Şimdi Ara

Subwoofer hakkında yardım. (Devre arızası) [Çözüldü]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
2
Favori
3.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 4+1 ses sistemimde 30W'lık bir subwoofer vardı. Ben bir hata sonucu hoparlörün iki kutup ucunu kısa devre yaptım. Yaklaşık 5 sn kısa devre yapınca da subwooferdan bass sesi bir daha gelmedi. 5 sn içinde kurtaramadım. Daha sonra kontrol ettim hoparlörü sağlam yani başka bir kaynaktan bass alabiliyorum. Sanırım devresi yandı. Sizce arıza nerden olabilir? Tamir ettirilebilir mi?

Ben de geçici çözüm olarak diğer 4 uydu hoparlöre giden çıkışlardan birini subwoofer'a verdim. Bass sesi geliyor ama maalesef çok az. Neredeyse diğer hoparlör ile eşit. Bir de sadece bass değil az da olsa normal ses de geliyor. Diğer hoparlörler 8W'lık.

Elektronik ile pek bilgim yok ama devre ile ilgili bir arıza olduğu kanaatindeyim. Mesela böyle durumlarda kesin bu parça arızalanmıştır diyebilir misiniz? Belki basit bir arızadır kendim halledebilir miyim?

Kullandığım yanlış terimler için özür dilerim. Dediğim gibi bu konularda pek bilgim yok. Hatalarımı düzeltirseniz çok sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 241 -- 19 Temmuz 2008; 8:24:27 >

• subwooferın bulunduğu kutuyu aç büyük ihtimal çıkış entegresi yanmıştır soğutucuya bağlı entegre olucak onun üzerindeki kodu buraya yazarsan bulabilme ihtimalimiz var yada 2 entegre olabilir biri bas diğerleri uydu hop. için sen şu şekilde fotoğraf çek koy en iyisi fotoğraf olmadan birşey söyleyemeyiz

birde 4.1 sistemin creative mi ?
  •  Subwoofer hakkında yardım. (Devre arızası) [Çözüldü]

Devre bu şekilde, iyi bir fotoğraf makinesi olmadığı için macro yapamıyorum.

Entegre dediğiniz bu ise üstünde yazanlar şöyle:

33AJ28M
    TL084CN

Bu devre elemanından yanyana iki tane var.

Ses sisteminin markası da Premier. Modeli PHT-V5

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 241 -- 18 Temmuz 2008; 15:22:37 >

• Uydu hoparlörleri çalıştığına göre besleme katı v.s sağlamdır.
    Woofer zaten çalışıyor diyorsunuz.

Bu tip hazır sistemlerd 2 entegre olur,birisi woofer birisi de hoparlörleri beslemek içindir.
    Muhtemelen wooferı besleyen entegrenin bağlı olduğu transistörlerde bir sorun olmuştur.
    Bi ihtimal entegre de bozulmuş olabilir.Bu entegre bildiğim kadarıyla op-amp,yani ön güçlendirici gibi çalışıyor,asıl yük buna binmiyor.Kısa devre anında asıl bozulan parça çıkıştaki transistörlerden biri olmalı.

Sizin yapabileceğiniz birşey maalesef yok.Tamiriyle ilgilenen bir elektronikçiye götürmeniz faydanıza olur.
  • Dediğim çıkış entegresi o değil soğutucuya bağlı olucak tl084 opamp oluyor galiba preamp ta kullanılmış
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Uydu hoparlörleri çalıştığına göre besleme katı v.s sağlamdır.
    Woofer zaten çalışıyor diyorsunuz.

Bu tip hazır sistemlerd 2 entegre olur,birisi woofer birisi de hoparlörleri beslemek içindir.
    Muhtemelen wooferı besleyen entegrenin bağlı olduğu transistörlerde bir sorun olmuştur.
    Bi ihtimal entegre de bozulmuş olabilir.Bu entegre bildiğim kadarıyla op-amp,yani ön güçlendirici gibi çalışıyor,asıl yük buna binmiyor.Kısa devre anında asıl bozulan parça çıkıştaki transistörlerden biri olmalı.

Sizin yapabileceğiniz birşey maalesef yok.Tamiriyle ilgilenen bir elektronikçiye götürmeniz faydanıza olur.

Teşekkürler cevabınız için. Peki bozulan parça transistör diyelim. Tamiri çok tutar mı? Hani bazı elektronik eşyaların tamiri maliyetinden çok olur ya bu da öyle bir şey mi?

quote:

Orjinalden alıntı: ASİL01

Dediğim çıkış entegresi o değil soğutucuya bağlı olucak tl084 opamp oluyor galiba preamp ta kullanılmış

Soğutucu göremediğim için anlatmak istediğinizi de tam anlayamadım.

Öyleyse bir tamirciye danışsam iyi olacak gibi. Maliyeti çok fazla olmasın da.

•  Subwoofer hakkında yardım. (Devre arızası) [Çözüldü]

resimde işaretlediğim 1 sayısının altındaki tr ler uyduların olmalı çünki yanyana 4 adet sondaki 2 ile işaretlediğimin altında bulunan tr ise wooferın olsa gerek onun üzerindeki kodu yazabilirmisin

yada

DiabloXT'nin dediği gibi elektronikten anlamıyorsan pek bulaşma paraya kıyıp tamir yapan elektronikçiye göster
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Soğutucu göremediğim için anlatmak istediğinizi de tam anlayamadım.

soğutucu illede büyük petekli bir şekilde olmayabilir benim ilk koyduğum resme bak
  • Bilgim olmadığı için yanlış şeyler diyorum sanırım. Evet haklısınız soğutucu olayında.

İşaretleyip gösterdiğiniz yerlere baktım. 4 tanesinde UTC TDA2030 yazıyor, o ayrı tek olanda ise TDA2030A yazıyor.
  • Tamam sorun çözülecek gibi TDA2030A entegresi 5 bacaklı olucak 35w çıkış gücü imiş

istiyorsan elektronikçileri dolaşıp TDA2030A entegresini arayıp bul lehim yapmayı biliyorsundur umarım arızalı entegreyi çıkar soğutucuda kalan termal macun kalıntılarını temizle izalatör varsa onuda temizle sakın atma izalatörü yerine koy sonra aralarına termal macun sürüp yeni aldığın entegreyi tak vidayla sıkıştır

umarım anlatabilmişimdir

nediyosun kardeşim ben dediğinden hiçbirşey anlamıyorum dersen lehim ustası birine yaptır derim

kendin yapacaksan kolay gelsin

saygılar

• quote:

Orjinalden alıntı: ASİL01

Tamam sorun çözülecek gibi TDA2030A entegresi 5 bacaklı olucak 35w çıkış gücü imiş

istiyorsan elektronikçileri dolaşıp TDA2030A entegresini arayıp bul lehim yapmayı biliyorsundur umarım arızalı entegreyi çıkar soğutucuda kalan termal macun kalıntılarını temizle izalatör varsa onuda temizle sakın atma izalatörü yerine koy sonra aralarına termal macun sürüp yeni aldığın entegreyi tak vidayla sıkıştır

umarım anlatabilmişimdir

nediyosun kardeşim ben dediğinden hiçbirşey anlamıyorum dersen lehim ustası birine yaptır derim

kendin yapacaksan kolay gelsin

saygılar

Plastik bir şerit var. Dediğiniz gibi termal macun da kullanılmış. Lehimlemeyi büyük olasılıkla yapabilirim. Lehim aleti ve lehim elimde var. Yapamazsam da götürürüm yaptırırım.
    Benim gibi bu işlerden anlamayan birisine yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Hemen gidip sorayım bu parçayı. İnşallah bulunabilir bir parçadır. Elektronikçiler çarşısında bayağı bir dükkan var. Şansım var mı deneyeyim.

Bu parçanın maliyeti aşağı yukarı nedir?

Tekrardan çok teşekkür ederim.

• önemli değil inşallah bulursun entegreyi istanbulda oturuyorsan zaten sorun yoktur biz izmirde zor buluyoruz herşeyi valla

maliyetini bilemiyicem hiç almadığım için tahminimce 3-4 liradır en fazla
  • 241 hocam tamiri fazla tutmaz,şöyle eski bi elektronikçi amcaya götürürseniz[en insaflısından] 10 liraya kapatırsınız en fazla.

Siz de yapabilirsiniz tabii,ama tek bozulan parçanın o olmama ihtimali de var.

TDA2030A entegresinin fiyatı 50Ykr felandır,belki küçük elektronikçiler onu 1YTL ve katı olarak satıyor olabilirler ama fazla birşey sanmayın.

Ve tekrar söylüyorum,eğer elektronik bilginiz yoksa kendinizi tehlikeye atmayın.
  • Tüm verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Entegreyi 1.5 YTL'ye temin ettim. Görünüm olarak farklıydı ama (biraz daha basık ve şişkin) kod numarası olarak aynıydı.

Devredeki entegreyi tam olarak sökmedim. Bacaklarından yankeski ile kestim. Daha sonra üstünden küçük bir lehimle bağladım. Gayet sağlam gözüküyor şu an. Zaten soğutucusunun desteği ile yerinden oynaması imkansız gözüküyor.

Entegreyi ilk bağladığımda biraz kıvılcım çıktı ve wooferdan bir ses çıktı. Korktum ama sevindim. Çünkü sayenizde doğru parça üzerine çalışıyordum.

Kısaca subwooferım artık çalışıyor
    . Nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum.

1.5 YTL'ye sorunu hallettim ama bundan önemlisi kendi kendime bunu halletmek (tabi ki sizin sayenizde) beni çok mutlu etti. Baştan beri bana sıkılmadan yardımcı olduğunuz tekrar teşekkür ediyorum.

• Gözünüz aydın hocam...Adınıza gerçekten sevindim...

Yalnız unutmadan belirteyim,eski entegreyi bi şekilde söküp yerine yeni entegreyi takmanız lazım,soğutucya monte etmezseniz kısa sürede arıza verebilir.

Soğutucuya güzelce monte edip iyi temas ettiğinden emin olmalısınız.
  • quote:

Gözünüz aydın hocam...Adınıza gerçekten sevindim...

Yalnız unutmadan belirteyim,eski entegreyi bi şekilde söküp yerine yeni entegreyi takmanız lazım,soğutucya monte etmezseniz kısa sürede arıza verebilir.

Soğutucuya güzelce monte edip iyi temas ettiğinden emin olmalısınız.

Eski entengreyi yankeski ile kestim. Yeni entegreyide eski bacakların üstüme tam oturttum. Aralara lehim yaptım. Zaten soğtucunun 6-7 tane vidası var. Hiç oynamayacak şekilde sıkıştı. Arka kapakta da 10-12 tane vida var. Onları da güzelce kapattıktan sonra eski hali gibi çalışıyor artık.
    />

• Ne yaptığınızı şimdi tam olarak anladım.
    Entegreyi bacaklarıyla beraber plaketten sökemediniz galiba sonradan bu yola başvurdunuz.
    Ama olsun,farketmez,işinizi görmüş zaten.

Hayırlı olsun...
  • quote:

Ne yaptığınızı şimdi tam olarak anladım.
    Entegreyi bacaklarıyla beraber plaketten sökemediniz galiba sonradan bu yola başvurdunuz.
    Ama olsun,farketmez,işinizi görmüş zaten.

Hayırlı olsun...

Teşekkürler. Evet devre kartından tam olarak sökmedim, bacaklarını bıraktım. Yeni aldığım da üstüne oturunca öyle uğraşmaktansa basit yoldan yaptım.

ASİL01 ve DiabloXT arızayı sadece anlatım ve fotoğrafla tespit etmek pek kolay bir şey olmasa gerek. Entegreyi aldığım yerdeki adama da sorayım dedim. O kadar anlattım adam ben anlamam dedi. Halbuki bildiğini biliyorum, daha önceden gitmişliğim var.

İşler artık böyle oldu, işin ucunda para yoksa yüzüne bile bakmıyorlar. Ama sizin gibi yardımseverler sayesinde inanıyorum ki bu durum daha iyi düzeye gelecek.

• Çok sevindim yapıp çalıştırdığına helal olsun kendin yaptın hem el becerinde gelişmiş oldu
  • HAYIRLI OLSUN NE DİYELİM
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.