ya çok çalmak istiyorum ama hiç bir yerde tab vs bulamadım. yildirimadmusicyoutube #arnavutkaldırımı #demetsağıroğlu #gitarsolo https://www.youtube.com/watch?v=1s_wuRBbMbY |
ŞU ŞARKININ TAB/NOTASI VS BULABİLECEK OLAN VAR MI?
-
-
-
Ben olsam o kadar çok çalmak istiyorsam adamın parmak hareketlerine bakarak notaları çıkarmaya çalışırdım. Tabi yapabiliyorsam direkt kulağımla çalmaya çalışırdım da o kadar ileri değilim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kulaktan çalamıyorsun anladığım kadarıyla.
Şarkıyı kulaktan çıkarabilirim ama tablara dökemedikten sonra senin bir işine yaramaz maalesef.
Bence kendin çıkarmaya çalış. En azından kulağını geliştirirsin.
-
hocam aslında adam gibi ögrenmek istiyorum ama vakit yok bir türlü zaman ayırımadım nota okumayı ögrensem hangi tel hangi perde hangi notaya denk geliyo filan hazır notaları çalabilsem ordanda kulaktan çalabilirm diye düşünüyorum.
-
Gitar çalıyorsanız eğer sadece notaları öğrenmek işinize yaramaz. Okumayı öğrenirken sadece harfleri öğrenmek gibi. Gamlara da çalışmanız lazım. Bu şekilde kafanızdakileri kelimelere dönebiliyorsunuz. Sonrasında da gamlara uygun akor dizileriyle cümleleri kuruyorsunuz. O şekilde rahatça duyduğunuz bir şarkıyı çalabilir hale gelirsiniz. Ama uzun iş işte. Ha diyince olmuyor.
Hocam yanlış anlamayın ama dediğiniz şey sizin de belirttiğiniz gibi "kafanızdakileri kelimelere dökmek" için işe işe yarar. Duyduğu şeyleri çalabilmesi için müzik kulağını geliştirmesi gerek. İkisi farklı şeyler.
Ben mesela gam, akor vs. bilmem ama tekniğim el verdiği müddetçe duyup da çalamayacağım hiçbir şey yok.
-
hocam ben kulaktan çok fazla çalıyorum, gitar değil de keman piyano çalıyorum daha çok, nota pek kullanmam. bi ara geniş bir zamanda notasını çıkarırsam atarım. ama tab şeklinde yazamam bilmiyorum çünkü. ben ilkel şekilde "do mi sol fa" vs yazabilirim teknik bilgi yok bende öyle uyar dersen bir ara yazarım da vakit olursa, yok öyle nota mı olur dersen boşver
-
Aslında şöyle ikisi aynı şey. Öncelikle tabi ki kulağın gelişmesi gerekiyor ama kendim gam çalışırken mesela gam üzerindeki notalara basıp doğaçlama bir şeyler çaldığımda bir anda aklıma daha önce dinlediğim bir melodi geliyor ve daha önce duymuş olduğum bir şarkının bir kısmını çalmış oluyorum. Yine dil üzerinden örnek vermem gerekirse gamlar müziğin dili gibi bir şey bence ve birisi ile aynı dili konuştuğunuzda dediklerini anlayabiliyorsunuz. Bazı söylediği kelimelerden sonra cümleyi nasıl tamamlayacağını tahmin edebiliyorsunuz. Bu da aynı onun gibi. Müziğin dilini öğrendikten sonra müziği çalanın direkt hangi dili konuştuğunu anlıyorsunuz.
Tabi sizin dediğiniz gibi teknik anlamda bir şey bilmeye gerek yok. Zaten dil kursuna gitmeden de dil öğreniliyor. Hatta dil kursuna giden birisinden gitmeden daha iyi konuşanlar da oluyor. Şu nokta önemli bence dil sadece anlatılmak istenileni herkesin anlamasını sağlıyor. O yüzden sizin kadar yetenekli olmayan birisi için kesinlikle müziğin dilini öğrenmek şart bence.
-
Çözüm bulamazsan bana yaz notaya dökerim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
notaları bilmedikten sonra sadece dinleyerek müzik aletinden o melodiyi çıkaramazsın
-
olur hocam sen bildigin şekilde yaz bir şansımzı deniyek
-
hocam hiç bir yerde arnavut kaldırımı şarkısının gitar solo kısmının tabını bulamadım hatta genel olarak şarkının tabını bulamadım tab istememin sebebi iyi kötü tab sistemi ile çalabiliyorm
-
Şimdi bu arkadaşın çaldığını bu şekilde çalabilmek için biraz teknik gerekiyor. Tabdan bakarak böyle çalmak zor, bu seviye çalan biri de bunu kulaktan çıkartır zaten basit bir solo çünkü. Çok istersen soloyu daha görünür halde çalan birinin videosunu 0.5 yavaşlatarak kendinde çalabilirsin.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Müzikle ilgileniyor musun? Ona göre cevap vereyim.
Çünkü dediğin şey şu mantığa geliyor. "5 yaşındaki bir çocuk, okuma yazma bilmeden konuşamaz."
-
Dediğiniz doğru. Gamlar gramer gibi bir şey. Ben İngilizce'yi de kendim öğrendim enstrümanları da kendim öğrendiğim gibi. Okulda bir şey öğrenmememe rağmen öğretim görevlisi oldum üniversitede.
Gitarda da ne gam ne akor biliyorum ama içsel olarak aşinayım gamlara. Sadece içgüdüsel olarak doğru sesleri basıyorum. Teorik herhangi bir bilgim yok.
Arkadaş da gamlara çalışırsa kulağı alışır dediğiniz gibi.
-
Örnek veriyorum bir şarkı çalarken sadece dinleyerek onun piyanodaki doğru tuşlara ve notalara karşılık gelecek şekilde tespit edip çalamazsın.
15 yıldan fazladır yaptığım şeyin mümkün olmadığını söylüyorsun yani.
Müzik kulağı olan herkes duyduğu herhangi bir sesi ya da ses dizisini enstrümanında çalabilir.
Hatta şöyle de bir örnek vereyim. Hayatında hiç enstrüman çalmamış fakat müzik kulağı olan birisi, gözleri kapalı şekilde duyduğu bir notayı doğru bir şekilde tespit edebilir tuşları deneyerek.
Müzikle ya da enstrüman ile ilgili olmadığın çok belli maalesef.
-
yani 3 dakikalık ilk defa duyduğun herhangi bir şarkı çalsın, şarkı bittikten hemen sonra önünde notalar bile olmadan sadece dinlediğin halinle piyanonun başına geçip 0 hatayla tek seferde tüm doğru notalara temas edip benzer zamanlamayla çalabilirsin o zaman. yapılması imkansız demedim bu seviyede olan biri zaten dünyaca ünlü biri olması lazım.
İşin o boyutundan bahsediyorsan haklısın tabi. Ben onu demek istemedim zaten.
Dediğini yapabilecek insan zaten milyarda bir geliyor. Örneğin Mozart. Hatta bununla ilgili bir hikayesi var. Şöyle özetleyeyim hatırladığım kadarıyla. Bir kilisenin yanından geçerken çalınan bir eser çok hoşuna gidiyor ve notalarını istiyor. Kilise de Mozart'a notaları vermiyor. Mozart bir yıl sonra eserin tekrar çalınacağı gün kiliseye gidiyor ve dinledikten sonra tüm eseri notaya döküyor eksiksiz bir şekilde.
Benim anlattığım olay ise şu. Müzik kulağı olan birisi duyduğu bir parçayı notalarına bakmadan üzerinde çalışarak çalabilir.
Spring Waltz eserini duymuşsundur belki. Hoşuma gittiği için elektro gitarda çalayım dedim. Ortalama yarım saat üzerinde çalışıp tüm eseri çıkarttım. İlk defa dinlemiş olsaydım bir saat falan sürerdi tahminen.
TolgayoutubeI know that this piece is "Mariage d'Amour - Paul de Senneville" but most of people know this piece as Chopin - Spring Waltz.. :)https://www.youtube.com/watch?v=-FP1nxyhzUE
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X