Şimdi Ara

Spring Gelişim Günlüğüm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Orjinal gönderi gün: #20181119 (burak jr)
    Bir süredir Java Spring'i öğrenmeyi planlıyorum. Onun için Spring 4 MVC CRUD using JDBCTemplate with mysql - Spring MVC Tutorial for Beginners başlıklı şu video tutoriala baktım. 49 dk'lık bu videonun tümünü takip ettim izledim.

Videonun tümünde JDBC kullanarak bir CRUD uygulaması yapıyor. Uygulamada bir User nesnesini Spring ile implemente edip User listesini Tomcat üzerinden web yapragı olarak sunuyor. Yaprakta Add User, Update User gibi tipik CRUD işlevleri bulunuyor. Uygulama kodlarında Spring'in konvansiyonel/geleneksel adlandırmaları var örneğin UserDao.java, UserDaoImpl.java gibi dosya adlandırmaları göze çarpıyor ayrca UserDaoImpl.java içinde org.springframework.jdbc.core.namedparam.NamedParameterJdbcTemplate gibi Spring klaslarının kullanıldığı görülüyor ancak UserDaoImpl.java'da kodun çoğunluğunu elle yine siz yazıyorsunuz(Güncelleme #20190305: Spring POJO temelli bir framework)

Örneğin videoda UserDao adında bir interface açıyor, sonra

org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired
    org.springframework.dao.DataAccessException
    org.springframework.jdbc.core.namedparam.NamedParameterJdbcTemplate
    org.springframework.stereotyoe.Repository

import ederek UserDaoImpl sınıf adı ile o interface'i implemente ediyor ancak bu implementasyonda temel JDBC metodlarını kullanarak addUser(), updateUser(), vs de bunun gibi metodları tek tek elle yazıyor onun üstüne yukarda import edilmiş springframework paketlerinden cok bir nes kullanmıyor. Bu arada implementasyonun başında @Repository ile metodların başında da @Autowired yönergeleri göze çarpıyor. Başka deyişle Spring klası içindeki metodlar sizin yerinize sayıca cok iş bitirmiyor gibi

Daha sonra (20.dk civarı) UserController adlı bir klasta

org.springframework.beans.factory.annotation.Autowired
    org.springframework.stereotype.Controller
    org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping
    org.springframework.web.servlet.ModelAndView

import ederek Spring'in görünen @Controller ve @RequestMapping gibi yönerge / annotation ları daha sık kullandığı görülüyor ancak yine de birçok kodu elle yazıyor. Spring elle kod yazmayı azaltan bir framework değil, burası kesin.

Videoda 30.kerteden itibaren başlayarak uygulamanın html kodlarını düzenliyor ve sonra uygulamayı Tomcat'e aktarırken de elle klasör oluşturuyor, o bölümde sorun yok çünkü örnek bir servlet çalıştırırken ben de öyle yapmıştım, video demo amaçlı olduğu için de öyle yapıyor. 30kerteden sonra belleğime takılan bir soru yok. Tek soru: Videoda 30.kerteye dek Spring framework net olarak ne yapıyor? Belli ki arka planda kimi işlemler yapıyor ancak o işlemler nedir?

Güncelleme #20190305: Spring "template" (şablon) klasları, başka bir deyişle org.springframework.jdbc.core paketi altındaki RowMapper, MapSqlParameterSource, NamedParameterJdbcTemplate, SqlParameterSource klasları işleri bitiriyor. Dolayısıyla uygulamanın ağır yükünü temel / ana Spring klasları (Spring Core) değil, yardımcı Spring klasları kaldırıyor. Bu videoda örneğin, Spring veri erişim modulü altında yer alan jdbc.core paketi kodların 80% ini oluşturuyor. Dolayısıyla temel işleri temel Spring klasları yapar, yardımcı klaslar da adı üstünde sadece yardım eder gibi bir olay yok. Ancak bu duruma hiçbir Spring tutorial'da bahsedilmiyor değinilmiyor, olağan sıradan bir nesmiş gibi geçiliyor.

49 kerte uzunluğundaki sözkonusu tutorial:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:18:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba,

Oncelikle eger spring dunyasina girecekseniz bu video pek mantikli degil. Neden derseniz spring-data var db islerini kapsayan onu cikardilar ona bakmaniz daha uygun olabilir. Siz sadece interface tanimliyorsunuz dao icin, method isimlerinden ( belirli bir dsl'e uydugunuz surece ), annotationlardan vs. implementasyonlari kendisi runtime'da yaratiyor, sizin dediginiz "elle kod yazmayi azaltma" olarak degerlendirebilirsiniz.

Spring su anda buyuk olcude spring-boot ile rest microservice yazmak uzerine odaklandi. Derseniz ki adam dunyayi paketliyor, ne microservice'i o bambaska bir konu.

Video'yu tamamen izleyecek vakit ayiramadim, hizli hizli bir kac dakika baktim fakat diyebilirim ki spring'e baslamak icin dogru bir video degil. Nacizane onerim spring-boot, spring-data kelimeleri ile arama yapip o videolari izlerseniz sizin icin daha uygun olabilir.
  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Sağol. Dolayısıyla bu videoda Spring kabaca metod adları, annotation, de bunun gibi neslerden gerekli runtime bileşenlerini oluşturuyor, diyebiliriz.

Bu noktada aşamada parçaları birleştirmeye çalışıyorum. Değindiğin Spring Boot ile Spring Data 'yı Wikipedia'dan bakmıştım ancak başlangıçta onlar olmaksızın, sadece temel Spring nedir bakmak için bu tutorial'a baktım. Spring Boot, Spring Data kalfa işi ise bu video çırak işi bu durumda. Bu videoyu gözüme kestirmemin öteki nedeni JDBC gibi temel bir sürece odaklanması. aslında Esasında 49 dakika kerte uzun olmakla birlikte amacına tam birebir uygun hazırlanmış donanmış bir video.

Şimdihttps://www.springbyexample.org/pdf/SpringByExample.pdf 'da ücretsiz parasız bir ebook var biraz ondan çalışacağım.

Spring Boot'a en son baktığımda Ruby on Rails gibi, convention over configuration tarzında yaklaşımında hazır öndonatı bazı kimi şablonlar sunan birşeydi bir nesti. Yani Dolayısıyla oradan da devam edebilirim ilerleyebilirim ancak o şablonların neden öyle olduğunu anlamak için biraz temel bilmek gerekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:27:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Sağol. Dolayısıyla bu videoda Spring kabaca metod adları, annotation, de bunun gibi neslerden gerekli runtime bileşenlerini oluşturuyor, diyebiliriz.

Bu noktada aşamada parçaları birleştirmeye çalışıyorum. Değindiğin Spring Boot ile Spring Data 'yı Wikipedia'dan bakmıştım ancak başlangıçta onlar olmaksızın, sadece temel Spring nedir bakmak için bu tutorial'a baktım. Spring Boot, Spring Data kalfa işi ise bu video çırak işi bu durumda. Bu videoyu gözüme kestirmemin öteki nedeni JDBC gibi temel bir sürece odaklanması. aslında Esasında 49 dakika kerte uzun olmakla birlikte amacına tam birebir uygun hazırlanmış donanmış bir video.

Şimdihttps://www.springbyexample.org/pdf/SpringByExample.pdf 'da ücretsiz parasız bir ebook var biraz ondan çalışacağım.

Spring Boot'a en son baktığımda Ruby on Rails gibi, convention over configuration tarzında yaklaşımında hazır öndonatı bazı kimi şablonlar sunan birşeydi bir nesti. Yani Dolayısıyla oradan da devam edebilirim ilerleyebilirim ancak o şablonların neden öyle olduğunu anlamak için biraz temel bilmek gerekli.
    Tekrar merhaba,

Ozet geciyorum, bu videodaki teknolojinin miadi doldu, outdated. jdbc detayi ile kimse uygrasmiyor artik, pratikte de ugrasmayacaginiz icin bana gore zaman kaybi bu detaylara girmek.

Springi anlamak istiyorsaniz spring-core diye aratin, ilgili videolara/dokumanlara bakin.

spring-boot sadece coc degil, kisaca ozetlemek gerekirse yarattiginiz microserviceleri paketleyip ( her ne kadar containerless dese de container'i da paketliyor ) deploy edebileceginiz bir cati. Coc kullanabilirsiniz o ayri.

2007'den beri spring ile ugrasiyorum ( halen ), spring'i kodlayan ekipteki elemanlarla beraber calistim, bug fixledim contribution yaptim yillarca ama bana sorsaniz spring'i bu saatten sonra pas gecer ( yaraticisi Rod Johnson da vazgeceli oldu bir sure ) vert.x ile ilgilenmeyi tercih ederim.

https://vertx.io/

• Udemy de Char Darby isimli hocanın kursu var. Ben springe o eğitim ile başlamıştım çok faydasını gördüm. Çok sade ve anlaşılır bir eğitim. Spring core, mvc, rest, security, data jpa, hibernate konularını ele alıyor. İncelemekte fayda görebilirsiniz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Vert x açarmısınız biraz ? İlk kez duyuyorum açıkcası, neden spring yerine tercih ediyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: javacıı

Vert x açarmısınız biraz ? İlk kez duyuyorum açıkcası, neden spring yerine tercih ediyorsunuz.
    Merhaba,

microservice'ler icin spring yerine tercih ederim, her sey icin degil.

Oncelikle spring-boot ile hellow world uygulamasi yaratsaniz dahi bir dunya abstraction katmani var. Uygulamayi paketlerken icerisine jetty koyup containerless olarak tanimliyor kendini. Bunlar cok fazla overhead olusturuyor. Ama en onemli sebeplerden birisi spring asenkron degil. Vert.x tamamen asenkron mantik uzerine kurulmus durumda.

Vert.x tamamen microservice mimarisi icin sunulan bir cozum. Spring-boot'da http ya da message broker ile servisler birbirleri ile anlasabiliyor ( bunun da overhead'i yuksek ) vert.x'de ise eventbus uzerinden farkli yonetemler ile ( request/response, multicast vs. ) haberlesmek mumkun.

Bununla beraber her ne kadar java disinda kullanmadisam da vert.x polygot.

Throughput yuksek sistemlerde hem overhead az olmasi, hem asenkron'u native desteklemesi hem de olceklenebilirlik/high availability ( turkcesi nedir bunun bilmiyorum, kusura bakmayin ) konusunda daha kolay ve esnek oldugu icin spring-boot'a tercih ederim.

Fakat her progralama dili, framework, urun vs. de oldugu gibi vert.x gumus kursun degildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 19 Kasım 2018; 16:23:38 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Vert.x market payı nedir, hani ilk kez duyuyorum. Spring ise her yerde karşıma çıkıyor. Dediğiniz gibi microservice için bir çözüm, spring ise çok farklı alanlarda çözümler sunuyor. Hani springde javanın sıkıntılarını çözmek için çıktı ve tabir ile tuttu. O yüzden soruyorum service ler için vert.x, spring elinden payı aldımı alabilirmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javacıı -- 19 Kasım 2018; 19:30:6 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: javacıı

Vert.x market payı nedir, hani ilk kez duyuyorum. Spring ise her yerde karşıma çıkıyor. Dediğiniz gibi microservice için bir çözüm, spring ise çok farklı alanlarda çözümler sunuyor. Hani springde javanın sıkıntılarını çözmek için çıktı ve tabir ile tuttu. O yüzden soruyorum service ler için vert.x, spring elinden payı aldımı alabilirmi
    Tekrar merhaba,

Satis/pazarlama alaninda calismiyorum. Pazar paylari konusunda bilgim yok.
  • 2007'den beri Spring kullanıyorsanız ben 2008'de Java yeni öğrenmeye başlamıştım :) Rod Johnson izlediğim biri. Spring ile basit dahi yalın bile olsa bir proje yapmam gerekli, Avrupa'daki Java Developer ilanlarının coğunda bir Spring deyimi geçiyor cunku. vert.x 'i de duymuştum bu arada ancak daha spring bilmiyorken onla ilgilenmek olmaz.

@javacıı Tutorial önerisi için sağol ancak Udemy olayı biraz zor. Genelde video tutorial olarak youtube ta yayınlanan videoları tercih ediyorum öneriyorum veya yada düzgün basılmış bir ebook varsa onu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:30:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

2007'den beri Spring kullanıyorsanız ben 2008'de Java yeni öğrenmeye başlamıştım :) Rod Johnson izlediğim biri. Spring ile basit dahi yalın bile olsa bir proje yapmam gerekli, Avrupa'daki Java Developer ilanlarının coğunda bir Spring deyimi geçiyor cunku. vert.x 'i de duymuştum bu arada ancak daha spring bilmiyorken onla ilgilenmek olmaz.

@javacıı Tutorial önerisi için sağol ancak Udemy olayı biraz zor. Genelde video tutorial olarak youtube ta yayınlanan videoları tercih ediyorum öneriyorum veya yada düzgün basılmış bir ebook varsa onu.
    Java/Spring is the new cobol.

Bankalar sagolsun muhtemelen bir 10 yil daha omru var. Eger amaciniz spring ogrenmek ise soyledigim gibi spring-core'dan baslayabilirsiniz.
    Is ilanlari acilan pozisyonlar da buyuk ihtimalle yine soyledigim gibi microservice ile rest api yazilmasi icindir, onun icin de spring-boot daha uygun/populer bir proje.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 19 Kasım 2018; 20:17:27 >

• Takip ettigin kaynak kotu/eski.

@Autowired 'a ihtiyacin yok, @Repository e ye de ihtiyacin yok. CRUD islemleri icin metod yazmana gerek yok, variable a gore query yazmak icin de interface'e tek bir metod eklemen yeterli, implemente etmene bile gerek yok. ( Runtime'da metod isminden Spring popule ediyor query'i reflections api uzerinden )

Spring'in kendi dokumentasyonu bence cok iyi, ustelik 15-25 dakikalik zaman harcayarak yapabilecegin bir suru demo proje de iceriyor, bence oradan yuru.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Birkaç gündür Mac bilgisayarımda bir karışıklıkla ilgilendim nitekim akşamdan sonra denemeye başladım ancak bir noktada aşamada takıldım.

videodaki kişi 8:06 da

List<User> list = namedParameterJdbcTemplate.query(sql, paramSource, rowMapper);

metodunu yazdıktan sonra bu metodun son 2 parametresiyle ilgili (yeşil dikdörtgen içindeki) 2 metodu ekrana otomatik olarak getiriyor. Bunu tahminen yaklaşık öngörüyle Eclipse'te bir klavye kısayolu ile yapıyor olmalı.

Spring Gelişim Günlüğüm

@bestanealtcizgi Java Spring'i öğrenmeyi devam edersem sürdürürsem, yani başka bir deyişle, araya bir sorun girip bırakmazsam Spring Boot'a geçerim ancak şu anda Spring'in bu temelini öğrenmeliyim. Esasında şu anda Spring'i öğrenmem bile hatalı yanlış cunku ondan önce EJB bilmenin gerekli oldugunu düşünüyorum ve ancak EJB nerdeyse hiç kullanmadım, sadece Wiki makalesine başlığına (entry) baktım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:38:42 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Valla ben yillardir eclipse kullanmiyorum, acikcasi ben de anlamadim nasil yaptigini. Ama bu sekilde DAO implementasyonu yapilmasi benim gozumu kanatiyor, 2010 da yaptigim projelerde boyle yapiyorduk biz : )

Ornek vereyim,
    User ( DB Entity )
    Spring Gelişim Günlüğüm

User Repository ( interface - CRUD )
    Spring Gelişim Günlüğüm

Dikkat edersen yalnizca findByEmail(String email) metodu var bu interface 'de ( diger CRUD metodlar zaten extend ettigi interface de var zira )

Bu da manager da userRepository kullanarak cagirabilecegim metodlar, son hiyerarsiden yalnizca findByEmail mevcut, diger tum CRUD lar icin 0 satir kod yazdim.

Spring Gelişim Günlüğüm

Bir de zaten tum objeyi tek bir liste seklinde donmesi yanlis. Performans sorunu yaratir. Pageable ya da iterable olmasi gerekiyor ki task parcalara bolunsun. Tutorial oldugu icin oyle yapiyor herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 21 Kasım 2018; 3:18:10 >

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Geçen 3 gün sunucudaki bir sorunu düzeltmekle geçti, web sunucudaki bir Python uygulaması kullanıcı klasörüne bağımlı ayarlandığı için web sunucu çalışmıyordu.

Dün Spring'e baktım, video tutorialın tümünü laptopumda yazdım. JSP dosyası oluştururken Eclipse'e Java EE Developer Tools plugini kurmam gerekti. Bir de Maven'ın derleme yapabilmesi için pom.xml'de

quote:

<dependency>

<groupId>org.junit</groupId>

<artifactId>junit</artifactId>

<version>4.8</version>

<scope>test</scope>

olarak verilen ayarı

quote:

<dependency>

<groupId>junit</groupId>

<artifactId>junit-dep</artifactId>

<version>4.8.2</version>

</dependency>

biçiminde değiştirmem gerekti. Nitekim uygulama sorunsuz derlendi, Tomcat'e yükleyip çalıştırdım,http://localhost:8080/SpringMvcCRUDExample/user/list olan web yolunu buldu ancak açarken

HTTP Status 500 - Request processing failed; nested exception is org.springframework.jdbc.CannotGetJdbcConnectionException: Could not get JDBC Connection; nested exception is org.apache.tomcat.dbcp.dbcp.SQLNestedException: Cannot load JDBC driver class 'com.mysql.cj.jdbc.Driver'

yanıltı mesajı verip yapragı göstermedi. O mesajı anlatmata çalışayım:

Kodları yazarken bilincine vardım: Standart JDBC uygulamasında

quote:

String URL = "jdbc:mysql://localhost:3306/springmvc" String param = "&useLegacyDatetimeCode=false&serverTimezone=Turkey" URL += param
    ile kod içinde tanımladığımız bağlantı ayarları Spring'te Tomcat server.xml içinde

quote:

<Context docBase="C:\Users\win7\eclipse-workspace\SpringMvc_CRUD\target\SpringMvcCRUDExample-0.0.1-SNAPSHOT\" path="/SpringMvcCRUDExample" reloadable="true" >

<Resource
    name="jdbc/springmvc"
    auth="Container"
    type="javax.sql.DataSource"
    username="root"
    password=""
    driverClassName="com.mysql.cj.jdbc.Driver"
    url="jdbc:mysql://localhost:3306/springmvc"
    maxActive="5"
    maxIdle="3"
    />

<ResourceParams name="jdbc/MySQLDB">
    <parameter>
    <name>useLegacyDatetimeCode</name>
    <value>false</value>
    </parameter>

<parameter>
    <name>serverTimezone</name>
    <value>Turkey</value>
    </parameter>
    </ResourceParams>
    </Context>

biçiminde tanımladım. Bu tanımlamada bir eksik olduğu için mi JDBC bağlantısını yapamadı?

Yanıltının nedenini buldum:

mysql-connector-java-5.x 'te com.mysql.cj.jdbc.Driver 'deki cj adı yok. O yüzden server.xml'de cj'yi kaldırarak yada pom.xml'de mysql-connector-java-8.x yaparak (dolayısıyla <version>8.0.13</version> yazarak) sorun düzeldi ancak versiyonu 8.0.13 e yükselttikten sonra mysql 'de datetime dogru çekemedi onu da my.ini'de:

default_time_zone='+03:00' ekleyerek düzelttim, en sonunda yaprağı açtı.

Tek eksik kaldı o da add user deyince veritabanına eklemiyor, onu da:

UserDaoImpl.java 'daki addUser(User user) fonksiyonuna

quote:

namedParameterJdbcTemplate.update(sql, getSqlParameterByModel(user))
    ekleyerek çözdüm (başta eklemeyi unutmuşum)

Spring'in temel esprisini anladım gibi. Spring'in esprisini tek tümceyle özetleyebiliriz:

Normalde klas içine kodlanan nesleri konfigürasyon dosyasına almak.

Dolayısıyla örneğin standart bir JDBC uygulamasında url="jdbc:mysql://localhost:3306/springmvc" klass içinde kodlanıyorken Spring'te onu Tomcat konfig dosyası içinde yazıyoruz. Bir de kodlar (Java kodları) olabildiğince birer parametre formuna getirilip sonra metodlara iletiliyor gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:46:25 >

• Merhaba,
    Ilk bakista aklima gelen seyler:

- mysql driver class 'i maven repository sinde var mi? Projeye import ediliyor mu?
    pom.xml'e sunu ekleyip yeniden deneyebilir misin?

quote:

<dependency>
    <groupId>mysql</groupId>
    <artifactId>mysql-connector-java</artifactId>
    <version>5.1.6</version>
    </dependency>

Diger dikkatimi ceken durum da, String olarak tanimladigin satirdaki database ismi ile, xml'deki database isminin ayni olmamasi. Gerci bu durumda DB'yi bulamadim diye hata verecekti, driver class'i load edemedigine gore repoda olmamasi daha yuksek ihtimal. ( springmvc yaziyor xml de, halbuki String value daki db ismi ausbildungDB idi ) Ayrica password kismi da bos birakilmis, ama bu durumda da credential hatasi verecekti. Proje libleri arasinda mysql connector olduguna ve icinde bulundugu paketin com.mysql.cj.jdbc olmasi gerekiyor.

Eger bunlar yardimci olmazsa, projeyi paylasabilirsen bir de kendi makinemde deneyeyim.

Edit: Eger ise yaramaz ve projeyi paylasmaya karar verirsen, kullandigin tomcat ve mysql server versiyonunu da soyler misin bana. Versiyon mismatch olmasin ben denerken.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 24 Kasım 2018; 15:15:58 >

• my.ini'de

default_time_zone='+03:00' ekleyince sonunda yaprağı açtı.

Tek eksik kaldı o da add user deyince veritabanına eklemiyor, Şimdi ona bakacağım.

UserDaoImpl.java 'daki addUser(User user) fonksiyonuna

quote:

namedParameterJdbcTemplate.update(sql, getSqlParameterByModel(user))

eklemeyi unutmuşum. Spring'e yabancı olmanın sonuçları :) Ancak Spring'in temel esprisini anladım gibi. Normalde klas içinde kodlanan nesleri konfigürasyon dosyasına almak

Örneğin standart JDBC uygulamasında url="jdbc:mysql://localhost:3306/springmvc" klas içinde kodlanıyorken Spring'te Tomcat konfig dosyası içinde parametre biçeminde yazılıyor (genel anlatımla) Bir de kodlar mümkün olduğunca olabildiğince parametre haline formuna getirip metodlara iletiliyor gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Şubat 2023; 0:50:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Tebrik ederim valla : )

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.