Bugün hocamın sorusunu sizlere sormak istedim araştırdım araştırdım bir türlü bulamadım belki sizler biliyorsunuzdur diye burda sormak istedim. Sorum şu; Bir anakartta statik elektirik elektrik olup olmadığını nasıl anlarız?
Teşekkürler..
Anakart calismiyorsa yani yanmissa statik elektirik vardir
quote:
Orijinalden alıntı: berkojan
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün hocamın sorusunu sizlere sormak istedim araştırdım araştırdım bir türlü bulamadım belki sizler biliyorsunuzdur diye burda sormak istedim. Sorum şu; Bir anakartta statik elektirik elektrik olup olmadığını nasıl anlarız?
Teşekkürler..
Elektroskop.. topuzunu dokunduracan yapraklar açılırsa elektrik yüklüdür.
Bari nereye dokundurulacagini da hen soyleyeyim transistorlere.
anakart uzerinde statik elektrik olmaz.. hatta eger kasaya bagli ve priz takili ise zaten anakart topraklidir.. ama anakart acikta (yani donanim olarak satin alinmis veya herhangi bir sebepten kasadan demonte edilmis ise) elimizle dokunmadan once uzerimizdeki statik elektrigi atmamiz icin; tercihen toprak veya kaloriferin metal kismina(boyali olmayan veya boyasi sokulmus olan kismina) dokunarak uzerimizdeki statik elektrigi kismen bosaltmak dogru olur.. anakart uzerini temizlemek gibi bir dusuncemiz varsa, tercihen at kilindan yapilmis firca veya uzaktan hava kompuresoru tutarak temizlemek gerekir. Zira Boya veya dis firacasi gibi icinde naylon olan fircalar, statik elektrik uretirler.
quote:
Orijinalden alıntı: Towarscke
anakart uzerinde statik elektrik olmaz.. hatta eger kasaya bagli ve priz takili ise zaten anakart topraklidir.. ama anakart acikta (yani donanim olarak satin alinmis veya herhangi bir sebepten kasadan demonte edilmis ise) elimizle dokunmadan once uzerimizdeki statik elektrigi atmamiz icin; tercihen toprak veya kaloriferin metal kismina(boyali olmayan veya boyasi sokulmus olan kismina) dokunarak uzerimizdeki statik elektrigi kismen bosaltmak dogru olur.. anakart uzerini temizlemek gibi bir dusuncemiz varsa, tercihen at kilindan yapilmis firca veya uzaktan hava kompuresoru tutarak temizlemek gerekir. Zira Boya veya dis firacasi gibi icinde naylon olan fircalar, statik elektrik uretirler.
Aslında en güzeli ıslak bir bez ve kezzap ile silmektir. Böylece anakartı temizlemiş oluruz. Yok dur o HDD yi erişilemez hale getirmek içindi. Bi dakka.....
Bu yine de söz dinlemeyecek olanlar için bir şaka.
Anakartta statik elektrik olabilir, hatta kesin olur diyelim ( Malum fizik ve kimya. ) . Ama önemli olan miktarıdır. Yani yok bilmem kaç mikro piko ciko tiko biimlik yüksek bir şey olmaz. Ama mesela taksi kapısında çat eden ya da bazen kazağımızı çıkarırken canımızı yakan çarpmalar tehlikelidir işte.
Bununla beraber benim elektrik süpürgesi gibi yöntemler kullanmışlığım vardır. Kabasını süpürge ile alır sonra pamklu çubuk ile ince ince temizlerim. Bazen çok sıkılırsam da direkt kuru bi bezle girerim. Öyle yok antistatik bileklik gibi işlere de girmedim yani.
Zaten böyle nötr bir insanımdır. ( Şaka. ) Bir de sökerken kasa duvar vb hemen her yere temasım oluyor zaten.
Sorunun cevabı ise elektroskop ile kontrol etmek olur.
Çok teşekkürler, hepsi işe yarayacak bilgiler gerçekten. Hepinize teker teker teşekkür ederim.
Kezzap olayini denemeyin bence. Pek ise yarar bir bilgi degil. :)
Kezzapi yazan arkadaş bu konuya gerçekten çok uzak kezzap anakartın şasisini eritir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme