Şimdi Ara

STOK FOTOĞRAFÇILIĞI BİLGİ PAYLAŞIMI (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
19
Favori
42.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yaklaşık 2 haftadır Shutterstock sitesine contributer olmak için uğraşıyordum. 3-4 gün önce pasaportum onaylandı ve artık fotoğraf yüklemeye başladım. şuan 10-15 tane fotoğraf var yüklenmiş. Ne kadar sürede kazanmaya başlarım ? Ve hangi fotoğraf makinasini tercih etmeliyim? biraz araştırdım ve Canon 200d ye karar verdim en iyisi o şuan benim için ama fiyatı da çok pahalı. Bu alanda bilgisi olan yazsın lütfen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugurdem U kullanıcısına yanıt
    formu fotoğraf olarak atarsanız kabul etmeyebilirler. her şeyi eksiksiz yazmanız ve taratyiciyla PDF olarak aktarmaniz gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: aybarsozturk_

yaklaşık 2 haftadır Shutterstock sitesine contributer olmak için uğraşıyordum. 3-4 gün önce pasaportum onaylandı ve artık fotoğraf yüklemeye başladım. şuan 10-15 tane fotoğraf var yüklenmiş. Ne kadar sürede kazanmaya başlarım ? Ve hangi fotoğraf makinasini tercih etmeliyim? biraz araştırdım ve Canon 200d ye karar verdim en iyisi o şuan benim için ama fiyatı da çok pahalı. Bu alanda bilgisi olan yazsın lütfen.
    Benim 2012 model Olympus PEN E-PL3 + 14-42 II R kit lens ile çektiğim yüze yakın fotoğrafım 2017/2018 sürecinde defalarca satıldılar. Bu olayda benim tecrübelerime göre iyi fotoğraf makinasından ziyade iyi konu ve konuyu iyi fotoğraflamak çektiğiniz fotoğrafı satılır yapacak etkenler. En çok satan fotoğraflarım 12 megapixelli ve m43 sensörlü üstelik kit lens ile çektiğim fotoğraflar. Hatta ben de bilmeden ve o gaz ile "E 12mp, kit lensle satılıyor ise daha iyi bir makina + lens ile daha çok satılır" düşüncesi ile makinayı da lensi de güncelledim ama konu olarak vasat kalınca fotoğraflar henüz daha iyi ekipman ile o eskileri kadar satış yakalayabildiğim 1 tek fotoğrafım yok. Tabi bu benim bireysel tecrübemdir. Farklı durumları tecrübe etmiş kişiler de olabilir.

10-15 fotoğraf çok ama aşırı derecede çok az bir rakam satış için.
    Şöyle birkaç şey yazıp araştırırsanız birkaç kişinin portföyüne bakarsanız...
    Shutterstock
    Dewald Kirsten Adlı Katılımcının Stok Fotoğraf ve Görsel Portföyü | Shutterstock
    https://www.shutterstock.com/tr/g/dewaldkirsten

60 sayfalık bir portföyü var adamın mesela. Benim ise henüz 10 sayfa olmuş, 900 görselim var !..

Başka birisi,
    Shutterstock
    54613 Adlı Katılımcının Stok Fotoğraf ve Görsel Portföyü | Shutterstock
    https://www.shutterstock.com/tr/g/lcc

55 sayfaya ulaşmış... Falan da işte bunlar bile hani çok değil. Şimdi düşün, bu kişiler yıllardır bu alanda tanınmış, belki kimileri müşteriler tarafından favorliere eklenmiş falan üreticiler konumundalar ve sen/ben işte geçen sene falan bu alana giriş yapmış 100-200 fotoğraf yüklemişiz ? ! Sizce müthiş fotoğrafçıydık da sadece paraya ihtiyacımız olmadığından mı stok fotoğrafçılığı ile de ilgilenmiyorduk ? Hani "Bi başlıycam 50 foto yüklesem köşeyi dönerim ben" hallerimiz mi var ? Yani bu pazarda ekmeğini resmen taşı sıkıp suyunu çıkartarak kazanacaksınız. Zaten de şöyle "Ben işte 3-5 ay çeker-yüklerim güzel birşeyler kazanmaya başlarım" diye de hiç ummayın. Eğer birkaç senedir fotoğraf ile uğraşıyordunuz da harddiskinizde 15.000 - 20.000 tane çok iyi fotoğrafınız var ise bunları stok siteye yüklemenizden birkaç ay sonra belki eh işte paralar kazanmaya başlayabilirsiniz. Çok şanslıysanız işte nadiren arada sırada sürpriz satışlar yaşayabilirsiniz tabi. Kimi arkadaşların 1 tek foto satışından 50-80 $ kazandığı da olmuştur ama genelde 1 foto satışından 0.25 $ kazanırsınız !..

Canon 200D almak zorunda falan hissetmeyin kendinizi. Ben olsam bugün için Nikon D3300/D3400 alabilirdim başlangıç için.
    Şuna da bakın ,
    www.imaging-resource.com
    Fuji X-A5 First Shots: Perhaps the best image quality we’ve seen yet for $600
    https://www.imaging-resource.com/news/2018/04/23/fuji-x-a5-first-shots-perhaps-the-best-image-quality-weve-seen-yet-for-600
    .
    Fujifilm X-A5 + 15-45 kit lens ile 2.600 TL.
    İyi makina değil iyi fotoğraf daha önemli. 2 senede benim gördüğüm bu. Bir arkadaşım Olympus PEN E-PM2 ve 14-42 II R ile bir fotoğrafı 46 $'a satın alınmıştı !.. Hem de 1.5 ay evvel olan birşey bu.

Bu da benden bir örnek ,
     STOK FOTOĞRAFÇILIĞI BİLGİ PAYLAŞIMI
    22Mayis2017-PL3-1442rii kit lens-teksatis8dolar by Ciddi iyi1i, on Flickr

İşte kanıtı PEN E-PL3 + 14-42 II R kit lens ile (Fotoğrafı 2013 yılında çekmişim, makina m43 sensör, 12 megapixel ama satış 2017 senesinde oluyor dikkatinizi çekerim.)
    Metal Lines by Ciddi iyi1i, on Flickr

Ben yanlış anımsamıyorsam ilk satışımı 300-320 fotoğraf yüklemişken görmüştüm. Fakat çok acemice başlamıştım. Hiç bu konuda birşeyler okumadan, hele etiket(tag) girme konusunda da çok beter olduğumu sonradan öğrenmiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 27 Temmuz 2018; 3:17:32 >

• Merhaba, shutterstock profinize baktım gayet başarılı. Benim de 1 seneyi aşkındır üyeliğim var shutterstock'ta ama aktif ve düzenli olarak kullandım denemez. Bir tek ilk profil açtığımda yüklediğim bir miktar foto var 60-70 tane. Geçen sürede 5.60 dolarlık satış anca yapabildim. Size bir iki soru soracağım cevaplarsanız çok memnunn olurum :

Acaba shutter'dan ayda ne kadarlık satış yapıyorsunuz ortalama olarak merak ettim?

Birde shutterstock haricinde kullandığınız siteler var mı varsa siz en çok satışı nereden elde ediyorsunuz? @jiddi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eru ilúvatar -- 27 Temmuz 2018; 19:58:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eru ilúvatar

Merhaba, shutterstock profinize baktım gayet başarılı. Benim de 1 seneyi aşkındır üyeliğim var shutterstock'ta ama aktif ve düzenli olarak kullandım denemez. Bir tek ilk profil açtığımda yüklediğim bir miktar foto var 60-70 tane. Geçen sürede 5.60 dolarlık satış anca yapabildim. Size bir iki soru soracağım cevaplarsanız çok memnunn olurum :

Acaba shutter'dan ayda ne kadarlık satış yapıyorsunuz ortalama olarak merak ettim?

Birde shutterstock haricinde kullandığınız siteler var mı varsa siz en çok satışı nereden elde ediyorsunuz? @jiddi
    Teşekkür ederim... Ben de hiç doğru düzgün çalışmıyorum. 2010'dan beri amatör olarak fotoğrafla ilgileniyorum. Öncesinde ise 2005'te bas-çek kompaktım vardı ama o zamanlar nerede ise tam manası ile "Ben onları anı olsun diye çektiğim fotoğraflar" vardı. Makinam 5 megapixel iken ben kartta çok yer kapmalasın diye (kartım da 512 mb. idi 3mp'e ayarlamıştım mesela :) Öyle bir zamanlardı. Ne ise işte stok olayına girmemin de gerçek nedeni "Fotoğraf çekmeye zaman bulamaz olunca makinayı-lensleri satayım ben be çok yatar oldu bunlar, böyle durması zarar" diye düşünürken kardeşim dedi ki "Şu stok fotoğraf işi ile ilgilen belki gaz olur sana, ne zararı olur ki" ?! Öyle başladım ve işte aylarca hesapta 20-30-50 fotoğrafım olmuştu. Sanırım işte 8-9 ay olmuştu ki bu işe el atalı ilk satışımı yapınca onun gazı iyi geldi bana !.. Bu arada da sözde bir planım vardı "2010'dan beri çektiğim fotolardan başlayığ yükleyeceğim" şeklinde. Fakat işte yüklüyorum, bu alanda da hiç bir bilgim yok, 10 yüklüyorum 6-7 tanesi şu şu sorunlar nedeni ile kabul edilmedi diye iade :) İşte görmemişim kadrajda birinün yüzü belli, bir yerde bir panoda marka görünüyor, yüksek iso sebepli kumlama çok diye, biraz titrek, ben öyle seviyorum diye karanlık pozlamışım o da iade falan. Haliyle de iadeler oldukça ilk başlarda böyle ayda 2-3 gün 8-10 tane foto yüklerdim.

Esas bu stok foto işine dikkat ederek foto çekmem 2017'nin baharı gibi oldu ve ondan sonra pek nadir yüklediğim fotolar red edilir oldu. Tabi yine günlük yaşamdan arda kalan sürelerde birçok başka nedenle öyle her gün foto çekip yükleme vs. gibi bir durumum yok. Haftada 10 fotoğraf yüklüyorum ama sanırım ortalamam budur.

Aylık kazancım da işte portföyde 910 fotoğrafım mı ne oldu, 4-5 $ kazanıyorum aylık ortalama. Böyle yukarıdaki gibi sürprizler olmaz ise işte bu kadar. Fakat şunu özellikle söylemek isterim, benim portföy vs. kimse için bir ölçü olmasın. Çünki benden 1 sene sonra bu konuda çevremdekilere (bizim bir forum var) bu konuyu açmamla başlayanlar ve sürdürenler arasında şu anda benden çok daha iyi durumda olanlar var. Benim birkaç satır yukarıda dediğim detayı es geçmeyin. Ben fotoğraf çekecek zaman bulamıyorum diye bari bu hobiden istifa etmeden bir de bu stok işine bakayım diyerek başladım ve işte yukarıda da paylaştığım örnekteki gibi tee 2013'te kit lensle çektiğim fotolarım 2017/2018'de satılıyor falan.

Stok sitelerinde genellikle sezona ve zamana göre dönemsel hangı konularda satışlar yapılabilir, işte 14 Şubat geliyor, yılbaşı geliyor vs günlere göre foto çekin gibisinden tüyolar verilir. Her alanda fotoğraf satılabilir ama sanıyorum ki insan için 1 günde uyanık olduğumuz tüm süre boyunca ihtiyaç duyduğumuz en ilk şey yemek/içmek ! Yani sabah gözümüzü açar, akşam gözümüzü kapayana kadar (ki kimileri geceleri de çalışır eğlence sektörü vs.) Dünya'nın her yerinde insanlar birşeyler yer ve içerler. Dolayısı ile de en aktif olan alan bence yiyecek ve içecektir.

Bu arada 60-70 foto ile 1 yılda 5.60 $ kazanmışsanız bence gayet iyi. Benim ilk yılda 300 küsür fotoğraf ile toplam gelirim 16-18 $ mı ne olmuştu :)

Tabi öğrendik ki... Böyle diyorum, çünki ben 2 yıl önce böyle kendi kafama göre daldım bu işe. Sonra arkadaşlarla paylaşınca onlar da dalıp-araştırmalar yapınca işte öğrendik ki kesinlikle 1 tek stok sitesine yüklemeyeceksiniz. Semt pazarı gibi düşünün. Malınız var ve yetişebildiğiniz kadar pazarda tezgah açıp ürünlerinizi daha büyük bir popülasyona gösteriyorsunuz. E haliyle de 1 semt pazarında 1.000 müşteri var ise 3 semt pazarında 3.000 müşteriye mallarınızı gösterdiğinizde % olarak kazanç payınız artıyor.

Ben ilk shutterstock ile başladığımdan haliyle orada en çok satılık eserim var ve en yüksek gelirim oradan. Adobe Stock ise 2'inci sırada gelir olarak. Bazı arkadaşlar başka yerlerden daha çok kazanç elde edebiliyorlar ki bunu da gayet mantıklı buluyorum. Çünki çektiğiniz fotolar ve sunduğunuz pazardaki müşterilerin ihtiyaçlarına göre her kişinin kazancı mesela shutterstock'ta aynı olamaz.

İşte nesi var, sonuçta bunlar da ebediyen satılabilecek bir yere yüklediğiniz ve eser hakları size ait ürettiğiniz şeyler. Nasıl ki siz 1 yıl önce 60-70 foto yüklediniz de bugün hala müşterisi çıkıp satılabilir ise... Benim de düşüncem damlaya damlya göl olur. Öbür türlü harddiskte dursa, harddisk bozulsa hepsi uçsa-gitse onca fotoğrafınızın ne size ne de bi kimseye hiç faydası yok. Böyle hiç değilse durduğu yerde 5-10 bişeyler kazandırır. Devam edilirse 15-20, 40-50 $ olur ki 15.000-30.000 fotosu olanlar tahminim kazanıyordur güzel paralar.

• Ayrıntılı cevabın için çok teşekkürler. Bende Canon 100D var yarı profesyonel turist işi ama güzel pozlar çekiliyor (hala daha aldığımda ki lensini kullansamda ). Zamanında erasmus yaparken almıştım stock işinden hiç haberim yoktu, maksadım hem bir hobi elde etmek hemde güzel anılarımı fotoğraflamaktı. O dönem okul hep tatil gibiydi hibede sağolsun paramız vardı avrupanın baya bir şehrinde sokakları makinemle arşınlandım, oradan kalma fotolar var hep.

Sonra stock'u duydum dedim bir yükleyelim bakalım ne olacak diyerekten bir gazla başladım, sonra bir hevesmiş öyle kaldı çünkü satan içerik yaratmanın ne kadar zor olduğunu daha doğrusu gerçekten emek istediğini farkedip caydım ama ara ara gaza gelip konsept yaratıp yüklediğim oldu gene. Bir ara vektör çizmeyi denedim ama o daha da zormuş. Lakin deneye deneye sanırım ne satar ya da kendi kafamda ne çekmem gerektğine karar verdim az çok ve bu sene Almanya'da yükseklisansa başlayacağım hazır gidiyorken bu işe düzenli bir hobi olarak başlama kararı aldım (arada yemek parası, harçlık çıksa yeter ).

Dediğin gibi tek bir sitede kalmak semt pazarı varken köy pazarında stand açmaya benziyor o yüzden bende sizin fikrinizi almak istedim hangi stock sitelerini kullanıyorsunuz başka diye. Şu an shutterstock'tan sonra Alamy'de bir üyelik açtım fotoları oraya geçirdim bakalım ilk satış ne zaman olacak. 3. olarakta fotolia denemeye karar verdim.

@jiddi

• quote:

Orijinalden alıntı: Eru ilúvatar

Ayrıntılı cevabın için çok teşekkürler. Bende Canon 100D var yarı profesyonel turist işi ama güzel pozlar çekiliyor (hala daha aldığımda ki lensini kullansamda ). Zamanında erasmus yaparken almıştım stock işinden hiç haberim yoktu, maksadım hem bir hobi elde etmek hemde güzel anılarımı fotoğraflamaktı. O dönem okul hep tatil gibiydi hibede sağolsun paramız vardı avrupanın baya bir şehrinde sokakları makinemle arşınlandım, oradan kalma fotolar var hep.

Sonra stock'u duydum dedim bir yükleyelim bakalım ne olacak diyerekten bir gazla başladım, sonra bir hevesmiş öyle kaldı çünkü satan içerik yaratmanın ne kadar zor olduğunu daha doğrusu gerçekten emek istediğini farkedip caydım ama ara ara gaza gelip konsept yaratıp yüklediğim oldu gene. Bir ara vektör çizmeyi denedim ama o daha da zormuş. Lakin deneye deneye sanırım ne satar ya da kendi kafamda ne çekmem gerektğine karar verdim az çok ve bu sene Almanya'da yükseklisansa başlayacağım hazır gidiyorken bu işe düzenli bir hobi olarak başlama kararı aldım (arada yemek parası, harçlık çıksa yeter ).

Dediğin gibi tek bir sitede kalmak semt pazarı varken köy pazarında stand açmaya benziyor o yüzden bende sizin fikrinizi almak istedim hangi stock sitelerini kullanıyorsunuz başka diye. Şu an shutterstock'tan sonra Alamy'de bir üyelik açtım fotoları oraya geçirdim bakalım ilk satış ne zaman olacak. 3. olarakta fotolia denemeye karar verdim.

@jiddi
    Rica ederim... Mekan fotosu çekmek stok işinde zor. Çoğu sefer bina fotosu için izin belgesi istediği oldu. Ben bina fotoğrafı yüklemekten ve çekmekten vazgeçtim. Park, doğa, çiçek, makro, kedi-köpek, doğa manzaraları vs. olur ama şehir manzarası ve bina işi çok zor. Galiba AB dahilinde birkaç sene evvel bir kanun çıkmıştı bu bina fotoları ile ilgili. O sebeple bina fotolarını kabul etmiyorlar artık izin belgesi ile yollamayınca. Şehir, sokak kesitlerinde de zaten reklam vs. panoları girdi miydi kabul etmiyorlar. Hiç uğraşılacak konular değil onlar bence. En güzeli işte doğa, evcil ve vahşi yaşam fotoları, deniz/kumsal vs. yiyecek, var ise işte markasız el işi yaptığınız işler...

Vektör işi ayrıca bir bilgi ve beceri istiyor. Yıllardır merak ettiğim bir alan olduğundan çok azıcık bişeyler üretmesini bildiğim bir alan. Yani programlara biraz aşinayım da işte bu alanda gidecek konular bulmak ve üretmek konusunda alakasız bilgiye sahibim gibi. Gerçi birkaç grafik tasarımı satışı da yaptım. Kışın fotoğraf üretmekten daha kolay olabiliyor o da :) Hatta zaman zaman bunca zamanımı fotoğraf hobisine verdiğimin 5'te 1'ini versem bu grafik tasarım/vektör vs. işini epey ileri taşırdım diye de düşünüyorum.

Evet, birkaç pazara tezgah açın. Belli olmaz işte, bakarsınız hiç ummadık fotolarınıza öyle alıcılar çıkıverir ki kimi aylar çok şaşırtıcı paralar kazanabilirsiniz. 10 senedir fotoğraf hobisinden 1 kuruş kazanmaksızın sıfr masraf etmişim mesela. 2 sene içinde ne kadar az olsa bile örneğin -7.000 liradan ne kurtarırsam büyük kazançtır diye düşünüyorumdum, e oluyor da işte ne güzel.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 28 Temmuz 2018; 1:26:8 >

• Yıldız tarihi 9 Ocak 2020 - Kaptanın seyir defterine...

Beautiful sunny park view during summer day by CiddiBiri Ucuncuhesap, on Flickr

Kullanılan ekipman : Olympus PEN E-PL3 + 14-42 II R ÇÖP LENS - 2011 senesinde çıkmış 12mp. 2x çarpanlı, m43 sensörlü, vizörsüz gövde !( Buralarda öyle anılıyor da, anlasınlar diye böyle diyenler gibi söyleyeyim dedim )
    Olympus E-PL3 + OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
    ƒ/8.0 14.0 mm 1/320, iso 200

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 11 Ocak 2020; 23:14:59 >

• Herkes bir dünya site paylaşmış, bir dolu da web sitesi. Dikkat ederseniz neredeyse hepsi yabancı kaynaklar. Hadi anlıyorum teknolojide adamlar ileride, ülkece geri kaldık arkalarından ağır adımlarla ilerliyoruz.. Abi Dünyada ki en büyük 10 firmaya baktığında en az 6-7 tanesi yazılım sektörü içinde. Kimsede demiyor ki aynı bilgisayar bizde de var, yazılım bilgisi internette gani.. Bizde geliştirelim birşeyler, Türkiyemiz adına bir fayda sağlayalım.. YOK.

Devamlı instagramda ve Facebookda paylaşımlar, şurda şu hesap burda bu hesap. Millete kimliklerimizi ellerimizle verip duruyoruz. Emeklerimizi, zevklerimizi teslim ediyoruz.

Bir ekip kurduk, şimdilik yaklaşık 7-8 kişi olarak. Bu işe kendi çapımızda tepki koymak için. Bir web sayfası açtık STOKFOTO.COM . Bağış sistemi için alt yapımızı hazırladık. En azından kendi içimizde başarılı, niyetli, inançlı insanları bir araya getirelim.

Kısa zamanda bir takım insandan destek aldık, almaya da devam ediyoruz. Tabi ki bir amacım size sayfamı göstermek, paylaşmak. Ama şöyle bir gerçek var ki, artık biraz olsun YERLİ'leşmemiz gerekmiyor mu?

Zaman ayırıp beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
    İyi günler dilerim herkese

• quote:

Orijinalden alıntı: StokFoto

Herkes bir dünya site paylaşmış, bir dolu da web sitesi. Dikkat ederseniz neredeyse hepsi yabancı kaynaklar. Hadi anlıyorum teknolojide adamlar ileride, ülkece geri kaldık arkalarından ağır adımlarla ilerliyoruz.. Abi Dünyada ki en büyük 10 firmaya baktığında en az 6-7 tanesi yazılım sektörü içinde. Kimsede demiyor ki aynı bilgisayar bizde de var, yazılım bilgisi internette gani.. Bizde geliştirelim birşeyler, Türkiyemiz adına bir fayda sağlayalım.. YOK.

Devamlı instagramda ve Facebookda paylaşımlar, şurda şu hesap burda bu hesap. Millete kimliklerimizi ellerimizle verip duruyoruz. Emeklerimizi, zevklerimizi teslim ediyoruz.

Bir ekip kurduk, şimdilik yaklaşık 7-8 kişi olarak. Bu işe kendi çapımızda tepki koymak için. Bir web sayfası açtık STOKFOTO.COM . Bağış sistemi için alt yapımızı hazırladık. En azından kendi içimizde başarılı, niyetli, inançlı insanları bir araya getirelim.

Kısa zamanda bir takım insandan destek aldık, almaya da devam ediyoruz. Tabi ki bir amacım size sayfamı göstermek, paylaşmak. Ama şöyle bir gerçek var ki, artık biraz olsun YERLİ'leşmemiz gerekmiyor mu?

Zaman ayırıp beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
    İyi günler dilerim herkese
    Bu işlerde güven çok önemli. Güveni de en çok bize hissettirecek şey "adalet sisteminin işlevselliği". Daha uzun konuşulması bile şu an için en hafifi ile "güvensiz" olacağından susmak bireysel olarak yapabileceğimiz en "Güvenli" şey olarak elimize kalmış durumda !..

Elbette destek olalım da biraz açıklayın... Nasıl işliyor bu siteniz ? Görsel içerik üretici olarak bize emeklerimizin karşılığı olarak hiç değilse bir bilet parası, bir yol masrafı gibi şeyleri çıkartabileceğimiz imkan sunabiliyor mu bu girişiminiz ? Bugün en basitidnen orta karar bir ekipman edinmek 5.000 TL. dolaylarında. Git-gez-çek-gel yükle vs. insanların çoğu belki farkında değil ama bya bir mesai ve iş yükü.

• jiddi kullanıcısına yanıt
    Doğru söylüyorsun fakat şöyle bir durum var, bu bir iş ilanı değil. Öncelikle fotoğraf çekmek, zamanı dondurmaktır. Bu iş gönül vererek olur, hobi ile olur. Para kazanmak, yaptıkların kayda değer bir hal aldıktan sonra, seninle çalışmak isteyen insanlarla birlikte olur. Şu an bu sektörde para 'Bağış Sistemi' ile ilerliyor. Pixabay, Pexels, Flickr, Gratisography, Unsplash gibi bir dünya Ücretsiz fotoğraf paylaşım siteleri var ve bunlar bu sektörde dünya devlerinden bazıları. Kimisinde sadece paylaşıyorsun, kimisinde ise para kazanabiliyorsun. Biz Türkiye'de stokfoto.com ile bu sektörde bir girişimcilik yapmak istedik. Yabancı pazar bu anlamda çok geniş fakat Türkiye'de ne yazık ki yok. Bizim kendi sitemizde 'Para kazanmak' mümkün. Para olayı tamamen bağış sistemi üzerinden yürüyor, tıpkı az önce verdiğim diğer sitelerde olduğu gibi.
    İlk amacımız Türk kullanıcılar, nasip olursa ilerleyebilirsek Dünya piyasasına da açılmayı düşünüyoruz. Sözüm meclisten dışarı, kimse çevresindeki insanların başarılı olmasını istemiyor. Ulaşamayacağı kişileri, şirketleri övmekten de, desteklemekten geri durmuyor. Biz bu yola bir adım attık, gelin sizlerde ailemize katılın, hep birlikte büyüyelim. Bunlar zor şeyler değil.Stokfoto.com

• Merhaba 1,2 fotoğrafım satılınca hemen gaza geldim elimdeki fotoğraflardan bazılarını upload ettim. Bazıları kabul edildi bazıları özellikle model izni konusunda red yedi.
    Model iznini araştırdım ve
    Shutterstock
    Hukuk Merkezi | Shutterstock
    https://submit.shutterstock.com/legal?language=tr
    adresinde Türkçe veya İngilizce dilinde belge olduğunu gördüm. Bu belgeleri doldurup upload etmek yeterli mi acaba? Noter onayı vs gibi resmi onay gerekmeden yapabilir miyiz?

• quote:

Orijinalden alıntı: iwd35

Merhaba 1,2 fotoğrafım satılınca hemen gaza geldim elimdeki fotoğraflardan bazılarını upload ettim. Bazıları kabul edildi bazıları özellikle model izni konusunda red yedi.
    Model iznini araştırdım vehttps://submit.shutterstock.com/legal?language=tr adresinde Türkçe veya İngilizce dilinde belge olduğunu gördüm. Bu belgeleri doldurup upload etmek yeterli mi acaba? Noter onayı vs gibi resmi onay gerekmeden yapabilir miyiz?
    Model izni için notere falan gerek yok. Model siz ve bir kişi daha mı isyteniyordu (yoksa model 18+ altında ise 2 miydi o 3'üncü şahıs imzası) ile işlem tamam onu ulpoad ediyorsunuz. Kolay gelsin... Model izninde zaten var kimlerin imzalaması gerektiği bilgisi. Yükleyin hocam... Böyle forum sayfalarına fotoğraf yükleyip aralarda kaybolup gitmesinden çoook daha iyidir bu sitelere fotoğraf yüklemek. Hiç değilse 3-5 satılır belki ileride bir lens vs. alacak para çıkar.

• quote:

Orijinalden alıntı: iwd35

Merhaba 1,2 fotoğrafım satılınca hemen gaza geldim elimdeki fotoğraflardan bazılarını upload ettim. Bazıları kabul edildi bazıları özellikle model izni konusunda red yedi.
    Model iznini araştırdım vehttps://submit.shutterstock.com/legal?language=tr adresinde Türkçe veya İngilizce dilinde belge olduğunu gördüm. Bu belgeleri doldurup upload etmek yeterli mi acaba? Noter onayı vs gibi resmi onay gerekmeden yapabilir miyiz?
    Merhaba.
    Shutterstock
    Legal Center | Shutterstock
    https://submit.shutterstock.com/legal
    bu adresten Shutterstock'un kendi formlarını Türkçe dilinde indirebiliyorsununuz. Download tuşuna basmadan önce açılır menüden Türkçe dilini işaretlemeyi unutmayın sadece. Model izin formu fotoğrafçı ve model arasında yapılan basit bir sözleşmedir. Geçerli olması için fotoğrafçı, model ve bir de ayrıyeten 3. kişi olarak tanık imzasına ihtiyaç duyar. Tanık sizinle soyadı aynı olan 1. dereceden bir akrabanız olamaz. Ayrıca Eğer 18 yaş altı bir modeliniz varsa onun yasal ebeveyni (genellikle annesi ya da babası) imzalamalıdır. Ayrıca yine tanık olarak annesini ya da babasını kullanmazsınız. Bir de eğer kendi çocuğunuzu fotoğraflıyorsanız diğer yasal ebeveyni imza atmalıdır. Kısacası hiç bir şekide hem fotoğrafçı hem tanık hem de ebeveyn imzası aynı kişiye ait olamaz normal şartlar altında. Otoportrele, selfieler vs. farklı bir durum.

Şatış rakamları konusuna gelince, malesef artık bu sektör (mikro stok fotoğraf) aşırı doygunlaşmış bir sektör haline geldi. Satış rakamları ile fotoğraf sayınızın bir orantısı olmakla birlikte doğrudan bir alakası yok. Bu tip sitelerin arama motoru katılımcıları tamamen küstürmemek adına hem ihtiyaç olunan, hem de size para kazandıracak fotoğrafları belli aralıklar ile alıcının önüne çıkartarak satış yapmanızı sağlayan bir algoritma ile çalışıyor. Dolayısı ile daha çok fotoğraf şansınızı bir nebze artırmak ile birlikte verdiğiniz emeğin ve zamanın karşılığını büyük oranda alamıyorsunuz. Zira en çok aranan iş adamı/iş kadını, tatil beldesi, yeni yıl, doktor, ev/emlak vs. gibi konularda zaten zamanın çok yüksek kalite ile çekilmiş ve sıralamada en ön yerleri almış yüzbinlerce fotoğraf bu sitelerin görsel deposunda mevcut. Yani yeni bir fotoğraf tarih sıralamasına göre aratılmadığı sürece alıcının önüne ancak yüzlerce sayfa sonra düşüyor. Anahtar kelime vs. ise bunu bir yere kadar etkileyebiliyor. Bu söylediklerim ortalama bir portfolyo için geçerli şeyler. Ancak çok özgün fotoğraflar çekiyorsanız ve tasarımcıları cezbedecek bir portfoyunuz varsa bu çemberin dışındasınız. Yani o durumda her çektiğiniz fotoğraf satış yapma potansiyeline sahiptir. Ancak farklı şeyler denemeli zaman içinde bir tarz yaratmalısınız kendinize. Ayrıca gerçekten güncel ve yerel olan konuları takip etmek de satışlarınıza olumlu etki edecektir.

Para çekme hususu da ayrı bir dert malesef ülkemizde. Ben Skrill kullanıyorum ancak son bir yıldan uzun süredir hiç çekim yapmadım. Zira hem skrill hem türk bankaları arada %20 ye varan kesintiler yaptılar son çekimlerimde. Zaten çektiğimiz cüzi miktarlar. Ben de amaçsızca tutmayı tercih ettim hesabımda. Diğer yollar nerdeyse tamamen kapalı. Banka çeki opsiyonu hakkında yapılan yorumları okumadım ama ciddi bir rakam (500-1000 uds gibi) söz konusu olmadıkça bunu asla tavsiye etmem zira o opsiyonda da tamamen bankaların pençesine düşüyorsunuz. Aslına bakarsanız 100 dolar altı çekim yapmanızı genel olarak tavsiye etmem. İlk etapta paraya değil de yaptığınız işlerin niteliğine odaklanın derim. Zaten artık bu iş kesinlikle "hobinizden para kazanın" mantığının çok dışına çıkmış bir sektör. Yani yolda gezerken çekip de para kazanabileceğiniz ancak belki bir miktar haber (editorial) içerikli fotoğraf olabilir.

• eddy_gordo kullanıcısına yanıt
    anladım hocam, mesela şu corona virüsü görselini çeken arkadaş çok iyi iş çıkartmış (sanırım reuters da çalışıyor), neredeyse tüm yerli yabancı haber sitelerinde aynı görsel kullanılıyor(elinde tüp corona positive seçili eldivenli bi dr arka plan flu). Corona'dan güzel gelir elde etti gibime geliyor.
    Evet bu işin de bahsettiğiniz gibi doyum kısmına gelinmiş gibi duruyor. Tr de para çekmek zaten başlı başına sıkıntı. Bilgilendirici yorumunuz için teşekkürler.
  • iwd35 İ kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle bu (korona) güncel fotoğrafa çok güzel bir örnek. Ama orada bile önden davranan kazanıyor. Yani şimdi siz de bu içerikte bir görsel üretirseniz tabii ki başka bir içeriğe göre satış potansiyeli çok çok yüksek ama çok özgün ya da tasarımcıların/editörlerin aradığı bir şey olmadığı sürece ilk gönderilenler kadar talep görmeyecektir. Yine de bu işe hevesli iseniz kesinlikle bu söylediklerim sizi caydırmasın. Bunlar sadece benim deneyimlediğim, gözlemlediğim hususlar. Yüksek satış hedefleniyorsa dikkat etmek gerekli. Her şeye rağmen tasarımcıların bam teline dokunan görseller üretirseniz çok her zaman iyi kazanç olasılığı var. Bir zamanlar Türkiye'de sadece bu işten geçimini sağlayan, ciddi paralar kazanan fotoğrafçı arkadaşlarımız vardı. Ortak bir forum kurulmuştu. Paylaşım, bilgi alışverişi yapılırdı. Köprünün altından çok sular akmış... şimdi neredeler acaba?...

• bu şekilde devam et
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Benim 2012 model Olympus PEN E-PL3 + 14-42 II R kit lens ile çektiğim yüze yakın fotoğrafım 2017/2018 sürecinde defalarca satıldılar. Bu olayda benim tecrübelerime göre iyi fotoğraf makinasından ziyade iyi konu ve konuyu iyi fotoğraflamak çektiğiniz fotoğrafı satılır yapacak etkenler. En çok satan fotoğraflarım 12 megapixelli ve m43 sensörlü üstelik kit lens ile çektiğim fotoğraflar. Hatta ben de bilmeden ve o gaz ile "E 12mp, kit lensle satılıyor ise daha iyi bir makina + lens ile daha çok satılır" düşüncesi ile makinayı da lensi de güncelledim ama konu olarak vasat kalınca fotoğraflar henüz daha iyi ekipman ile o eskileri kadar satış yakalayabildiğim 1 tek fotoğrafım yok. Tabi bu benim bireysel tecrübemdir. Farklı durumları tecrübe etmiş kişiler de olabilir.

10-15 fotoğraf çok ama aşırı derecede çok az bir rakam satış için.
    Şöyle birkaç şey yazıp araştırırsanız birkaç kişinin portföyüne bakarsanız...
    https://www.shutterstock.com/tr/g/dewaldkirsten

60 sayfalık bir portföyü var adamın mesela. Benim ise henüz 10 sayfa olmuş, 900 görselim var !..

Başka birisi,https://www.shutterstock.com/tr/g/lcc
    55 sayfaya ulaşmış... Falan da işte bunlar bile hani çok değil. Şimdi düşün, bu kişiler yıllardır bu alanda tanınmış, belki kimileri müşteriler tarafından favorliere eklenmiş falan üreticiler konumundalar ve sen/ben işte geçen sene falan bu alana giriş yapmış 100-200 fotoğraf yüklemişiz ? ! Sizce müthiş fotoğrafçıydık da sadece paraya ihtiyacımız olmadığından mı stok fotoğrafçılığı ile de ilgilenmiyorduk ? Hani "Bi başlıycam 50 foto yüklesem köşeyi dönerim ben" hallerimiz mi var ? Yani bu pazarda ekmeğini resmen taşı sıkıp suyunu çıkartarak kazanacaksınız. Zaten de şöyle "Ben işte 3-5 ay çeker-yüklerim güzel birşeyler kazanmaya başlarım" diye de hiç ummayın. Eğer birkaç senedir fotoğraf ile uğraşıyordunuz da harddiskinizde 15.000 - 20.000 tane çok iyi fotoğrafınız var ise bunları stok siteye yüklemenizden birkaç ay sonra belki eh işte paralar kazanmaya başlayabilirsiniz. Çok şanslıysanız işte nadiren arada sırada sürpriz satışlar yaşayabilirsiniz tabi. Kimi arkadaşların 1 tek foto satışından 50-80 $ kazandığı da olmuştur ama genelde 1 foto satışından 0.25 $ kazanırsınız !..

Canon 200D almak zorunda falan hissetmeyin kendinizi. Ben olsam bugün için Nikon D3300/D3400 alabilirdim başlangıç için.
    Şuna da bakın ,https://www.imaging-resource.com/news/2018/04/23/fuji-x-a5-first-shots-perhaps-the-best-image-quality-weve-seen-yet-for-600 .
    Fujifilm X-A5 + 15-45 kit lens ile 2.600 TL.
    İyi makina değil iyi fotoğraf daha önemli. 2 senede benim gördüğüm bu. Bir arkadaşım Olympus PEN E-PM2 ve 14-42 II R ile bir fotoğrafı 46 $'a satın alınmıştı !.. Hem de 1.5 ay evvel olan birşey bu.

Bu da benden bir örnek ,
    22Mayis2017-PL3-1442rii kit lens-teksatis8dolar by Ciddi iyi1i, on Flickr

İşte kanıtı PEN E-PL3 + 14-42 II R kit lens ile (Fotoğrafı 2013 yılında çekmişim, makina m43 sensör, 12 megapixel ama satış 2017 senesinde oluyor dikkatinizi çekerim.)
    Metal Lines by Ciddi iyi1i, on Flickr

Ben yanlış anımsamıyorsam ilk satışımı 300-320 fotoğraf yüklemişken görmüştüm. Fakat çok acemice başlamıştım. Hiç bu konuda birşeyler okumadan, hele etiket(tag) girme konusunda da çok beter olduğumu sonradan öğrenmiştim.

Alıntıları Göster
    gayet başarılı bu hocam ellerinize sağlık

• Çok güzel paylaşım. Derleyen arkadaşlara teşekkür ediyorum .
  • Merhaba arkadaşlar, malum evde kaldığımız bugünlerde shutterstock stesinde hep yapmak istediğim ama fırsat bulamadığım stok fotoğraf yükleme şansı buldum.

Birkaç sorum var, cevabını net olarak bulamadım,
    Fotograflarda marka içeren ürünler yasak ama çok yüklemek istediğim birkaç görsel var, ornegin cafede elinde kola şişesi tutuyor ama marka ismi birkaç harf gorunecek şekilde ben bunu yüklersem ve bir sekilde onaydan gecerse ilerde yinede teliften sıkıntı yaşar mıyım? Yani markanin kısmi gorunmesi sorun yaratır mi?

İkinci soru olarakta deniz kenarinda manzara izlerken havadan geçen polis helikopterinin karelerini cekebildim, kamuya ait bir taşıt ve üzerindeki polis emniyet genel müdürlüğü vs gibo logolar içermesi de yine telife girer mi? Ayni şey bir polis otosu veya itfaiye de olabilir.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.