSS'den az çözen olması için sebep yok çünkü.
    Hocam haklısın da mesela geçen sene de çok matematik yapmadım ben böyle geldi yani telaşa gerek yok

Hocam TYT 70 net olması lazım 120k idim AYT 847.'yim 64 net ortalamam 76.
  • Gerçekten sıralamanın yüksek alan bölümlerde yükselmesi için mantıklı bir açıklama bulamadım.Burak Kılanç'ın hesabı çok iç rahatlatıcı adam kalifiye ve işinden anlıyo ve ÖSS verilerini kullanmış ancak mantığını açıklamadığı için ne yazık ki ikna olamadım :(
  • Across12 A kullanıcısına yanıt
    Hocam benim sıram 1014, Boğaziçi tarih ilk sırada ve gelmemesinden korkuyorum zaten. Ama düşününce de 600 kişi birden atmaz, hiçbir rehberlikçiden böyle bir şey duymadım ben. Senin sıran benden daha iyidir, kaç yaptın?

Hocam kusura bakma da adamlar zaten köpek gibi TYT yapıyor. AYT'de 2 3 soru yaptı mı tamam. Allah aşkına TYT'de 60'ı aşan kaç tane sözelci gördünüz?

Beyler 50-100 kadar sayısalcı 200 kadar da tmci azalması olmuştur ya en kötü ihtimalle 300 kadar tmci kaybı olmuştur ilk binde hem neden tmler sözel çözmesin beyler zaman boldu sos 2 30 dakikalık bir sınavdı

847.'yim abi de bence girersin ben yüzde 15 sözel olduğunu varsayıyorum 1116 ile kapatması lazım benim çok kötümser olduğunu tahmin ettiğim senaryoma göre bile :D
    Beyler puanların düşme sebebi de fen matematik etki oranıdır eskiden yüzde 11di şimdi 20 bir de ayt özellikle Sos 2 ve tarih 1 çok sağlam sınavdı

O yüzden ilk 3k ile sınırladım tahminimi.İlk 400deki bir çok arkadaşım 4-5 k'daydı sözelde Sos 2 çözmeden,TYT'de 15k-20k idilerdi, daha geride tamamen haklı olabilirsin.
  • dücimanuel D kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Matematik 15.5, fen 7.25 yaptım. Beni onlar kurtardı bence.

• dücimanuel D kullanıcısına yanıt
    Matematik zorlayıcıydı iyi yapmak isteyen EA'lar boşlarını çözmeye odaklanmıştı diye duydum ve bu kişiler cidden başarılı öğrenciler
    matematikte benim tanıdıklarım.
    Bir hafta çalışıp 400 falan bunlar rivayet beyler

Geçen senelere göre farklı olacaktır ama korkmayın o senelerle bunlar bir değil

Ve 70 tyt 64 ayt yapmışsın daha ne olsun be hocam

Rahat olun

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.