|
Bildirim
Karıştırmayın, haberde konu edilen kayıpsız ses özelliğini ancak kablolu kulaklıklarla kullanabilirsiniz.
Kayıpsız ses CD kalitesi olarak kabul edilen 16 bit - 44.1 kHz ses demektir. Ki bu değer "yüksek çözünürlük" (hi-res) anlamına gelmiyor, sadece ses parçalarının sıkıştırılmadan aktarılabildiği minimum değer olan bir doğruluk eşiğine (hi-fi, hi-fidelity) karşılık geliyor. Bit depth, sample rate ve bit rate karşılık geldikleri işlevler açısından bambaşka şeyler ama buna girmiyorum hiç. İlgili durumda ilk ikisini çarpıp çıkan sonucu da ikiyle çarptığımızda üçüncüsüne ulaşıyoruz. Ki bu da ilgili örnekte 1,411 Kbps olan kayıpsız ses düzeyine karşılık geliyor. Bu düzey ve üzerinde ses aktarımı gerçekleştirmek ancak kablolu olarak mümkün. Ki kullandığınız cihazlara bağlı olarak bunun da istisnaları var. Bluetooth kulaklıklar ses aktarımını belirli codec'ler üzerinden gerçekleştiriyor. Apple cihazlarda kullanılan tek bluetooth codec AAC, ki onun da aktarım üst sınırı 320 Kbps. Yani airpods ile kayıpsız müzik dinleyemezsiniz, Apple bunu kendi müzik uygulamasında zaten belirtiyor. Diğer kulaklıklar ve kullandıkları codec'ler konusunda da ciddi kafa karışıklığı var. Burada açıklamaya kalksam sonu gelmeyecek, o yüzden özetle: Hayır, LDAC ile kayıpsız ses aktarımı yapamazsınız. Bunun nedeni de kağıt üstündeki 990 Kbps sınırı değil, ki onu görmeniz de mümkün değil, basitçe LDAC çok sorunlu bir codec. Aynısı AptX HD ve Adaptive için de geçerli, ki kayıpsız ses sunmadığı halde piyasadaki en iyi işleyen işleyen codec muhtemelen Adaptive olan. Yeni SD Loseless ayrı bir dünya ama farklı sebeplerle sonuç aynı: Hayır, kayıpsız ses elde edemezsiniz. Android'in kablolu kablosuz fark etmeksizin tüm kulaklıklar için bir engel yaratması, her şeyi yeniden sample etmesine hiç girmiyorum bile. Kayıpsız ses elde etmek ve daha önemlisi hem teknik özellikleri hem de tonal karakterleri açısından gerçek bir müzik deneyimi sunacak bir kulaklık almak istiyorsanız "chi-fi" olarak anılan Çin'deki kablolu kulaklık piyasasına bakın. Bunlar "iem" olarak bilinen klasik kablolu kulak içi kulaklıklar aslında. Fakat son iki sene içinde akıl almaz bir ilerleme oldu orada, artık birkaç yıl önce 300-400 dolar bandında satılan kulaklıklara eşdeğer ürünleri 25-100 dolar arasında bulabiliyorsunuz. Her halükarda piyasada pazarlanan, verdikleri sese müzik demeye bin şahit ister bluetooth kulaklarlardan daha ucuza geliyorlar. Bir bakmanızı öneririm. |
Apple Music gibi Dolby Atmos desteği de gelmeli
|
Apple Music’te yıllardır kullandığımız, muhtemelen çoğu kişinin önemsemediği özelliği yıllardır getiremediler. Kıvranmaları bitmedi bir türlü. Lossless geç Apple Music’te çoğu şarkıda Dolby Atmos seçeneği de var. Yakın zamanda Apple Music kütüphanesindeki çoğu parçaya bu destek gelecektir. Bitmedi, Apple’ın kendi kulaklıkları ve desteklediği sayılı cihazlarda müziğinizi 3D Spatial Audio desteğiyle dinleyebiliyorsunuz. Bunların hiçbiri Spotify’da olmayan özellikler. Spotify’ın Apple Music’e kıyasla tek iyi tarafı daha sosyal bir mecra olması. Year wrapped tarzı kişiselleştirilmiş çalma listelerinin daha iyi olması. Eskiden tavsiye edilen çalma listeleri de iyiydi ama Apple Music o konuda Spotify’ı geçti bence. Ha bir de podcastler var tabi ki. Covid döneminde Joe Rogan’ın bir podcast’inde aşı konusunda söylediği şeyler üzerine bazı sanatçılar spotify’ı bırakmıştı..o sanatçılardan birisi de benim çok sevdiğim Neil Young idi. O spotify’ı bırakınca ben de bırakıp Apple Music’e geçmiştim. İyi ki de geçmişim yıllardır spotify’ın en ufak yokluğunu hissetmedim. Apple Music’in eksiği yok fazlası var. Arayüz olarak da Spotify’dan çok daha önde bence. |
discord olmuş bu
|
Uygulamanın arayüzünü bir beğenmeyen benmiyim. |
Loseless geldi gelecek derken yıllar geçti.
|
Uygulamanın arayüzünü bir beğenmeyen benmiyim. |
|
|
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
Apple Music’te yıllardır kullandığımız, muhtemelen çoğu kişinin önemsemediği özelliği yıllardır getiremediler. Kıvranmaları bitmedi bir türlü. Lossless geç Apple Music’te çoğu şarkıda Dolby Atmos seçeneği de var. Yakın zamanda Apple Music kütüphanesindeki çoğu parçaya bu destek gelecektir. Bitmedi, Apple’ın kendi kulaklıkları ve desteklediği sayılı cihazlarda müziğinizi 3D Spatial Audio desteğiyle dinleyebiliyorsunuz. Bunların hiçbiri Spotify’da olmayan özellikler. Spotify’ın Apple Music’e kıyasla tek iyi tarafı daha sosyal bir mecra olması. Year wrapped tarzı kişiselleştirilmiş çalma listelerinin daha iyi olması. Eskiden tavsiye edilen çalma listeleri de iyiydi ama Apple Music o konuda Spotify’ı geçti bence. Ha bir de podcastler var tabi ki. Covid döneminde Joe Rogan’ın bir podcast’inde aşı konusunda söylediği şeyler üzerine bazı sanatçılar spotify’ı bırakmıştı..o sanatçılardan birisi de benim çok sevdiğim Neil Young idi. O spotify’ı bırakınca ben de bırakıp Apple Music’e geçmiştim. İyi ki de geçmişim yıllardır spotify’ın en ufak yokluğunu hissetmedim. Apple Music’in eksiği yok fazlası var. Arayüz olarak da Spotify’dan çok daha önde bence. |
2025 yılına giricez acilen bluetooth yerine daha gelişmiş bir teknoloji lazım |
Bu demek değil ki 128kb/s,256kb/s veren spotify, 1411kb/s olarak kaynak sesi verdiğinde kulaklarımızın pası silinmeyecek :) Her ne kadar işlevsiz ve kaliteli ses aktarımına sahip olmasada airpods max ile spotify 256kbps dan 3 yıl önce deezer flac 1411kbps geçtim, geçtiğim günden beri spotifydan müzik dinleyen kulaklara üzülüyorum |