Şimdi Ara

SSD'lerin nand hilelerini tartışalım (mlc, tlc, qlc vs) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
2.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ben de Corsair MP510 almaya niyetlendim ama alan doldukça yavaşladığını okudum ve aynı hileye başvurulmuş. Samsung'lar için de aynısı var diyorsunuz. Piyasada alınacak bir şey kalmıyor sadece sistemi ve temel 1-2 programı kurmak için arıyorum bir tane ama seçenek kalmadı.
  • Ssd'lerdeki en büyük problemler aniden bozulması ve verileri kurtaramamak.Pc 3000 veri kurtarma cihazı gerek ancak çok pahalı. Kritik dosyalar o yüzden hard diske veya cloud sistemine muhtaç.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • digiogi kullanıcısına yanıt
    Hocam m2 ssdler malum çok ısınıyor ve çok hızlılar bunlar tlc mi qlc mi? İyi dayanacak bir m2 modeli var mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Donanımhaber'de özlenen konuları görebildik sonunda.

DoubleDragon konuyu güzel özetlemiş, ben de iki kelam edeyim konu açılmışken.

Nand üreticileri yeni teknolojileri matah bir şey gibi anlatıyor ürün özelliklerinde yine 500-520 mb/s tek parça sıralı dosya okuma yazma hızlarını belirtip bakın daha ucuza yine aynı hızı veriyoruz diyerek insanları yanıltıyorlar. Bu işlerden çok anlamayan biri 500-520 mb/s hızları görüp QLC ssd'lere atlıyor. Halbuki teknik detaylar iyi incelendiğinde ssd'lerde asıl performans kıstası olan ufak rastgele dosya yazma okuma hızları ve iops performansının önceki nand teknolojilerine göre daha geride olduğunu görecekler, yine belirtildiği gibi tbw oranları da yarı yarıya daha az.

Açık şekilde üreticiler göz boyuyor, yeni teknoloji olarak lanse ettikleri şey aslında daha ucuz üretim maliyeti. Fakat daha ucuz üretim maliyeti ile daha iyi bir performans ve ömür oranı alamadığınız gibi geriye gidiş söz konusu. Samsung bu konuda daha şeffaf ufak bir araştırmayla her tür detaya ulaşıp ona göre hareket edebilirsiniz, daha çok alana ihtiyacı olan ama performans ve tbw konusundan feragat etmek isteyenler için qlc nand yaratıldı. Samsung bunu zaten çaktırmadan söylüyor ama diğer arkadaşların belirttiği gibi farklı markalar bu konuda şeffaf değil ve tüketicilere aldığı ürün çok farklı tanıtılabiliyor.

Ssd üreticilerinin daha çok alan ama performans/tbw'den feragat ettiği ürün gamı sata 2.5 inc ssdler. Aslında ben bunu kısmen mantıklı buluyorum, çünkü sata arabiriminin bant genişliği sınırına çoktan ulaşıldı ve artık sata arabiriminde kullanacağınız sata 2.5 ssdler için daha üste çıkma şansı kalmadı. Üreticiler artık performans tarafında patlama yapamadığı için alan konusuna yoğunlaşmayı tercih etti daha uygun maliyetli bir nand bellek üzerinde arge yaparak 1-2 tb gibi ssdlerin daha uygun fiyata alınabilmesine olanak sağladılar.

Artık güncel teknoloji nvme'ler. Performans odaklı arge çalışmaları nvme ssd'ler için yapılıyor. Çünkü pci-e bant genişliği ileriye dönük daha çok şey vaad ediyor, pcie 4.0 geldi, pcie 5.0'da konuşulmaya başlandı. Üreticiler artık bu arabirimlere yoğunlaştı. Daha yüksek okuma-yazma hızları daha yüksek iops isteyenler artık nvme'lere yönelmek durumunda. QLC nand bazı markaların nvme ssd'lerinde de kullanılıyor amaç yine pcie nimetlerinden faydalandırmak ama daha ucuz fiyatla daha düşük bir performansla. Samsung'un nvme ürün gamında böyle bir ürün yok mesela çünkü samsung ürün sınıflandırmasını daha adil ve mantıklı yapan bir şirket. Zaten ssd teknolojilerinin neredeyse tümünün argesini yapan şirkette samsung. Ssd konusunda yol haritası takip edilecek tek şirket samsungtur, diğer şirketler (buna intel'de dahil) sadece ürün yapmış olmak için ürün yapan şirketlerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 5 Şubat 2020; 2:6:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: tP4sha

Hocam m2 ssdler malum çok ısınıyor ve çok hızlılar bunlar tlc mi qlc mi? İyi dayanacak bir m2 modeli var mı?
    Hocam baya araştırdım, artık en kalitelileri en iyi ihtimalle tlc kullanıyor. Garantisi 5 yıl olan bir m2 bulup öyle al :)

Gerçekten bir anda verilerin hepsinin gitmesi gibi bir tehlike var.

Bende ocz vertex 4 var. O zamanlar tlc vs yoktu. 2 bit mlc kullanıyor. Ben bunun ömrü iyice azaldı güzel bir şey alayım derken ssd teknolojisinin kalitesizleştiğini gördüm resmen.

Ocz vertex 4, hala 500 gb okuma, 400 küsür mb yazma yapıyor. 7 sene oldu alalı... İnşallah uzun süre daha bozulmaz.
    Eyvallah hocam sağolasın bilgin için, samsungun vardı uzun garantili olanları, ondan alıcaz mecbur biraz cebi yoracak.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Samsung'un 970 EVO ve 970 EVO PLUS modelleri TLC hücre tipli, 970 PRO modelleri ise MLC hücre tipli SSD'ler. Yani illaki MLC hücre tipli SSD almak istiyorum diyorsanız SAMSUNG 970 PRO tercih edebilirsiniz. Ama MLC hücre tipli olduğundan çok pahalı.

Fiyat sıralaması; 970 PRO > 970 EVO PLUS > 970 EVO

Hepsinin de 5 yıl garantisi var. Bence 970 EVO bile her türlü işimize yeter.

Samsung 1TB 970 EVO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3400MB / Yazma Hızı 2500MB) 3-bit MLC (Yani aslında TLC)
    Samsung 1TB 970 EVO PLUS NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3500MB / Yazma Hızı 3300MB) 3-bit MLC (Yani aslında TLC)
    Samsung 1TB 970 PRO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3500MB / Yazma Hızı 2700MB) 2-bit MLC (MLC dediğin 2-bit olur. Olmalı )

Ayrıntılı özelliklerine SAMSUNG'un sitesinden bakabilirsiniz: -> LİNK

• quote:

Orijinalden alıntı: DoubleDragon

Samsung'un 970 EVO ve 970 EVO PLUS modelleri TLC hücre tipli, 970 PRO modelleri ise MLC hücre tipli SSD'ler. Yani illaki MLC hücre tipli SSD almak istiyorum diyorsanız SAMSUNG 970 PRO tercih edebilirsiniz. Ama MLC hücre tipli olduğundan çok pahalı.

Fiyat sıralaması; 970 PRO > 970 EVO PLUS > 970 EVO

Hepsinin de 5 yıl garantisi var. Bence 970 EVO bile her türlü işimize yeter.

Samsung 1TB 970 EVO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3400MB / Yazma Hızı 2500MB) 3-bit MLC (Yani aslında TLC)
    Samsung 1TB 970 EVO PLUS NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3500MB / Yazma Hızı 3300MB) 3-bit MLC (Yani aslında TLC)
    Samsung 1TB 970 PRO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3500MB / Yazma Hızı 2700MB) 2-bit MLC (MLC dediğin 2-bit olur. Olmalı )

Ayrıntılı özelliklerine SAMSUNG'un sitesinden bakabilirsiniz: -> LİNK
    Evet aslında ana konu da bu. Olması gereken sistemler sanki pro ya da askeri sistem diye yutturulup, kalitesiz hemen bozulabilecek ssd sistemleri aldırıyor. Sonra ssd'ler ucuzluyor zannediyoruz. Aslında ucuzlama falan yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ssd'lerdeki overprovisioning ne işe yarıyor. Bunu birisi açıklayabilir mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: The white warrior

Ssd'lerdeki overprovisioning ne işe yarıyor. Bunu birisi açıklayabilir mi?
    Belli bir alan ssd'nin kendi işleri için ayrılıyor. Performansı arttırmak için ayırdıkları özel bir alan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: digiogi

Belli bir alan ssd'nin kendi işleri için ayrılıyor. Performansı arttırmak için ayırdıkları özel bir alan.

Alıntıları Göster
    Anladım teşekkürler

• samsung 860 qvo 1tb alınmaz mı diyorsunuz?
  • rerea kullanıcısına yanıt
    Fiyatından ötürü ben önermem. 240GB Samsung SSD işletim sistemi için.
    Oyun için alternatif bol. 2TB HDD ile raid, b450 serisi ana kart varsa storemi veyahut ucuz yollu JD m2 SSD lere bakın.

SU650, Sandisk Plus, EVO 860 larda SLC önbellek kullanılıyor. Arkadaş yanlış bir şey söylememiş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Toms'un incelemesindeki yorum tamamen yanlış anlaşılmış. SLC olarak çalışırken zamanla TLC'ye dönüşen ve yavaşlayan NAND hücreleri söz konusu değil, aksine tamamen TLC olarak üretilen ama cache için ihtiyaç duyulduğu anda SLC olarak çalışacak şekilde ayrılan NAND hücelerinden bahsediliyor. Hatta çoğu üretici bu cache kapasitesini sabit tutarken Crucial tamamen NAND kontrolcüsüne bırakmış, ihtiyaç duyduğu kadar kullanmasına izin vermiş. Güzel bir teknoloji.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.